Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 20. 6. 2012 | 69 komentářů
„Pořád nadávám na mzdy, nechce se mi věřit, že by dneska skutečně byly mzdy vyšší, když to všechno sebrala inflace,“ píše nám čtenář. Poprosili jsme Jana Müllera, aby se tomu v každostředečním článku mrknul na zoubek. Výsledek: míň má pět šest profesí. Ostatní bohatnou!

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2012 7:32, Edita

Tabulka je stále jen tabulka, takže mnoho lidí, stejně jako já, řekne, že jsou nesmyslné.Např. tam chybí prodavačky v potravinách, před revolucí jsem brala 1200 korun, dnes mám 7500 (v čistém). Tato částka je naprosto nedostačující k životu! Teď se na mě sesype kritika, že jsem měla studovat, abych se měla lépe.To je sice pravda, ale vždycky tu musí a bude muset být někdo, kdo bude dělat i ty obyčejné ale přesto náročné povolání. A řeči o tom, že za komunistů lidi jen dělali že pracují, to možná platilo někde v kancelářích, možná ještě u zedníků, ale většina dělníků musela tvrdě pracovat tehdy i dnes, tak nás přestaňte neustále urážet.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 6. 2012 8:03, Petr

Tak 30 tisíc minimální mzda? Opravdu oroginální. :-))

"přestávala stačit pokrývat potřeby domácnosti" Ono je taky třeba si uvědomit, co jsou ty potřeby domácnosti. Co se takhle při srovnání s minulostí zamyslet, co dneska platím navíc a tehdy nebylo: mobily, internet, zahraniční dovolené, elektronika. Schválně si tyto položky odpočítat od současných výdajů.

Mnoho lidí nadává, jak mu dneska nestačí peníze, ale že protelefonuje pětistovku měsíčně, pár stovek za internet, více jezdí autem, v zimě na lyže, v létě k moři. Prostě dneska je obrovská nabídka a je typické, že lidé utrácejí, dokud mají. A pak se diví, že jsou na nule.

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 69 komentářů)

20. 6. 2012 12:02

Nevím , co to je mít v hlavě ??? Není totiž podstatné,kolikrát stoupla komu mzda ,ale je dost podstané, zda mzdu bere za vytvoření nějaké DPH a to statistici ,bankéři,poslanci ,senátoří a pod. určitě nedokáží - ti žijí pouze z toho , o co oberou ty ,co něco vytvoří a prodají . Bohužel je pravda ,že tento systém vytvořil ideální podmínky právě pro tyto ( byl pro to krásný výraz v době minulé ) - příživníky . Souhlasím s tím že 40 hrubého je slabota,také bych měl problém s tím vyžít , už jenom kvůli téměř dvacetitisícovému nájmu .
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 10:31 | Tomas

Nejen bydlení. Oni dotovali i jídlo a na jeho výrobu byly normy. Když chcete dnes koupit jídlo stejné kvality a obsahu jako tehdy (bez éček a náhražek), tak se plácnete přes kapsu výrazně víc než nějaký statisticky průměrný spotřebitel, hlavně na základních potravinách. Takže to, že třeba chleba stojí nominálně 7x víc, není tak úplně pravda. Ten samý co za komančů stojí tak 14x víc co tehdy (nominálně). To už ovšem statistika neřeší...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 10:30 | KarelB

Ony "mandatorní" výdaje jsem naznačil v závorce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 10:26 | chk

