Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 4. 11. 2011 | 147 komentářů
Jezdíte na černo? Paní Jaroslava ne. Přesto po ní pražský dopravní podnik vymáhá šest set padesát tisíc a v exekuci jí chce zabavit i střechu nad hlavou. Má spravedlnost a lidskost šanci v boji s nemilosrdnou mašinérií?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2012 17:07, O.T.

Také mám skvělou zkušenost, tentokráte s dopravními podniky Českých Budějic. Byl jsem v onom městě před lety zcela výjimečně a poprvé v životě. Našel jsem si autobus, který mě doveze kam jsem potřeboval, ale nebyl jsem si úplně jistý tak jsem se ještě řidiče během kupování jízdenky (u něj) ptal na cestu, na což mi v pohodě odpověděl. Jenže za mnou se rval dav lidí a já jak jsem byl zblblej jsem si jízdenku neoznačil hned u řidiče a vzadu už to bylo zaplněné takže tam to nešlo. Tak jsem uhnul trochu stranou a nechal ty lidi co byli za mnou přejít kolem mě že se pak dostanu zpátky k tomu prvnímu označovači. Jenže přímo před něj se postavil nějaký člověk (ještě než autobus vyjel ze zastávky) a začal se tam kamarádsky vykecávat s řidičem. Myslel jsem že prohodí pár slov a pak uhne ale nestalo se tak. Tak jsem ho požádal slušně slovy "s dovolením" aby o kousek ustoupil a naznačoval jsem jako že bych si rád típnul lístek. V podstatě po mě jen hodil okem že otravuju a neuhnul. Tak jsem zase chvíli počkal a zkusil to znovu. No a to se milý pán dovykecal s řidičem, otočil se na mě a že jako kontrola jízdenek. Nemá asi cenu dopodrobna rozepisovat veškerou komunikaci mezi námi. Marné byly argumenty že za prvé bych si asi nekupoval u řidiče lístek kdybych si ho nechtěl označit (přičemž řidič si mě v té chvíli ještě samozřejmě pamatoval)a za druhé jsem si těžko mohl označit jízdenku když mi v tom on sám aktivně překážel a vzadu si jí označit nešlo jelikož autobus byl narvaný. Naprosto ho to nezajímalo, chtěl volat policajty. Policajtů se nebojím, ale pospíchal jsem na důležitou schůzku takže další zdržování nebylo možné a předal jsem tedy svou občanku s tím že to budu řešit přímo s dopravním podnikem. Kdybych věděl co bude následovat nikdy bych takovou chybu neudělal a hádal bych se až do krve.
Protože to bylo o víkendu, nemohl jsem dopravní podnik před odjezdem z města navštívit osobně a tak jsem se tam tedy snažil během následujících dní několikrát dovolat. Logicky jelikož bylo třeba to řešit co nejdříve dokud byla šance že si mě řidič linky bude pamatovat a tedy bude možné ho využít jako svědka celého incidentu. Celý vývoj události totiž musel zachytit jelikož se to dělo přímo vedle něj. Bohužel jsem se vždy dovolal kamsi na ústřednu nebo vrátnici a tam mě nebyli schopní přepojit na nikoho kompetentního. A nebo mě někam přepojili a tam jen telefon vyzváněl. Zkoušel jsem to s odstupem času kolikrát a vždy jsem se dostal do slepé uličky. Ani jednou jsem se nedovolal nikomu kompetentnímu, kdo by byl schopen řešit můj případ. Tak jsem tedy napsal dva dopisy na jejich adresu, kde jsem vše podrobně popsal včetně prosby o brzké řešení právě kvůli tomu řidiči a jeho paměti. Žádná odpověď. Nicméně nic po mě nechtěli tak jsem si naivně myslel že se třeba někdo chytil za nos. To bylo ode mě samozřejmě velmi hloupé! Oni si totiž vzpomněli až za asi dva roky, kdy mi přišel dopis z jakési vymáhací firmy a hned po mě chtěli asi 6000Kč (přesně si to už nepamatuji). Tak jsem to začal opět řešit. Tak jsem si našel tentokrát přímé číslo na oddělení péče o zákazníka nebo jak se to jmenovalo. Tam jsem mluvil s jakýmsi velmi arogantním člověkem (který by zasloužil nakopnout už podle toho jak se mnou mluvil), jemuž jsem se snažil celý problém vylíčit. On mi sdělil že oddělení bylo zřízeno teprve před třemi měsíci, co bylo před tím neví, nezajímá ho to, žádné dopisy ode mě tam nemají a že už to není vůbec problém dopravního podniku protože tuto pohledávku odprodali vymáhací firmě. Naprostý nezájem. Volal jsem mu ještě 2x + nějaké maily. marně. Ani ani u vymahačů jsem neuspěl - logicky, proč by měli mít zájem něco řešit že? A tak požadovaná částka rostla, vyhrožovali mi exekucí, poslali mi soudní výměr atd. Když už se pohybovala kolem 15000Kč tak se na mě alespoň trochu štěstí v neštěstí usmálo. Narazil jsem na jakéhosi mladého člověka (z té vymáhací firmy), který zřejmě ještě nebyl tolik cynický a zkažený tím svinstvem co se děje a byl ochoten poslouchat, věřit a snažit se. A tak se stalo že mi po nějaké době diskusí vyšel vstříc. nemohl sice celý případ smést ze stolu ale podařilo se tu částku snížit alespoň na těch původních cca 6000Kč, kterou jsem tedy bohužel musel zaplatit. Nejsem bohatý a taková částka je pro mě opravdu nemalá. Poučení pro příště? Jsem slušný člověk a snažím se žít podle určitých mravních zásad, ale nejsem ani hadr ve větru. Jestli ještě někdy pojedu do Českých Budějic a přijde ke mě revizor tak zdravý po svých neodejde i kdyby mě měli zavřít. Takové kurvy není možno nechat volně běhat po světě.

