Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

Sněmovna rozpuštěna a vypuštěna, kapříci odplavali, a my ostatní můžeme s nadějí (nebo děsem) v očích vyhlížet nové rozložení sil na parlamentním hřišti, novou vládní skvadru. Zkrátka a dobře, znovu je čas si sáhnout do svědomí. A rozhodnout se. Čí trikot oblékneme? Kteří „my“ vlastně jsme? Připravit ke startu, pozor… A první testovací otázka je tu: co vy a minimální mzda?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 8. 2013 12:04, pavel Sokolovsko

zvýšit, to je jasné, pořád budou vykukové, co budou tvrdit, že je nedonutí nic a nikdo, aby vám či nám zvyšovali mzdu, proto je potřeba stanovit jasnou hranici min. mzdy, dále by se měla zvyšovat o inflaci, i to je jasné, proč by měli mít výhody na jednu stranu poslanci /to jen příklad/, ti zvyšlovali mzdy pořád, a na druhou stranu proč by měli lidi dělat za mzdu či plat, který nepokryje ani základní lidské potřeby, prostě zvýšit a hotovo..............

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 8. 2013 6:45, Jarkan

minimální mzda by měla být asi tak 1 000,- euro.

-102
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 78 komentářů)

22. 8. 2013 10:21

NIkoli o paraztiujících zaměstnavatelích, ale o parazitujících OSVČ. Zatracený rozdíl.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 9:02 | Fredy

Co by se stalo, kdyby byla minimální mzda zrušena? Podle mého nic převratného. Ti, co nějakou mzdu mají, tak by asi těžko přistoupili na její snížení. Možná by se o to pár nerozumných zaměstnavatelů pokusilo. Ale ve většině případů by to zůstalo při starém. Co by se ale změnilo, je zaměstnání lidí za mzdu bez nějakého limitu. Něco jako částečné úvazky apod.
Ostatně oni to v ČSSD mají dobře vymyšlené. Minimální mzdu pobírá malé procento lidí, ale i ti mají pak další různé příjmy, z nichž většina nepodléhá odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Proto socdem zvedne minimální mzdu a myslí si, že si tím naplní prázdnou státní kasu. Nenaplní, i tady platí Lafferova křivka.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 8:38 | Jana

Bohužel musím reagovat. Ty nejsi obyčejný dělník a nikdy si nebylJsi propagátor ODS. Nevím proč lhát
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 8:33 | Jana

Minimální mzda je třeba. V případě její neexistence nebude ve státě pořádek, všechno se ukradne. Myslíte, že kradou jenom někteří a chudí v samoškách rohlíky? a že podnikatelé nekradou? Podle toho jak se táhne proti mm to tak vypadá
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 8:28 | Ĵj

Velmi rádi používáte výrok o parazitujících zaměstnavatelích a celou záležitost patřičně bagatelizujete. Není pochyb, že existují poctiví zaměstnavatelé. Já jsem pracoval v gastronomii a mohu říct, že jsem se v podstatě nesetkal ze žádným zaměstnavatelem, který by platil mzdu skutečně podle zákonů, skoro většina mzdy nebo alespoň polovina se platí bokem.Lidé se pochopitelně v této zkorumpované společnosti bojí něco ohlásit, přišli by o práci a vy to víte. Myslíte si, že Ukrajinci, kteří zde pracují a je jich dost, jsou placeni poctivě? Myslím, že nemá cenu abyste ze sebe dělali hlupáky. Poctiví zaměstnavatelé se nemají za co stydět a ti myslím nesnižují význam onoho přirovnání, to jenom ti lupiči.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 8:16 | mamcaRBK

