Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

Počet bezkontaktních karet raketově roste. Co o nich ale doopravdy víme? Palčivá je zejména otázka jejich bezpečnosti. Může vám někdo bezkontaktně vycucnout z karty peníze někde na ulici? A co se stane, když vám kartu někdo ukradne a vydá se s ní na nákupy do obchodního centra?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2016 20:59, Vaclav

Nikdo si tu neuvedomuje skutečnost,ze se s tim da platit na všech ofline terminálech a je uplne jedno jaky mate nastaveny limit . Obejdete si ofline terminaly a uvidíte sami . A verte , ze ti co karty kradou to moc dobře vedi . Co vam je pak platne , ze vam v bance reknou , ze vam tyto platby vrati. Je jen otázkou casu kdy daji banky od vas ruce pryc a reknou vam , ze jste ji mel mit pojistenou . Obejdu vam dvacet terminalu a na kazdem zaplatim třikráte po 500 a pak se budete divit . Na zablokovani vas bou honit,ale ofline terminal se aktualizuje az si sam obchodnik terminal pripoji na online . Takze klidne az za tyden . Ubezpecuji vas , ze i toto mi potvrdila Airbanka a se slovy mi povazujeme tyto karty za bezpecne mi doporučila jinou banku když s tim mam problém . Takze tot vse a uzijte si bezkontaktni platby v blahovem opojeni jak jsou karty bezpecne .

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2013 9:28, Broucajz

Pokrok nezastavíš. Během několika let budou JEN bezkontaktní karty a lidi se budou muset přizpůsobit.

-81
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 46 komentářů)

22. 8. 2013 9:33 | PM

Je pěkné, že k odpovědnosti za zneužití karty se ČS hlásí, ale další banky a) nedávají na výběr a bezkontaktní kartu vydávají všem bez rozdílu (není možné vyžádat "kontaktní" kartu) - FIO b) ve smluvních podmínkách mají, že za platby po prokazatelném odcizení karty do jejího zablokování (a zřejmě i poté u off-line transakcí) ručí klient (do limitu plynoucího z EU legislativy) - min. odhadem polovina bank c) mají celkový limit na on-line platby, po kterém je vyžadován PIN nastaven na nekonečno (tj. je možné provést lib. počet podlimitních plateb), mj. proto tak často na přímý dotaz o tomto limitu mlží, aby to nemuseli říct. Nebo mají max. limit na den, po jehož překročení nejde bezkontaktně zaplatit (bylo 1500 Kč u FIO, pak to zase v tichosti zrušili).
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 9:32 | Lenka

No, klienti se neozývají, protože o tom, že nemusí bezkontaktní kartu přijmout většinou ani neví. Například ERA prostě pošle klietnovi novou kartu, již bezkontaktní. V průvodním dopise se o možnosti odmítnout vůbec nezmiňují, jen upozorní, kdy končí púlatnost karty původní. Takže klient ji převezme, protože o možnosti odmítnout se vůbec nedozví. Proto jsem od Poštovní spořitelny odešla (a taky proto, že nás poplatky příliš odírají). Taky změnili internetové bankovnictví a to je nyní tak nepřehledné, že se ke stavu svého účtu musíte proklikat. Blbost jako mraky, jen to zdržuje. Moje maminka, která má 83 let, dostala novou bezkontaktní kartu. Teď musíme mít strach, že ji ztratí v obchodě a nebo jí ji někdo ukradne a celý důchod, co tam dostává, jí po platbách do 500,-- Kč ukradne.Takže milé banky. Vnucujete lidem bez skrupulí bez vysvětlení to, co vám vyhovuje a chováte se jako darebáci.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 9:21 | nakobyl

Už jsem si zvykl,že když použiji bezkontaktní kartu cca 3 x v krátké době po sobě,ozve se telefon a úředník banky se ptá,zda jsem kartu skutečně použil.Dobrý.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 8:49 | Petr

Myslím, že se k tomu blížíme. Již dnes ale existují lidé a jejich , zvláště mezi mlaďasy, kteří by nejraději zavedli hned. Já používám bkk hned od počátku u Citi a jsem spokojen. Tu malou jsem si nalepil ke klíčům, které mám většinou pod kontrolou a kdybych je ztratil tak to poznám hned, a mohu jednat, jelikož tam mám i auto. Jsem bkk velmi spokojen, škoda, že nejsou rozšířeny i u malých obchodníků. Myslím, že může ušetřit i stát, když nebude muset tisknout tolik peněz.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 7:16

Bezkontaktní karty jsou požadavek klienta, nikoli svéráz banky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 1:19 | kunta kinte

neni to jen dalsi krok k tomu aby si lidi zvykli prikladat svoje ocipovana zapesti u pokladen vymenou za potravu ? ..... a nejlepsi je platebni nalepka na telefonu cimz clovek ztratou jedineho pristroje prijde o vsechno co by mel v penezence plus fotky kontaky mejly dokumenty v telefonu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Dienstbier

politik

Miloš Čermák

žurnalista

Jiří Dienstbier
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miloš Čermák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services