Očima expertů: Má smysl zavádět státní penzijní fond?

Důchodová komise uvažuje o zavedení státního penzijního fondu, který by byl alternativou k fondům soukromých penzijních společností. Dobrý nápad, nebo zbytečnost, která ještě víc zkomplikuje český penzijní systém?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2019 19:07, Tereza

Tedy furt si trváte na tom, že růst českých akcií je pouze průměrně 3,6 % p.a. a ve zbytku světa ještě nižší? Ale co, ať je sranda... Jsem zvědavá jakou pohádku vymyslíte teď, když už začínáte i s hracíma automatama...
Takže použiju-li například oficiální údaje "Dynamické asistované strategie spoření" z fondů 3. pilíře (z doplňkového penzijního spoření) od Conseq penzijní společnost a.s.:
Výnos za rok 2013 17,92 % (podle vaší teze nesmysl), 2014 11,94 % (nesmysl?), 2015 -0,01 % (konečně můžete mít radost, že jsme někde mezi těmi vašemi -0,4 % a 2,6 %), 2016 9,89 % (zase nesmysl?), 2017 8,86 % (zase moc?), 2018 -8,73 % (větší propad, jásejte), k 31.12.2018 je tedy průměrný výnos téhle strategie 6,28 % p.a. Dle vaší teorie je to nesmysl, protože z 90 % je ve strategii zastoupen "Globální akciový účastnický fond", který investuje do akcií z celého světa a jen malou část z něj tvoří ČR a 10 % je v "Dluhopisovém účastnickém fondu", z nějž také jen malá část pochází z ČR. Ale přesto celá strategie nabízí průměrné zhodnocení 6,28 % p.a.
Pak se podívejme na jiný fond, tentokrát otevřený podílový fond: "Amundi Funds II - U.S. Pioneer Fund", který má za rok 2014 8,16 % (opět přece nesmysl), 2015 -1,61 %, 2016 11,29 %, 2017 9,06 %, 2018 5,87 %, od vzniku fondu 8,93 % p.a. Zajímavé...
Nebo se stačí podívat do nejnovějšího dopisu investorům Bekrhsire Hathaway od Warrena Buffeta: Index S and P 500 (nevím proč mi to ukazuje symbol "and" jako nepovolený znak) v rozmezí let 1965 - 2018 přinesl průměrné zhodnocení 9,7 % p.a. A ano, vím, že S and P 500 je "jenom" net total return index, tudíž gross total return index je JEŠTĚ VĚTŠÍ, ale to je přece blbost, protože to přece musí být míň než 3,6 %, protože to není ČR. V tom bude nějaká konspirace, že jo?
Samotné akcie Berkshire Hathaway za stejné období přinesly průměrně 20,5 % p.a. To taky není přece možný.
Se stejnou logikou jsem tedy přeci nemohla nakoupit dvacet akcií Alibaby v říjnu 2018 po $131.75 za akcii a prodat je ke konci dubna 2019 po $186.71 za akcii. I když od celé částky odečtu dvakrát brokerský poplatek $9.95, tak je to stále 28,96 % v USD a díky oslabení české koruny v mezidobí, tak v českých korunách byl celkový výnos 38,29 %. Budu-li počítat i další letošní investice, pak po odvodu daně v příštím roce se výnos v Kč sníží na 32,55 %. 32,55 % za půl roku? ale to je přece blbost, protože podle vaší teze bych měla mít něco pod 1,9 %, když je to jen půl roku. Ne, už vím, tohle bylo jako sázka do loterie, že? Nebo šlo o hrací automaty? Kruciš, to je dilema...
A netřeba snad říkat, že akcie nejsou úzce spojené jen s produktivitou. Stačí se podívat na pohyby trhů v měsíci květnu. Jelikož jsem se v tohle příspěvku hodně zaměřila na USA a dokonce jsem zmínila i čínské akcie, tak se podívejme na trhy v USA. Od začátku roku americké indexy a tedy akcie v nich obsažené rostly na pozitivní vlně toho, že se schyluje k dohodě mezi Čínou a USA, plus spousta investorů rozhodla, že propad skoro o skoro 20 % z konce loňského roku je už významná sleva pro další nákup. A spousta těch, kteří jsou skutečně nízce inteligentní v době propadu prodalo (skoro 40 miliard dolarů zmizelo z penzijních 401(K) za období říjen - prosinec 2018 jen kvůli nesmyslné panice). Od ledna 2019 tedy do konce dubna index S and P 500 vzrostl k nějakým 18 nebo snad 19 % a to vše jen na základě emocí investorů, kteří vše viděli pozitivně. V květnu vyšlo info o tom, že dohoda mezi USA a Čínou nebude, Trump začal vyhrožovat dalšími tarify a bum, najednou trhy spadly o 7 %. A teď, za prvních několik dní v červnu S and P opět vzroslo o 4 % (předpokládám, že číslo bude ještě minimálně o procento vyšší po dnešním burzovním dni) na vlně pozitivních zpráv od FEDu, že jsou připraveni zasáhnout, potencionálně i snížit úrokové sazby. Opět jen emiconální reakce. Akcie tedy nemají přímou korelaci jen a pouze s vývojem produkce. Konec konců se neříká nadarmo, že nejhorším nepřítelem investora jsou emoce (viz. info o 401(K) atp.). Ale sněte si dál o 3,6 % p.a., alespoň budete příjemně překvapen, až uvidíte, že realita je díky Bohu ještě lepší a příjemnější...