+387
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2011 7:56, karl

chcete býti evropany a nemáte třicet tisíc eur na pokutu ? to si děláte srandu ?

Zobrazit celé vlákno

-106
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 147 komentářů)

4. 11. 2011 13:55 | Michal Kára

Nebo prostě ty pokuty za určité období vymáhají najednou a to po jménech a ne po dnech.
Pokud by si vzpomněli po deseti letech, tak mají smůlu, stačí namítnout promlčení. A pokud by měli skartované doklady, tak mají tuplem smůlu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2011 12:39 | Honza

Chtěl bych poukázat na to, že tento případ je téměř jako přes kopírák řady dalších. Deset let se nic neděje a potom přijde exekuce na nápadně vysoké množství pokut, mnohdy v relativně kratkých časových odstupech několika dnů. To buď poukazuje na naprosté diletantství dotyčného, který byl v rozmezí jednoho týdne pětkrát chycen bez lístku nebo na skutečnost zmíněnou v článku, že revizoři používají nekalé praktiky k vlastnímu obohacení a splnění výkonu. Veškeré dokumenty jsou již po tolika letech samozřejmě skartovány nebo se nedají dohledat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 12:12 | Michal Kára

To není přesné, ona nemůže prokázat, že ona to nebyla. Pouze DP už skartoval dokumenty, ze kterých by se dalo zjistit, zda pokuta byla na tu ukradenou občanku. Tam, kde to prokázat šlo, to DP stáhnul.

Jinak "nečekat žádnou důležitou poštu" poté, co mi byla ukradena občanka je dost... neprozíravé.