jelikoz byly ceny pred rokem 1989 regulovane, tezko odhadovat, kolik by i tehdy staly vyrobky denni nebo dlouhodobe spotreby. tato regulovanost vedla k previsu poptavky nad nabidkou, a tedy nedostatku daneho zbozi. zeny nesehnaly vlozky, zadele jsme si utirali kusem velmi neprijemneho papiru, na skodovky byly poradniky. jelikoz vlada nemela valuty, nemohla nakupovat zahranicni ovoce a stali jsme fronty na banany. jedine, co se dalo koupit, byly male, kysele kubanske pomerance.
ten kdo chtel vycestovat k balatonu, na rujanu nebo ti stastnejsi do jugoslavie, museli se doprosovat a cekali na devizovy prislib. kdo nebyl ve strane, mel problem pri kariernim rustu. hralo se take na udajnou plnou povinnou zamestnanost. i tehdy se ale nasli lide, kteri budto nechteli pracovat, nebo si sehnali nejake to razitko do obcanky, a stejne nepracovali. je naivni si myslet, ze vsichni pracovat chteji. 4 % populace mela razitko z povinnosti. neefektivita plne zamestnanosti se projevila v neefiktivite kapitalu.
udernicke smeny horniku v karvine byly zamerne nasazovany na predem pripravena dulni mista, takze jsme se mohli v rudem pravu docist, ze parta jozina z karvine prekonala jiz po ctvrte za sebou plan tezby.
drobna kriminalita byla mnohdy cenzurovana, v dobovem tisku jsme se tezko mohli docist o nejakych drogovych deliktech. presto byly.
ceskoslovenska armada mela specielni oddily na boj v zamorenych oblastech v radioaktivnim spadu z jednoducheho duvodu. spolu s dislokovanymi ruskymi divizemi na uzemi tehdejsi CSSR bylo naplanovano, ze pri utoku bude ztratovost az 95 % behem prvnich dnu boju. jinymi slovy bude ceska armada obetovana. v tehdejsi vyzbroji nenajdete zadne obranne zbrojni systemy. proc asi?
co rict zaverem kratkeho strucneho prispevku? i v pripade nejakych potencialnich vyhod oproti dnesku se mi po tehdejsi dobe opravdu, ale opravdu nestyska...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 10:21 | mahas

ano, jiste, ale meli jsme se lepe nez Nemecko - tehdejsi NSR nebo porovantelna Belgie ci Holandsko? To byly prece zeme zasazene valkou daleko vice nez my, a v nich se meli obyvatele radove lepe nez v tehdejsi CSR ( pozdeji CSSR ) ...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 10:17 | mahas

ja tomu nerozumim, pokud jste byl dobry monter, co vam branilo prejit k jine firme nebo pracovat v zahranici, kdyz vase firma skoncila??? Nebo to vam to mel nahradit stat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 10:14 | mahas

nerozporuji osobni zkusenost, ale nezlobte se na me...porovnavate neco, co se porovnava tezko, prave proto, ze to nema zadnou statistickou hodnotu. Jinak jste me rozesmala tvrzenim, ze v ramci svobodneho trhu ( nebo aspon te parodie, ktera si tady na nej hraje, ale principialne se to tak da nazvat ) chcete tvrdit, ze nejaka skupina lidi "ma narok" na 30000 kc ci jinou castku... Zadny narok neexistuje. Podstatou teto souteze je, ze se kazdy ma primarne o sebe starat sam. Nerozporuji, ze to je tezke, ale tak to proste je.. Krome Kuby a Severni Korey to nikde jinde na svete jinak neni. Starat se musi primarne kazdy sam. A taky se stara, treba odbory na vladu tlaci a mnohdy se domuzou zmeny. Jinak castka je jen cislo, penize jsou jen prostredek smeny. Je dulezite jake sluzby a zbozi za ne poridite. Nekdo se mohl mit za komunistu vyrazne lepe ( hornici typicky ) a ted place, ze ma podlomene zdravi, ale s tim vedomim do te prace sel... Vedeli to vsichni a moc dobre a kdo ne, tak je to tak jako tak jeho chyba. BTW v roce 1989 mi bylo 18, to uz snad rozumove clovek neco schopen posoudit je... Ja bych teda nemenil ani omylem
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 9:50 | Petr

Porovnávat zrovna náklady na bydlení je EXTRÉMNĚ zavádějící. A to hlavně proto, že komouši bydlení šíleně dotovali (na úkor jiných oblastí). Paneláčníci ve státních bytech platili nájem kolem 100 Kč/měsíc. Na druhé straně už třeba lidé v družstevních platili třeba 500 Kč (ano byla tam anuita). I to byl dramatický rozdíl v nákladech na bydlení. . Taky je třeba srovnat kvalitu bydlení. Komunistické králíkarny byly v principu nekvalitní sociální bydlení pro "chudé" s omezenou životností. Množství bylo primárním cílem, přesto i koncem 80. let se všude mluvilo a psalo o "bytové krizi".
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 9:34

Jako máte pravdu, ale v roce 1969 bylo líp než v roce 1948. Ale byly porád sociální případy, co neměly ani na kamna, a když se chtěly vohřát, moc špatně dopadly. Třeba ten Palach. Nebo Zajíc. Ale beze srandy. máte pravdu, ostatně skok, který provedl Lenin s Ruskem, je teprve neoddiskutovatelná věc. Ale stejně to pak šlo ve Svazu i v Československu do kytek. POuštět se do spekulací, jestli bychom bez bolševiků nebyli na konci šedesátých let ještě dál než s nimi, se pouštět nebudu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 9:28 | Tomas

