Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

Sociální karty dostanou „sociální případy“, zdravotně postižení, ale taky maminky na mateřské a rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Stát prý ušetří jen na složenkách 20 milionů měsíčně. Je čtvrtmiliarda ročně jidášský groš, za který ministerstvo práce a sociálních věcí prodalo naše osobní data soukromé bance?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2012 10:23, Julek

To bude přepadených důchodců a invalidů. Velké nadšení také vládne na venkově. Mám tetu, je jí osmdesát let, žije sama na vesnici, nikam nejezdí, protože nemusí a nemá ani čím. Nejližší bankomat je v patnáct kilometrů vzdáleném městečku. Kartu v životě neviděla a o bankomatu nemá představu. Ta bude radostí bez sebe.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2012 10:09

je zvláštní, že pokud se utrácí čtvrt milijardy za tisk a distribuci složenek, nikomu to jakoby nevadilo - a když se to má převést na bezhotovostní a podstatně levnější systém, najednou snad vadí že se na tom spořka napakuje. promnězamně, at se napakuje, když ve státním rozpočtu přibyde čtvrt koule za zrušení anachronických složenek, tak at si spořka chroupne.
jinak pokud se týče soukromí tak míním že kdo chce dostat nažrat z cizího, má jediné právo - být vděčný. k právu na soukromí u beneficientů neni důvod - ostatně mohou si ponechat své soukromí a dávky nepřijmout, v tom je svoboda.

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 64 komentářů)

27. 1. 2012 10:24 | vlk

Autor článek napsal velmi lehkou rukou. Problémy na úřadech práce, jestli jsou, problémy budou asi bagatelnía tak podobně. A stejně přistupuje k "vývaru", který udělala ČS. Onje totiž daleko hustší než on popisuje! Správně zaznamenal, že část peněz na dávky zůstane ležet na účtu ČS.. Což je přímý výnos pro banku. Ta jistě peníze nabídne minimálně tzv. overnightem jiným bankám na mezibankovním trhu. Vedle toho má příjem z každé operace sockartou. Na bankomatech ale zejména na terminálech v obchodě. Oněch 6 Kč na vlastním bankomatu představuje nový čistý výnos z operace, který daleko rychleji bude amortizovat náklady spojené s instalací a údržbou plechových pokladních.Ale to jsou zanedbatelné drobné proti operacím na terminálech v obchodech. Tady je poplatek , který z transakce odvádí obchodník bance mezi 1-3% za každou platbu! a to už , při 1 000 000 vydaných karet je velmi a velmi zajímavé. Nemluvě například o tom, že ČS získá jako jediná banka privilegované informace,které ostatní banky mít NEBUDOU. To autor zachytil, ale popsal jen některé efekty. Zapomenul na příklad na možnost, kterou jistě ČS neopomene využít. Totiž , že každou změnu databáze příjemců dávek okamžitě porovná se svými datovými soubory úvěrových dlužníků! čímž opět , oprotijiným bankám, získá obrovský náskok .Jednak v možnosti přijmout vůči dlužníkovi a dekvátní opatření , vyplývající z jeho nové situace a také a zejména jako první zajistit svou pohledávku na novém čísle dávkového účtu, který ona, na rozdíl od ostatních věřitelů bud e znát okamžitě, zatímco všichni další se jí teprve budou msuet dotazovat. Když uvážíme možné pokračování, které naznačuje autor zejméan u důchodové agendy, kde samozřejmě jako nositel již jednoho běžícího projektu, bude ve výhodě,pak můžeme konstatovat, ež s tát přihrál ČS opravdu skvělý kšeft. A že ho rakouská Erste pořídila mimořádně levně. Zde opravdu pro stát a tuhle transakci platí ono okřídlené - nechci slevu zadarmo. Hlavně , že stát ušetřil 0,0002% státního rozpočtu.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2012 8:06 | gabriela

Jisté je,že to poněkud zavání :-), již teď není problém a úřad posílá rodičovskou a jiné dávky na běžné účty. Nepochopitelné je tedy,proč vytvářet zvláštní "státní"účty pro výplatu dávek (a to nejen rodičovských). Pak tedy zákonitě musím nabýt dojmu,že jde o obchod. Jedinou dávku s kterou bych souhlasila aby byla vyplácena kartou(s omezenou platností na nákup jídla a drogerie)by byla pro spoluobčany,kteří jsou na dávkách pro opravdu sociálně slabé a déle než půl roku nebyli zaměstnáni. Bohužel,denně potkávám nepřispůsobivé spoluobčany,vídám je jak vycházejí z heren,sázkových kanceláří a hospod,a to kolikrát sebou mají své děti,které v tomto zimním období nejsou ani pořádně oblečeny(nekomentuji,že ty děti jsou špinavé-to je klasika celoroční). Kde jsou lidé,kteří mají kontrolovat užití dávek,péči o dítě,sociální chování? Mám dvě děti,od ukončení vzdělání jsem vždy pracovala(i při rodičáku)a přibyla mi ve výchově položka- naučit své děti žít opatrně s "nepříspusobými" , aby byli opatrní a neprovokovali .... co stát konečně udělá se postrachem rozpočtu a žitota u nás v ČR? Co pořádného? Zavést povinnou školní docházku od 1.třídy školky,a sociálně slabé zaměstnat na opravě silnic a dálnic....bez práce nevyplácet nic.... to je reforma o kterou stojím a VČERA bylo POZDĚ.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2012 6:28 | fougas

