Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 20. 6. 2012 | 69 komentářů
„Pořád nadávám na mzdy, nechce se mi věřit, že by dneska skutečně byly mzdy vyšší, když to všechno sebrala inflace,“ píše nám čtenář. Poprosili jsme Jana Müllera, aby se tomu v každostředečním článku mrknul na zoubek. Výsledek: míň má pět šest profesí. Ostatní bohatnou!

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2012 7:32, Edita

Tabulka je stále jen tabulka, takže mnoho lidí, stejně jako já, řekne, že jsou nesmyslné.Např. tam chybí prodavačky v potravinách, před revolucí jsem brala 1200 korun, dnes mám 7500 (v čistém). Tato částka je naprosto nedostačující k životu! Teď se na mě sesype kritika, že jsem měla studovat, abych se měla lépe.To je sice pravda, ale vždycky tu musí a bude muset být někdo, kdo bude dělat i ty obyčejné ale přesto náročné povolání. A řeči o tom, že za komunistů lidi jen dělali že pracují, to možná platilo někde v kancelářích, možná ještě u zedníků, ale většina dělníků musela tvrdě pracovat tehdy i dnes, tak nás přestaňte neustále urážet.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 6. 2012 8:03, Petr

Tak 30 tisíc minimální mzda? Opravdu oroginální. :-))

"přestávala stačit pokrývat potřeby domácnosti" Ono je taky třeba si uvědomit, co jsou ty potřeby domácnosti. Co se takhle při srovnání s minulostí zamyslet, co dneska platím navíc a tehdy nebylo: mobily, internet, zahraniční dovolené, elektronika. Schválně si tyto položky odpočítat od současných výdajů.

Mnoho lidí nadává, jak mu dneska nestačí peníze, ale že protelefonuje pětistovku měsíčně, pár stovek za internet, více jezdí autem, v zimě na lyže, v létě k moři. Prostě dneska je obrovská nabídka a je typické, že lidé utrácejí, dokud mají. A pak se diví, že jsou na nule.

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 69 komentářů)

22. 6. 2012 3:32 | jiří bílek

1) věř mi, 40 už mi bylo 2) nikoho nenabádám k násilí, tak nechápu tu poznámku o ohni a meči chci jen lidem otevřít oči 3) tady nejde o víru, ale o poznání reality, která je zjevná
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 6. 2012 3:20 | jiří bílek

