Očima expertů: Mělo by se zrušit stavební spoření?

Osud stavebního spoření v současné podobě je velmi nejistý. Vyplývá to alespoň z některých výroků ministra financí Miroslava Kalouska. Jak velké změny systém stavebního spoření prodělá? A neměl by být úplně zrušen? Přečtěte si názory expertů.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2011 18:53, Pavel

Nejvíc mě štve, že jsem podepisoval smlouvu o SS v úplně jiné atmosféře a s jinými ekonomickými podklady. Věci se mění, ok. Beru. Ale štve mě, že i já nemůžu odstoupit o dsmlouvy za stejných podmínek. Tedy včetně ponechání si doposavad vyplaceného státního příspěvku a bez sancí. Mám SS tři roky a mám docela hrůzu z toho, co ten padákovej chemik zase vymyslí. Prostě kdybych měl možnost, zabalím to a jdu pryč. Ať si to pak řeší stavební spořitelny. Jejich vyjednávací síla je o něčem jiném.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 5. 2011 20:06, Linda

Jsem pro,aby se stavebni sporeni zrusilo,kdyz stat za 20 let rozhazuje penize, kde nema a ubira lidem nejpotrebnejsim a to duchodcum a invalidum. Od roku 1989 jsem tak znechucena vladnuti lidi v parlamentu, je to zaplakani.

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

6. 5. 2011 8:53 | chk

sice nejsem pravnik, ale sichtarovou a spol. zacinam podezirat, ze smlouvu o stavebnim sporeni ani necetla. ve smlouve se o vysi statni podpory nepise ani slovo. tedy kdyz sichtarova prijde do autosalonu, a ve smlouve ma napsano, ze dostane auto, tezko muze po dealerovi chtit porsche, kdyz mu v autosalonu zbyva uz jen obycejnej golf, ikdyz v dobe sepsani smlouvy dealer rozdaval porsche na potkani. sichtarova vubec zacina mit zvlastni nazory. snazi se kopirovat neci myslenku, kterou v podobe satirickyho klipu aplikuje na duchodovou reformu, pricemz jeste vubec nejsou znama definitivni pravidla duchodovy reformy. analytici vetsinou nejlepe dokazou komentovat veci, ktery se uz staly, a vysvetlit proc se staly. to jim jde nejlepe:)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2011 8:16 | josef

Jediny smysl stavebniho sporeni vidim v tom, ze neni treba rucit nemovitosti, takze je mozne investovat do oprav i najemniho a druzstevniho bytu. Nicmene smysl statni podpory, kdy ji dostava vetsina naroda, pricemz dan z prijmu plati jen mensina naroda, mi prijde nejasny. Vite kolik se na administraci statniho prispevku zivi lidi?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2011 8:14 | josef

A myslite, ze ti, co maji pracovni smlouvu 10 let starou stale jeste plati prograsivni dan s mezni sazbou 32%? Smlouvy jsou jedna vec, ale zakon je nad smlouvami.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 5. 2011 8:12 | josef

Prekvapuje me, ze pani Sichtarova mluvi o podvodu a zmenami behem hry v souvislosti se statni podporou. Co jineho se deje napriklad v oblasti dane z prijmu fyzickych osob, DPH, pravnickych osob, atd. Uzavru smlouvu se zamestnavatelem za predem danou hrubou mzdu, v tu chvili jsem schopen si spocitat cistou mzdu. A najednou se zmeni zakony a cista mzda je najednou jina. Neni to uplne stejne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2011 7:28 | Pavel

Naprosto se shoduji s názorem paní Šichtářové. V celém problému není zásadní fiskální efekt, ale právní pohled na celou věc. Pokud stát udělá změny v souladu se zákonem, tj. např. řádně projedná a schválí v parlamentu a bude ctít uzavřené smlouvy potom nelze proti změná ve stavebním spoření nic namítat. Pokud se ale uchýlí k takovým úskokům, jako je projednávání ve stavu legislativní nouze a retroaktivitu nazve dodatečnou daní, potom se sám stát pasuje do role prodejců dek a hrnců, který naslibuje a po podpisu smlouvy naoko v mezích zákona se zachová jako podvodník. Navíc, a to v článku vůbec nezaznělo, se domnívám, že cílem není uspořit státní příspěvek, ale docílit toho, aby střadatelé spoření zrušili, neboť jediné, čeho se naší ekonomice zoufale nedostává, jsou finance, které by oživily spotřebu. Po tom přívalu škrtů začínají lidé skutečně šetřit a spirála růstu se mění ve spirálu poklesu ekonomiky. Jelikož ani nejlepší ekonom všehomíra, zdá se, nenašel žádný recept na růst ekonomiky a omezil se jen na škrty, potom jsou peníze ze stavebního spoření, které lze utratit za cokoliv, vítaným ekonomickým stimulem. Abych byl tedy správně pochopen - ať se státní podpora sníží, ať se zruší, ale po řádném projednání a s platností změn pro smlouvy uzavřené nejdříve ode dne vyjití ve sbírce zákonů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 5. 2011 4:13 | Mirek

Stavební spoření má, i přes některá negativa, smysl. Výhoda státní podpory motivuje lidi ke spoření a je celkem jedno na co svoje naspořené peníze použijí. Něco jiného je výše státní podpory. Ta by se mohla snížit. Ne však u starých smluv, ale toto snížení by se mělo týkat až nových smluv. U starých smluv pak pouze tehdy, pokud by došlo ke změně původních smluvních podmínek, tedy například při navýšení cílové částky, přespoření cílové částky a podobně. Tím by postupně docházelo k úbytku smluv s vyšší státní podporou. Stát, potažmo ministerstvo financí, však nechce čekat na pozvolné ubývání vyplácené částky a chce to zlomit hned. A co se týče úplného zrušení stavebního spoření? Osobně zastávám názor, že ne. Můj názor je zřejmě ovlivně i skutečností, že stavební spoření mám. A osobně ještě nejsem rozhodnut na co peníze použiji. Možná na vybudování nového bytového jádra.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Renata Vesecká

bývalá nejvyšší státní zástupkyně

Miloš Čermák

žurnalista

Renata Vesecká
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Miloš Čermák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services