Na černo nikdy nejela, přesto má platit 41 pokut. Za 650 tisíc!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 4. 11. 2011 | 147 komentářů
Jezdíte na černo? Paní Jaroslava ne. Přesto po ní pražský dopravní podnik vymáhá šest set padesát tisíc a v exekuci jí chce zabavit i střechu nad hlavou. Má spravedlnost a lidskost šanci v boji s nemilosrdnou mašinérií?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2012 17:07, O.T.

Také mám skvělou zkušenost, tentokráte s dopravními podniky Českých Budějic. Byl jsem v onom městě před lety zcela výjimečně a poprvé v životě. Našel jsem si autobus, který mě doveze kam jsem potřeboval, ale nebyl jsem si úplně jistý tak jsem se ještě řidiče během kupování jízdenky (u něj) ptal na cestu, na což mi v pohodě odpověděl. Jenže za mnou se rval dav lidí a já jak jsem byl zblblej jsem si jízdenku neoznačil hned u řidiče a vzadu už to bylo zaplněné takže tam to nešlo. Tak jsem uhnul trochu stranou a nechal ty lidi co byli za mnou přejít kolem mě že se pak dostanu zpátky k tomu prvnímu označovači. Jenže přímo před něj se postavil nějaký člověk (ještě než autobus vyjel ze zastávky) a začal se tam kamarádsky vykecávat s řidičem. Myslel jsem že prohodí pár slov a pak uhne ale nestalo se tak. Tak jsem ho požádal slušně slovy "s dovolením" aby o kousek ustoupil a naznačoval jsem jako že bych si rád típnul lístek. V podstatě po mě jen hodil okem že otravuju a neuhnul. Tak jsem zase chvíli počkal a zkusil to znovu. No a to se milý pán dovykecal s řidičem, otočil se na mě a že jako kontrola jízdenek. Nemá asi cenu dopodrobna rozepisovat veškerou komunikaci mezi námi. Marné byly argumenty že za prvé bych si asi nekupoval u řidiče lístek kdybych si ho nechtěl označit (přičemž řidič si mě v té chvíli ještě samozřejmě pamatoval)a za druhé jsem si těžko mohl označit jízdenku když mi v tom on sám aktivně překážel a vzadu si jí označit nešlo jelikož autobus byl narvaný. Naprosto ho to nezajímalo, chtěl volat policajty. Policajtů se nebojím, ale pospíchal jsem na důležitou schůzku takže další zdržování nebylo možné a předal jsem tedy svou občanku s tím že to budu řešit přímo s dopravním podnikem. Kdybych věděl co bude následovat nikdy bych takovou chybu neudělal a hádal bych se až do krve.
Protože to bylo o víkendu, nemohl jsem dopravní podnik před odjezdem z města navštívit osobně a tak jsem se tam tedy snažil během následujících dní několikrát dovolat. Logicky jelikož bylo třeba to řešit co nejdříve dokud byla šance že si mě řidič linky bude pamatovat a tedy bude možné ho využít jako svědka celého incidentu. Celý vývoj události totiž musel zachytit jelikož se to dělo přímo vedle něj. Bohužel jsem se vždy dovolal kamsi na ústřednu nebo vrátnici a tam mě nebyli schopní přepojit na nikoho kompetentního. A nebo mě někam přepojili a tam jen telefon vyzváněl. Zkoušel jsem to s odstupem času kolikrát a vždy jsem se dostal do slepé uličky. Ani jednou jsem se nedovolal nikomu kompetentnímu, kdo by byl schopen řešit můj případ. Tak jsem tedy napsal dva dopisy na jejich adresu, kde jsem vše podrobně popsal včetně prosby o brzké řešení právě kvůli tomu řidiči a jeho paměti. Žádná odpověď. Nicméně nic po mě nechtěli tak jsem si naivně myslel že se třeba někdo chytil za nos. To bylo ode mě samozřejmě velmi hloupé! Oni si totiž vzpomněli až za asi dva roky, kdy mi přišel dopis z jakési vymáhací firmy a hned po mě chtěli asi 6000Kč (přesně si to už nepamatuji). Tak jsem to začal opět řešit. Tak jsem si našel tentokrát přímé číslo na oddělení péče o zákazníka nebo jak se to jmenovalo. Tam jsem mluvil s jakýmsi velmi arogantním člověkem (který by zasloužil nakopnout už podle toho jak se mnou mluvil), jemuž jsem se snažil celý problém vylíčit. On mi sdělil že oddělení bylo zřízeno teprve před třemi měsíci, co bylo před tím neví, nezajímá ho to, žádné dopisy ode mě tam nemají a že už to není vůbec problém dopravního podniku protože tuto pohledávku odprodali vymáhací firmě. Naprostý nezájem. Volal jsem mu ještě 2x + nějaké maily. marně. Ani ani u vymahačů jsem neuspěl - logicky, proč by měli mít zájem něco řešit že? A tak požadovaná částka rostla, vyhrožovali mi exekucí, poslali mi soudní výměr atd. Když už se pohybovala kolem 15000Kč tak se na mě alespoň trochu štěstí v neštěstí usmálo. Narazil jsem na jakéhosi mladého člověka (z té vymáhací firmy), který zřejmě ještě nebyl tolik cynický a zkažený tím svinstvem co se děje a byl ochoten poslouchat, věřit a snažit se. A tak se stalo že mi po nějaké době diskusí vyšel vstříc. nemohl sice celý případ smést ze stolu ale podařilo se tu částku snížit alespoň na těch původních cca 6000Kč, kterou jsem tedy bohužel musel zaplatit. Nejsem bohatý a taková částka je pro mě opravdu nemalá. Poučení pro příště? Jsem slušný člověk a snažím se žít podle určitých mravních zásad, ale nejsem ani hadr ve větru. Jestli ještě někdy pojedu do Českých Budějic a přijde ke mě revizor tak zdravý po svých neodejde i kdyby mě měli zavřít. Takové kurvy není možno nechat volně běhat po světě.

