Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

Sociální karty dostanou „sociální případy“, zdravotně postižení, ale taky maminky na mateřské a rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Stát prý ušetří jen na složenkách 20 milionů měsíčně. Je čtvrtmiliarda ročně jidášský groš, za který ministerstvo práce a sociálních věcí prodalo naše osobní data soukromé bance?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2012 10:23, Julek

To bude přepadených důchodců a invalidů. Velké nadšení také vládne na venkově. Mám tetu, je jí osmdesát let, žije sama na vesnici, nikam nejezdí, protože nemusí a nemá ani čím. Nejližší bankomat je v patnáct kilometrů vzdáleném městečku. Kartu v životě neviděla a o bankomatu nemá představu. Ta bude radostí bez sebe.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2012 10:09

je zvláštní, že pokud se utrácí čtvrt milijardy za tisk a distribuci složenek, nikomu to jakoby nevadilo - a když se to má převést na bezhotovostní a podstatně levnější systém, najednou snad vadí že se na tom spořka napakuje. promnězamně, at se napakuje, když ve státním rozpočtu přibyde čtvrt koule za zrušení anachronických složenek, tak at si spořka chroupne.
jinak pokud se týče soukromí tak míním že kdo chce dostat nažrat z cizího, má jediné právo - být vděčný. k právu na soukromí u beneficientů neni důvod - ostatně mohou si ponechat své soukromí a dávky nepřijmout, v tom je svoboda.

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 64 komentářů)

26. 1. 2012 8:42 | Gabriel Pleska

Staré průkazy ZTP budou platit max. do konce roku 2015, karta je má zcela nahradit. S tím, že karta pro ZTP bude mít pár vlastností navrch: bude na ní foto, nacionále a tak. Aby opravdu vypadal i jako průkazka, ne jen jako bankovní karta.
Ano, každý bude mít účet, prakticky ho ale nemusí využít. Může pro jednou říct, že chce všecko, co mu na „sociál účet“ přijde, nechat okamžitě přeposlat na svůj účet. A tím snad mít do kone života vyřízeno. Bude také možné nechat si posílat peníze poštou, ale protože stát chce šetřit na složenkách, tenhle náklad má napříště nést sám příjemce dávek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2012 8:38 | Gabriel Pleska

Bravo, Jasane, musím vám dát za pravdu v tom, že mateřskou skuečně úřady práce nevyplácejí. A jakkoli by asi pan ministr chtěl, aby se všechny dávky vyplácely na jednom místě (a blbý nápad to není), o tom, kdy by se přes sockartu vyplácely i pojitné dávky jako mateřská, ještě řeč nebyla. Stejně tak je pravda, že z rodičovské nepoznáte majetkové poměry.
Jinak však sKartu a účet k ní mají mít opravdu všichni poběratelé sociálních dávek a podpory v nezaměstnanosti.
Jeden výběr zdarma nemá být vázaný na časovou jednotku (měsíc), ale na dávku, pokud tedy dostanete řekněme příspěvek na bydlení a podporu v nezaměstnanosti, máte za měsíc zadarmové výběry dva. Což však na věci nic moc nemění, že ano. Automatické přeposlání na vlastní účet má fungovat, pokud si to člověk bude přát. To snad ale píšu :) Jestli bude převod zpoplatněný, o tom řeč nebyla, ale bylo by to sprosté.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2012 8:29 | Marcela

Dobrý den.Nerozumím ještě jedné věci, karta má fungovat i jako průkaz ZTP nebo ZTP/P.Zůstanou tyto průkazy i v dnešní podobě?Nebo bude jen karta? Moje sousedka sice pobírá dávky na mobilitu a na péči,ale žádný účet nemá a ani si ho nehodlá zřizovat,protože sama není způsobilá k právním úkonům a její zástupce je její matka ,které je 76 let a špatně chodí.Takže ony potřebují peníze,které jim donese paní pošťačka domů.A svěřovat někomu kartu, aby jim došel vybrat peníze,když si účet nemohou nijak zkontrolovat ,tak to by bylo myslím velmi riskantní a navíc by musely ještě někoho obtěžovat.Jinak souhlasím se článkem napsaným Jasanem.Jsou lidi, kteří již mají své účty.Tak budou mít účty dva? Proč nedostali tito lidé volbu.Určitě hodně lidí,kteří čerpají rodičovskou dovolenou má účet, kam jim tyto peníze již chodí.Dnes se uvádějí v život věci ,které nejsou moc dobře připraveny a to se týká sociálních věcí,zdravotnictví i školství.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2012 5:10 | Jasan

Moc nerozumím tomu: pokud má člověk vlastní účet, také bude muset mít k tomu ještě s-kartu, samostatný účet zvlášť?
To mne zajímá zejména v případě rodičovské. Peněžitou pomoc v mateřství vyplácí zatím správa sociálního zabezpečení, tam skarty předpokládám zavádět nebudou (takže ani česká spořitelna nebude mít přehled o výši peněžité pomoci v mateřství, podle které by si mohla škatulkovat své lukrativní a méně lukrativní klienty). Výše rodičovské, kterou pak vyplací pracák, pro toto škatulkování není dle mého názoru až tak závažná.
Pokud by opravdu každý příjemce dávek musel mít skartu,tak zásahu do soukromí se opravdu vyhnout nedá.
Pokud tomu tak není, tak se lidé mohou rozhodnout, zda si založí účet svůj vlastní, pokud jej nemají, a vyhnou se předávání osobních dat české spořitelně.
Pro argumentaci mi přijde tato skutečnost docela zásadní, jinak je to diskuze celkem o ničem a bude akorát rozpruďovat emoce.
Pokud každý, kdo má svůj vlastní účet a pobírá nějaké dávky od státu bude muset mít ještě druhý účet navíc s s-kartou, tak toto považuji za velký zásah do soukromí, tyto informace se dají snadno zneužít a podle mého by se o toto měl zajímat úřad na ochranu osobních údajů. Argumenty, že na kartu nebude možné kupovat služby v hernách jsou směšné, to se dá obejít tak, že si příjemci vyberou hotovost v bankomatu a pak ji utratí v herně.
Problém vidím zejména v tom, že někteří lidé na sociálních dávkách budou muset být zaškolováni - kým? Jak pracovat s bankomatem, budou muset rozeznat bankomat české spořitelny, aby zbytečně neplatili více (40,- za výběr z cizího bankomatu) a jak vybírat (tzn. 1x za měsíc celou částku), aby spořitelně neplatili zbytečné poplatky navíc. Budou muset mít přístup k bankomatu čs - je přístup opravdu všude? Nebudou muset někam navíc dojíždět? Lidé na dávkách mnohdy opravdu počítají s každou korunou. Pokud budou muset dojíždět, nebo ještě platit navíc za výběr z cizího bankomatu, tak jim to zvýší náklady. To je podle mne také jedna z finančních motivací české spořitelny - výběr z cizího bankomatu za 40,-, no to se teda nevidí, to je opravdu tučná částka ve srovnání s tím, co je účtováno běžným klientům bank. Takže spořitelna to dělá opět jen a jen pro peníze plus nějaká osobní data - tento problém se možná dá obejít vlastnictví svého účtu, ale to z článku nebylo zcela jasné.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Švejnar

ekonom

Petr Teplý

ekonom

Jan Švejnar
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Teplý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services