...ve skriptech sice tohle píšou, ale já se nad tím, co čtu, taky zamýšlím a nepapouškuju poučky. V určitých situacích je totiž zákon trhu naprostej nesmysl a vede k nehorázným absurditám. V Africe je hladomor, ale já pálím pšenici - nemyslím na vodku, ale v ohni :-) - abych uměle snížil nabídku a neklesla její cena na komoditní burze. Z hlediska zákonů trhu a vytváření zisku je to jistě v pořádku, ale jako člověku se mi to příčí. Ti chudáci tam totiž stejně nemají ani vindru a stojí úplně mimo trh, takže jestli tu pšenici spálím, nebo jim tam pošlu pět vagonů, je pro tvorbu ceny na trhu úplně irelevantní, stojí mě to sice dopravu, ale udělám si tím reklamu a až se oni jednou vzpamatují, třeba budou kupovat moji pšenici, protože si ji budou pamatovat. Ale pokud se budu řídit skripty (ne svědomím), tak je nechám chcípnout hlady, protože na tom přece není nic neetického, že? A k tomu příkladu s mobilem: trochu ho poupravím pro lepší názornost (protože Čína je díky masový výrobě a centrálnímu řízení v trošku jiný vyjednávací pozici vůči západu) a mobil zaměním třeba za koberec. Já ze svý irácký manufaktury, kde tká koberce celá moje rodina, přece nemám přístup a kontakty na západní trhy, když jsem byl za celej život nejdál v sousední vesnici, ale moje země je díky okupaci plná americkejch kravaťáků, kteří vědí, že moje koberce za 10 USD/kus se dají ve Státech prodat za 600 USD/kus. Takže jejich přidaná hodnota je v tom, že jsou amíci? Nebo v tom, ze na rozdíl ode mne měli na letenku? Nebo proto že jejich armáda okupuje moji zemi? Proto si zaslouží stonásobek mýho výdělku? Komunisti pro tohle měli krásný pojmenování, který se dneska nenosí: imperialismus. Ono je to totiž taky trochu o rovnosti šancí, ale o té (stejně jako třeba o FAIR TRADE) jsem se ve skriptech nikdy nedočetl. Celej tenhle iráckej příklad mi připomíná jeden vtip: Je vypsáno výběrko na stavbu čehosi (třeba protihlukové stěny u silnice), přihlásí se firma z Bruntálu a dá nabídkovou cenu 5 milionů, přihlásí se firma z Prahy a dá nabídku 8 milionů, a potom přijde frajer v obleku o Bosse s hodinkama Breitling a řekne úředníkovi: "moje nabídka je 11 milionů, 3 pro vás, 3 pro mě a najmeme si ty okurky z Bruntálu" a úředník odpoví: "je to vaše" - ona totiž schopnost uplácet je v důsledku pouze "přidaná hodnota" - teda podle vás a podle skript :-) Celej tenhle systém totiž podporuje překupky a vyžírky, já jsem developer a nikdy jsem nedal zakázku prostředníkovi. Chceš to dělat? Tak tady budeš s celou firmou a ne, že sem pošleš nějaký ukrajince, odjedeš do Norska na ryby a po telefonu budeš radit: "chlapi, máte tam nějakej problém? Tak ho vyřešte, předejte dílo a prachy ať mi pošlou na účet, já vás vyplatím, až se vrátím" - to jsem zažil, můžeme tomu říkat třeba "rybářská přidaná hodnota" :-)
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 6. 2012 2:20 | luky

jde jen o to, že víra se má šířit láskou, ne ohněm a mečem. řekl bych, že čtyřicet ti ještě nebylo, mladejm bejčkům tohle často nedochází.)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 6. 2012 2:12 | jiří bílek

díky za rozumnou reakci, bez legrace. ale zamysli se nad tím, jestli doktrína zisku za každou cenu je ta správná cesta, kterou by se měla vyspělá společnost homo sapiens ubírat. IMHO tohle je ten úhelný kámen, co dělá z lidí svině...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 6. 2012 11:14 | luky

Hele, Jiří, já ti gratuluju. Že se ti daří. Žes morálně procitnul, bez legrace. Jenom se mně zdá, že jsi z toho taky začal trochu snít o nápravě světa za pomoci regulací... což není úplně zdravý. Doufám, že žiješ dost pro druhý, že to zmoudření není jenom v hlavě, ale i v srdci a rukách.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 6. 2012 10:23 | jiří bílek

"pokud se nekdo domniva, ze ma nejvice vydelavat ten, kdo udajne "tvori hodnoty", pak si zrejme za sve intelektualove schopnosti zaslouzi akorat tu minimalni mzdu" Máš pravdu kámo, nejvíce má vydělat ten, kdo umí ostatní nejlíp vochcat, gratuluju ti k tvojí empatii :-) Mně bylo v 89.roce 18, takže jsem ještě nemakal, nebyl jsem ve straně,ani disident, a měl jsem se fajn. Dneska podnikám a mám se taky fajn, ale těch dvacet let budování kapitalismu mi trochu otevřelo oči (neboj, taky na to přijdeš) Asi tak před 15ti lety jsem dělal na burze, klienty pokládal za kavky a sebe za střed vesmíru (to dělá ten testosteron). Dost mi tuhle dobu připomínáš - tipuju, že ti není víc jak 30, ale časem pochopíš, že trubky jsou taky lidi, a že dávat ženský na pokladně v obchoďáku 8.000,- hrubýho, když vykazuju roční zisk ve stovkách milionů a jenom ztratný za poškozený a ukradený zboží mám kolem 100tisíc měsíčně na KAŽDOU prodejnu, je trochu nefér... Ale co, je blbá, nestudovala, udělala si děti, je zoufalá - ta bude makat i za 7.000,- a ještě na ní hodíme to, že přebalila prošlý zboží (selhání jednotlivce), i když jsme jí to nařídili. A za to, že jsme to přebalování vymysleli, si zvedneme prémie - my tady přece máme zodpovědnost, neseme riziko, tvoříme hodnoty, ne kurde?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 6. 2012 10:05

