Potřebujeme víc důchodců v práci, říká expert. Politici musí najít odvahu

Jiří Hovorka | rubrika: Rozhovor | 30. 10. 2019 | 154 komentářů
Mladí lidé by neměli tak dlouho studovat. Seniory pak musíme líp motivovat a postarat se o ty, kdo už nemůžou pracovat ani částečně. Ekonom Filip Pertold v rozhovoru pro Peníze.cz upozorňuje i na nepřesné statistiky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2019 19:03, Jarek

Tomuto žvanilovi bych dal do ruky lopatu a nechal ho pracovat do 70ti. Byl by první kdo by pak řval, že do důchodu se musí chodit dřív.

+283
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 5. 2021 12:53, Jarmila krmenčíková

Článek se mi líbí a myslím, že zvýšit motivaci důchodců pracovat je opravdu vhodné. Jsem mnoho let vdova a mám dvě dospělé děti. Chodím pracovat ani ne tak kvůli penězům, ale abych měla ještě pocit , že jsem nějak užitečná a byla mezi lidmi, protože nechci sedět sama doma u televize. Navíc ke zkrácenému úvazku chodím do jednoho dětského domoval doučovat děti matemetiku a to je také spíše pocit nebo chuť pomáhat, tam kde to mohu udělat a kde je to potřebné. Pracovala jsem celý život v kanceláři a nyní pracuji ve skladu - je to jednoduchá práce, není potřeba zvláštní vzdělání a zatím mám k tomu i fyzické předpoklady. Navíc bych se ráda zapojila i do přeškolení, třeba by mě bavilo naučit se obkládání dlaždicemi - na trhu je těchto lidí nedostatek a vím, že tato práce není fyzicky náročná. Je to spíše o preciznosti a není to práce ani venku nebo ve výškách atd. a myslím, že je to řešení pro celou řadu žen a mužů, kteří mají nějký handicap i třeba pár let před starobním důchodem. Ráda bych si i kurz zaplatila, ale bohužel pro lidi jako jsem já žádný není. Kurzy, které probíhají předpokládají, že jsem vyučený zedník, ale to nejsem a myslím, že to tak úplně není potřeba, protože přípravu opravdu před prací může provést vyučený zedník. Potom je nutné použít lepidlo a přednost a trochu přemýšlet, aby výsledek vypadal. No nic. Určitě by se našlo i další uplatnění , mimo jiné jsem prodávala v tabáku, taky lze vzužít ženy na pokladnách a pod. V tomto směru třeba mám zkušenost se společností Lidl, kde stále hledají pracovníky, ale mě se nenamáhali ani napsat a dávají přednost pracovníklm v produktivním věku a já jako důchodkyně už nemám vůbec šanci. Takových společností je více - jsem VŠ a pracovala jsem v bance, tak práce na pokladně mi není vzdálenaa asi bych ji zvládala. myslím, že bychom jako důchodci neměli zabírat místa mladým lidem, ale pracovat tam, kde je lidí nedostatek a můžeme tuto práci ještě zvládnout. Asi není dobré, když v úřadech sedí důchodci a mladí lidé úo ukončení vzdělání na středních školách nebo po vysoké škole nemohou najít práci, protože nemohou doložit žádné zkušenosti z praxe. Nebo je na trhu velká nezaměstnanost a v určitých místech jsou důchodci - víte především mě to mrzí ve státním sektoru, protože na jedné straně stát zaměstnává důchodce a na druhé vyplácí podporu v nezaměstnanosti mladým lidem. Tam bych asi uplatnila, že důchodce bude muset místo opustit, pokud bude mít zájem mladý člověk s odpovídajím vzděláním.V soukromém sektoru to asi bohužel nelze nařídit a majitel společnosti se musí sám rozhodnout, zda bude zaměstnávat důchodce nebo dá přednost mladým nezaměstnaným - třeba bez zkušeností, mají větší potenciál se něco naučit.

-26
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 154 komentářů)

30. 10. 2019 19:31 | Jaroslav

Tento článek ukazuje stav naší ekonomiky. Je závislá na kvalitní pracovní síle, kterou představují starší zaměstnanci. Nikoliv managment nebo mladí. Systém výchovy ve společnosti je takový, že mladí nejsou nuceni pracovat. A statistika pracujících důchodců např v Německu ? Podívejte se, kolik důchodců z ciziny k nám jezdí na výlety a kolik od nás jezdí ven. Ještě dodatek. Stalo se vám někdy, že jste museli zaškolovat v zaměstnání mladého pracovníka a zjistili jste, že ač nic neumi, má větší peníze než vy ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2019 19:18 | Pavel

Důchodci jsou potřeba na místa, o která nemají lidé v produktivním věku zájem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2019 19:13 | Jaroslav

Nebylo by lepší než přeškolovat lidí důchodového věku, věnovat toto úsilí na motivaci a učení mladých ?
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2019 19:13

Jistě, máte zdraví, jaké vám mohou ostatní závidět. Znám takové ženy. Přeji vám dlouhý život ve zdraví!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2019 19:08 | Marie Homolková

