Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

Sociální karty dostanou „sociální případy“, zdravotně postižení, ale taky maminky na mateřské a rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Stát prý ušetří jen na složenkách 20 milionů měsíčně. Je čtvrtmiliarda ročně jidášský groš, za který ministerstvo práce a sociálních věcí prodalo naše osobní data soukromé bance?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2012 10:23, Julek

To bude přepadených důchodců a invalidů. Velké nadšení také vládne na venkově. Mám tetu, je jí osmdesát let, žije sama na vesnici, nikam nejezdí, protože nemusí a nemá ani čím. Nejližší bankomat je v patnáct kilometrů vzdáleném městečku. Kartu v životě neviděla a o bankomatu nemá představu. Ta bude radostí bez sebe.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2012 10:09

je zvláštní, že pokud se utrácí čtvrt milijardy za tisk a distribuci složenek, nikomu to jakoby nevadilo - a když se to má převést na bezhotovostní a podstatně levnější systém, najednou snad vadí že se na tom spořka napakuje. promnězamně, at se napakuje, když ve státním rozpočtu přibyde čtvrt koule za zrušení anachronických složenek, tak at si spořka chroupne.
jinak pokud se týče soukromí tak míním že kdo chce dostat nažrat z cizího, má jediné právo - být vděčný. k právu na soukromí u beneficientů neni důvod - ostatně mohou si ponechat své soukromí a dávky nepřijmout, v tom je svoboda.

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 64 komentářů)

29. 1. 2012 16:19 | gabriel pleska

Pane Novotný, pomalu zase. Především se za tenhle účet nebude nic platit. Takže úvaha, co by kdo třeba měl u jiné banky levnější, je zbytečná. Ke každé dávce bude také převod a výběr zdarma, takže si peníze můžete nechat přeposlat do banky, která vám vyhovuje. Předpokládám, že za zarušení účtu se nic platit nebude. I když moje vize je jiná. Časem bude mít u ČS účet povinně každý a sockarta nahradí občanský průkaz, ostatně nakročeno k tomu má už teď... A ještě něco: vy víte, že v té smlouvě není nic o smazání citlivých dat po „odchodu z dávek“? Já ji pravda neviděl...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 1. 2012 11:05 | Novotný

Celá tato akce je hromadná zlodějna. Mám vlastní účty u banky, která si neúčtuje žádné poplatky a náhle jsem nucen využívat služeb peněžního ústavu, který je jeden z nejhorších a je proslulý nemožnými poplatky. Navíc s Českou spořitelnou mám zkušenost, že si nechala peníze i 30 (slovy třicet) dní než je připsala na účet. Podmínky dále neřeší, jak to bude se zrušením účtu, až přestanete mít na dávky nárok, kolik si za to bude ČS účtovat. A navíc je tu kalkul, že mnoho lidí bude ten účet držet setrvačností, protože si třeba neuvědomí, že u jiné banky by to mohli mít výrazně lacinější. I dneska je jich takových spousta. A navíc, v rámci ochrany osobních údajů by měla ,mít ČS jasnou povinnost po uzavření účtu okamžitě smazat veškeré údaje o klientovi, aby je nemohla zneužívat! Za kolik tam pracovníci ministerstva zapomněli tuhle podmínku dát?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 1. 2012 12:09

Občanka č. 2, k té nové elektronické. Ovšem propojení některých dat jako škodlivé nevidím. Když jdete žádat o rodičovskou na pracák, musíte doběhnout na sociálku, protože jeden úřad není s to od druhého zjistit, co jste kde platili...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2012 12:07

POdívejte se níž na odkaz k pirátům... Jako by nešlo o to, kdo bude platit, ale především komu. Totiž firmám napojeným na ministra a jeho náměstka. Huh.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2012 11:40 | Rada