A docela chápu DP - na ty peníze formálně právo má a pokud by se ho vzdal, tak se po něm hned někdo začne vozit jak to, že odpouští pokuty černým pasažérům.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2011 11:20 | Jarka

pro paní Marii: Ve spisech kopie lístků revizorů nejsou. Tam, kde nebyly skartovány, mi čísla dokladů poskytly dámy na stížnostech DP. Toto i s přehlednou tabulkou, ve které upozorňuji, že na uvedené doklady jsem nemohla jet já - doloženo výpisem z evidence dokladů, jsem předala DP. Jak to probíhá na magistrátě jsem popsala výše. Děkuji Vám za nabídku advokáta, bohužel si ho však nemohu dovolit. Z mého platu 13 500,- hrubého splácím 2 úvěry. K tomu všemu od 1.1.2012 jsem nezaměstnaná. Proto se snažím celou dobu jednat s Dopravními podniky. Obrátila jsem se i na neziskové organizace, bohužel, ani ony nenašli lepší variantu. Obrátila jsem se na Magistrát hl.m.Prahy,Ministerstvo vnitra,dopravy,spravedlnosti,k ancelářprezidenta republiky...Všichni odpovídají stejně, není v jejich kompetenci do tohoto zasáhnout.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2011 11:09 | Jarka

to Ondra. Když se cítíte ohrožen na životě svém i svých dtí, nezaobíráte se tím, jestli vám někdo pošle nějaký dopis :-(. Ale jistě máte pravdu. Za chyby se platí, avšak toto mi přijde nepřiměřené. Opatrovník bohužel funguje pouze formálně, jen tím, že je určen. Jeho snahy jsou jinak nulové, bohužel. Děkuji za radu, pokusím se podle ní něco podniknout. Přeji hezký den
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2011 11:08 | Marie

Pro p. Jarku: myslím, že dokumentace k případu by mohla ležet u soudu ve spise, do kterého jako účastník řízení máte právo nahlížet. Pokud tam jako důkazní listiny dávali i záznam o pokutě (a to by měli udělat), dalo by se prokázat, že pokuty byly vystaveny na zcizený OP. Přinejmenším tam musí být údaje, kdy a na základě čeho vznikl nárok na úhradu pokuty. Pak bych si sjednala osobní schůzku s primátorem a vše mu předložila. Pokud ani takto neuspějete, přitlačte exekutora, ať sloučí všechny pokuty do jednoho exekučního řízení, budete to mít o dost levnější. Můžu Vám i do mailu poslat kontakt na advokáta, který by Vám toto pořešil. Pokud chcete, napište sem nějaké spojení.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 11:03 | Jarka

to Clive: Jsem členem :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2011 11:02 | Jarka

to Tomáš: jízdy byly v letech 1998 - 2001,rozsudky 2001 - 2006. Mám pocit, že v tu dobu ještě datové schránky nebyly. Ale jistá si tím nejsem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2011 11:00 | ondra

Dobry den. Bohuzel nejste jedina, kdo tento problem resi, resp. se snazi resit, protoze tak, jak je psano v clanku, po pravni strance je vse v poradku a jediny, kdo je na vine, jste Vy, protoze jste svym postupem soudu neumoznila dorucit Vam soudni rozhodnuti (argument, ze zadnou dulezitou postu neocekavate, je ponekud nesmyslny, to asi citite sama-trvale bydliste si mate hlasit prave proto, aby Vam mely urady kam dorucovat a je to tudiz ve Vasem vlastnim zajmu, jak jste se ted presvedcila). Pochopitelne stejne tak i ja citim, ze stav, kdy jste nic nespachala a nemate moznost za to neplatit, je spatny. Zkuste jednu vec-soudy v pripade, kdy nemuzou dorucit, tak ustanovi pro dorucovani opatrovnika. Soud by to nemel delat automaticky a "otrocky" a mel by se snazit dorucovat. Stejne tak by opatrovnik mel vlastne "hajit Vase zajmy" (napr. tim, ze se Vam bude snazit zasilku dorucit). Jedinou cestou, jak z toho ven, je napadnout prave dorucovani a tudiz i puvodni rozhodnuti soudu. Ale zalezi na kazdem konkretnim rozhodnuti. Hodne stesti.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2011 10:39 | Clive Moravec

Máme nové hnutí :-) Vynutíme zrušení soukromých exekutorů :-)
https://www.facebook.com/groups/258890107463993/
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 10:25 | Tomáš

