Důsledky pandemie koronaviru zasáhnou téměř všechna odvětví průmyslu

PR článek | rubrika: FINEXPO | 11. 5. 2020
V prvním čtvrtletí roku 2020 Euler Hermes snižoval rizikový rating u rekordního počtu 126 průmyslových odvětví. Jedná se o nejvyšší plošné snižování ratingu od roku 2012.
Důsledky pandemie koronaviru zasáhnou téměř všechna odvětví průmyslu

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Všechna snížená hodnocení mají přímou či nepřímou souvislost se šířením covid-19 a s uzavíráním jednotlivých zemí. Ve světle aktuální situace se jako nejvíce rizikové jeví sektory dopravy, automotive, výroba elektroniky a maloobchod.

S kolapsem poptávky se od prvotního šoku v Číně začaly potýkat všechny sektory dopravy – ať už šlo o aerolinky, námořní, silniční či železniční dopravu. Globální uzavírání jednotlivých států způsobilo chaos a ukazatel tzv. RPK (Revenue Passenger Kilometers – osobokilometry) nejvýznamnějších leteckých dopravců konstantně klesal již od loňského prosince až na současných -30 procent. Aerolinky letos očekávají propad zisků nejméně o 100 miliard dolarů a tento propad nevykompenzují ani klesající ceny pohonných hmot. Další problémy způsobuje nízká likvidita společností – globální akciový index v dopravě se propadl již o 15 procent a očekává se jeho další pokles. Kolabující akciové trhy jsou důvodem pro důkladný monitoring především těch společností, které se již potýkají se zadlužením nebo s nízkou profitabilitou (nízkonákladové aerolinie a přepravní společnosti, které nepatří do žádné ze skupin vlastněných státem). Proto Euler Hermes snížil rating sektoru dopravy i v České republice, a to společně se Spojenými státy, Belgií, Finskem, Irskem, Lucemburskem, Norskem, Slovenskem, Rumunskem, Estonskem, Litvou či Švédskem.

V mezičase pandemie se prohlubují problémy rovněž v sektoru automobilové výroby. Globálně trh s automobily v roce 2020 poklesl o 10 procent (v porovnání s čtyřprocentním poklesem v roce 2019). Automobilový průmysl je úzce provázaný s Čínou, která je největším světovým automobilovým trhem a zároveň největším producentem. S více než 25 miliony nově vyrobených vozů ročně představuje zhruba 30 procent z celkového objemu v obou kategoriích. V důsledku opatření přijatých proti šíření pandemie analytici v prvním čtvrtletí očekávají další masivní snížení prodejů. Klesající čísla nejvážněji pociťují velkoobchodníci i maloobchodníci, odráží se v nich poslední dva roky, kdy klesaly počty registrací nových vozů. Další nejvíce zasaženou skupinou jsou domácí výrobci automobilů, a to zejména producenti elektromobilů. Snížení ratingového hodnocení v sektoru automotive se proto dotknulo i České republiky, společně např. se Slovenskem, Bulharskem či Polskem.

I sektor elektroniky bojuje s citelným poklesem poptávky v Evropě a očekávají se ještě nižší prodeje do lokálních průmyslů. Co se týká maloobchodu, prodloužení uzavírky obchodů a kolaps čínského turistického ruchu zasáhly především prodejce v Pacifické Asii. Prodloužené uzavření čínských montážních továren způsobilo zmrazení objednávek nových komponentů hlavně do zemí, které vyrábějí nejpokročilejší paměťová zařízení, počítačové a telekomunikační čipy do spotřebitelských elektronických zařízení. Nejvíce ohroženi jsou výrobci z Jižní Koreje, Tchaj-wanu, Japonska a Číny. Protože tyto země obstarávají především regionální zákazníky, další zainteresovaní hráči z Evropy a Spojených států zůstali zpočátku ušetřeni dopadu čínských opatření proti šíření pandemie. Od jejího propuknutí poklesl globální tržní kapitál tohoto odvětví o více než 10 procent. Snížení ratingu v tomto sektoru se opět týkalo i České republiky, ale také Dánska, Estonska či Vietnamu.

Více zde

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services