Tlak na rozšíření terminálů se dá určitě očekávat. Do budoucna bude muset mít terminál každá večerka, která bude chtít prodávat i příjemcům soc. dávek.
Stále mi není jasné jak budou úředníci určovat co se na kartu může koupit a co ne. Nyní se do terminálů dostává jen částka a pravděpodobně ještě číslo terminálu. Do banky ale neputuje seznam nakoupeného zboží, resp. jsem si jistý, že neputuje v těch obchodech, kde není terminál spojený s pokladnou a prodavačka jen přepisuje částku z pokladny do platebního terminálu. Vybaví Česká spořitelna všechny obchodníky lepšími terminály, které budou do banky posílat seznam nakoupeného zboží?? Kdo to bude platit? Česká spořitelna nebo obchodníci?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2012 11:25 | benzin

Jedna se o virtualni usportu. Jde o to, ze stat za to ze penize da CS nezaplati ani korunu tak to "zadarmo" zauctuje na jednotlive ucty. A pak az zacne vydelavat na pouziti karty. A to vubec nemusi byt jenom pouziti v hypermarketech, ale treba u doktora: "Pane doktore penize sem nedostala mam jenom sockartu. Budete si muset koupit terminal na svych 30 korun". V tom je pro CS zlaty dul. V praxi se tak zvednou naklady tem kdo poskytuji "sockam" sluzby a tak zvednou cenu a prevedou naklady na "socky".
Stat opticky usetri. Nicmene "socky" z temi penezy nevyjdou (protoze nejakych 3-5% schramstne CS) a tak jim bude muset podporu navysit. Uspora zadna, jenom prevod penez na jinou organizaci.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2012 9:16 | Rada

To, že je platební funkce dobrovolná podle mě neznamená, že si můžete nechat posílat peníze přímo na svůj účet a kartu si vůbec nezřizovat. Podle mě to znamená pouze to, že např. rodičovský příspěvek vám přijde na kartu a vy si ho budete moct celý poslat na váš běžný účet. V čem je ta slibovaná úspora pro stát opravdu ale opravdu nechápu.
Souhlasím s vámi ve všem, i v tom, že by se s tím mělo něco dělat. Neplánuje se nějaká demonstrace nebo defenestrace? Rád bych se přidal. Ideální by bylo kdyby byl vyhozením z okna pizizubka zraněn a stal se invalidním. Pak by si mohl ty jeho experimenty vyzkoušet na vlastní kůži.
Minulý rok se mi podařilo zrušit poslední produkty České spořitelny v rodině a teď to vypadá, že budeme přinuceni si jednu nebo dvě karty od ČS pořídit. Přijde mi to jako zlý sen.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2012 8:38 | Jasan

Opravuji po dohledání nových info (ministerstvo ne vždy informuje jasně a průkazně). Pro příjemce rodičovské nebo pomoci pro lidi se zdrav. post. by snad měla být platební funkce karty dobrovolná.Důchodů a nemocenských se karty netýkají vůbec. Jinak platí výše řečené. Kšeft pro spořitelnu a velmi citlivé na osobní údaje v rukou soukromé společnosti, konkurenční informační výhoda pro jednu banku. Pokud by to mělo fungovat fér k lidem, spořitelna by v ideálním případě neměla vůbec dostat do rukou osobní údaje držitele karty, ale jen jeho číslo a případné ztráty karty by se řešily přes úřad. Taky je otázka, co si spořitelna z té karty bude moci vyčíst sama. Platební funkce karty je povinná pro osoby v hmotné nouzi. Doufám, že to tak je a ne jinak. Takže by měla být možnost využívat svůj účet - doufám, že ne na základě přeposílání peněz na můj vlastní účet přes skartu, tzn. přes č. spořitelnu. Karta se bude jinak u všech využívat pro identifikaci osob na úřadech. Prostě představuji si to tak, že budeme v systému, kde si pověřená osoba vyjede všechny údaje o nás, že to nikoho nepobuřuje, zajímavé, bude to jako sociální diagnóza něco jako lékařská diagnóza. Člověk ztrácí svou důstojnost a soukromí. Působí to na mne, že přední politici u vlády mají pocit, že v naší společnosti žijí asi jen samé socky, tak to na mne teď působí, svou neschopnost finančně vyjít s rozpočtem často svádí na tuto skupinu lidí. To, že se vyhazují miliony, miliardy na špatně vedených veřejných zakázkách, tunelech, odměnách v nefunkčních radách, kde politici často zasedají a působí směšně, protože dané problematice často vůbec nerozumí, orgánech, tak to politici raději mlží. A to nejen, že se peníze na zakázkách vyhazují pro vybudování projektu, ale to je pak i o další udržitelnosti projektu, jaké další peníze se musí do něj lít neustále.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 1. 2012 7:53 | Jasan