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 6. 2019 9:18, Fero

V každej normálnej krajine je pirátstvo trestný čin. Pirátska (zločinecká) strana nech sa k ničomu nevyjadruje. Nech prestanú užívať ilegálne substancie a nech začnú s terapiou.
Ak má štát sám sebe požičiavať peniaze a tváriť sa, že to je zisková činnosť, tak idem sám sebe vypísať zmenky. Napíšem tam: 1 000 000 000 €, úrok 3%, doba splatnosti 1 rok. Dám si to overiť u notára, jemu dám 0,5%. Takže v čistom mi zostane 25 000 000€. Lepšie ako nič.

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 51 komentářů)

7. 6. 2019 18:42 | Fero

Neviem, ako je to v ČR. V SR sa ekonómia na základných a stredných školách neučí takmer vôbec. Namiesto toho si tam chodia robiť reklamu finanční šmejdi typu OVB. Tým, že nemáš argumenty, mi dávaš za pravdu. Dík
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 18:23 | Karel

Tyhle odborné znalosti se učí na jaké škole. Na První pomocné?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 17:52 | Fero

"Tudíž nevím, o jakých -0,4 % vs. 2,6 % hovoříte."
Samozrejme, že nevieš. Už som sa to dvakrát pokúsil vysvetliť.
1."Reálny rast produktivity v ČR je ~ 2,6%p.a. Výnos akcií môže byť o niečo vyšší (asi o 1%p.a.), ale ten rozdiel platia ľudia sami sebe. Lebo v dôchodkovom systéme sú ľudia akcionári a zároveň zákazníci. Ak si zvýšia ziskovú maržu, zaplatia to sami sebe."
2."Globálny rast produktivity je nižší ako v ČR, ale tu ide o princíp. Nezarobíš na akciách viac ani tam, kde je vyšší rast produktivity, lebo je tam vyššie ocenenie a tým pádom nižší dividendový výnos. Tak si to predstav, že by bol na svete jeden štát. A bol by v ňom rast produktivity 0%. Všetci by vlastnili akcie (tak ako vo fondovom dôchodkovom systéme). A teraz si predstav, že by štát nariadil ziskovú maržu 10% nad úroveň rastu produktivity. Rástla by životná úroveň ľudí o 10% za rok? Veď to pochop, prosím ťa, že to ľudia platia sami sebe v cene za výrobky. Ak by štát nariadil maržu aj 500%, tak by životná úroveň rástla o 0%. Lebo ten zisk platia sami sebe v cene výrobkov. Preto opakujem: výnos dôchodkového systému môže byť maximálne na úrovni rastu produktivity. Bez ohľadu na to, či je to priebežný alebo fondový systém."
A nie sú to žiadne "moje teórie". To sú fakty. Veľká časť populácie to dokáže pochopiť. Ale samozrejme, že vždy bude existovať časť populácie, ktorá to nedokáže pochopiť. Preto hovorím: je to daň z nízkej inteligencie. Podobne ako hracie automaty.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 6. 2019 17:10 | josef