+387
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2011 7:56, karl

chcete býti evropany a nemáte třicet tisíc eur na pokutu ? to si děláte srandu ?

Zobrazit celé vlákno

-106
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 147 komentářů)

24. 6. 2012 0:01 | Jezdec

jasny problem soudu - nemohl radne provest dukaz, pokud byl doklad v seznamu odcizenych/neplatnych
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 12:59 | Jan Murko

Je žádoucí, aby ústavodárný sbor - lid, vyjádřil své výsostné právo ve volbách a nevolil především ty politické strany, které se jasně vyjádřili, nekonali ve prospěch svého lidu. Zde všechno začíná. Nebudou-li ve vedení státu skutečné, státotvorně znalé osobnosti, které mj. tento stát má kdesi pečlivě uschované, není možné trvale pociťovat státní ochranu, stát prostř. delegované moci lidu má povinnost chránit občana, ne jinak. Máme také základní znalosti výkonu práva z historie, především právo římské anebo kanonické. Obnovil bych pravidlo, že ten, který tvrdí,(v případě státního orgánu, samosprávy),aby zároveň nesl břemeno odpovědnosti tak, že v důsledku zákonného neprokázání, v určitém případě by žalobci(státnímu orgánu)hrozil identický trest jako pro žalovaného.Příkladem, neprokáže-li dopravní podnik skutečnou škodu, která měla být způsobena jistou persónou, pak by musel sám subjekt uhradit žalované jimi požadovanou finanční částku, tj. 658 tisíc.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 6. 2012 12:37 | Jan Murko

Dovoluji si k tomuto tématu sdělit následující. Z pohledu notné dávky lidskosti nelze uvěřit, že dopravní podnik, vystaven kausami posledního období, tedy hovoříme-li o kausách veřejně známých, je schopen hovořit o významu slova "dobrý hospodář". Z pohledu vykonavatelů, tj. revizorů DPP je zřejmé, že jejich náplní práce je především kontrola. Má se za to, že existují v kontextu pozitivního práva, (Ústava ČR)a na základě a v souladu tohoto je stanoven vnitřní předpis v postupu výkonu konkrétní práce. Zde je nutné zkoumat, bylo nutné zkoumat, zda postup kontroly byl v souladu se zákonem. Do tohoto nesporně spadá oprávněnost násl. domáhání se "spravedlnosti" prostř. soudu.Domnívám se, že v tomto případě mohlo dojít k vybočení z právního rámce tím, že např. státní orgán zabývající se tímto případem, výkonem pravomocí důsledně nezkoumal samotnou oprávněnost žadatele (dopr. podnik), zda tedy byly naplněny zákonné důvody pro vydání rozhodnutí ve zkráceném řízení. Dle mého soudu zde spatřuji základ problému, když státní orgán nepostupuje podle Ústavy, správního řádu. Problém je neojedinělý, takto se postupuje vůči ústavodárnému sboru, obecně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 6. 2012 17:37 | NN

V tomto ohledu doporučuji si zřídit datovou schránku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2012 19:17 | JSM

