Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 4. 11. 2011 | 147 komentářů
Jezdíte na černo? Paní Jaroslava ne. Přesto po ní pražský dopravní podnik vymáhá šest set padesát tisíc a v exekuci jí chce zabavit i střechu nad hlavou. Má spravedlnost a lidskost šanci v boji s nemilosrdnou mašinérií?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2012 17:07, O.T.

Také mám skvělou zkušenost, tentokráte s dopravními podniky Českých Budějic. Byl jsem v onom městě před lety zcela výjimečně a poprvé v životě. Našel jsem si autobus, který mě doveze kam jsem potřeboval, ale nebyl jsem si úplně jistý tak jsem se ještě řidiče během kupování jízdenky (u něj) ptal na cestu, na což mi v pohodě odpověděl. Jenže za mnou se rval dav lidí a já jak jsem byl zblblej jsem si jízdenku neoznačil hned u řidiče a vzadu už to bylo zaplněné takže tam to nešlo. Tak jsem uhnul trochu stranou a nechal ty lidi co byli za mnou přejít kolem mě že se pak dostanu zpátky k tomu prvnímu označovači. Jenže přímo před něj se postavil nějaký člověk (ještě než autobus vyjel ze zastávky) a začal se tam kamarádsky vykecávat s řidičem. Myslel jsem že prohodí pár slov a pak uhne ale nestalo se tak. Tak jsem ho požádal slušně slovy "s dovolením" aby o kousek ustoupil a naznačoval jsem jako že bych si rád típnul lístek. V podstatě po mě jen hodil okem že otravuju a neuhnul. Tak jsem zase chvíli počkal a zkusil to znovu. No a to se milý pán dovykecal s řidičem, otočil se na mě a že jako kontrola jízdenek. Nemá asi cenu dopodrobna rozepisovat veškerou komunikaci mezi námi. Marné byly argumenty že za prvé bych si asi nekupoval u řidiče lístek kdybych si ho nechtěl označit (přičemž řidič si mě v té chvíli ještě samozřejmě pamatoval)a za druhé jsem si těžko mohl označit jízdenku když mi v tom on sám aktivně překážel a vzadu si jí označit nešlo jelikož autobus byl narvaný. Naprosto ho to nezajímalo, chtěl volat policajty. Policajtů se nebojím, ale pospíchal jsem na důležitou schůzku takže další zdržování nebylo možné a předal jsem tedy svou občanku s tím že to budu řešit přímo s dopravním podnikem. Kdybych věděl co bude následovat nikdy bych takovou chybu neudělal a hádal bych se až do krve.
Protože to bylo o víkendu, nemohl jsem dopravní podnik před odjezdem z města navštívit osobně a tak jsem se tam tedy snažil během následujících dní několikrát dovolat. Logicky jelikož bylo třeba to řešit co nejdříve dokud byla šance že si mě řidič linky bude pamatovat a tedy bude možné ho využít jako svědka celého incidentu. Celý vývoj události totiž musel zachytit jelikož se to dělo přímo vedle něj. Bohužel jsem se vždy dovolal kamsi na ústřednu nebo vrátnici a tam mě nebyli schopní přepojit na nikoho kompetentního. A nebo mě někam přepojili a tam jen telefon vyzváněl. Zkoušel jsem to s odstupem času kolikrát a vždy jsem se dostal do slepé uličky. Ani jednou jsem se nedovolal nikomu kompetentnímu, kdo by byl schopen řešit můj případ. Tak jsem tedy napsal dva dopisy na jejich adresu, kde jsem vše podrobně popsal včetně prosby o brzké řešení právě kvůli tomu řidiči a jeho paměti. Žádná odpověď. Nicméně nic po mě nechtěli tak jsem si naivně myslel že se třeba někdo chytil za nos. To bylo ode mě samozřejmě velmi hloupé! Oni si totiž vzpomněli až za asi dva roky, kdy mi přišel dopis z jakési vymáhací firmy a hned po mě chtěli asi 6000Kč (přesně si to už nepamatuji). Tak jsem to začal opět řešit. Tak jsem si našel tentokrát přímé číslo na oddělení péče o zákazníka nebo jak se to jmenovalo. Tam jsem mluvil s jakýmsi velmi arogantním člověkem (který by zasloužil nakopnout už podle toho jak se mnou mluvil), jemuž jsem se snažil celý problém vylíčit. On mi sdělil že oddělení bylo zřízeno teprve před třemi měsíci, co bylo před tím neví, nezajímá ho to, žádné dopisy ode mě tam nemají a že už to není vůbec problém dopravního podniku protože tuto pohledávku odprodali vymáhací firmě. Naprostý nezájem. Volal jsem mu ještě 2x + nějaké maily. marně. Ani ani u vymahačů jsem neuspěl - logicky, proč by měli mít zájem něco řešit že? A tak požadovaná částka rostla, vyhrožovali mi exekucí, poslali mi soudní výměr atd. Když už se pohybovala kolem 15000Kč tak se na mě alespoň trochu štěstí v neštěstí usmálo. Narazil jsem na jakéhosi mladého člověka (z té vymáhací firmy), který zřejmě ještě nebyl tolik cynický a zkažený tím svinstvem co se děje a byl ochoten poslouchat, věřit a snažit se. A tak se stalo že mi po nějaké době diskusí vyšel vstříc. nemohl sice celý případ smést ze stolu ale podařilo se tu částku snížit alespoň na těch původních cca 6000Kč, kterou jsem tedy bohužel musel zaplatit. Nejsem bohatý a taková částka je pro mě opravdu nemalá. Poučení pro příště? Jsem slušný člověk a snažím se žít podle určitých mravních zásad, ale nejsem ani hadr ve větru. Jestli ještě někdy pojedu do Českých Budějic a přijde ke mě revizor tak zdravý po svých neodejde i kdyby mě měli zavřít. Takové kurvy není možno nechat volně běhat po světě.