Naprosto souhlasím s tím, že není na výběr. Pokud matka musí do práce, protože není zbytí, tak není často žádná možnost. Proč zrušil stát jesle? Děcko do školky vezmou až ve 3 letech a to za podmínky, že zvládá záchod. Pleny neexistují. Moje snacha mohla jít do práce jen proto, že bydlím u nich a mohu hlídat. Jesle neprovozuje tady v okolí NIKDO. Ani dětské skupiny od 1 roku. Ano, stát je k ženám s dětmi velice přezíravý. Na jednu stranu chce, aby byly děti, ale nedělá nic proto, aby ženy mohly mít děti! Neposkytuje péči pro děti a ženy za děti trestá nižším důchodem. To máme samé gender sem, gender tam, ale v tomto se nic nezměnilo 30 let! Vlastně ano, změnilo k horšímu. Před 30ti lety ty jesle byly.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2019 19:03 | Jarek

Tomuto žvanilovi bych dal do ruky lopatu a nechal ho pracovat do 70ti. Byl by první kdo by pak řval, že do důchodu se musí chodit dřív.
+283
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2019 19:02 | Petr

Mladí jdou studovat školu. Nedostudují. Jdou studovat druhou. Nedostudují. Jdou na učňáku. Po vyučení jdou jezdit autem a nikdo jim neříká, že je to špatné, že v průmyslu chybí kvalifikovaní pracovníci. Já pracuji jako údržbář 44 let. Opravuji tězké strojní části a na zdraví je to znát. Nechte důchodce v klidu.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2019 19:00 | Pavel

Článek považuji za neuvěřitelný a tendenčně zkkreslený blábol. Přišel jsem o práci ve svých 52 letech a navzdory vzdělání, praxi, školením atd. jsem byl prakticky nezaměstnatelný - pro personalisty jsem byl díky věku už jen chodící mrtvola. Bylo by dobré říct na rovinu, že mladá generace nechce pracovat - všichni chtějí volnou pracovní dobu a práci z domova - žádné od - do. Oni se totiž z práce psychicky hroutí - na rozdíl od té staré generace, která má vžitou pracovní kázen, smysl pro povinnost a nezanedbatelné dovednosti. Makal jsem celý život a mám toho tak akorád dost !! Teď jsem v předčasném důchodu - se svým příjmem v pohodě vyjdu a dělat už prostě nebudu.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2019 18:32 | Dana

Pracovala jsem i když jsem byla v důchodu, pak si mě v lednu pozval vedoucí a chtěl abych dala k 31.12. výpověď, a tu abych podala v lednu, aby měl zaručeno, že odejdu. To se prosím stalo na krajském úřadě. Super.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2019 18:25 | Vaclav Forman

Je jasne , ze se musi neco udelat se starnutim obyvatelstva, ale chtit to resit pracujicimi duchodci je prinejmensim sproste ! Ano lide kteri stravili cely zivot v kancelari , mohou pracovat do 70. , ale delnici, monteri. zemedelci,a ostatni pracujici ve vetru, desti,vpodminkach zdravotne zavadnych,napr. svareci, lakyrnici,brusici aj. jsou tak zrasovany, ze uz posunuti odchodu do duchodu je pro ne obrovskou zatezi!Co treba skusit ?aby makali ti mladi?? Zjistete si kolik jich opravdupracuje !!!!
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2019 18:16 | karla

proc bych mnela pracovat i v duchode, nase matky byli v duchodu uz v padesati peti letech a hlidali vnoucataa my mame jit az v sedesati-dvou a chceme si uzivat zivota bez vstavani v brzkych hodinach,a zit zivot volny bez toho MUSIS. radsi uz nic NEMUSIM-jenom delat co budu chtit...
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2019 18:57 | Marie Homolková