ta veta ma rikat presne to, co jsem napsal v dalsim vysvetleni: "at uz investujete jakkoliv." A na primo=prima koupe konkretni akcie.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 16:40 | Tereza

Citace - Fero / 07.06.2019 16:04

Treba si uvedomiť, že celkové náklady sa počítajú ako strata na gross total return index, a nie len (TER éteefka+poplaky fondu/makléra). A tebe tu vadia rozdiely v stotinách percenta medzi rôznymi formami investovania do akcií. Ale nevadí ti, že fondový dôchodkový systém má vždy o ~ 3%p.a. vyššie náklady. O tri ~ 3%p.a. nižšie kapitálové zhodnotenie. Proste investovať do niečoho, čo má výnos -0,4%p.a. je podľa teba lepšie ako investovať do niečoho, čo má výnos 2,6%p.a.

Já tu ale nerozebírám SETINY procenta, ale už tu mluvíme o JEDNOTKÁCH procent v nákladovosti.
Důchodový systém nemám jak ovlivnit, raději bych si na důchod spořila/investovala jen a pouze sama, než povinně odvádět sociální pojištění, z kterého pak jdou peníze těm, kterým se nechce dělat a zároveň, jelikož je náš důchodový systém průběžný, jdou tyto peníze do kapes současným důchodcům. Tedy s touhle části, s těmito 6,5 %, které odchází z mé hrubé mzdy nic nenadělám. Ale to plat pro nás pro všechny, kteří jsme zaměstnanci. A to, jestli se pak rozhodneme investovat do fondů, které jsou jen pod záštitou penzijních společností a dozorovány státem a nebo si vyberu otevřené podílové fondy, ETFka a nebo už přímé investice do akcií, dluhopisů atd., na tom nesejde. Jen v případě DPS stát něco málo přispěje k té naší investici. Tudíž nevím, o jakých -0,4 % vs. 2,6 % hovoříte. A pokud je tohle zase nějaká ta vaše teorie o tom, že víc za rok akcie nevynesou, tak pak už nemá cenu dál debatovat, protože se stačí podívat i na výnosy akciových fondů z penzijních společností, které toto zhodnocení hravě překonávají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 16:04 | Fero

Čo máš stále s tým Poľskom a Maďarskom? Si myslíš, že im to zobrali bez náhrady? Sa zobuď! Na Slovensku tiež presvedčila vláda niektorých ľudí vystúpiť z 2.piliera. Započítalo sa im to tak, ako keby doň nikdy nevstúpili. Tí čo zostali v 2.pilieri už postupne dostávajú dôchodky. A teraz si poriadne prečítaj čo ti napíšem: neviem ako je to v ČR, ale v SR je malý poplatok, ktorý platia aj tí čo sú v 2.P. aj tí čo sú len v 1.P. Nad rámec toho poplatku sú v 2.P. ešte náklady okolo 3%p.a. To je podobné ako v 3.P. v ČR. Treba si uvedomiť, že celkové náklady sa počítajú ako strata na gross total return index, a nie len (TER éteefka+poplaky fondu/makléra). A tebe tu vadia rozdiely v stotinách percenta medzi rôznymi formami investovania do akcií. Ale nevadí ti, že fondový dôchodkový systém má vždy o ~ 3%p.a. vyššie náklady. O tri ~ 3%p.a. nižšie kapitálové zhodnotenie. Proste investovať do niečoho, čo má výnos -0,4%p.a. je podľa teba lepšie ako investovať do niečoho, čo má výnos 2,6%p.a.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 15:46 | Fero