+387
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2011 7:56, karl

chcete býti evropany a nemáte třicet tisíc eur na pokutu ? to si děláte srandu ?

Zobrazit celé vlákno

-106
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 147 komentářů)

5. 11. 2011 12:13 | jack

Mafie, fašismus s dohledem státu.Nic víc ani míň.Může to potkat každého,kdo do té sebranky nepatří.Tak, jak měří Sokol jiným, tak bude jednou měřeno jemu.Být ním, tak hrůzou ani nespím.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2011 7:56 | karl

chcete býti evropany a nemáte třicet tisíc eur na pokutu ? to si děláte srandu ?
-106
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2011 0:48 | Joe

Pokud to dobře chápu, tak jediné čím se "provinila" bylo, že po ztrátě svých dokladů v roce 1998 (ztrátu ihned nahlásila) se přestěhovala a NEZMĚNILA si TRVALÉ BYDLIŠTĚ? Zákoně lze snad pobývat i mimo trvalé bydliště, takže nevím co tam Sokol blábolí za nesmysly? Prostě máme hloupé zákony, takových kauz kdy úřednící (exekutoři, soudci) nebyli schopni kontaktovat člověka i když jeho adresa byla snadno k dohledání už byla celá řada a místo toho si účtují imaginární náklady za těch pár minut co jim zabralo sepsání A4 dopisu a orazítkování a poslání na adresu kde se daný člověk evidentně nezdržuje - následně počkat co nejdéle a postup několikrát zopakovat - a následně už jen spočítat na kolik naskákaly úroky, protože přece jen je to makačka. Je smutné, že soudy se drží sebehloupějších zákonů i když se jedná o očividnou křivdu, důležité je, aby se jednalo dle zákona, že ano...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2011 0:27 | koza