Nebýt minimální mzdy, tak dost lidí dělá za úplně směšné peníze a následně se málo dá státu a zase málo od státu dostane na dávkách. Minimální mzdu bych nezvedala, ALE zavedla bych vyšší částky pro zaručenou mzdu a všude bych propagovala tyto částky !!!! Jsem účetní pro malé firmy a vím, že prodavačky, číšníci, kuchaři mají ve smlouvě napsanou minimální mzdu 8.000, o zaručené mzdě se ani nepíše. Nikdo to nekontroluje, což je chyba. Protože mnozí opravdu tu min. mzdu dostávají, žádné peníze mimo nejsou! Kdyby se všude uváděla zaručená mzda, tak by lidé byli více informovaní. Neinformovanost považuji za velký nedostatek. Téměř nikdo neinformuje o těchto zásadních údajích. Televize, noviny, internet - kde se o tom dočtete? Všude jen minimální mzda, ale nikde zaručená mzda. To je velká chyba. Ale někde na malém městě si moc vyskakovat nemůžete. Buď práci vezmete, nebo skončíte s životním minimem, bez sociálního pojištění a s povinností si zdravotní pojištění platit sám.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 8:11 | Jean Laroux

Víte já si myslím, že je na stranu jednu nesmyslem zvyšovat min. mzdu na příliš vysokou částku (neodpovídající poměrům v zemi)ale na stranu druhou není ani dobré nechat tzv. min. mzdu propadnout se někam pod stávajících 320 EUR k čemuž by nepochybně došlo u reálné mzdy po případném zrušení mzdy min. Cílem by mělo být především udržení současného poměru mezi příjmy a výdaji u všech ekonomických jednotek (rodiny, firmy) a následná snaha o pomalé navyšování ve prospěch příjmové hladiny (v rámci možností). Neuvážené hazardy jak při zvyšování min. mzdy tak i při jejím snižování nebo dokonce rušení mohou mít velmi negativní dopad na stát jako takový. Přiznejme si, že si nemůžeme dovolit min. mzdu nějakých 1200,- EUR jako mají na západ o nás ale nemůžeme si ani dovolit min. mzdu rušit.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 8:10 | uplnej vypatlanec

no tak hlavne ze ODS se uz predvedla, a holubi litali .... a oni skutecne litali, bohuzel jen "vyvolenym"
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 8:04

To bych chtěla vidět kopáče, kterému dáte 200,- Kč na hodinu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 8:03 | Jean Laroux

Min. mzda není definována zákonem např. v Německu. Němci si to ale mohou dovolit. Min. mzda začíná mít smysl ve chvíli, kdy se poptávka po pracovních místech zvýší vlivem vysoké nezaměstnanosti a ekonomické krize. Pokud by v takových podmínkách nebyla definována spodní hranice mzdy budou moci zaměstnavatelé snižovat výrobní náklady o mandatorní část nekontrolovatelným tempem a to samozřejmě také dělat budou, protože vlivem krize klesají zisky. Pokud bude zaměstnanec nespokojen se snížením platu, dočká se klasické odpovědí "Když se Vám to nelíbí, tak běžte, venku čeká dlouhá fronta těch, kteří Vás nahradí". Jaký to bude mít dopad pro stát a občany ? Vše v každé ekonomice je o vyvážení poměru mezi příjmy a výdaji. Týká se to firem, týká se to i ekonomiky rodiny. Rodina kalkuluje dopředu podobně jako firma a rozvrhne si příjmy a výdaje. Podle relativních rezerv (přebytku na straně příjmů) si vezme úvěr např na stavbu domu. Z toho plynou závazky jako např. hypotéka. Pokud se změní vnějším zásahem poměr příjmů a výdajů rodiny tj. např. snížením mezd - dojde logicky k neschopnosti splácet závazky. To ve výsledku znamená řetězec - dluhová past, exekuce. Tito lidé padají do sociálního systému. Přestávají být produktivní a stát má na výběr. Nechat je umřít hlady nebo živit je. Živit je z peněz těch, kteří jsou ještě produktivní tj. mají práci. To zatěžuje ty produktivní a opět to ovlivňuje jejich poměr mezi příjmy a výdaji. Stát si prostě nemůže v podobné situaci dovolit NEREGULOVAT poměr mezi příjmy rodin a jejich výdaji. Pokud dojde v TÉTO SITUACI k zrušení minimální mzdy je reálný předpoklad, že se REÁLNÁ mzdy ještě sníží pod úroveň současné mzdy minimální (cca 320 EUR) a to zejména u profesí svázaných s tzv. nejnižší třídou. Zde dojde k akceleraci propadu rodinných ekonomik a následky pro stát i společnost mohou být tragické. Na situaci doplatí nakonec i firmy protože z důvodu platební neschopnosti poklesne poptávka po zboží. Němci si mohou dovolit žít bez. min. mzdy. Oni ano. My ne !!
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 7:42 | Mirek