Citace - josef / 07.06.2019 15:13

Takze nakonec jsi mimo sam..., nejprve urazis, a pak se ukaze, ze se ti pletou pojmy a s tim IQ... mam 152 :P a robim na financnom trhu, chytrak.... Pro lidi s IQ<150 preklad: veta "at uz v DPS, nebo treba pres ETF, nebo naprimo. " mela znamenat "at uz investujete jakkoliv", DPS samozrejme obsahuji cizi akcie, at jiz primo nakoupene, nebo pres ETF.
Nie som mimo. Mal si napísať "Či už vo fondoch 3.piliera, alebo u makléra, alebo napriamo." Inak neviem, čo si myslel tým napriamo, ale nevadí. Možno si tým myslel založenie firmy. To nie je podstatné.
ETF môžu mať rôznu právnu formu. ETF je len marketingový pojem. Bežne majú právnu formu UCITS, tak ako butikové fondy. Niektoré UCITS sa predávajú v butiku a zároveň na burze. Takže ETF sa zvyčajne píše do názvu tých, ktoré sa predávajú len na burze, ale to žiaden predpis neprikazuje.
Ja nikoho neurážam. Každému radím, nech sa poradí s inými ľuďmi. To, že robíš v oblasti financií ti úplne verím. Preto sa s tebou nedá viesť objektívna debata o financiách. Si v konflikte záujmov. Tipujem, že robíš v OVB alebo podobnej firme, ktorá klame a podvádza nevinných ľudí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 15:43 | Tereza

Ale já nesrovnávám náklady maklérského účtu s náklady fondů třetího pilíře. Já srovnávám vlastní náklady toho daného ETF fondu, který stále musí nakupovat a prodávat akcie a vše spravovat stejně jako podilový fond, jen s tím rozdílem, že listy prodává prostřednictvím burzy. Proto pak například Vanguard může nabízet Vanguard Total Stock Market Index Fund ETF s 0,04 % správcovským poplatkem, ale i Vanguard Total Stock Market Index Fund (podílový fond) taktéž s 0,04 % správcovským poplatkem. Jak je to možné, že?
Pokud bych chtěla srovnávat poplatky makléřského účtu a fondu třetího pilíře, pak bych musela srovnávat nákupní a prodejní poplatky a v tomto ohledu 3. pilíř vyhrává.
A ano, máte pravdu, že fondy z DPS mohou účtovat i nižší poplatky, ale bohužel jsme stále jen v ČR, takže si vždy budou účtovat to maximum. Kdyby nebyly zakázané vstupní poplatky, věřím, že by si účtovaly i je.
Tedy není to o tom, že nejsou schopní nabídnou nižší poplatky, je to pouze o tom, že nechtějí. A já jako investorka zase nejsem ochotná platit za to, že budu mít investice ve fondu, který jen drží to, co si mohu na burze koupit sama a platit za to jenom proto, abych měla nějaký pofidérní pocit bezpečí, protože to přece jistí stát, když stát může udělat kdykoliv to, co udělali vlády v Polsku či v Maďarsku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 15:30 | josef

Vsak ja taky netvrdim, ze jsou v 3. piliri nejak horentni. To tady tvrdi jini. Z hlediska zabezpeceni a ruznych poplatku je 3. pilir jedna z nejlevnejsich moznosti pro bezneho cloveka. Pro nebezneho jsou sice jine moznosti, ale o to vice o tom musi vedet.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 15:24 | Fero

Áno? Tak neporovnávaj náklady maklérskeho účtu s nákladmi fondov tretieho piliera. Fio, pokiaľ je mi známe, neponúka DRS účet ani custody účet. Ponúka len stret name účet. Na gfo.cz je nejaký zoznam maklérov, ktorí zostali klientom dlžní. A potom samozrejme MF Global a ďalšie (kto si má tie názvy pamätať?). A ďalšia vec je, že tie poplatky v 3.pilieri sú stanovené ako horná hranica. Nikto nebráni iným firmám, aby tam ponúkli nižšie poplatky. To v prípade Fio banky nehrozí. Nedávno začala ponúkať vlastné investičné fondy a sú tam rovnako vysoké poplatky ako inde. Preto treba rešpektovať, že v 3.pilieri sú také poplatky, aké tam sú. Nikto nedokáže ponúknuť nižšie.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 15:13 | josef