hlavně se autore článku zajímejte o to jak je možné za 41 pokut platit přes 650 tisíc. Já vám to řeknu exekutor si naúčtuje 41 exekucí ,jak je možné že není povinné toto slučovat,obzvlášt pokud je vše u jenoho exekutora. Též mi přišlo přes 20 pokut (pěkně najednou od jenoho exekutora p.Podkonického),vše staré téměř 10 let,DP pan Sokol byl přišel o 20x odměnu tak to též v jeden měsíc podal jednotlivě. A ještě poznámku to že dluh narůstá každým dnen je kec,z pokut úroky nejdou. Čím by tedy dluh narůstal každým dnem ,by mě zajímalo , za jízdu načerno před 10 lety (206 Kč + kolem 7000 soudní výlohy adv.Sokolu,+ asi kolem 8000 náklady exekuce zisk exekutora). Je ale hnus že tam kde je jeden dlužník a vymáhá jeden exekutor si účtovat 41x odměnu a náklady.Exekutor totiž nemusí vše dělat 41 x když jde o jednoho toho samého dlužníka a věřitele. Ale o to totiž jde exekutoruv zisk 41x asi 8 tisic . A proč to nesloučí,neměl by na jednom dlužníku přes 320000 zisk ale jen zhruba 20 -30 tisíc. Takhle se drbe dlužník.Hnus.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 23:10 | olly

DP skartoval příslušné doklady, ale nějak snad i toto vykazoval v daňovém přiznání a taktéž revizoři, kteří mají provizi z každé pokuty. Hlava mi nebere, že by se podklady nedaly nalézt a prokázat, jak revizoři pracují a DP pracuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 21:23 | KarelT

Podstatou je, že spoustu těchle problémů kterých se dopuští státem placení úředníci, nemá zájem nikdo z těch nahoře řešit. Starají se jen o své zájmy a zájmy těch co jim platí. S občanskými průkazy už bylo tolik průšvihů zneužití a nic se v tom směru neudělalo. Nedávno byl popsaný případ jedné paní co nahlásila ztrátu občanky (tím je podle zákona jednou provždy neplatná a musí si udělat novou), potom ji našla doma založenou. Tak s ní (už neplatnou) fungovala normálně několik let, používala jí klidně v bance, na úřadech atd. !! Až nakonec letěla do Londýna a britové jí OKAMŽITĚ na letišti po předložení neplatné občanky zadrželi (v rámci EU se vyměnují databáze neplatných dokladů). Tak si dovedete představit jaký je s tím u nás neskutečný BORDEL a nikdo to neřeší ! Zákonodárci a vysocí státní úředníci řeší to za co jim kdo zaplatí a jak se udržet na postu. Ať volíte strany napravo nalevo, nezmění se to.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 21:16 | Míla

Před lety jsem obdržela od Dopravních podniků upomínku, že jsem zhruba skoro před 10-ti lety nezaplatila pokutu. Pokuta byla hrazena poštovní poukázkou, kterou jsem si bohužel neuschovala a tak jsem musela pokutu zaplatit znovu. Po této zkušenosti, kdy dcera jela na černo, chtěla jsem uhradit pokutu bankovním převodem nebo kreditní kartou. Bohužel jsem opět neuspěla, bylo mi řečeno, že se pokuty platí pouze na přepážce DP a bohužel nemají ani terminál pro placení kreditní kartou. Opět byl vystaven příjmový doklad. Mohu očekávat, zda budou zkoušet, zda jsem kus papíru ztratila? Není to báječný byznys?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 21:01 | ren

A že tu plnou hubu řádnýho hospodáře nemají s Openkárd?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 20:30 | Petr

Zdá se mi divné, že nedostala ani z katastru nemovitostí informaci o zástavním právu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 19:55 | Stanislav Říha