http://piratskenoviny.cz/?c_id=33460
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2012 0:06

Doufám, že až jednou budeš chtít dostat nažrat z cizího, tak ti nějaký hovado tobě podobný nakope prdel.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2012 0:00

Babička je taky u ledu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2012 20:08 | Nox

Podstatne levnejsi? Je Vam doufam jasne, ze diky uzasnemu cenovemu vyjednavani naseho statu to bude nejmene 3x drazsi nez slozenky jako vzdy? Navic i takovy clovek je stale clovekem, to budeme jednou nezamestnane porazet a rozrezavat na organy? Nehlede na to, ze ten clovek treba predtim desirky let pracoval a musel si platit ruzna pojisteni a dane.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2012 19:42 | Slávka

Na pracovišti je tabu dozvědět se,kolik má na výplatní pásce kolega.Vzpomeňme na rozčarování premiéra,když se provalily nehorázné odměny jeho sekretářky.Taky financované z našich daní.Tady(a nejen tady)se do soukromých rukou(banky jsou výhradně soukromé) dostávají informace o zdravotním stavu a příjmy rodin jsou tu jako v biografu.Můj názor je,že bylo bylo naprosto prolomeno právo na soukromí a zákon na ochranu osobních dat.Buď zákon zrušme nebo se podle něj chovejme. S nějakou sociální kartou bychom se mohli smířit v případech dlouhodobého pobírání sociálních dávek z důvodu nezaměstnanosti,ale i tady bez dalších intimních informací.Považuji to za nehoráznou totalitní zvůli. Pokud má libovolný státní rezort uspořit 2O milionů,prohlašuj,že to rozpočet nespací.Pokud se jendá o občana,je tatáž částka ohromná úspora.Neméně zajímavé bude,kudy se tato úspora vytratí.Pochybuji,že za ni bude pořízen byt jen jeden invalidní vozík nebo vodící slepecký pes.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2012 19:38 | Jasan

Cituji Vaše úvahy: "kdo chce dostat nažrat z cizího, má jediné právo - být vděčný. k právu na soukromí u beneficientů neni důvod - ostatně mohou si ponechat své soukromí a dávky nepřijmout, v tom je svoboda"
Takže rodičovská je vyžírání? Jak mají lidé ufinancovat rodiny bez rodičovské, když pobírají minimální mzdu - vzorně pracují? A co když člověk vzorně pracuje 30 let a pak přijde o práci z důvodu zrušení podniku? To je taky vyžírka? A co matky samoživitelky, jejichž otec stojí za prd, raději chlastá, takže musí vše táhnout samy - pracovat a vychovávat děti? Ty děti Vás taky budou jednou živit na důchodě. Váš příspěvek postrádá systémové vidění problému a automaticky vidíte lidi, kteří jsou na dávkách jako nějaké vyžírače. Přitom to mohou být pracovití, slušní lidé, kteří např. vlivem ekonomické situace, recese, životní situace (nemají rodiče, kteří je dotují a po nichž pohádkově dědí), prostě i když by se stavěli na hlavu, tak práci nemají, i když se snaží. Takže mají jít tito lidé podnikat a co když zrovna není ve společnosti poptávka po jejich službách či jiných, lidé prostě šetří, protože taky prostě ty peníze nemají? V humanitní a demokratické společnosti by se měla chránit lidská práva. Z Vaší reakce je zřejmé, že humanitně moc nesmýšlíte a automaticky všechny lidi, kteří pobírají dávky házíte do jednoho pytle a berete jim lidskou důstojnost. Já jsem pro žít v humanitní a slušné společnosti a ne ve společnosti, kde hulvátství, primitivní lidské pudy vítězí. Nálepkujete lidi jako špatné, co jsou na dávkách, přitom prostě jim třeba v konkrétním čase a životní situaci jiná alternativa nepřichází.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2012 10:09

je zvláštní, že pokud se utrácí čtvrt milijardy za tisk a distribuci složenek, nikomu to jakoby nevadilo - a když se to má převést na bezhotovostní a podstatně levnější systém, najednou snad vadí že se na tom spořka napakuje. promnězamně, at se napakuje, když ve státním rozpočtu přibyde čtvrt koule za zrušení anachronických složenek, tak at si spořka chroupne. jinak pokud se týče soukromí tak míním že kdo chce dostat nažrat z cizího, má jediné právo - být vděčný. k právu na soukromí u beneficientů neni důvod - ostatně mohou si ponechat své soukromí a dávky nepřijmout, v tom je svoboda.
-18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2012 9:04 | Janek

