Konec ropného monopolu a začátek vlády Sedmi sester

Petr Čermák | rubrika: Seriál | 18. 8. 2008 | 1 komentář
Konec ropného monopolu a začátek vlády Sedmi sester
Rockefellerův monopol Standard Oil rozbil americký soud. Objevili se noví konkurenti, trh s ropou se globalizuje a monopol se pomalu změnil na kartel.

I když rok 1911 a antimonopolní soudní rozhodnutí znamenaly konec pro obří Rockefellerův Standard Oil, úspěchu dosáhly i tři společnosti, které vznikly jeho rozpadem. Vlastníkem čtvrtinového podílu v nich byl stále Rockefeller.

Největší a nejmocnější ze společností byl Exxon(též Standard Oil of New Jersey), který vedl ředitel bývalého Standard Oil John D. Archbold. „V zájmu zachování monopolu například vytvořil rozsáhlou úplatkářskou síť, do níž byli zapojeni senátoři i kongresmani,“ píše Michal Roškanin v časopise Petrol magazín.

Spolu s další společností vytvořenou rozpadem Standard Oil s názvem Mobil (též Standard Oil of New York) měl Exxon výhodu dobrého přístupu na zahraniční trhy. Co se jim ale nedostávalo, byla ropná naleziště. Ta vlastnila ve velké míře třetí významná společnost – SOCAL (Standard Oil of California, později přejmenovaná na Chevron) – které ovšem zase chyběly trhy.

Zdálo by se, že konkurenci bylo tímto učiněno za dost, ale ředitelé jednotlivých pohrobků Standard Oil byli staří známí a čtvrtinovým vlastníkem jeden člověk. Nikdo těmto společnostem nevěřil, že občasná obvinění z tajných dohod nejsou pravdivá.

Ropa na začátku tryská pod tlakem plynu sama, ale postupně plyn již nemá tolik síly, aby ropu vytlačil na povrch. Proto se musí dělat další vrty, aby se zvýšil tak a ropa mohla dále proudit.

Nová konkurence pro tyto ropné obry začala růst v Texasu, kam se kvůli antitrustovým zákonům nemohl Standard Oil dostat. I když se tam pokusil tajně založit pobočku, byl odhalen a ze státu vyhnán. Proto se Texas mohl stát líhní nových ropných koncernů. V roce 1901 se prospektor James Guffey vydal hledat ropu nedaleko texaského pobřeží. Po úmorném vrtání až do hloubky 340 metrů mu byl odměnou výtrysk ropy do výše 100 metrů. Zrodila se firma Gulf a s ní i další rod ropných finančníků – Mellonovi. Pohádkové naleziště, na kterém firma začala těžit, se jmenovalo Spindletop a do Texasu přilákalo další hledače černého zlata. Mezi těmi, kteří v ostrém souboji obstáli, byla a firma Texaco.

V Evropě se zatím odehrával jiný příběh. Jistý obchodník dovážel módní krabičky z lastur (anglicky shell) do Británie z Dálného východu. Jeho syn rozpoznal příležitost, kterou tamní trhy nabízely. S finanční pomocí domu Rotschildůzačal v oblasti Kaspického moře (podobně jako bratři Nobelové, jejichž ropovod využíval) těžit ropu a dodávat ji na Dálný východ. Tam soupeřil s firmou Royal Dutch, která využívala ropná pole v Indonésii. Na přelomu století obě firmy usoudily, že je lepší spojit se proti mocnému Standard Oil, který se na přelomu století dral na dálnovýchodní trhy. „Trhy dobýval Standard Oil s bezohlednou efektivností. Neváhal třeba zaplavit Čínu petrolejovými lampami na vlastní náklady, aby podpořil odbyt petroleje!“ píše Pierre-René Bauquis.

Na začátku 20. století také vzniklo British Petroleum (BP), když vláda koupila 51procentní podíl v Anglo-perské společnosti, která našla ropu v Persii (dnešní Írán). Během a po první světové válce měla BP klidné a úspěšné období – měla naleziště a stálého zákazníka, který potřeboval neustále ropu – britské námořnictvo.

Ceny ropymezitím dosáhly tři výraznějších vrcholů - prvního v souvislosti s ropnou horečkou, druhého s rozvojem automobilového průmyslu a třetího za války. Po válce zachvátila Ameriku panika, že ropy je málo, ale po objevení nových nalezišť na Blízkém východě se světu dostalo hojnosti suroviny, z které mohl vyrábět energii, kterou svítil a která nestála mnoho.

Ze začátku spolu ropní giganti sváděli tvrdý boj. Tak tomu bylo například po válce, kdy se Spojenci dohadovali o podílu v Turkish Petroleum. Další spory mezi Brity a Američany (i Francouzi) se rozhořely o pár let později v oblasti Iráku. Nakonec je v roce 1928 mocnosti vyřešily tak, že uzavřeli Dohodu o červené čáře, která na mapě vymezovala pole působnosti jednotlivých společností.

Tajná kartelová dohoda, kterou Exxon, BP a Royal Dutch/Shell chránily zisky, byla uzavřena v roce 1928 na skotském zámku Achnacarry. K ní se poté přidaly i čtyři další hlavní ropné společnosti – Gulf, Texaco, Mobil a Socal i některé menší. Do roku 1952 zůstávala smlouva v tajnosti a firmy tiše spolupracovaly a dělily se o zisky. Tato doba se nazývá nadvládou Sedmi sester.

Existuje dnes na trhu s ropou dostatečná konkurence? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rockefeller: Nejmocnější muž světa díky ropě

11. 8. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Rockefeller: Nejmocnější muž světa díky ropě

Spousta lidí hledalo ropu a s ní peníze a moc. Spousta hledačů ztroskotalo. Vlnami ropné horečky se dokázal díky mozku a ostrým lokům probít John D. Rockefeller. Během života vytvořil... celý článek

Komodity zamířily dolů

8. 8. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Komodity zamířily dolů

Ceny ropy, zlata, paladia i zemědělských plodin celý červenec padají. Podle názoru mnohých analytiků jde o dočasnou korekci. Daň si vybírá zpomalující globální ekonomika, která utlumuje... celý článek

Miliony let čekání na slávu

4. 8. 2008 | Petr Čermák | 6 komentářů

Miliony let čekání na slávu

Ropu zná lidstvo od pradávna, ale až moderní technika a lepší pochopení jejího využívání jí zajistily slávu. Jako v roce 1849 vypukla zlatá horečka, zažila Pensylvánie ropnou horečku... celý článek

Partners Financial Services