Očima expertů: Češi neumějí šetřit! Čím to je?

Co může za to, že si české domácnosti nedokážou vytvořit dostatečné finanční rezervy? Rozhazovačnost? Neschopnost správně investovat? Nízké příjmy? Zeptali jsme se, jaký na tuto problematiku mají názor ekonomové Petr Mach a Pavel Kohout, podnikatel Tomio Okamura a další odborníci.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 7. 2011 7:41, FMach

Na to je jednoduchá odpověď, porovnáteli si příjmy v evropě tak zjistíte , že jsme na tom mizerně, jenom nákup televize znamená šetřit téměř rok, nákup nábytku několik let a nákup auta desítku let, nákup bydlení celý život a to ještě češi jezdí na dovolenou a vydávají mnohem více peněz na vzdělání a pak jim doopravdy zbyde jen na to pivo, jelikož už na víc nemají a šetřit si na důchod a dobrou úrazovku a pojištění bydlení, je toto nad jejich síly. Pro porovnání, němci mají průměrný plat po přepočtu 86 000 Kč, rakušané 80 000 Kč a češi 24 000 Kč a porovnámeli co vše má česká domácnost a německá či rakouská, zjistíte že česká umí velmi dobře šetřit i s té mizerie.
Náš stát se nepostará ani o to, aby jsme měli aspoň stejné ceny v obchodech, když ne nižší a ani o to aby stejné výrobky měli stejnou kvalitu a tak s toho vyplývá, že za situaci v naší zemi jsou hlavně odpovědni naši politici, jelikož z nás udělali druhořadé a v některých případech třetiřadý póvl v Evropě,udělali z nás novodobé otroky a změnili nám myšlení, které je takové, že poctivou prací jste jen chudák a zlodějnou či korupcí jste vážený boháč .

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 7. 2011 11:48, Lubik

Abyste Okanuru nepřechválili:„Reálný čistý plat drtivé většiny občanů naší republiky je přece pod oficiálním průměrem.“ Nejdříve, jak velká většina je drtivá? Není těžké si to zjistit a to číslo se nijak podstatně neliší od ostatních zemí. A dokážete si představit, že poměr lidí s podprůměrným platem může být srovnatelný v Německu a Rumunsku? Tedy s výrokem pana Okanuty se jednak dá polemizovat a jednak je nicneříkající. Takže zvýší-li se množství lidí s velmi nízkými příjmy, sníží se průměr a tím i stoupne počet nadprůměrných. Anebo zlikviduji-li bohaté, tak bude mít daleko více nadprůměrné příjmy. A zrovna takový je výrok:“vše je ve výdajích“. Ano, snížím-li výdaje, tak při stejných příjmech více ušetřím, je to ale cílem? A úspory jsou přece odložená spotřeba.

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 41 komentářů)

15. 7. 2011 7:41 | FMach

Na to je jednoduchá odpověď, porovnáteli si příjmy v evropě tak zjistíte , že jsme na tom mizerně, jenom nákup televize znamená šetřit téměř rok, nákup nábytku několik let a nákup auta desítku let, nákup bydlení celý život a to ještě češi jezdí na dovolenou a vydávají mnohem více peněz na vzdělání a pak jim doopravdy zbyde jen na to pivo, jelikož už na víc nemají a šetřit si na důchod a dobrou úrazovku a pojištění bydlení, je toto nad jejich síly. Pro porovnání, němci mají průměrný plat po přepočtu 86 000 Kč, rakušané 80 000 Kč a češi 24 000 Kč a porovnámeli co vše má česká domácnost a německá či rakouská, zjistíte že česká umí velmi dobře šetřit i s té mizerie. Náš stát se nepostará ani o to, aby jsme měli aspoň stejné ceny v obchodech, když ne nižší a ani o to aby stejné výrobky měli stejnou kvalitu a tak s toho vyplývá, že za situaci v naší zemi jsou hlavně odpovědni naši politici, jelikož z nás udělali druhořadé a v některých případech třetiřadý póvl v Evropě,udělali z nás novodobé otroky a změnili nám myšlení, které je takové, že poctivou prací jste jen chudák a zlodějnou či korupcí jste vážený boháč .
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Roman Janoušek

lobbista, podnikatel a kriminálník

Miroslav Jakubec

podnikatel, Servis Climax

Roman Janoušek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslav Jakubec
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services