Proč to tak komplikují?????Měli to zavést pro tu chudinku slabou menšinu,která to využije na sto procent!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2012 19:22 | Jasan

Není mi jasné, proč stát nutí lidi s vlastním účtem a kartou mít nějakou kartu navíc, pokud to tak opravdu je. Chápu kartu v případě, kdy stát nechce platit za složenky a ušetřit, v tom je to řešení racionální, ne všichni příjemci dávek mají účty a tak je stát přinutí účet mít.
Pokud tak chce řešit přes skartu všechny dávky, zavání to tím, že si chce o konkrétních lidech dělat nějaké databáze - hodně citlivé, stát si začíná z lidí dělat objekty nějakého výzkumu, aniž by do toho lidi mohli mluvit a chránit svá práva - úřad na ochranu osobních údajů by měl rychle zavětřit a začít to řešit. Už v případě zdravotnictví jsou takové databáze hodně citlivé a dost snadno zneužitelné - např. pojišťovnami pro maximalizaci jejich zisku a penalizaci vysokým pojistným či vyloučením z pojištění rizikových klientů, čili těch, u nichž je pravděpodobnost vypuknutí nějaké nemoci, či nemoc již mají. V minulosti byly databáze zneužívány např. Hitlerem. Hitleři v mírné obdobě stále žijí mezi námi.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2012 15:03 | Mirek Gibas

Nebudu se vyjadřovat k systému, ale poslední část videa mě celkem vyděsila. Příjde mi celkem zvláštní spojení průkazu ZTP a sKarty, hned si představím, zdravotně postižené jako cíle útoků zlodějů. Pravděpodobně budou mít kartu ZTP u sebe protože ji potřebují a zároveň přes ní bude přístup k jejim dávkám. Nebude proto těžké tyto lidi o kartu obrat a vynutit si pin. Pro zlodějě je to sázka na jisto. Samozřejmě na kartě nemusí nic vybrat, ale tito lidé už mohou být lákavější a potencionálně velkým soustem pro zloděje.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2012 13:34 | Ladisek

Hmmm, to abych si pořídil platební terminál do svého obchodu. Kdo mi to zaplatí? A proč bych tedy měl platit i za používání terminálu právě bankám. Je to bohužel pouze lobystická akce kamarádičků pana ministra. Jestli mne jako živnostníka zničí akce pana ministra Drábka, tak budu za chvíli mezi žadaleli o podporu v nezaměstnanosti. Jen tak dál.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2012 13:15

Babička taky :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2012 12:45 | Bimbác

tak moment, v té vaší úvaze mi chybí jedna důležitá věc. Kdo a za co by pak dostal malou domů, když by se z toho vynechal prostředník? Aha?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2012 12:42

Doufám, že tam zůstanou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2012 10:53

Karty pro důchodce jsou zatím u ledu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2012 10:48 | benzin

Jenze tady jde o to ze stat na tom vubec neusetri. Bude za tuto sluzbu nadale platit ceske sporitelne. Navic slozenky nejsou anachronismus, naklady na vyber slozenky jsou v podstate stejne jako naklady na vyber z bankomatu. Navic stat anachronismus slozenek nijak nzrusi, pouze prenese naklad na preposlani slozenky na prijemce davky. Jenze to muze udelat i bez tehle opicarny, proste kdo chce penize na ucet bude mit penize zadarmo (na libovolny ucet), kdo chce slozenku, bude mu cena strazena z davky. A zadny prostrednik ve forme CS tam neni potreba.
-
Tohle je skutecne jenom a vyhradne tunel spojeny s naprosto neopodstatnenym spiclovanim.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2012 10:23 | Julek

To bude přepadených důchodců a invalidů. Velké nadšení také vládne na venkově. Mám tetu, je jí osmdesát let, žije sama na vesnici, nikam nejezdí, protože nemusí a nemá ani čím. Nejližší bankomat je v patnáct kilometrů vzdáleném městečku. Kartu v životě neviděla a o bankomatu nemá představu. Ta bude radostí bez sebe.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2012 10:14 | Karel Marz

Stát z nás tahá peníze horem dolem. Chci, aby za ně taky něco dělal a ne jen vymýšlel, jak přenést náklady na zdaněné občany a vybrané peníze rozkradl.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Chmela

podnikatel, Tescoma

Vladimír Železný

podnikatel a politik

Petr Chmela
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Vladimír Železný
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services