Takze nakonec jsi mimo sam..., nejprve urazis, a pak se ukaze, ze se ti pletou pojmy a s tim IQ... mam 152 :P a robim na financnom trhu, chytrak.... Pro lidi s IQ<150 preklad: veta "at uz v DPS, nebo treba pres ETF, nebo naprimo. " mela znamenat "at uz investujete jakkoliv", DPS samozrejme obsahuji cizi akcie, at jiz primo nakoupene, nebo pres ETF.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 15:07 | Tereza

Ale já se s vámi o existujicím riziku zkrachování brokera nepřu. Proto mám majetkový a brokerský účet u Fio banky, jež se mi jeví jako důvěryhodná. Samozřejmě to není žádná 100% záruka, ale nežiji v neustálém strachu, co když zkrachují. To bych se neustále musela něčeho bát. Chcete-li si investovat do DPS, či do jejich slovenských ekvivalentů DSS a DDS, pak prosím, nebráním vám v tom, já za ten falešný pocit bezpečí platit nehodlám. A chcete-li se ohánět zkrachováním brokera, pak vám doporučím se podívat k naším severním sousedům do Polska, kde stát z 2. pilíře zabavil 50 % majetku - veškeré státní dluhopisy, které využil na umoření vysokého státního dluhu. Případně do Maďarska, kde pro změnu byla Orbánovou vládou nastavena tak nesmyslná pravidla, že celý 2. pilíř fakticky zlikvidovala a to jen proto, aby zachránili 1. pilíř. Zkrátka rizika existují vždy a všude.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 14:44 | Fero

Áno? Tak si prelož do češtiny tieto príspevky: 1." Ďalšia vec je, že porovnávaš dve úplne rozdielne veci. U makléra riskuješ, že o svoje peniaze prídeš! Pokiaľ nemáš DRS účet. A s DRS účtom už by si mala také náklady ako fondy v treťom pilieri." 2."Rozdiel medzi maklérom a fondami 3.piliera je v ochrane. 3. pilier má prísnu ochranu, ktorá ja na úrovni DRS účtu u makléra. Kvôli tomu to aj toľko stojí, ako DRS účet u makléra."
Akurát som dnes čítal na blogu Yngvara Brennu, že 30% Nórov hovorí s Dánmi po anglicky, napriek tomu, že je to ako slovenčina a čeština.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 14:39 | Tereza

Citace - Fero / 07.06.2019 14:13

Fondy v 3. pilieri tiež kupujú ETF, tak by som nerobil rozdiel medzi "ETF" a "DPS".

Rozdíl dělat potřeba je. Pokud si sám zainvestujete do ETF, budete mít jen správcovský poplatek v podobě 0,03 % a tím to končí. A pak tedy broker's fee za nákup a prodej, abych byla přesná. DPS fondy nakoupí úplně ta stejná ETFka jen s tím rozdílem, že si potom za to, že je drží řeknou o 1 % ročně + ještě o 15 % ze zhodnocení, které za ně ale udělá to ETF.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 14:36 | Fero

Ľudské telo má svoje hranice. To platí pre všetky orgány vrátane mozgu. Preto každému hovorím, že mne nemusí veriť. Ale proste každý chodil na základnú školu, kam chodili aj ľudia s vysokou inteligenciou. Ak aj potom išli na osemročné gymnázium, tak sa nebudú k bývalým spolužiakom staviať ako k cudzím ľuďom. Preto hovorím každému: opýtaj sa človeka s vysokou inteligenciou, ktorého poznáš a dôveruješ mu, popros ho, aby ti vysvetlil to, čomu nerozumieš. A ak to aj tak nepochopíš, tak proste rešpektuj, že je to tak, ako hovorí inteligentnejší človek. Ani fyziku na strednej škole človek nemusí pochopiť, stačí ak rešpektuje, že je to tak, ako sa píše v učebniciach. To čo som ja napísal, to platí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 14:27 | Tereza

