Pošta razí tvrdý byznys: dělá z kozlů zahradníky

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 12. 7. 2012 | 116 komentářů
Česká pošta nutí zaměstnance prodávat finanční produkty. Úspěšnost prodeje ovlivňuje jejich plat. Těm, co neprodají dost, prý dokonce nadřízení vyhrožují vyhazovem. Jenže někteří pošťáci produktům, které lidem vnucují, vůbec nerozumějí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2013 19:59, já

Ano, přesně takhle to opravdu u pošty funguje. je to normální šikana na zaměstnance a ve svém okolí mám dvě kolegyně, které skončily na dlouhodobé nemocenské z psychických důvodů a následně od pošty odešly. A já nad tím uažuji také. plat necelých 10.000, mkínus pravidelně krácená výkonná mzda za neplnění aliančních produktů. denně dělám v průměru 2-3 hodiny na víc zadarmo, jelikož na přesčasy není u pošty nárok, to Vám potvrdí každý pošťák. Pokud už se náhodou podaří založit produkt některého z aliančních partnerů, jsou za něj desetikorunové odměny pro toho, kdo produkt založil, ale pokud nezaloží, tak postih je ve výši několika sta korun.A plat je pravidelně krácený každý měsíc, protože plán produktů je postupně vyšší a lidé opravdu na zakládání nových peníze nemají. Dostáváme rady, ať lidem dáme ze svého peníze na první vklad, což jsem udělala, ale stejně mi byl plat pokrácen, jelikož jsem nesplnila plán celý(jako životní pojistku o ročním objemu 7000,- , dvě penzijka, dvě stavebka, další účty, Červené konto, kreditky , úvěry, ročního předplatitele na noviny, prodej zboží, stanovený počet poslaných balíku se službou DO ruky apod. a to je pouze čtvrtletní plán.Nebo také radu jako někom zrušit účet a založit nový, nebo si založit třeba další účet pro sebe. u nás v rodině už jich máme kvůli plnění 5 a bylo mi doporučeno, ať si založím 6. Nevím jak to půjde dál, ale je to Vážně neúnosné.

+355
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2012 12:11, Petr

Ty věci existují. Ano. Ale že by to bylo až tak drsné, tak to ne. Ono totiž plno pošťáků na to rezignuje s tím, že si radši nechá nabančit. O vyhazovu jsem nikdy neslyšel. To bude nějaká urban legend.

-194
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 116 komentářů)

12. 7. 2012 10:15 | Karel

No je to hnus velebnosti. Pošta je náš alianční partner a seká smlouvy jak Baťa cvičky. Na poradách jsou vychvalování a dáváni za vzor, jak že jim ten prodej krásně jde a proč to taky tak neumíme (tj. poradci pojišťovny). Jenže u nás se ty pošťácké smlouvy pak musí opravovat, snižovat a rušit, jelikož klient často ani netuší, cože to na té poště podepsal. Úmrtnost takto na poště sepsaných smluv je enormní. Ale hlavně, že se naši a jejich manažeři na poradách vedoucích pracovníků vesele "plácají po ramenách", jak se ten plán krásně a rychle plní. "To zase budou hezké bonusy a superprovize", jenom ať ovečky na přepážkách pořád uzavírají. Ten tlak na podřízené přece "stojí za to, ne?"
Pojišťovák.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2012 9:55 | Roland

Dnes už není problém někoho natočit skrytou kamerou a udělat z toho skandál. Otázka je, zda-li se někomu do toho chce.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2012 9:28 | Michael

Zásadní věc.K nabízení finančních produktů všeho druhu je aby dotyčný měl od ČNB certifikát.Jelikož pošťáci nic takového nemají,tak je otázkou jak dalece toto počínání u pošty je legální.To by měla prošetřit ČNB.Podle článku je vidět jak zmiňovaná paní pošťačka dalece rozumí dané problematice a jak potom může kvalifikovaně někomu nabídnout to co opravdu pro něj má užitek a ne jen to,že má čárečku za kus kterého dotlačila do věci která ani nemusí být pro něj vhodná.Nemluvě o tom,že vynucovat si něco nátlakem je šikana a mělo by to být trestáno.Tu se trestají jen občané zaměstnanci a malé ryby.Giganti jako je Pošta,ČEZ a podobně.Těm se dá sice třeba pokuta ale i když je třeba milionová je to pro ně jen jeden plat či odměna pohlavára v těchto společnostech.Malí se třesou,ti velcí jsou vysmáti a jede se dál,jak když by se nechumelilo.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2012 9:04 | Ivana