pokud jste studoval VSE, pak doporucuji znovu vyhledat skriptum makroekonomie, nebo mikroekonomie a podivat se na zakon nabidky a poptavky:). vy jste prodal mobil se ziskem 20USD, a ja vydelal 150USD, ale uz vubec nerozlisujete dve veci. jednak jake ja mel naklady na dovoz do evropy, nebo kamkoliv jinam a jednak proc jsem pripadne dokazal prodat mobil tak draho, na rozdil od vas. pokud by byl zisk opravdu neprimereny, na trhu se zpravidla po urcitem case objevi konkurence, ktera cenu zmeni.
ja musel najit nekoho, kdo ode me ten mobil koupi, a za to si beru zisk. pokud se kupec za tu cenu najde, udelal jsem "sqelej deal":). jinymi slovy pro kupce mel telefon tuto vysokou cenu. vase neschopnost prodat mobil draz odrazi vasi malou pridanou hodnotu:). co je na tom neetickeho? tak to fungovalo i za dob starovekeho rima.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 6. 2012 9:47

"Z toho vyplývá, že pokud vyrobím např. mobilní telefon v Číně za 30 USD, prodám ho vám za 50 USD a vy ho prodáte v Evropě za 200 USD, tak podle dnešní ekonomické teorie, kterou tady tak hájíte, je moje přidaná hodnota 20 USD a vaše 150 USD, takže si zasloužíte vyšší ohodnocení, než já - nebo ne? Současný ekonomický systém podporuje překupníky a vyžírky." Špatná optika. Jak zasloužíte vyšší ohodnocení? Když vy koupíte za 30 a prodáte za 50, vydělal jste dvacet. Já dokážu vydělat 150. Ne, že si něco víc zasloužím, prostě víc mám. Tohle ovšem platilo vždycky. Není to žádná soudobá specialita.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 6. 2012 7:32 | Pavel

No, ono to s tím chlebem bylo jak kde, a protože byla rajonizace, člověk si moc nevybral. My jsme byli v rajónu Michelských pekáren, a od nich se ta klasická Šumava nedala žrát (proti tomu je i ten dnešní nejhorší chleba pochoutka). Pak začali dělat Kmínový chléb, malý bochník za 3,30 Kčs a to nějakou dobu šlo, ale po čase se taky zkazil a jíst to už nešlo. Pak dělali Český chléb, malý bochník za pětikorunu. Dnešní kvalita chlebů jako třeba Cvrčovický je mnohem vyšší, přitom stojí kolem 30 Kč. Takže cena porovnatelného chleba stoupla pouze šestkrát. Uznávám, že v rajónu jiné pekárny to ale mohlo být jiné.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 6. 2012 7:17 | Pavel

Když chcete to srovnání "neobyčejných" profesí, tak znám člověka co dělal za komunistů řidiče v masokombinátu. Na úplatcích od řezníků, aby jim nějaké maso přivezl, si prý přišel na 100 000 měsíčně (ne, není tak nula navíc). Po roce 89 najednou se řezníci stali pány a naopak on spíše musel starat, aby dodával kvalitu, aby stále odbírali. Aby se uživil, přikrádal si. Když mu na to přišli a vyhodili ho, byl mu ouvej.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 6. 2012 9:15 | jiří bílek