Měl bych na DP jaksi PROTI dotaz: KOLIK je hodnota jednoho lidského života? A- KOLIK je hodnota např. UJETÝCH nohou? Včera na Výtoni... Zajímalo by mě JAK TOTO DP ohodnotí... Jeho technickému řediteli - nějaký pan Slunečko - se marně snažím několik let nabídnout řešení BRZDY, která nehodám s podobně katastrofálními následky může 100% zabránit! Nemá zájem. ale zájem o placení pokut ano... Čím to asi bude? Že by nám chtěl DP objasnit KDY dojde ke snížení cen jízdného? Pokud DP NENÍ 100% schopen zajistit absolutní BEZPEČNPOST svého provozu NEMÁ sebemenší právo vymáhat JAKÉKOLI sankce!
Obraťte se na DP s dotazem, KDY dojde ke zlepšení v TÉTO oblasti!
Stanislav Říha
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 18:51 | Mila

Překvapuje mě, co vše se v našem státě může stát. Člověk ani nemrkne a přijde o třičtvrtě milionu a nikdo se nad tím ani nepozastaví. A vyjádření pana Sokola? Myslel snad svými výroky, že morálka je v moderní společnosti nedůležitá? Poškodí raději obyčejnou ženu, jen aby se nemohlo spekulovat, že je tato (myslím, že ve článku bylo psáno 52letá žena)něčí milenka? Toto vyjádření mi přišlo nedůstojné jednoho z nejlepších právníků této republiky.Je skutečně politováníhodné, že nikdo nedá paní Jaroslavě možnost se hájit a prokázat svou nevinu. Sama jsem také zažila domácí násilí, před kterým v tomto článku tolikrát skloňované právo nedokáže ochránit. Proto naprosto chápu důvody paní Jaroslavy, že se na tolik let "potopila".Jsem velice smutná, že není paní Jaroslavě nikdo ochotný pomoct. Očividně my obyčejní občané nikoho nezajímáme a nikdo se není ochotný zabývat našimi problémy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 18:34 | Petr S.

Nejen dopravní podnik může situaci paní odsouzené změnit k normálu.
I prezident republiky může její odsouzení omilostnit.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 18:00 | Ivana

Paní Jarko, držím palce. Nevzdávejte se, určitě se najde někdo slušný, kdo vám pomůže.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 17:39 | Slávbka

Rozum zůstává stát nad svobodou a právním státem,ke kterému jsme se dopracovali.Považuji za zrůdné,že i slušný člověk,který se nikomu a ničím neprovinil,může díky nějakým šmejdům přijít o střechu nad hlavou a to nejen kvůli revizorům. Tomu se musí razantně zabránit.Policie má pro sporné případy kamery.I u revizorů by se mělo k něčemu podobnému přistoupit.Pokud jsou státní orgány takto nekompromisní,musí mít prokazatelný důkaz a nikoliv jen nepřímý OP nebo jiný doklad.Tedy ať viníka,fotí,filmují a vyžadují podpis na hlášence.Ovšem,to by opravdu muselo jít o postih viníka a ne o obhacení bezcharakterní osoby,která dostala díky svému pověření,moc nad ostatními.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 16:47 | alien

Tady je vidět, jak stát, reprezentován svým dopravním podnikem, sere na slušné lidi. A tady to je v hodně malém měřítku. v absolutních číslech, ale pro jedince je to likvidační.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 16:09 | Mira

Vyzívám ministra Kocourka,ať to za paní zaplatí.A zbytek z 16 milionů pošle na dobročinné účely.Za těchto podmínek bych ho odsoudil,ale nezavřel.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 15:15 | jungvoj

nabývat práva ma i nenarozené dítě,pokud se narodí,plnou právní způsobilost má osoba po dovršení osumnáctého roku věku,použít jako důkaz právní situace občanský průkaz je irelevantní,páč ten není způsobilý k ničemu,smlouvu o přepravě může učinit pouze osoba,nikolivěk občanský průkaz,jako oponentní důkaz by měl stačit příkladně výpověd spolupracovníků v zaměstnání,že v inkriminované době jste byla na pracovišti nebo u přátel a podobně,v občanskoprávním řízení,musíte důkazy a návrhy předložit vy,dejte trestní oznámení na neznámou osobu pro pokus o podvod,a na tom základě požádejte soud o předběžné opatření,zastavení exekuce,do doby vyšetření oznámení,,,,,
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 14:54 | Nox

