Nejnovější technologie pomáhají chránit krajinu

PR článek | rubrika: FINEXPO | 25. 12. 2023
Prastaré řemeslo a umělá inteligence. Toto na první pohled možná nečekané spojení pomáhá včelařům zkvalitnit péči o včelí úly, a podpořit tak včelí ekosystém i biodiverzitu ve městech.
Nejnovější technologie pomáhají chránit krajinu

Zdroj: HP

Komerční spolupráce

Díky projektu Včely na střechách se mohou do této iniciativy zapojit také firmy a to tím, že na střechu své budovy umístí úly s monitorovacím zařízením. Společnost HP se netají tím, že jedním z jejich dlouhodobých cílů je stát se nejudržitelnější technologickou společností na světě. V rámci programu HP Amplify Impact tak podniká řadu ekologických aktivit a míří ke stále větší udržitelnosti. Jejím cílem je zvyšovat pozitivní dopad IT světa a jeho odpovědnost vůči planetě, lidem i komunitám. Kromě postupného snižování emisí skleníkových plynů, používání elektřiny z obnovitelných zdrojů či cirkulování produktů a jejich balení se HP zaměřuje i na lokální aktivity a projekty.

Novým a poměrně revolučním projektem programu HP Amplify Impact je propojení s iniciativou týmu Včely na střechách, jejichž členy jsou Pavel Mach, Zuzana Hrdinová a Jindřiška Hinge. Cílem tohoto projektu je podpořit a rozšířit včelařství v městských oblastech. Aktuálně už společnost HP a její partneři umístili na střechy svých budov či do jejich těsné blízkosti 6 včelích úlů, které jsou na dálku monitorovány. Zakladatelem celého projektu Včely na střechách je Pavel Mach, majitel IT firmy a vášnivý včelař. ProBee vytvořil tak, aby mohl zjednodušit a zefektivnit všechny aktivity včelařů, od těch začínajících až po ty nejzkušenější. Systém na dálku kontroluje teplotu ve včelstvech, zvukové projevy včelstev, hmotnost a otřesy úlů, nebo i počasí a teplotu v jejich okolí. Včelař tak i bez osobní návštěvy ví o všem, co by mohlo jeho včelstvo ohrozit a může potom volit adekvátní a včasný způsob zásahu.

HP

Získaná data ale kromě monitoringu aktuální situace slouží i dál. Při jejich zpracování a analýze je využívána umělá inteligence, a je tak možné vyhodnocovat situaci jak v úlu samotném, tak v jeho okolí. V kombinaci například s laboratorními testy kvality pylu, včelího vosku či vyprodukovaného medu, je možné získávat informace o dopadech uhlíkové stopy budovy, znečištění ovzduší, či přínosu včel pro okolí. Zapojení do projektu tedy neznamená pouze zpřístupnění starého řemesla širšímu spektru lidí, ale také podporu biodiverzity ve městech a udržitelného výzkumu v křehkém včelím ekosystému. Neodmyslitelným benefitem celé iniciativy jsou pak samozřejmě i medové balíčky, které mohou posloužit jako skvělý dárek pro zaměstnance či partnery.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

emise, technologie, udržitelnost

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services