"komercni banky existuji v jakemkoliv ekonomickem systemu, a neni to nahoda" - hezky papouškujete poučky ze školy, ale asi jste se nad rolí komerčních bank v systému moc nezamýšlel, že? Já ji chápu velmi dobře, vystudoval jsem VŠE a byl jsem zaměstnán jako makléř u licencovaného obchodníka s cennými papíry, než se mi udělalo špatně od žaludku a z finančních trhů jsem nadobro odešel. Dodnes mi není dobře po těle u vědomí, kolik lidí jsme připravili o kulatou sumičku. 1)Centrální banka emituje peníze do oběhu tak, že je půjčuje komerčním bankám za lombardní sazbu (momentálně 1,75%), a komerční banky díky systému částečných rezerv (v ČR dnes 2% rezerv, multiplikátor 50) napůjčují klientům až padesátinásobek, takže množství peněz v oběhu je X(suma emitovaných bankovek a mincí) + 1,75% to celé krát 50 + cca 5% p.a., což znamená, že ten dluh nelze nikdy splatit, protože v oběhu není tolik peněz, a banky tak mají o živobytí postaráno - to se to pak vykazují zisky a rozdělují milionové odměny, co? 2)O investičním bankovnictví nemá vůbec cenu se bavit, protože dneska se investuje do takových nesmyslů, jako jsou třeba futury, warranty a swapy (zajímavý je třeba "Credit default swap", což je pojištění proti krachu emitenta, což v případě řeckých dluhopisů znamená, že všechny banky, které nakoupily řecké swapy, dělají vše pro to, aby Řecko zbankrotovalo, protože jinak prodělají). Těmto finančním instrumentům nerozumí ani sami bankéři, ale žádný strach - zisky jsou oproti standardním finančním operacím několikanásobné (když to vyjde), a když to nevyjde, zatáhne to stát, potažmo daňoví poplatníci, protože banky jsou přece páteří ekonomiky a nemůžeme je nechat padnout, že? Celkový účet za sanaci bank v 90.tých letech v ČR činí podle střízlivých odhadů 600 miliard Kč, ale spíš to bude k bilionu. O současné bankovní krizi v EU a nedávné v USA ani nemluvím (jsou to biliony dolarů) - TAK TO JE TA PŘIDANÁ HODNOTA :-)))) 3)Původní historická funkce retailového bankovnictví, tj. půjčování peněz vkladatelů lidem (firmám), kteří/ré potřebují úvěr, je ještě jakžtakž obhajitelná, i když nechápu, jaká přidaná hodnota se vytváří tím, že vydělávám na svěřených penězích (pro mě je to okrádání střadatelů), takže tou přidanou hodnotou máte asi na mysli to, že věřitelé platí úroky a vkladatelé platí za vedení účtu, výběr z bankomatu, příchozí platbu, atd. - to je opravdu vytváření hodnot :-) Ale teď vážně, problém současného systému je v tom, že tzv. "přidaná hodnota", výkonnost ekonomiky, HDP, atd. se měří v penězích, čili čím větší obrat, tím lépe. Z toho vyplývá, že pokud vyrobím např. mobilní telefon v Číně za 30 USD, prodám ho vám za 50 USD a vy ho prodáte v Evropě za 200 USD, tak podle dnešní ekonomické teorie, kterou tady tak hájíte, je moje přidaná hodnota 20 USD a vaše 150 USD, takže si zasloužíte vyšší ohodnocení, než já - nebo ne? Současný ekonomický systém podporuje překupníky a vyžírky. Další extrémní příklad: když bude mít někdo rýmu a přijde do mé nemocnice, dostane paralen a kapesník za 50CZK, ale ve vaší nemocnici zůstane týden na pozorování, vezmete ho na tomograf, abyste mu zkontroloval dutiny a jeho účet bude 30.000CZK (předpokládejme, že ho zaplatí)- k růstu HDP samozřejmě přispějete mnohem víc, než já, budete mít vyšší zisk a vaši doktoři vyšší mzdy a jednou tu moji nemocnici koupíte, ale já se ptám: tohle chceme? Tenhle poslední příklad je záměrně hodně přehnaný, ale tak to dnes funguje - například EU posuzuje úspěšnost projektů podle proinvestovaných prostředků, čili čím vyšší režie, tím větší pochvala. Dokud nevymýtíme tuhle adoraci zisku za každou cenu, nic se nezmění a lidi jako vy tady dál budou pindat ty svoje rádoby vzdělaný komentáře. Hezký den
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 6. 2012 7:45 | Pavel