Datová schránka řeší elegantně doručování pošty od úřadů bez nutnosti mít funkční trvalý pobyt. K tomu si lze nastavit upozorňování na došlou poštu emailem či sms. Jediná chyba je, že OVM občas DS ignorují:-( (a pak že prý neznalost neomlouvá..)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 9:35 | Jarka

to Michal: do OV jsem ho získala až po několika letech. Nejdříve jsem ho měla v nájmu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2011 9:03 | Jarka

Matěji, děkuji. Pro informaci, i panu primátorovi jsem psala. Dopis však došel pouze k jisté pani Kučerové, která mi sdělila, že to nepřísluší panu primátorovi.Dala mi taky neocenitelnou radu, že mám jednat s DP, i přesto, že v dopise jsem psala, že s DP jednám již přes rok a půl. Také jeden z dopisů na magistrát byl předán 1.náměstkovi Březinovi. Odpověděl mi do písmene totožným dopisem, jako ekonomický ředitel DP, Ing.Štika. Že by oba vládli telepatií? Nebo žeby to bylo tím, že je pan Březina v dozorčí radě DP? Další jeho dopis byl, že náš stát zajišťuje dostatečné právní postupy, tak proč by to měly řešit DP, že ty mají být především dobrými hospodáři.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2011 8:57 | Přemysl

Bohužel jí to neodpustí přímo ale možná najdou jinou cestu vznikl by nebezpečný precedens a to by je stálo peníze lepší by bylo kdyby nesměli skartovat informace o spáchání přestupku pak se můžeme bránit
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 8:55 | Jarka

to Gabriel: Děkuji, jste milý, ale myslím, že víc, než Dopravní podniky, mě už nikdo nezraní. Na druhé straně, třeba se zde objeví někdo, kdo nabídne pomoc. Věřím, že jsou i dobří lidé. Například jako Vy :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 8:55 | Matěj

Lidé ve vedení dopravního podniku, ale také lidé z pražského magistrátu by si měli uvědomit, že jsou placení z našich daní. A jak vystupují? Čteme tady příběh ženy, které dopravní podnik možná zničí život a proč? Není za tím nic víc než arogance moci, naprostá bezohlednost a tupé odmítání spravedlnosti. Vážený pane primátore Svobodo - dokažte, že se skutečně zajímáte o životy voličů a zasaďte se o řešení tohoto případu a dalších podobných. Jinak si neumím představit, že bych Vás někdy znovu volil a zcela jistě i řada dalších voličů. Vážený pane Sokole - přesvědčil jste mne, že jako právník nemáte žádné svědomí, vystupujete naprosto bez skrupulí a ohýbáte fakta jak se Vám hodí. Vážená paní Jarko - Vám fandím, držím palce a přeji hodně sil, trpělivosti a nevzdávejte se, nakonec vždy zvítězí spravedlnost.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 11. 2011 8:53 | Jarka

to bezejména" Děkuji i Vám za příspěvek. Každý máme nárok na názor. Ze srdce Vám přeji, aby Vás nikdy nic podobného nepotkalo. Škoda, že jste neuvedl/a alespoň své jméno, doufám, že to není proto, že se za svůj názor stydíte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2011 8:51 | Gabriel Pleska

A teď Jarko dobře míněná rada: tuhle diskusi si radši zakažte číst, s nejvyšší pravděpodobností se tu budou objevovat příspěvky, která vás budou dost zraňovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2011 8:31 | Jarka

Dovoluji si reagovat, tento příběh se stal mně.Neměla jsem důvod si nechávat dosílat, neboť jsem žádnou důležitou korespondenci nečekala. Mimo to i tam měl exmanžel známé. to Pavel: o této možnosti jsem nevěděla.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 11. 2011 7:48 | KAB

Jenže je tady objektivní stránka věci - ona přestupky prokazatelně nespáchala a přesto je potrestána. To by se ve skutečně právním státě stát nemělo.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Volopich

podnikatel

Daniel Köppl

mediální expert

Daniel Volopich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Daniel Köppl
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services