Je to síla, dělejme něco. Na stránkách MPSV je to opravdu tak, kromě nemocenských a důchodových dávek vše na kartu - hitlerovské praktiky opět mezi námi - vše přehledně na jedné kartě o příjemci dávek od státu - digitálně si vše vyhodnotíme a zesumírujeme, udělejme si počty, kdo jsou ve skutečnosti naši voliči na socce, udělejme si přehled, kdo jsou ty naše socky, udělejme si přehled, komu raději nepůjčíme, protože kdysi bral nějaké dávky, tak ať je sockou raději pořád! Takové množství osobních údajů o konkrétních jednotlivcích v databázi v rukou soukromé společnosti a státu, který neustále čelí korupčním aférám, to je opravdu silné kafe. Je to hnus a ten, kdo to vymyslel takovým způsobem, je absolutně nekompetentní osoba. Proč se vůbec nebrání nějaký kontrolní orgán ohledně takové výhody pro jednu banku? Proč se nebrání konkurenční banky? A co úřade na ochranu osobních údajů? Celé zadání zakázky je podivné a nutit lidi, co mají účet mít další kartu, no to je síla. Já jsem plátce sociálního pojištění, ale takhle aby stát ponižoval své lidi, své voliče, to je mazec. Stát začíná dělat hon na socky, takový z toho mám divný pocit. A taky na ty, co vychovávají děti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2012 19:15 | benzin

Asi nemusi byt vsechny od banky, nicmene vetsina z nich je pronajata od banky. Nicmene to je vcelku nepodstatne. Ve chvili kdyz banka udela akci pro provedeni plateb z karty sve vlastni banky na ucet ve sve bance vyjde to nastejo, i kdyz majitelem platebniho terminalu bude primo obchodnik. P.S.: Jeden z hlavnich duvodu proc terminaly jsou vlastnene primo bankami je zaruceni bespecnosti platby.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2012 18:46 | Rada

Tedy těch důvodů proč jsem proti této kartě je mnohem více, ostatní důvody už ale byly ostatními účastníky různých diskusí a autory několika článků několikrát zmíněny, není tedy potřeba opakovat je.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2012 18:45 | Rada

Z toho co říkal pizizubkovo náměstek na Radiožurnálu jsem si vyvodil, že si všichni budou muset nechat poslat peníze na kartu a pak si je budou moct vybrat, převést na účet a nebo platit kartou u obchodníka. Převod na účet jistě nebude možné nastavit automaticky, takže i zarytí odpůrci (OSOBNĚ OPRAVDU NESTOJÍM O JAKÝKOLIV PRODUKT ČESKÉ SPOŘITELNY !!!) tam peníze v průměru několik dní nechají. A když tam nechám třeba rodičovský příspěvek ve výši 7600 Kč pět dní, bude průměrný zůstatek účtu přes 1 266 Kč.
Důvodů proč jsem proti této kartě je několik. 1) Nechci jakýkoliv produkt ČS (jsou to zloději - nehorázným poplatkem za převod podaný na přepážce okrádají např. i mojí babičku, která už nemá sílu bránit se) 2) Nechci žádnou další kartu. Mám dvě platební karty a jeden účet a jsem rád, že si pamatuji přihlašovací hesla a PIN. Další karta je jen další starost (když nás vykradou, ukradnou nám více karet) a pokud jsem to dobře pochopil, přibude mi nejen PIN ale také heslo pro přihlášení do internetového bankovnictví.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2012 18:34 | Rada

