Obchodu se daří, přestože koruna sílí

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 9. 4. 2008 | 2 komentáře
Obchodu se daří, přestože koruna sílí
Ohlašované zpomalení hospodářského růstu v Evropské unii, která je stále největším obchodním partnerem EU, ani silný kurz české koruny zatím českým vývozcům zjevně moc nevadí. Obchodní bilance za únor skončila druhým nejlepším výsledkem v historii.

Stížnosti českých firem, že koruna je příliš silná a bere jim v zahraničí zakázky, dostal další trhlinu. Navzdory posilující české měně hodnota vyváženého zboží stále roste. Zahraniční obchod Česka v únoru zaznamenal druhý nejlepší měsíční výsledek v historii. Hodnota vyvezeného zboží převýšila hodnotu dovozů o 14,3 miliardy korun.

Dvojciferným tempem vzrostl vývoz i dovoz. „Potvrzuje se předpoklad, že zahraniční poptávka na začátku letošního roku zjevně neubrala ze svého tempa růstu,“ konstatoval David Marek, hlavní ekonom investičního portálu Patria Online. Ukázalo se také, že kurz koruny není tak daleko od rovnovážné hodnoty a že exportéři zůstávají se svou nabídkou na zahraničních trzích konkurenceschopní.

Zahraniční obchod šlape

Vývoz v únoru vzrostl meziročně o 11,4 procenta ve srovnání se stejným měsícem loni. Největším exportním partnerem zůstává Německo se třicetiprocentním podílem na celkovém českém vývozu. Meziročně se vývoz do této země zvýšil o 8,2 procenta. Druhým největším obchodním partnerem je Slovensko, jejíž poptávka podporovaná tamním silným hospodářským růstem přispěla k meziročnímu zvýšení českého exportu do této země o téměř 18 procent. Velmi dobré výsledky přinesl také obchod s Ruskem, kam vzrostl vývoz meziročně o více než 38 procent.

Nejlépe se do zahraničí prodávaly strojírenské výrobky, zejména automobily, a telekomunikační zařízení.

Dovoz v únoru vzrostl meziročně o 11,5 procenta. Hodně se na tom podílely vysoké ceny paliv, i když růst kurzu koruny vůči dolaru, za který se paliva na světových trzích kupují, přece jen zdražování ropy mírní. Ceny ropy Brent se drží nad hladinou 100 dolarů za barel, byly tak v únoru vyšší o 65 procent než před rokem. Zaplatili jsme za ni meziročně více o 32,4 procenta, nicméně fyzicky se jí dovezlo o 6 procent méně.

Vysoký růst dovozu podpořila také poptávka tuzemských podniků po zahraničním investičním zboží a překvapivě i soukromá spotřeba. O ní se vzhledem k vysoké inflaci, zpomalení růstu reálných mezd a slabších maloobchodních tržbách v počátku roku soudilo, že s dovozem příliš nepohne. Zatímco tedy import investičního zboží narostl meziročně o 11,1 procenta, dovoz spotřebního zboží se zvýšil o 15 procent.

„Data obchodní bilance zatím neukazují, že by české exportéry negativně ovlivňoval slabší růst eurozóny. Naopak, vývozy do západní Evropy si drží silná tempa růstu. Ovšem pokud se koruna udrží na nynějších úrovních čí dokonce ještě posílí, je pravděpodobně, že druhé pololetí letošního roku může přinést slabší výsledky,“ varuje Petr Sklenář, hlavní ekonom investiční společnosti Atlantik FT.

První signály o vlivu zpomalování hospodářského růstu jsou čitelné z tříměsíčních průměrů vývozu a dovozu. Podle nich export meziročně zpomalil růst téměř na polovinu, ovšem výrazně zvolnilo i tempo růstu dovozů. „Jako jedno možné vysvětlení se rýsuje zpomalení domácí i světové ekonomiky, což potom zpomaluje růst jak dovozů, tak vývozů,“ říká Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance.

Celkově jsou však údaje za únor příznivé a analytici očekávají, že díky nim koruna dál posílí. Za celý letošní rok odhadují přebytek české obchodní bilance na 90 miliard korun.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Až dvě třetiny Čechů prý nevyjdou s penězi

31. 3. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Až dvě třetiny Čechů prý nevyjdou s penězi

V Česku se 35 procent rodin považuje za chudé. Dvě třetiny lidí přiznávají, že mají problém vyjít se svým příjmem. To vše v době, kdy česká ekonomika chvátá kupředu rekordním tempem,... celý článek

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Česko ještě rychleji nerostlo

10. 3. 2008 | Jan Pekař

Česko ještě rychleji nerostlo

Česká ekonomika v posledním loňském čtvrtletí vzrostla o 6,6 procenta. Za celý minulý rok hrubý domácí produkt poskočil o 6,5 procenta. Bylo to nejvíce od vzniku Česka v roce 1993.... celý článek

Hospodářský růst, který nikdo nečekal

18. 2. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Hospodářský růst, který nikdo nečekal

Česká ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zvýšila svůj výkon mnohem více, než očekávala většina ekonomů. Letos se takové překvapení nejspíš konat nebude.

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

29. 11. 2007 | Jan Pekař | 6 komentářů

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

Hrubé mzdy v Česku vzrostly. Růst by měly i nadále. Přesto se Češi bojí budoucnosti. Podobně jsou na tom i obyvatelé západní Evropy či USA.

Partners Financial Services