Zvolte nejkrásnější bankovku: Tisícovka s nejdokonalejší ochranou proti padělatelům

Eva Sovová | rubrika: Když se řekne | 10. 12. 2009 | 1 komentář
Zvolte nejkrásnější bankovku: Tisícovka s nejdokonalejší ochranou proti padělatelům
Československé a české peníze slaví letos devadesátiny. Ukážeme vám, jak se jejich podoba měnila, a vy budete moci zvolit nejkrásnější sadu, s níž byste chtěli platit. Dnes můžete vybírat nejhezčí tisícovku.

Zvolte nejhezčí tisícikorunu

Bankovka 1000 Kč, rok 1985

Prohlédněte si galerii bankovek

Anketa

Která tisícikorunovka se vám nejvíce líbí?

Historicky první tisícikoruna, se kterou se začalo v nově vzniklém Československu platit, nese označení „ezer korona“ a je přelepená kolkem. Šlo o původní bankovku Rakousko-uherské banky. Stejně tomu bylo i v dalších šesti nástupnických státech Rakousko Uherské monarchie. Kupní síla peněz v těchto nových státech se ale začala rozcházet. A to nahrávalo spekulantům. Proto tehdejší československý ministr financí Alois Rašín prosadil kolkování měny.

V únoru 1919 se hranice Československa uzavřely, přestala fungovat mezinárodní železniční doprava, bylo přerušeno poštovní spojení a zastaveny peněžní transakce. Pak nastala sisyfovská práce. Všechny bankovkyaž na koruny a dvoukoruny se začaly kolkovat. Kolek dostala i tisícikorunová bankovka. „Celková hodnota okolkovaných bankovek přesáhla sedm miliard korun,“ přibližuje Jaroslav Staněk v knize Peníze v českých zemích. Kolkování obrovského počtu papírových peněž se stihlo za neuvěřitelných sedm dnů.

Machinacím s penězi ale kolky nezabránily. Vyrojilo se například obrovské množství bankovek s falešnými kolky. Původ měly hlavně v Rakousku a Maďarsku, kde byli padělatelé nejpilnější. Škody z padělků se podle odhadů vyšplhaly na čtvrt miliardy korun. Jen na první tisícikorunové bankovce bylo odhaleno 19 typů padělaných kolků.

Škrt přes rozpočet udělala penězokazcům zbrusu nová tisícikoruna vydaná do oběhu 12. prosince 1919. Z celé emise státovek, jež postupně nahrazovaly kolkovanou měnu, byla technicky nejdokonalejší. V porovnání s ostatními působila však cize. Nápadně připomíná dolarovou bankovku. Vzešla z dílny amerických tvůrců, přesněji grafickou podobu dal této bankovce ateliér americké tiskárny ABNCo v New Yorku, která tisícikorunu také vytiskla.

Na lícní straně použili Američané námět původně chystaný pro jinou bankovku. Žena s glóbem měla zdobit připravovanou francouzskou padesátikorunu. Nakonec se stala hlavním motivem československé tisícikoruny. A stejný grafický návrh s drobnými obměnami v textu se využil i později, u tisícikoruny vydané v roce 1932.

Během devadesáti let se na tisícikorunách vystřídaly nejrůznější náměty. Většinou to byly historické osobnosti jako Petr Parléř, Jiří z Poděbrad, Bedřich Smetana a dvakrát František Palacký. Tento český historik a spisovatel se objevil na rubu tisícikoruny z roku 1935a zdobí i dnešní tisícovku, tentokrát na lícní straně.

Anketa

Byli byste ochotní věnovat na charitu každoročně jeden tisíc korun?

Nynější tisícikoruna je světově uznávaná. Patří k nejkrásnějším i nejlépe chráněným bankovkámsvěta. Postupně prošla omlazovací kúrou, aby si na ni penězokazci vylámali zuby a běžný občan rozpoznal originál od padělku na první pohled. Ochranné prvkyna nejnovějším vzoru tisícikoruny vydané v roce 2008 patří podle odborníků ke světové špičce a některé z nich se dokonce nedají vůbec padělat. Ne náhodou si proto česká tisícikoruna vysloužila uznání Mezinárodní měnové asociace a pyšní se prestižním titulem Bankovka roku 2008.

Posbírat všechny současné tisícovky v tak krátkém čase, jako tomu bylo v roce 1919 při kolkování tehdejší tisícovky, by byl nejspíš děsivý úkol. Pokud bychom je chtěli všechny naložit na korbu aut a někam odvézt, potřebovali bychom 44 nákladních aut s nosností tří tun. Ze všech nynějších bankovek koluje v oběhu nejvíc právě tisícovek, celkem přes 136 milionů kusů. Na každého občana Česka tak připadá zhruba 13 kusů tisícikorun.

Zvolte nejkrásnější bankovku - soutěž

Vstoupit do soutěžního kvízu

Zkuste, co víte o českých a československých bankovkách, a vyhrajte. Abyste mohli soutěžit o ceny, musíte být zaregistrováni a přihlášeni na Peníze.cz. Do hry o mobilní telefon a další hodnotné ceny se pak můžete zapojit tak, že postupně vyplníte všechny kvízy, které budeme zveřejňovat spolu s profilem jednotlivých bankovek od 30. listopadu do 14. prosince, a odhlasujete ve všech anketách o nejhezčí českou a československou bankovku. Odměníme čtenáře, kteří odpoví správně na nejvíce kvízových otázek. Soutěžit můžete v průběhu celého prvního kola hlasování o nejhezčí bankovku, tedy od 30. listopadu do 14. prosince. Více informací o anketě a soutěži najdete zde. Pokud se stanete fanouškem Peníze.cz na Facebookumůžete na našich stránkách na Facebooku najít každý den nápovědu k danému kvízu.

Použité zdroje:
Peníze v českých zemích, autor Jaroslav Staněk
Papírová platidla Československa 1919 – 1993, České republiky 1993 – 2003, autor Jan Bajer
Lidé a peníze, autoři František Vencovský, Ladislav Kopecký a kol., ČNB
Vývoj papírových platidel od roku 1918, Vladimír Kudlík
Česká národní banka
Český statistický úřad

Poděkování:
Redakce děkuje České národní bance za laskavé poskytnutí fotografií všech prezentovaných nominálů bankovek a odbornou spolupráci Vladimíra Kudlíka z ČNB při přípravě hlasovací ankety o nejkrásnější bankovky naší měny.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-198
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

nejkrásnější bankovka

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

13. 6. 2008 | Eva Sovová | 27 komentářů

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

Poškozené bankovky vyměňují banky. Pravidla, zda za ně vyplatí plnou hodnotu, nebo ji stáhnou z oběhu bez náhrady, určuje vyhláška. Přijmout poškozené platidlo může odmítnout každý... celý článek

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

28. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

Když se řekne numismatika, každému v uších začnou zvonit staré mince. Málokdo ale ví, že i sbírání bankovek je pořádná věda, která se nazývá notafilie. A že Česko má sběratele, kterého... celý článek

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Nová tisícovka: past na penězokazce

20. 2. 2008 | Eva Sovová

Nová tisícovka: past na penězokazce

Od 1. dubna budou v českých peněženkách kolovat nové tisícikoruny s lepšími ochrannými prvky. Rozpoznat padělky od pravých bankovek bude snadnější i pouhým okem. Kdo se přesto nechá... celý článek

Partners Financial Services