Zkuste volit překvapivě ... Ano ,to je přesně to, na co se při těch volbách které nás už / asi / brzy čekají ,chystám .
I když jsem jen "obyčejný dělník " jsem stabilním voličem ODS . Proč ? Protože bezpečně vím ,že vůbec nic / kromě úsměvu :o) / není na Světě zadarmo a sliby pečených holubů bez práce na mně opravdu nezabírají.
Ale k té překvapivé volbě :V článku to je napsané přesně tak,jak to vidím i já . ČSSD se snad konečně dostane k tomu ,aby této naší zemičce po 4 roky / i když :o) / vládla . A uskutečnila své plány .
Jsem trochu škodolibý a proto jí i já tentokrát svým hlasem podpořím . Opravdu . Ne snad ale proto, že by mně zaujala svým programem nebo snad dokonce tím, koho v našem volebním kraji hodlá nasadit jako svého "vůdce kandidátky ". To už vůbec ne ! Ale rád přispěju k tomu ,aby konečně utrpěla to své dlouho očekávané vítězství a předvedla všem svým voličům ,o čem v opozici fantazírovala a konečně uvidíme ,"jak se to má dělat ".
Už se těch pečených holoubat nemohu dočkat ...
Hezký den Vám všem
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 7:34 | Fredy

Sliby se slibují a blázni se radují ...... :)
Ale budiž, nějak se každý z nás rozhodnout musí. Někdo tím, že je nevolič. Má to výhodu v tom, že vždy na jeho slova dojde. Jiní budou volit menší zlo. No jo, ale kdo bude tentokrát tím menším zlem? Nebylo by lepší, fotbalovou hantýrkou, všechno to menší, či větší, "zlo" poslat do kabin? Všem těm, co doposud seděli v poslaneckých lavicích vystavit červenou kartu a podívat se spíše do okresních přeborů a dát šanci vyniknout novým tvářím?
Chápu, že nové koště dobře mete a časem i k sobě, ale jiná možnost není. To už jsou tady všichni tak hluší a slepí, že jsou schopni znovu uvěřit všem těm matadorům, co se na sebe, na veřejnosti, zubí, ale v zákulisí spolu kují pikle? Moji důvěru už dlouho nemá ani jeden z nich.
Tudy prostě cesta nevede. V článku byl zmíněn pan Mládek a jeho láska k parazitům. Ale je třeba to doplnit celé. Jaký plán má onen "odborník" z ČSSD?
- postupné rušení paušálů pro živnostníky (opět nutnost účtování a shánění dokladů ...) - zavedení progresivní daně z příjmů (na to nejvíce doplatí ti s nižším a středním příjmem) - zvýšení odvodů na sociální a zdravotní pojištění až na dvojnásobek toho, co je dnes (neboli každý živnostník měsíčně zaplatí kolem 7,5 tisíce Kč a to i tehdy, kdy nevydělá ani korunu) - zvýšení daně právnických osob (což se promítne do zaměstnanosti, firmy se o své zisky dobrovolně nepřipraví) - zvýšení minimální mzdy na 12 tisíc/měsíc (další zvýšení nezaměstnanosti, nárůst práce na černo a zdokonalení švarcsystému a rovněž odchod za prací za hranice)
Tohle vše způsobí, že lidé budou mít čím dál méně v peněženkách, klesne spotřeba, stoupnou výdaje na sociální potřeby, klesne příjem do státního rozpočtu...... a tak se ptám, kde na to soudruh Mládek vezme? Že by vyšší zadlužení? A kdo nám půjčí? Nebo, že by postupný státní bankrot?
Koho bych mohl volit?
- toho, kdo sníží daně a všeobecně mi nebude šmátrat do portmonky, - kdo zjednoduší legislativu a skutečně sníží počet státních zaměstnanců, - toho, kdo mi nebude brát svobodu a nebude mi házet neustále klacky pod nohy, - toho, kdo se bude držet dál od přebyrokratizované EU a jejich pozlátek zvaných dotace....
Je tu nějaká taková strana?
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 7:28