Pošťákovi pokud se podaří sehnat nějaké produkty se započítávají jen ty plánované co udělá navíc jakoby neměl a je neplnič. Ve volném čase za to musí jít na školení které se skládá z výhružek a ponižování. Pro zpestření musí odříkávat jaké obrázky jsou na kterých letácích. Ohromné množství peněz se utrácí nesmyslnými letáky a razí se heslo každý klient musí odejít s letákem. Pošta celkově své zaměstnance šikanuje například jim jako odměnu za to že stále opravují věstníky protože je někdo vymyslel chybně napíše ať si za odměnu vystřihnou a složí papírovou lodičku.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2012 8:48

nikdy jsem neřekl, že výhradně, a nevím, kolik takových pošt, co mají na banku speciální místnosti, je. nejsem pošťák, abych znal firmu skrz naskrz. a proč by firma nemohla tlačit na svoje zaměstnance, aby dělali to, co mají podepsáno v pracovní smlouvě? A o to, jestli je přepážková soudná, samozřejmě jde.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2012 8:38

Tady nejde o to, zda je přepážková soudná, ale o to, kdo, s jakými znalostmi vůbec nabízí takové produkty a zejména a způsob prodeje = nátlak na pracovníky pod pohrůžkou vyhazovu a odebrání složek mzdy. A jinak, když to víš, kolik těch pošt, co prodávají výhradně ve speciálních místnostech finanční produkty je? A kde jsou? Zatím jsem na takovou poštu nenarazila. Např. u nás mají oddělenou místnost na stojáka pro výběr vyšší finanční částky ale tam se nedá vlézt bez předchozího jednání na přepážce, takže se tam těžko někdo půjde zeptat na ŽP. Shrnu to, prodej životního pojištění a investic na poště nemá své opodstatnění a mělo by být ČNB zakázáno.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2012 8:32

Pro mnoho diskutujících: na řadě pošt, zejména větších, jsou specializovaní zaměstnanci výhradně na finanční produkty, mají na to speciální místnůstku a tak dál. Jenom aby to nevypadalo, že to pošta dělá, jen když posíláte rekomando nebo když vám ho nese. Naopak myslím, že většinou sjou soudní a nepouští se do toho, když za váma stojí deset lidí.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2012 8:17 | fotr.002

Mně by úplně stačilo, kdyby pošta dělala to co má, pořádně. Potřeboval jsem poslat do Austrálie balík a potřeboval jsem, aby tam byl za pět dnů. Pošťáci mě na třech na sobě nezávislých místech ubezpečili, že balík bude v Austrálii za tři dny, včetně dne podání, pokud využiji službu EMS. Stalo se a balík skutečně dorazil k adresátovi za 12 (!)dnů, zcela znehodnocený a k ničemu. Při reklamaci mi byl vrácen rozdíl mezí obyčejným balíkem a službou EMS. Takhle si tedy oni představují služby. Když to vyjde, tak shrábnem prachy, když se to nepovede, tak něco vrátíme.Pro ty, kteří by mi chtěli poradit, že je mám zažalovat, předesílám, že se tak stalo.
+45
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2012 8:14

O dané služby pošty zájem nemám - stačí mi ti "prudiči", co vám občas zatelefonují s nějakou trapnou nabídkou. Naštěstí, pro poštu naneštěstí, jsem v pracovní dny v práci, takže pošta ani nemá šanci mi cokoli nabídnout. Mě by stačilo, kdyby pošta dělala pořádně to co má - doručovala. Což třeba v případě balílů nedělá vůbec - vždycky přijede modrá dodávka v vyplněnými lístky s výzvou na vyzvednutí balíku na poště. Balík se nikdy neobtěžuje doručit. Zažil jsem to, když jsem byl doma nemocen, nebo když jsem se s manželkou střídal na mateřské. Vozí jen lístky!!
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2012 8:09 | No

Když čtu takový článek, tak se vůbec nebudu divit, když když ne za dva, tak za 6 let komunisté vyhrají suverenně volby. Vždyť pokud občané nejsou úplně blbí, tak si to musí přebrat a říci, za komunistů to sice nestálo za moc, ale dnes to je na sebevraždu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2012 7:55

S tím naprosto souhlasím, při nárocích, které se začínají klást na poradce finančních produktů se dá jen s úsměvem na rtech pochybovat o tom, že je pracovníci pošty při 5-10 minutových jednáních za skleněnou přepážkou a klientem, který stojí ve frontě s dalších XX lidmi jsou schopni dodržet!! Tady již dávno měla zasáhnout ČNB. Jestliže chce ČP prodávat životní pojistky, nechť si na to zřídí speciální boxy, ale tam jim dobrovolně žádný člověk, který si přišel podat balík nevleze.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 7. 2012 7:39 | cml11

