To vám nebaštím. Koupit si byt? Dům? Nikdy!

Na rozdíl od vás, od vás a od vás nechci nikdy bydlet ve vlastním. A vím proč

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 9. 2016 9:07, pepikpik

Blábol. Ve 30 letech jsem si bral hypotéku 1,8 mil. Dnes po 5 letech něco málo splaceno.ovšem z úroku 5,20 je nyní 2,1 a slácí se veseleji a rychleji.Navíc přibyla možnost každoročně splatit až 20 procent jistiny.Máme menší, ale krásný dům na malém městě a 600 m zahrady.Pozemek byl náš.Předtím jsme bydleli v paneláku. Už bych nikdy neměnil.Koukat na tupé sousedy. Měsíčně hypo cca 7000 + 5000 poplatky. Práci máme oba dobrou a dlouhodobou.Snad jen doufat že zdraví vydrží.Pokud mě vykopnou, nebudu lempl a najdu si jinou.Pořád ty kecy co by kdyby jakby.Kdybych řešil furt hospodské kydy co by jakby atd. tak bydlím pořád v tom paneláku a nic.Bral jsem si to na 30 let.Z našetřených peněz tak každý rok něco šoupnu bance a dluh se krásně snižuje.No a pokud nás oba vykopnou a budeme bez práce dlouhodobě?(nepravděpodobné). Tak se to po dohodě s bankou prodá, umoří zbylý dluh a můžu zas do paneláku do podnájmu mezi tupé sousedy a život jde dál.aspoň jsem si zkusil vlézt do žita:)))

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 9. 2016 18:24

Ano, mate pravdu, jaderne elektrarny kolabuji opravdu casto a v ulicich s ebude strilet co nevidet...divim se, ze nekoupite treba neake iglu v arktide,.tam jeste dlouho atomova anergie nebude,a "valka" taky ne.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 65 komentářů)

8. 9. 2016 8:15 | Vodník Česílko

Podle stejné logiky by se dalo říct, že se někdo nikdy nechce ženit, protože ho manžel/manželka může podvádět, můžou se rozvést, můžou se jim nepovést děti, atd. To, co ten autor píše je sice v zásadě pravda, ale pokud žádnou nemovitost nevlastníte, tak taky můžete za pár desítek let, až vám bude těch 65, odejít z pronajatého bytu rovnou do domova důchodců, protože ze svého důchodu nájem neutáhnete. Pokud někdo bydlí v Praze a platí měsíčně nějakých 15 tisíc nájem za nějaký panelákový byt, tak pokud nebere alespoň 50-100 tisíc měsíčně, tak mu toho po všech nutných platbách moc nezbyde. Všechno má své pro a proti a každý se musí rozhodnout, čemu dává přednost.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2016 7:59 | Dana

Mám to stejně, chci bydlet podle své momentální situace a potřeby, a nechci se starat o střechu, okapy, hádat se se spoluvlastníky. Chci mít za zabouchnutými dveřmi svůj prostor a o nic jiného se nestarat. A za to si ráda zaplatím.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2016 6:59 | cml11

Ano, tohle je typická ukázka současného směru uvažování. Aktuální trend velí pokud možno nic nevlastnit, vše si krátkodobě pronajímat. A když už přeci něco vlastním, nabídnout to dalším.
Svým způsobem jde o příznivý trend který snad přinese šetření zdroji a podpoří drobné podnikání. Na druhou stranu právě tvorba rezerv v podobném systému hodně pokulhává. Řada mladých nevidí důvod spořit, když si už teď mohou bez zadlužování pořídit co chtějí. Zvláště v dnešní situaci, kdy se TV reklamy na spořicí účet holedbají jedním procentem, spoření opravdu vypadá jako nesmysl.
Jenže podle mě jde o trend s nezanedbatelnými riziky. Vlastnictví je forma uložení majetku do hmotné podoby. S nějakou konkrétní, byť kolísavou, hodnotou. Čím víc vlastníte, tím víc máte možností s majetkem naložit podle aktuální potřeby, nebo se rozhodnout jinak a upravit své plány. Konec konců i v aktuálních trendech můžete být jako vlastník in. Stačí svůj majetek pronajímat. V principu vlastně nejde o nic nového, nové jsou jen komunikační prostředky.
Ano, vlastnit znamená zodpovědnost. A je jedno jestli je řeč o nemovitosti, autě, nebo investičním účtu. Podstatné je, že bez zodpovědnosti se člověk většinou moc daleko nedostane.
Takže já osobně bych se klonil spíše na stranu toho chudáka s hypotékou. Pokud není zrovna stěhovavý pták, hypotéka ho naučí dělat si rezervy a přinutí svým prostřednictvím investovat milion a půl na dobu za dvacet let, pak rozhodně smysl má.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2016 5:41 | Tarzan

Nic vlastního neexistuje za vše se platí mafii výpalné v podobě daní ...
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2016 4:01 | Josef

Nikdy neříkej nikdy! Pro všechny neexistuje stejný recept. Někdo si hypotékou zadělá na problémy, někdo na tom vyrejžuje. Důležité je si to srovnat v hlavě a reálně zhodnotit své možnosti a hlavně schopnosti. Trochu té matematiky se také hodí. To je ale u mnohých bolavá pata. Každý jsme jiný a v tom je ta krása. Univerzální recept nabízí jen finanční poradce nebo jeho synonymum šarlatán.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Procházka

ekonom

Eduard Kučera

podnikatel, Avast

Jan Procházka
ÚSPĚŠNOST
75,00 %

z 4 duelů
×
Eduard Kučera
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 5 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services