Melouchy se nedělaly o víkendech. Když nám instalatér od OPBH vyměňoval plynoměr tak se chlubil, že si od mistra vždy nechá udělat rozpis práce na měsíc, to udělá za dva (!) dny a zbytek měsíce dělá do své kapsy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 21:25 | filip

Jaká je mzdová spravedlnost? Pan Vratislav Kulhánek horoval v TV za utajování příjmů manažerů podniků ve spoluvlastnictví státu až v desítkách milionů ročně, s odůvodněním, že jde o mimořádně zodpovědná místa a mimořádně náročnou práci. Asi proto, že bojoval v podstatě i za sebe. A neviděl jsem, že by někoho z nich postihly následky nezodpovědnosti a neviděl jsem ani výsledek jejich "mimořádně náročné" práce. Zato mohu konstatovat, že jako konstruktér jsem vyvinul nový stroj, prosadil pro něj registraci na Úřadu průmyslového vlastnictví a nyní jej na vlastní zodpovědnost i za to co si s ním kdo třeba zmrzačí, vyrábím bez jediné reklamace komplet ve vlastní režii a bez jakékoliv jistoty zlatého padáku a pod. A jako živnostník i s vidinou skoro nulové penze. To páni státní manažeři nejen, že mají vysoké platy které si ještě vylepšují defraudací, ale díky výroku Ústavního soudu budou mít i vysoké penze úměrné svým platům za tzv. "zásluhovost". Nejspíše to bude tím, že jako konstruktér mám povoláním zdeformované myšlení vydělávat konstrukcí přínosných věcí a neřídím se politikou státních manažerů o vzájemné provázanosti peněz má dáti - dal. Rozuměj dosadili mě na bohatě placené místo a tak z toho musíš zase něco pustit jim a všichni nahoře se budeme mít dobře, zaplatí to ti co ryjí ústy v prachu poctivé práce.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 16:28 | Mazlík

Mzdy v současnosti kopírují vzdělanost, odbornost, životní náklady +-. Někdo dře jako mula a bere 11 000 čistého. Ti co pracují v institucích spadající pod stát dělají jako za komančů ( točí hodiny ), vymýšlí kraviny a berou velký peníze. To se nezměnilo. Dělník tehdy pracoval asi necelých 7 hodin za směnu. Melouchařilo se. Řemesla jako zedník, instalatér, topenář dřeli o víkendech za peníze do ruky. Styl práce malá domů, co je doma to se počítá, z cizího krev neteče, ty pomůžeš mně já tobě atd. . Takže statistika mezd za socialismu je hodně zkreslená. Dneska se započítavají mzdy úředníků, státních zaměstnanců, automobilek a poslanců. Doktoři, hasiči, policisté sorry.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 15:19 |