Tak ať podá u policie trestní oznámení o podezření z podvodu a požádá aby policie neprodleně zajistila důkazy o těch dosud neskartovaných. Pokud se zjistí že ji díky nim byla následně DP prostřednictvím soudu způsobena škoda měla by ji vymoci zpět na DP pro bezdůvodné obohacení a možnou související škodu - a pokud by DP nechtěl bezdůvodné obohacení vrátit hned, pak další trestní oznámení na bezdůvodné obohacení a případně i tu způsobenou škodu. Současně do médií informaci o tom jak ji DP škodu způsobil, stížnost vlastníkovi o jednání vedení firmy a dožadovat se nápravy a omluvy s tím že i vlastník se nepřímo může účastnit podvodu když o nepravostech ví a nesnaží se je napravit. U toho co je skartováno dříve než je promlčecí doba trestného činu by bylo asi potřeba nějak dovodit že jde o podobnou věc a odpřisáhnout svá tvrzení a dohledat kopie skartovaných u prohraného soudu, a také se ještě pokusit přesvědčit vlastníka že jde skutečně o omyl a aby nakázal neoprávněně vysouzené plnění vrátit. Ale když někdo přijde o doklady, tak musí mít velmi dobrou poštovní schránku a střežit si ji jako oko v hlavě. Pokud už nějaký dluh splatím, pak je nutné získat o tom neprodleně potvrzení a to si alespoň po promlčecí dobu uchránit.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 6. 2012 7:52 | Keram

co si lidi stěžujete ? co jste si zvolili, to máte. a navíc, když někdo vyjde do ulic, tak ne jen že taky nejdete, ale ještě přikuvujete, že je to nepřiměřený nátlak. dobře vám tak!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 6. 2012 15:13 | mim

Jak můžete chtít spravedlnost ve státě, kde kradou a loupí zákonodárci,ministři, policisté a dokonce i soudci a kde ten kdo nekrade je považován za lempla a budižkničemu? Donedávna jsem si myslel, že jsou to jen senzace aby se zvýšil náklad noviny, od té doby kdy jsem se sám stal obětí exekuce když jsem z částky 21.300,- Kč opoměl zaplatit 600,- Kč a oprávněný advokát mi řekl, samozřejmě jen ústně a mezi čtyřma očima, že jim již nic nedlužím, počkal rok a pak jsem v exekuci zaplatil 20x tolik bez upozornění, tak mě již smích přešel.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2012 16:25 | anonym

41tis kč není aź tak málo....
To já jako Manager vydělám z 1,5měsíce....

Přejí hezký den...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2012 13:04 | cicvas

Držení cizího občanského průkazu by mělo být stejně trestné, jako držení cizí platební karty - a šupem natvrdo do basy. On by si to každý hezky rychle rozmyslel.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2012 14:06 | p8ja

Vážený pane Sokole, formální část vašeho vyjádření je určitě logická a v pořádku, mrzí mě ale, že se bojíte víc toho, že bude někdo nařčen z korupce, než toho, že bude zničen život člověku. Právo je jen prostředek k výdělku bez skrupulí, to vás učili na škole, nebo jak jste k tomu dospěli?
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2012 8:02 | Stáza

Pan Sokol je svým chováním známý, toto není první takový případ.( Občanského průkazu se lze zbavit. Zašlete jej na obecní úřad s tím, že cestujete na dlouhou dobu do zahraničí. Zbavíte se tím mimo jiné poplatků za svoz komunálního odpadu.) Přesně stejný příběh se stal známé. Zajimavé je,že dopisy od soudu adresu nenašly, ale exekutor to dokázal. Bylo to ještě před fikcí doručení. Dnes, kdy mohou pošťáci dopisy rovnou házet do stoupy se to může stát i tomu, kdo bydlí ve svém.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 6. 2012 11:32 | milan

Byl jsem osobně svědkem, jak revizor v ostravské tramvaji č.3 požadoval doklady od romského chlapce, který jel načerno. Ten samozřejmě tvrdil, že u sebe doklady nemá. V Mariánských Horách vystoupili oba z tramvaje, chlapec mu nadiktoval nějaká data a mohl svobodně odejít.... Co k tomu dodat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 6. 2012 12:06 | mykin

Vybýbám se městské hromadné dopravě jak jen mohu, protože je to velmi riskantní, buď vás tam okradou, nebo pokud máte smůlu a zapomente si štípnout lístek před příchodem revozora, můžete vás to dostat do ekonomické likvidace. Na popsaném případu p. Čihákpové vidím jak jsem naivní. Exekuci na majetek mohu utrpět i když jsem nikdy MHD nejel. Co je skutečný problém je existence občanských průkazů. Jeho ztráta nebo odcizení je katastrofa, ze které vás může zachránit jen emigrace a občanství jiného státu mimo EU. České orgány vás v tom spolehlivě nechají, dokud vás soudy, exekutoři, vymahači a podobná pakáž nezničí a nepřiptaví o všechno. Závidím angličanům že ten nacistický vynález nemají a nemusí žádný doklad nostit a předkládat a tak nemají co ztratit.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 5. 2012 22:48