1. V prve rade by mela existovat FUNKCNI online databaze kradenych a ztracenych obcanek s tim, ze vsechny instutice pozadujici prokazani obcanskym prukazem jsou POVINNE kontrolovat, zda se predkladany prukaz v databazi nenachazi. 2. realny trest 650 000 Kc za nenahlaseni trvaleho bydliste mi prijde nesmyslne vysoky. 3. Pokud nekdo skartuje dokumentaci, na zaklade ktere se neco vymaha, ma to byt vedeno jako trestny cin podvodu. 4. Mozna by si z toho mela vzit priklad policie a v pripade vrazdy napsat vsem lidem v okrese obvineni a ty co se proti tomu neodvolaji za tu vrazdy odsoudit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 14:21 | Jasan - společnost hyenismu

Zarážející je výše částky, kterou po paní vymáhají - 650 tis. (tuto čátku neprojezdím při každodenním dojíždění do práce za celý život)- tato částka je v její životní situaci likvidační a absurdní vzhledem k výši pokut a k tomu, co měla eventuelně spáchat. Pokud paní jezdila načerno, tak zaplacení pokut je v pořádku, ale částka, o kterou naskočil dluh v čase je nehorázný, také je hrozné, že se to řeší až po tolika letech, že je to vůbec přípustné. Jedná se v podstatě o mafiozní praktiky a zaráží mne, že naše společnost je takto tolerantní k tomuto, že se nic neděje. Dlužit a neplatit je špatné, ale obohacovat se na dlužnících na základě toho, že se s dluhy nic řady let neděje, vyčkat až naskočí penále a pak vystartovat, je to dost divné. Co je to za hyenismus? Pedofila, který zneužije 6 školaček odsoudíme na 7 let a paní, která snad jela načerno a nezaplatila odsoudíme k životu na ulici? Co jsme to za společnost?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 14:10 | Maykl

Dobrý den paní Jarko, na jednu stranu by se zde dalo připojit na stranu těch, kteří tvrdí, že "za chyby se platí" (míněno ono nevyzvedávání si pošty), ale zde už jste asi poučila náležitě. Na druhou stranu se spíše přidám k těm, kteří tvrdí, že žijeme-li v právním státě (a ti, co jsou placeni z našich daní a ti, kteří nám slibují jednou za 4 roky hory doly, abychom je zvolili tvrdí, že ano) tak přece někdo nemůže být trestán za něco, co neudělal. Nemělo by tomu tak být. Bohužel sám vím, že se to stává. Jediné, co v tuto chvíli můžu, tak Vám držet palce a vyjádřit podporu. Možná zkusit oslovit co nejvíce médií. Někdy se ledy pohnou, teprve až do toho začnou šťourat někteří neodbytní novináři, kteří (třeba i před kamerou) budou chtít slyšet třeba i odpověď od primátora a nespokojí se s jeho sekretářkou. (Tím se Vás nechci dotknout, že se Vám to nepovedlo, jen si myslím, že novinářský průkaz třeba občas otevře i některé z hůře dostupných dveří.) No a pak si volič může udělat obrázek koho příště volit a koho ne. Kdyby se někde za účelem dostáti spravedlnosti (ne paragrafům, ale té skutečné spravedlnosti) podepisovala petice, dejte mi vědět. Rád se přidám. Jinak držím palce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Svoboda

ekonom, prezident APS ČR

Jannis Samaras

podnikatel, Kofola

Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jannis Samaras
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services