Benzin a nafta jsou nejlevnější od roku 2016

jih | rubrika: Aktuality | 2. 4. 2020

Průměrná cena benzinu Natural 95 klesla během posledního týdne o 93 haléřů na 27,9 koruny za litr. Nafta od minulé středy zlevnila v průměru o 64 haléřů na 27,96 koruny. Jde o středeční ceny, jak je zachytila statistika společnosti CCS.

Benzin je tak v Česku nejlevnější od dubna 2016 a nafta od října stejného roku. Může za to nízká cena ropy. Barel Brentu se nyní prodává kolem 27 dolarů, ještě na začátku března jsme byli na zhruba dvojnásobných hodnotách.

Nafta je nyní v průměru dražší než benzin. Což se stalo naposledy před rokem. Podle ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy je to dáno tím, že poptávka po benzinu v současné krizi klesla výrazněji než zájem o naftu. Je to dáno tím, že běžný provoz se z velké části zastavil, ale zásobování dál funguje. Poptávka po pohonných hmotách tak oproti běžným hodnotám klesla zhruba o třetinu.

„Ve výsledku jsou tak zejména mnohé menší pumpy existenčně ohroženy. Pokud současný stav bude trvat delší dobu, nelze vyloučit krach značného množství benzinek,“ říká Kovanda. V Česku je více než čtyři tisíce benzinových pump, což je podle Kovandy po přepočtu na obyvatele jedno z nejvyšších čísel v mezinárodním srovnání.

Vývoj průměrné ceny benzinu a nafty za posledních pět let.

Vývoj průměrné ceny benzinu a nafty za posledních pět let. Zdroj: CCS

Za pohonné hmoty platí nejvíc lidé v hlavním městě. Litr Naturalu 95 vyjde v Praze v průměru na 28,99 koruny a litr nafty na 28,86 koruny. Naopak nejlevněji se dá natankovat v Plzeňském kraji. Průměrná cena naturalu tam je 27,08 koruny a nafty 27,28 koruny.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services