Proč není soud schopen se odkázat na dobré mravy?! A ti zmetci z DPP se měli už dávno vyměnit!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2012 18:01 | vla

co jste taky mohli čekat od gaunera za vyjádření, když zastupuje gaunery... Namísto aby vyvodili důsledky z lajdáckého jednání revizorů a požádali soud o spis, tak budou kázat bludy, aby se obohatili. Vrána k vráně sedá a na každou svini se vaří voda. A jak může vůbec jeden advokát zastupovat stát a pak zase někoho proti státu? Pro peníz prostě přez mrtvoly a to i protizákonně.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2012 19:16 | 999

Mafie politická, mafgie kapsářů, mafie justiční, mafie exekutorská, mafie revizorů DP. Mafiáni ovládli republiku a utiskují a vědomě okrádají a ničí lidi. Kvůli těmto hyenám již několik lidí spáchalo sebevraždu a další se stali bezdomovci. Nikdo nemá smysl pro spravedlnos a ani ji nehledá. Jen když se nažere kaviárem a jezdí v autě za miliony. Patrně bez respektování omezení rychlosti neb na na vše peníze. Žijeme v hnusném a nepřátelském světě mafiía zločinu. Má vůbec cenu ještě žít? Asi ne. Stojí to vše na pdr.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 5. 2012 1:20 | Andrzej

O. K., takže politické procesy 50. let byly také formálně správné? Šokující je i názor Tomáše Sokola, že "advokátovi nepřísluší hodnotit oprávněnost jednání jeho klienta a spekulovat o morálnosti jeho počínání". Není to pravda - advokát musí mít právnické vzdělání a morálka je důležitou součástí studia práva. Pokud bychom pana Sokola vzali vážně, pak soudci Urválek či Polednová vlastně také nejsou zodpovědní za tresty smrti v politických procesech - soudce proces pouze řídí a sporu se účastní jako třetí a nezúčastněný. Co to je vůbec za člověka, ten pan Tomáš Sokol? Jak to, že ještě nesedí za mřížemi?
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 5. 2012 17:55 | 11

Nevzdávat se a věřit, že melou jistě. Není to problém jen v naší zemi, paní může být ještě ráda, že si neodseděla půl života ve vězení za nic:), ale to není žádná útěcha. Přeju jí a všem podobným případům hodně štěstí a pevné nervy. Peníze jsou sice důležité, pro někoho bohužel i za cenu, že zničí životy druhých a stane se prasetem požírajícím svůj vlastní mozek. Jedna spravedlnost je naštěstí pro všechny a jistá.:)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 5. 2012 12:56 | Jiří Kašpar, památkář v důchodu

Vážená, vážení - držim v ruce Biblické archeologické noviny s dobře popsanými a zdokumentovanými nálezy Noemovy Archy a Sodomy i Gomory. Jsou to pravé důkazy toho, že příběhy jsou pravdivé. Není tedy divu, že žijeme v marastu, který nejsme schopni vyřešit a který je nápadně podobný tomu marastu, který již byl vyřešen cizím zásahem. Konec konců všichni nějak tušíme, že se něco musí stát. Nejde tedy jen o peníze,nespravedlnost do nebe volající, jde i o morálku, promiskuitu, lakotu, pejchu, chvástání, krádeže, vraždy i způsob života. V Bibli je zásah shora pěkně popsán v Izaiáši 13,6-13 i v Malachiáši 4,1-2. Tak si to přečtěte a něco udělejte. S pozdravem Váš Jiří Kašpar
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 5. 2012 14:43 | argus

Na poště sice zaplatíte pokyn pro zasílání korespondence na jinou adresu a to je taky všechno pošta bere prachy které jí nepatří stejně jako dopravní podnik. Něco nahnilého je vtomto státě. Kdo dělá zákony dělá i zlodějny např. ičo na obchodech i jinde zveřejněné vás pouhým dotazem navede na adresu živnostníka a pak ho můžete v klidu vykrást protože je jistota že nejen že je v práci ale nemůže ani marodit o tom statistiika nepíše.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vratislav Randa

podnikatel, Tipsport

Ivo Valenta

podnikatel, Synot

Vratislav Randa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ivo Valenta
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services