VÝBORNĚ VÁS CHCI VE STRAKOVCE:-) Až ke mě přijdou makáči na nekvalifikované práce (např. kopáči kanalizace, podavači u zedníků), tak jim milerád ze své kapsy zaplatím 200,- na hodinu (počítáno i s odvody soc. a zdr. pojištění). A když přijde někdo odbornější budu strašně rád, že bude chtít min. 500,- na hodinu. Pak ovšem nevyžiju ani s 3 000,- EUR měsíčně abych mohl udržet normální rodinný dům. A JAK NÁM PAK NAROSTOU CENY STAVEB PANEČKU - ale to vlastně je v pořádku ne?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 7:22

Ono je to tak, že ty strany MUSÍ dělat něco jiného, než slibovali. A víte proč? Protože slibovat je snadné, ale realita státního rozpočtu je trošku jiná. Když volič naletí na plané sliby, tak se potom musí zákonitě divit, že se splnění nekoná. Já vám mohu také slíbit 40 000,- minimální mzdu. Vy jakožto realista byste ale měl rozumově vědět, že je to nereálný a nesplnitelný slib a NEVOLIT MĚ! Nebo se mě zeptat, jak toho chci docílit? Těžko něco uděláte s voličem, který jen hejká a kejhá a neví co je a co není reálné. I ve volbách hraje hlavní roli marketing - a jak to s marketingem je v byznysu, víme všichni (slevové akce apod.)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 7:15

Proč ne rovnou 2.000 eur? Tyhle nesmysly píšou lidi bez rozumu a rozhledu. Ale zamyslet se nad dopadem takovýho činu, na to už jejich mozková kapacita nestačí.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2013 6:45 | Jarkan

minimální mzda by měla být asi tak 1 000,- euro.
-102
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 5:59 | Timy

Vyhrají oranžoví - a bude to úplně to samé, jako kdyby vyhráli modří - špatné, žádná změna, vyjeté koleje... Jak může někdo dát hlas straně, která je prolezlá morálně pochybnými individui? Jak může někdo OPAKOVANĚ dávat hlas některé ze stran, které neplní během svého funkčního období své předvolební sliby? Já chci změnu a proto jsem za posledních 10 let nedal nikdy hlas ODS, ČSSSD, KSČM, KDU-ČSL a dalším, kteří už tu šanci dostali, ale promrhali (nově se do této skupiny zařadily VV a TOP 09). Pokud se strana dostane do parlamentu, nebo do vlády a začne dělat pravý opak toho, co hlásala v kampani, tak už v příštích volbách ode mne ten hlas neuvidí! Kdyby se tohoto drželi i ostatní voliči, tak by si politici hodně dobře rozmysleli, co budou slibovat v kampani a jak se budou chovat po volbách.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2013 0:41 | Sasakr

"A nevolte komunisty, extrémisty a prezidentské podržtašky." Touhle přikazovací větou jste bohužel shodil celý článek.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Juříček

podnikatel, Brano Group

Bohuslav Sobotka

politik

Pavel Juříček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Bohuslav Sobotka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services