Tak pro většinu lidí je největším nákladem bydlení. Koukal jsem, co že je v tom spotřebním koši a tam je nájemné. Vůbec se tam tedy nezohledňuje, o kolik vzrostly ceny nemovitostí (většinou o víc než mzdy). A to nájemné může být taky pěkné hausnumero. Jak se tam asi zohlední různé podnájmy, leckdy nepřiznávané ani FÚ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 9:24 | Honza

Tohle je jistě zajímavé srovnání, ale už to udělalo hodně lidí před vámi. Já bych si spíš rád přečetl srovnání teď a tehdy pro lidi, kteří se živí jinak než klasickým zaměstnáním pro "obyčejné lidi". Třeba srovnat reálné příjmy ministra, poslance, předsedy MNV, šmelináře v tržnici, zelináře, šéfveksláka/majitele průměrné směnárny v centru Prahy, ale i důchodce, invalidního důchodce, matky samoživitelky s malým dítětem, lempla, sociálně nepřizpůsobivého, policejního informátora, hvězdičky šoubysnisu, televizního baviče, kytaristy, co hraje po hopspodách, dealera drog, lehké děvy, pasáka...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 9:21 | Václav Novotný

To by bylo hrozné, kdyby jsme se po 21 letech měli hůře, i když někteří se hůře mají. Snad by jste se svojí životní úrovní nechtěli vracet zpět? To nedokázala žádná generace. Ale daleko lépe jsme se měli po 21 letech po roce 1948, jak mě jistě pamětníci dosvědčí.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 9:15 | Petr

Jenomže dneska do těch tvých "mandatorních" výdají spousta lidí řadí ZBYTNÉ položky: mobil, dovolenou, internet, kabelovou (satelitní) televizi. A pak se diví, že jim nezbývají peníze a cítí se jako chudáčci.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 9:14

Kysoni, k takovým hodnocením, jako kdo a co může za krizi, to chce mít něco v hlavě. Takže radši přidržte svý koně. Tabulka neříká, že statistici mají nejvíc, hrubá mzda 40 tisíc je vcelku slabota. Tabulka říká, že jim reálná mzda nejvíc stoupla...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 9:09

pokud minite mandatornimi vydaji noou televizi kazdej rok, dve dovolene u more rocne a pokud mozno kvalitni novy automobil kazdych 5 let, pak mate pravdu, ze ty naklady jsou dnes vyssi:)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 9:07

ten, kdo vidi konec sveta u sveho soustruhu, tezko chape souvislosti. alespon by ale nemel davat najevo, ze vidi jen ten svuj soustruh.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 9:05 | KarelB

Autor sám připouští jistou míru nepřesnosti, nicméně obecně s ním lze souhlasit. Nepřihlíží však vůbec k jinému faktoru, to je užití reálné mzdy. Jsem toho názoru, že povinné ("mandatorní") výdaje pracujícího člověka vzrostly natolik, že relativně svobodné užití "volných" peněžních prostředků je u drtivé většiny zaměstnanců výrazně nižší než před dvaceti lety, dokonce i na konci vlády bolševika (nájemné, vodné, léky...).
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 9:03

aje, sesla se nam tu zrejme (j)elita naroda, ktera se mela drive bajecne a dnes zivori. opravdu kvalitni nazory. pokud se nekdo domniva, ze ma nejvice vydelavat ten, kdo udajne "tvori hodnoty", pak si zrejme za sve intelektualove schopnosti zaslouzi akorat tu minimalni mzdu
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 8:52 | Petr

Haha, byl jsem "montér", kdo je víc! I dneska můžeš jet montovat do zahraničí. Např. v arabských zemích je stavební boom a kvalifikovaní dělníci (jsi-li kvalifikovaný) jsou VELMI žádaní. Ale to musíš umět nějaký ten jazyk a nečekat, že tě tam vyšle socialistická firma. Prostě si to SÁM zařídit a ODJET. Platy jsou tam velmi vysoké. . Ale ono je rozhodně pohodlnější dřepět na podpoře a nadávat na internetu, jak je svět nespravedlivý a jak bylo za komančů lépe, že?
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 8:52

Ekonome, staťák to tak počítá, "očištěný o inflaci", říká vám to něco?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Wichterle

podnikatel, Wikow Industry

Petr Šourek

mediátor a podnikatel, Corrupt Tour

Martin Wichterle
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Petr Šourek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services