Češi bohatnou. Projděte si porovnání kupní síly s rokem 1989

Ceny zboží sice za posledních 25 let stouply i několikanásobně, ale průměrná mzda se zvýšila ještě více.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 11. 2014 10:35, Jiří

Čísla samotná pravděpodobně plus mínus sedí, ale jejich interpretace se mi vůbec nelíbí. Aneb asi je něco pravdy na rčení, že statistika je děvka - dá každému co chce, stačí zaplatit. První malý problém se nazývá nůžky - a je umocněn tím, že platy nejbohatších se započítávají, ale armáda bezdomovců s nulovým platem nikoliv. Pro boháče není ani 80% pokles příjmů žádný existenční problém, pro chudého může být 20% pokles příjmů likvidační. Ten velký problém statistiky je jiný: čísla, kolik čokolád si koupím z platu jsou nicneříkající, zavádějící. Důležité (hlavně pro nízkopříjmové osoby) je, kolik jim z platu zůstane po zaplacení nutných výdajů (bydlení, výdaje na dopravu, energie, jídlo, splátky půjček, základní drogerie, výdaje za školu, základní ošacení, léky, telefony, poplatky bance, apod.). A teprve velikost tohoto zůstatku a co si za něj mohu pořídit (čistý plat mínus nutné výdaje) o něčem vypovídá. Teprve z něj si můžeme dopřát něco navíc nebo něco kvalitnějšího. U ceny spotřebičů a jiného hmotného zboží také nemá smysl argumentovat, jak málo platů dnes stačí na jejich pořízení, neboť jejich kvalita a životnost se dávno nepočítají na desítky let, ale spíše jen na záruční dobu. Takže levné je vlastně ve výsledku podstatně dražší než bývalo kdysi. Navíc jsem vůbec neuvažoval výdaje na spoření, na důchod apod. Mnoho boháčů je těžce za vodou a jsou zabezpečeni tak, že by nemuseli mít žádné příjmy až do smrti (nepolemizuji teď o tom, kolik % z nich nabylo majetky poctivě), a netroufám si ani odhadnout % rodin, kterým by způsobil velký problém výpadek i jen několika výplat. Určitě jsem také zapomněl na nějaké další nutné výdaje, které mohou ty chudší ohrozit, takže celkový výsledek určitě nebude lepší, spíše horší. Tím samozřejmě nevyvracím jednotlivá fakta pokroku a dílčí zlepšení kvality života. Ale jak komu. Nejsem obhájce starých časů, chci jen ukázat na zamlžování podstaty věci (v tomto případě jak z rovnice o příjmech, výdajích a cenách vytáhnout jakýsi index blahobytu ovčanů). To, že se průměrně statisticky máme lépe, může také znamenat, že jeden z deseti se má dvacetkrát lépe a těch zbylých devět je na tom hůře. Ale možná se mýlím, a vše je tak OK, jak se píše v článku.

+133
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 11. 2014 23:01, Jan

takže :
3 lidé stojí. Jeden baští celé kuře a ti dva jen čumí. Statisticky jsou všichni 3 sytí a měli každy jednu třetinu kuřete. Bohužel ti dva umírají hlady.
No asi takhle to funguje v ČR, pročpak se asi snižuje počet obyvatel? Že by 1 dítě byl v dnešní době luxus pro bohaté?

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 43 komentářů)

16. 11. 2014 9:06 | Patrik

Pořád mě udivuje, jak nám vtloukají do hlavy průměrnou mzdu, která nemá absolutně žádnou vypovídací hodnotu. Důležitý je přece medián mezd a ten bude okolo 15 000 a rozhodně né 25 000 nebo kolik je průměrná mzda. Nemůžeme průměrovat 1000 tlustých ředitelů co berou milion s milionem lidí co berou deset tisíc. Růst průměrné mzdy pro mě znamená, že, s prominutím, ty svině nahoře-to jedno dvě procenta se mají pořád lépe a lépe, zatímco mzdy obyčejných lidí stagnují. Ale takto to pořád nepůjde, lidé se brzy vzbouří, až přestanou hrát hru bohatých a začnou přemýšlet, místo tupého sledování televize, hraní si s hračkama (konzole, iphony, tablety, telefony...) potřebujeme nové myslitele, lidi, kteří vezmou rozum do hrsti....přemýšlejte.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 11. 2014 6:55 | Mirek

O tom, jak deformované /ačkoliv pro spotřebitele hezké :o) / byly ceny zboží před rokem 1989 si udělejte vlastní názor u potraviny nejzákladnější - chleba .
Obilí - mouka - chléb ... suroviny kterých je třeba k výrobě . Cena chleba jako konečného výrobku by měla být nejvyšší , nejlevnější položkou ve výrobním procesu by mělo být obilí .
Skutečnost ? Cena 1 kg chleba 2,60Kčs , mouky 3,80 Kčs a cena obilí byla / pokud jste ho sehnali / 4,50Kčs /kg .... A to už tady nejsou započítány platy pracovníků ve výrobě ,odvody ,doprava ,prodej, přiměřený zisk obchodů ....
Takhle může fungovat pouze Perpetum mobile . Nebo ne ?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 11. 2014 2:03 | Hugo

Tyhle slátaniny snad dává dohromady Goebbels s Topolánkem... Zjistěte si, pitomci, kolik dělaly v roce 1989 nájmy, voda, elektrika, plyn, léky, prostě to, co zajímá většinu lidí kromě poslanců a exotů typu Mazánka, Kolibříka, Vepřové hlavy ze sámožky v Žitné, a pak pište články o vzestupu kupní síly...
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Zemánek

podnikatel, Miton

Jan Mládek

politik

Milan Zemánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Mládek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services