Pravděpodobně použijí jako obvykle salámovou metodu. Nejdříve nepojistné dávky, pak pojistné dávky. Podobně jako s poplatkem za pobyt v nemocnici (nejdříve 60 Kč za den, teď 100 Kč za den a časem...), DPH (snížená sazba 5%, pak 9%, pak 10%, teď 14% a časem možná až 20%). Školné nejspíš bude mít také podobný vývoj. Začnou na 10 tis. Kč za semestr a pak budou pravidelně zvyšovat. Největší odpor lidí je při zavádění, následné rozšiřování a zdražování už pak většinou příliš velký odpor nevyvolá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2012 17:28

Ta čísla taková nebudou, myslím, že většina lidí si prostě nechá okamžitě přeposlat prachy na účet, kam dávky dostávají teď. Ale jinak zacíleno dobrým směrem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2012 17:27

Nepojistných sociálních dávek, tedy těch, o které jde v téhle fázi, se na kusy vydává něco něco přes milion. Vzhledem k tomu, že někdo jich pobírá víc najednou, nebude zatím to číslo tak horké. Až se tak jednou budou vydávat důchody a nemocenská, bude to dost o jinom. Ale moment – platební terminály jsou od banky?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2012 17:12 | benzin

Nutno dodat, ze diky tem 3 milionum lidi se vlastne zadnemu obchodnikovi nevyplati mit platebni terminal od jine banky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2012 15:48 | Rada

Lidí, kteří pobírají nějakou sociální dávku, jsou údajně 3 miliony. Když si každý z nich nechá na kartě v průměru pouhých 1 000 Kč, bude mít Spořka bezúročně půjčeny 3 miliardy korun !!! Plus příjem z plateb kartou od obchodníků a poplatky. Za tohle musel pizizubka vyinkasovat slušné všimné.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2012 13:15 | Petr

část z nákupu při platbě kartou v obchodě plyne provozovateli karty, tedy Vise nebo MasterCardu, pokud se nemýlím..proto jsou reklamy typu plaťte kartou víc - a zadavatelem těchto reklam jsou právě jejich výrobci, nikoliv banky
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2012 12:56 | Kateřina

Proboha, vždyť dnes si nechává většina lidí dávky na svůj účet - vědí, kdy jim cca přijdou a nyní si budou muset hlídat, aby jim peníze pěkně v očekáváný den dorazily na "státní účet" a z něj na soukromý. No a jelikož je spořka proslulá svým zdržováním plateb (korunka ke korunce), bude fakt žůžo. Příklad: dnes mi příspěvek na bydlení a rodičák přijde cca 10. den v měsíci, takhle to bude někdy kolem 15. kdy už má být většina měsíčních plateb zaplacená. K pláči.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2012 12:47 | Kateřina

Problém na ÚP SSP a hmotné nouzi je a to hlavně v tom, že Ti kteří tomu rozumí a práci i chtěli dělat (a mají na to vzdělání - dříve museli mít vysokou školu), tak odcházejí ať už dobrovolně či nedobrovolně neb odmítli např. podepsat zodpovědnost za věci, které nemohou ovlivnit. To, že jim nadřízení odmítají dát náplň práce (dle zákona povinou součást pracovní smlouvy) to jsou jen perličky. Ohledně "reklamy" na sockartu - hůř už to udělat nemohli, stejně jako nefunkční programy na úřadech. Moc by mne zajímalo na kolik tahle sranda vyšla (reklama i program). Učitelka, co si neumí zařídit vlastní účet a invalidní tatínek co jsou hrdi na svou sockartu :o(. Díky tomuto "vynálezu" se budou cítim moc fajn, až s ní budou platit. Taky jsem zvědavá jaké nabídky bude ČS svým novým ovečkám pravidelně nabízet, když je bude mít tak hezky roztříděné. Něco takového bych domů nechtěla ani zadarmo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michael Kocáb

hudebník a politik

Miloš Zeman

prezident

Michael Kocáb
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miloš Zeman
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services