Ty invektivy si nechte. Podkud jste si nevšiml, nehovořím tu o průběžném důchodovém systému, ale o 3. pilíři, tj. o doplňkovém penzijním spoření, kterým se stát snaží lidi přimět, aby si "spořili" i sami na důchod formou investic do akciových a dluhopisových fondů + je motivuje tím, že k tomu nabízí motivaci v podobě státních příspěvků a daňových slev. A to, že akcie nabízí výnos pouze 1% nad růst produktivity je samozřejmě nesmysl. Pokud to tedy nebyl nějaký nevydařený vtip na konci týdne. Stačí se podívat například na akcie Applu. Pokud byste si jednu akcii koupil za cenu při závěru burzy z 31.5.2019, tedy na konci minulého týdne, pak byste zaplatil $175.07, včera cena zavřela na hodnotě $185.22. To je růst o 5,08% za poslední týden. K 30. dubnu se pohybuje letošní inflace v USA ke 2 %, připočtu-li to vaše imaginární 1 %, jsme podle vašeho tvrzení na 3 % p.a. a přesto akcie Applu jen za posledních 6 dní nabízí výnos 5,08 %. Zajímavé, že?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 14:13 | Fero

Trochu sa mi to pletie, v SR je DSS (2.pilier) a DDS (3.pilier). Najprv som si myslel, že píšeš o DRS. Ale píšeš o DPS (3.pilier). To však nič nemení na príspevku 13:55. Fondy v 3. pilieri tiež kupujú ETF, tak by som nerobil rozdiel medzi "ETF" a "DPS". Rozdiel medzi maklérom a fondami 3.piliera je v ochrane. 3. pilier má prísnu ochranu, ktorá ja na úrovni DRS účtu u makléra. Kvôli tomu to aj toľko stojí, ako DRS účet u makléra.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 14:06 | Tereza

Ano, máte pravdu, přesně jsem to prohodila. Nejprve jsem odečetla odměnu ze zhodnocení, a až následně sprácovský poplatek. Za to se omlouvám a děkuji za upozornění. Každopádně i "jen" o 4,5 milionu více/1,2 milionu více je dost znatelná částka, která stále ukazuje nákladovost celého produktu, což bylo onou klíčovou pointou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 13:55 | Fero

"at uz v DPS, nebo treba pres ETF, nebo naprimo. " Táto veta najlepšie dokazuje, že nevieš o čom hovoríš. Môžeš si naštudovať, čo tie pojmy znamenajú, ak chceš, ale nemusíš. Je to tvoja vec.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2019 13:53 | Fero

Opatrne narábaj so slovom blbosť. Ja netvrdím, že každý musí byť dostatočne inteligentný, aby pochopil čo píšem. Ale opýtaj sa kohokoľvek, kto má IQ >150 a potvrdí ti, že mám pravdu. Globálny rast produktivity je nižší ako v ČR, ale tu ide o princíp. Nezarobíš na akciách viac ani tam, kde je vyšší rast produktivity, lebo je tam vyššie ocenenie a tým pádom nižší dividendový výnos. Tak si to predstav, že by bol na svete jeden štát. A bol by v ňom rast produktivity 0%. Všetci by vlastnili akcie (tak ako vo fondovom dôchodkovom systéme). A teraz si predstav, že by štát nariadil ziskovú maržu 10% nad úroveň rastu produktivity. Rástla by životná úroveň ľudí o 10% za rok? Veď to pochop, prosím ťa, že to ľudia platia sami sebe v cene za výrobky. Ak by štát nariadil maržu aj 500%, tak by životná úroveň rástla o 0%. Lebo ten zisk platia sami sebe v cene výrobkov. Preto opakujem: výnos dôchodkového systému môže byť maximálne na úrovni rastu produktivity. Bez ohľadu na to, či je to priebežný alebo fondový systém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Schwarzenberg

politik

Miroslav Singer

bývalý guvernér ČNB

Karel Schwarzenberg
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Miroslav Singer
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services