Já tuhle strategii pošty z pohledu zákazníka vidím taky jako problém. Ano, souhlasím s tím aby bylo možné na poště různé finanční produkty uzavírat. Ale mělo by to být na speciální přepážce k tomu určené a pracovníkem jehož specializací prodej finančních prodktů bude. Paušální vnucování produktů kýmkoli s důrazem na kvantitu prodejů je kontraproduktivní. Snižuje důvěryhodnost pošty a jejích zaměstnanců na úroveň podomních prodejců čehokoli. Navíc s přístupem jakým se vedení pošty dokonce i oficiální cestou vyjadřuje se stížnostem jejích zaměstnancům vůbec nedivím. Jak to asi vypadá neoficiálně?! Pokud chce být pošta obchodní společností kde budou prodávat všichni všechno, ať prodává věci denní potřeby. Třeba taková donáška do domu může být tou přidanou hodnotou na které se dá stavět. Předatavte si třeba, že vám pošťák kromě novin vždy ráno donese i čerstvé pečivo. Je to služba o pár tříd výš než vnucování pojistek.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2012 7:08 | Radim

Podle mně je jen málo finančních produktů, které jsou komoditní a které je tak možné prodávat klientům na počkání. A které jsou tak vhodné k prodeji na přepážkách pošty, kde prodávají v tomto směru nekvalifikované osoby. Snad nějaké jednoduché cestovní pojištění , úrazové pojištění.... Prodej většiny finančních produktů na poštovních přepážkách vidím minimálně jako neetické, případně už jako podvod či rovnou tunel na toho klienta. Protože na kvalifikovaný prodej většiny finančních produktů je třeba až několik schůzek, na kterých se ten finanční produkt musí sladit s dlouhodobým finančním plánem klienta. Plus práce odborníka na finance, což je zásadně odlišná práce od práce většiny zaměstnanců pošty. Prodej takového finančního produktu na přepážce bez těchto schůzek může v budoucnu toho klienta výrazně finančně poškodit, uvrhnoutho do tíživé finanční situace nebo rovnou do dluhů, které ho později ještě připraví o majetek. A to všechno jen proto, aby nějací papaláši na poště dostali nějaké sdružené provize a papaláši v pojišťovnách a bankách odměny za zvyšování portfolia klientů a podílu na trhu.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2012 0:44

u nás doručování funguje velmi obstojně, když mají telefon (tj. když něco objednávám a obchodník, který má moje číslo, ho napíše do podacího lístku), tak většinou píšou sms a volají, kdy mají přijít. stalo se nedávno, že nezazvonili, nevolali, nic, hodili do schránky lístek. no cuž, nechali jsme si ho dodat další den běžnou pochůzkou za nula kč. třeba si budou příště pamatovat... fronta na poště, když tam jdu, bývá, ale většinou taky vidím, že se s tím na přepážkách nemazlí a jedou jak fretky. prodávání produktů – nevím, na poště mi to nikdo nenabízel. a asi bych to nebral, někde mají speciál přepážky na tyhle služby, tak možná něco menšího by tam šlo domluvit bezpečně... ale nutit to prodávat listonoše? to je kravina.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2012 0:27 | Tomas

Je mi z toho blivno. V některých regionech člověk o práci nezavadí, tím spíše ve vyšším věku (plky o přestěhování se neuznávám, někdo tam má rodinu - děti či rodiče, kteří jsou na něm víceméně závislí). To se pak těžko odmítá prodávat, když té situace v kraji vedoucí zneužívá, naléhá a vyhrožuje. Moc dobře ví, že se to prokazuje těžko a i kdyby, člověk by stejně jít musel bo by tam pak nevydržel...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 7. 2012 0:24

co mně na poště nejvíc chybí? 1) obsluha bez nekonečných front 2) otevírací doba pro normální pracující lidi
neboli. nevadil by mi prodej čehokoliv na přepážce. pokud si ale musím vzít kvuli vyzvednutí balíku, který pošta prostě není schopná doručit, vzít dovolenou a nebo si zkazit sobotu - a po půlhodinovém čekání mi poštačka začne nabízet cokoliv - mám chuť zavraždit její nadřízené. nějakým hodně pomalým, mimořádně trýznivým způsobem . . .
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 6/6

6

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaromír Šmejkal

podnikatel, Unimex Group

Kamil Vacek

podnikatel a investor

Jaromír Šmejkal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Kamil Vacek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services