Krásný článek, jistě po odborné stránce bez chyby. Jenže nebere žádný ohled na lidi, kteří celý život pracují těžce manuálně. Naši milí a drazí kapitalističtí zaměstnavatelé totiž velice rádi ždímají lidi, jak se dá. Snacha pracuje v továrně na lince,vyrábějí sedačky pro OA v Ml.Boleslavi. Je ve 40 letech sedřená. Na páse mají méně lidí než před lety a pás jede rychleji. Jak chcete tyto lidi posílat do starobního důchodu někdy v 70ti letech? Její kolegyně odcházejí úderem dne, kdy mají přiznaný důchod. Pracovat jinde není tak jednoduché. Všude mají velké nároky, na hranici života. Lidé pracující v takových podmínkách jsou vyčerpaní a nepracují v důchodu, pokud opravdu nemusí. Pracují zejména osamělé ženy, v obchodech, restauracích, na částečný úvazek, na černo, na dohody. Jinak by totiž neměly na živobytí. Není drahý jen nájem, je drahé bydlení. Teplo, energie, služby. Neskutečné. Hrozí se toho, až pracovat nebudou moct, jak budou žít? Také patřím k důchodcům. Bydlím u dětí, na samostatné bydlení nemám a kvůli zdraví ani pracovat nemůžu. A takových nás je! Zeptejte se mladých, jaké tempo mají ti, co jim je 60-70 let!Já se na to dívám z hlediska lidí, kteří celý den manuálně pracují. Jestliže je budou zaměstnavatelé tak sdírat, jak to dělají nyní, tak do 70ti dělat nebudou moct. A pracovat na půl úvazku znamená, že budou mít nízký základ na výpočet důchodu, alespoň podle dnešních zákonů. To je prostě nesmysl. A hnát mámy hned po narození dětí do práce, to je nelidské...Ve škole je 9. třída na nic, studenti moc dlouho studují... Slyšela jsem od pána z ministerstva školství, že vůbec je zbytečné, aby se lidi tak dlouho vzdělávali, co budou potřebovat, mohou si najít na internetu.. Proč se nevyženou pracovat všichni z politických a genderových neziskovek? Naprosto zbyteční poradci na ministerstvech a úřadech? Proč se nezruší studium oborů, které nikdo nepotřebuje? Kdyby nebyli pracující lidé tak přetěžovaní, žilo by se lépe. Nikdo nepotřebuje k normálnímu životu tolik všeho. Je to zbytečné. Člověk žije jen jednou. Jestliže by měl 50 let dřít jako kůň a dožít se důchodu jako troska-o tom je život?
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2019 18:49 | Andra

Po 33 letech v jedné firmě mě dva měsíce před důchodem den ze dne propustili z nadbytečnosti. Propouštěli více zaměstnanců, většinou 50+ let. Nechtěla jsem do důchodu, cítím se stále silná a plná energie dál pracovat. Nikoho to nezajímalo. Půl roku jsem hledala práci kde se dalo a to i s nižší kvalifikací - prostě nezájem. Obrovské stigma 61 let. Rozeslala jsem stovky životopisů, absolvovala desítky pohovorů a nic... tak ať neblafou, že důchodci nechtějí pracovat, oni by třeba i pracovat chtěli, ale to by je zaměstnavatelé museli chtít. Mě se nakonec podařilo práci najít, ale spousta lidí, co dopadla jako já, jsou stále bez práce a nikde je nechtějí, nemohou nic pořádného najít. Zaměstnavatelé na prvním místě propustí lidi 50+ kteří by mnohdy pro práci dýchali, protože si jsou moc dobře vědomi, že na dnešním trhu práce si ani neškrtnou. Zaměstnavatelé si nechávají zaměstnance 30+ kteří jim stejně odejdou za lepším a pak se všude naříká, že nejsou lidi co by pracovali. Když čtu články jak se zhroutí důchodový systém tak začínám mít výčitky svědomí, že jsem po 40 letech práce už důchodce a podílím se na zhroucením systémů....co takhle v den nároku na důchod dostávat od státu kapsli kyanidů - to by bylo taky řešení, že :-)
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2019 18:45 | Dana

tak před 25 lety pajdák na čtyři roky nebyl určitě, byl na 5, snad jen aprobace 1.-4. třída byl na 4.Ale např.VŠE,VŠB,práva,VŠCHT,aj.by lyna 4.ZŠ byla zkrácena na osm,ale rozdíl absolventů pak na SŠ byl znát,učila jsem takové studenty,rok chyběl.Jinak je článek dosti zavádějící,důchodce nebude pracovat,pokud je dnes trend mládí a už před důchodem dostává co nejvíce prací,které mladí dělat nechtějí,a je většino na okraji.Lidé pracovat v důchodu nechtějí proto,že jsou unavení hl.psychicky a mají dost vztahů,systému.Pan ekonom se v mnoha věcech mýlí...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2019 18:10 | Atikin

Ve většině zemí se matky vrací do práce mnohem dříve, někdy dokonce už po pár měsících a nějak není nikdě vidět, že by tamní lidé byli nějací "poznamenaní". Já bych třeba uvítala možnost mít kam dítě dát (1 rok) a alespoň částečně pracovat, protože ze 7 000 rodičáku nezaplatím ani nájem a porpve v životě poznávám, jaký to je hladovět. Bohužel tenhle stát nutí VŠECHNY matky být s dítětem minimalně do 3 let doma a pak si stěžuje, že není na duchody...jo a navíc mě tenhle stát ještě finálně potrestá za to, že jsem s děckem byla doma, protož ebudu mít menší duchod.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2019 18:00 | Franta

Ty dlouhý roky ve škole jsou zásadní problém. To je třeba řešit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2019 18:00

opravuji chybu v my
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2019 17:58 | trest

Chytráka bych poslal tahat 50 kg pytle jak jsme to museli dělat mi a hned by ho ty rozumy přešly
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2019 17:39 | Lundenburg

Pracuji jako důchodce a platím vše .Soc+Zdr+ dań.67.roků.Ideal najít nejakou práci na černo a tomuto hnusnému státu nedát nic!!!!!!!!!!!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2019 17:38

zmrdi kteří otom rozhodují vám pravdu neřeknou
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Dalibor Dědek

podnikatel

Jan Kočka

podnikatel

Dalibor Dědek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jan Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services