Chybí tam to nejzásadnější, a to je porovnání s rokem 1965. Ale to by nevyhovovalo tendenčnosti podobných článků. Samozřejmě, že by reálná úrověň mezd měla růst vzhledem k vědecko technickému pokroku. Ona by rostla, ikdyby dnes byl socialismus, přeci jen úroveň v roce 1989 byla vyšší než v roce 1948. Je ovšem třeba také konstatvat, že v porovnání chybí armáda nezaměstnaných půl milionu osob s příjme na úrovni 5000,-- Kč a ani výše důchodů není závratná. Při celkovém srovnání je tedy nárůst spíše bídný, nepočítaje v to zaměstnance finanční sféry :(
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 13:14 | chk

vite, problem je ve vas. tu pridanou hodnotu, kterou zrejme mate na mysli nespravnym terminem DPH, vytvareji i vasi nepopularni bankeri. pokud nechapete roli komercnich bank v ekonomickem systemu, bylo by vhodne se nepoustet do takovych diskusi. komercni banky existuji v jakemkoliv ekonomickem systemu, a neni to nahoda:).
dale neni podstatne (nemusite souhlasit), kolik toho delnik vyrobi. podstatne je kolik toho obchodnik proda. potom je totiz neprodany vyrobek cista ztrata, ktera delnikovu praci rozhodne nezaplati. takze si polozte jednoduchou filozofickou otazku, kdo je dulezitejsi. delnik, kterej vyrabi, nebo obchodnik, kterej prodava. usetrim vam praci. duleziti jsou oba:)
dnesni ekonomickej system ma radu nedokonalosti, ale jednu podstatnou vyhodu oproti centralne planovane ekonomice. prave ti vasi prizivnici jsou dnes ve vyrazne mensine...
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 13:13 | Petr

Závidět? Ono je snad co? Obecně, že si každý může svobodně vybrat, když se mu něco nelíbí: 1. Smířit a vyrovnat se s tím (proč ne?) 2. Nesmířit se a NIC nedělat, kromě občasného stěžování v hospodě a na internetu (VĚTŠINOVÁ volba) 3. Nesmířit se a něco dělat (to je samozřejmě mnohem složitější než bod 2)
"co někdo kdysi pro společnost ve světě tvořil" Pro jakou společnost? Firma to dělá pro zisk, zaměstnanec pro výplatu. A investor? Tam může být motivů více.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 12:56 | Karel

Nezáviďte pane Petře.Kdyby mě bylo 40 let,určitě bych neseděl na židli.Jezdil jsem po světě 30let,anglicky mluvím,píši obstojně a dalšími čtyřmi pasivně a po těch letech mě to na zdraví také nepřidalo,tak nehodnoďte někoho,koho neznáte.Jen mě mrzí,že jsem do diskuze vůbec zapojoval.Chtěl jsem jen vyjádřit svůj osobní příběh na daný blog,jak se mě zvedla živ.úroveň.Dnes to vypadá,že je každý Mistr světa a co někdo kdysi pro společnost ve světě tvořil je špatné.Sportovci také tvořili slávu po světě.Připomínám,nedělal jsem v žádném oboru zbrojním,či politickém zaměření.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 12:51

Za vytvoření DPH? Myslíte za vytvoření přidané hodnoty. Ale budiž. Já tvrdím, že v hlavě toho moc nemáte, protože jste z tabulky, která vypisuje právě to, kolikrát komu stoupla reálná mzda (takže o to tu jde, ne že ne), vyčetl, že statistici patří k těm, co mají nejvíc. Nemají, je to nesmysl. A že přidanou hodnotu vidíte jen v ingotu? ASi to bude tím, že jste sám tak trochu ingot :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 6. 2012 12:28 | Karel

Nepíši,že jsem byl od té doby nezaměstnaný.Pracoval jsem u jiné firmy,sice jen v tuzemsku,jako servisman,ale před třemi roky jsem byl propuštěn,jako nerentabilní,hlavně jako přestárlý pracovník i když jsem se pravidelně školil na nové technologie.Bohužel,pracoval jsem jen manuálně i když na odborné úrovni.Kdybych neměl rodinu,tak jsem mohl dříve zůstat kdekoliv v zahraničí.Nevěděl jsem,že to zde v ČR tak skončí.Ale to věčné kdyby :-(
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Šárka Grossová

podnikatelka

Pavel Turek

manažer a podnikatel

Šárka Grossová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Turek
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services