Další varování: českému průmyslu dochází dech

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 13. 5. 2008 | 1 komentář
Další varování: českému průmyslu dochází dech
Po pěti a půl letech nepřetržitého růstu průmyslová produkce v Česku klesla. Po sérii rekordů z předchozích měsíců sice nejde o žádnou tragédii, ale po propadu v zahraničním obchodě je to určitě špatná zpráva.

Český průmysl ztrácí dech. V březnu jeho výroba klesla ve srovnání s únorem o 2,4 procenta. Oproti loňskému březnu se výroba snížila o 2,1 procenta. Ruku v ruce se slábnoucí produkcí se propadají i tržby průmyslových firem. Ve srovnání s loňským třetím měsícem vydělaly o 2,7 procenta méně. Nejbližší budoucnost přitom nenaznačuje zlepšení. Objem zakázek pro průmysl meziročně klesl o 4,9 procenta. Jinými slovy, méně se vyrábělo, ještě méně se prodávalo a ještě méně se vyrábět a prodávat bude.

„Zdá se, že se březen rýsuje jako zlomový měsíc ve vývoji tuzemské ekonomiky. Vedle vysoké inflace a nečekaně prudkého propadu vývozu je březnový pokles průmyslové výroby dalším náznakem ochabující ekonomické aktivity,“ říká Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank. Připomíná přitom včerejší zprávu Českého statistického úřadu o mírném poklesu meziroční inflace z březnových 7,1 na dubnových 6,8 procenta.

Pokles průmyslu má kromě jiných i své příčiny. Jednak se srovnává s vysokými čísly z loňského roku, jednak se letos v březnu pracovalo o dva dny méně než loni. Po očištění od těchto vlivů a od sezónních vlivů by průmyslová produkce vykázala nárůst o 1,9 procenta. Ale ani to analytiky neuspokojilo. Čekali nárůst v průměru kolem 5,6 procenta.

„Průmyslová výroba klesla poprvé od ničivých povodní v roce 2002, kdy byla část ekonomiky pod vodou,“ připomíná Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance. K příčinám poklesu připojuje rekordně silnou korunu a slábnoucí západoevropskou ekonomiku.

Těžko lze jinak interpretovat údaje Českého statistického úřadu o poklesu tržeb z přímého vývozu průmyslových podniků meziročně o 2,7 procenta ve stálých cenách (roku 2000) a o 8,5 procenta v běžných cenách. Tento pokles je významný, neboť z exportu české podniky získávají 47,9 procenta všech svých tržeb. Ještě výraznější byl pokles tržeb u firem se zahraniční majetkovou účastí, tedy podniků, které donedávna díky pevným vazbám na zahraniční trhy byly tahounem růstu průmyslové výroby i exportu. V březnu jim reálně klesly tržby o 3,1 procenta a tržby z vývozu o 3 procenta, v běžných cenách o 9,3 procenta. Tyto společnosti se přitom na všech tržbách českého průmyslu podílejí bezmála 60 procenty.

„Podniky pod zahraniční kontrolou mají ještě větší problémy s odbytem než ryze domácí společnosti. To je dáno větší orientací těchto podniků na západní Evropu, která se dostává do poměrně velkých problémů. Právě podniky pod zahraniční kontrolou v posledních letech tlačily průmysl vpřed. Jedná se tedy o novou zásadní hrozbu,“ varuje Pikora.

Nepříznivě se vyvíjejí rovněž mzdy a produktivita práce. Průměrná mzda v průmyslu v březnu meziročně stoupla nominálně o 8,8 procenta, za celé první čtvrtletí o 1,3 procenta a reálně po odečtení inflace vzrostla o 3,6 procenta. Produktivita práce ale vzrostla jen o 1,9 procenta. Mzdy tedy vykreslují typicky inflační růst, který, bude-li protažen do déletrvajícího trendu, bude hrozit roztočením mzdové a cenové inflační spirály.

Na kategorické varování ovšem situace v průmyslu ještě nenazrála. Za celé první čtvrtletí průmyslová produkce vzrostla o 5,7 % a za období od března 2007 do března 2008 přírůstek činil 6,9 procenta. Analytici si nepřipouštějí, že by se růst tuzemského průmyslu zastavil. Bude se však zpomalovat a za celý letošní rok odhadují přírůstek kolem 5,5 procenta.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Strach z inflace nepouští evropské úrokové sazby dolů

12. 5. 2008 | Jan Pekař

Strach z inflace nepouští evropské úrokové sazby dolů

Evropská centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu na euro na 4 procentech. Odmítla tak podpořit skomírající hospodářský růst a upřednostnila naopak své úsilí o snížení inflace,... celý článek

Rozpočtové výdaje Česka rostou příliš rychle

7. 5. 2008 | Jan Pekař | 4 komentáře

Rozpočtové výdaje Česka rostou příliš rychle

Výdaje českého státního rozpočtu rostou rychleji než příjmy a takřka dvakrát rychleji než celá ekonomika. Tento trend je dlouhodobý a nebezpečný.

Z loňské stokoruny je letos jen 92,90

11. 4. 2008 | Jan Pekař

Z loňské stokoruny je letos jen 92,90

Maloobchodní ceny v březnu přestaly růst, i tak jsou ale o 7,1 procenta vyšší než před rokem. Zlevňovalo se jen málo, na čemž má pravděpodobně svůj díl viny vysoká zaměstnanost a růst... celý článek

Obchodu se daří, přestože koruna sílí

9. 4. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Obchodu se daří, přestože koruna sílí

Ohlašované zpomalení hospodářského růstu v Evropské unii, která je stále největším obchodním partnerem EU, ani silný kurz české koruny zatím českým vývozcům zjevně moc nevadí. Obchodní... celý článek

Česko ještě rychleji nerostlo

10. 3. 2008 | Jan Pekař

Česko ještě rychleji nerostlo

Česká ekonomika v posledním loňském čtvrtletí vzrostla o 6,6 procenta. Za celý minulý rok hrubý domácí produkt poskočil o 6,5 procenta. Bylo to nejvíce od vzniku Česka v roce 1993.... celý článek

Partners Financial Services