Akcie a trading: technická analýza milovaná i nenáviděná

Víte, co je Up a Down trend, Swing Highs a Lows nebo Support a Rezist úrovně? Technickou analýzu, metodu, která s těmito pojmy pracuje, využívá obrovské množství obchodníků. Má ovšem nejen skálopevné zastánce, ale i zapřisáhlé odpůrce. Podívejme se, proč tomu tak je a jak technická analýza funguje. Máme pro vás i praktický "domácí úkol".

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 8. 2006 11:05, Honza

Kdybys chtěl tradovat větší sumy, musel bys jít do FX či bondů.

Zobrazit celé vlákno

+90
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 8. 2006 14:54, Jahoda Frantisek

A co byste si konkretne pral? Treba tohle: http://www.amazon.com/gp/product/0887309704/sr=8-2/qid=1156164234/ref=pd_bbs_2/102-5560499-9471308?ie=UTF8 (Money masters of our Time od Johna Traina)? Nebo nekterou z knih od Petra Lynche? Nebo Intelligent Investor od Benjamina Grahama (s prilohou a vyctem Value investors od Warrena Buffetta)?

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 25 komentářů)

18. 8. 2006 14:37 | Bouček Antonín

Telecom platí takové dividendy, protože je jeho vlastník (Telefonica) potřebuje na financování koupě britského operátora O2 operátora (po němž se bude kupodivu Český Telecom jmenovat). Nebojte se, žádné peníze k výplatě dividend od Telefonicy nedostane. Předpokládám, že finanční toky budou spíše probíhat opačným směrem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2006 12:54 | Petr

Na výplatu dividend lze použít i nerozdělený zisk minulých let, žádné půjčky nejsou potřeba.
To je případ telekomu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2006 12:38 | Alfons Karásek

? Jak je to mozne , ze C. Telekom plati vyssi dividendu nez ma netto zisk , ze ktereho by se ta dividenda mela odecist ? Tedy letos dosahne C.Telekom asi 24 korun netto zisk a z toho plati dividendu asi 39 korun a to nejde , tedy budto dostanou penize od Telefonica , nebo si bere C.Telekom kredit , aby mohla tu prehnane vysokou dividendu zaplatit. C.Telekom dosahuje kazdy rok vyssi zisk a o akcie je velky zajem s dnesnim asi P/E 22 a neni tedy duvodu platit prehnane vysokou dividendu jen , aby se ta akcie lidem zalibila. To jen podniky se spatnym ziskem se chteji zalibit a plati proto vysoke dividendy financovane kreditem , ale to C.Telekom prece nepotrebuje a proto by mela byt dividenda placena z netto zisku nizsi nez netto zisk. Je to tak ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 8. 2006 12:36 | Alfons Karásek

Asi neni znam zadny miliardar , ktery by ty miliardy vydelal s technickou analyzou. Ale miliardaru z akcii mijejicich TA je hodne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 8. 2006 13:12 | Jirka

Již několikrát jsem zaznamenal přirovnání TA k astrologii. Samozřejmě ze strany odpůrců obojího. V jednom se nepletou. A to v tom, že u obou těchto činností jde o hledání spojitostí mezi tím, co je nakresleno a tím, co se děje ve skutečnosti. A v budoucnu pak z těchto pozorování těžíme. Zatímco u astrologie lze namítnout, že mezi planetami a životem na zemi je jakákoli spojitost nesmysl, u technické analýzy stavíme přece jen na podstatně pevnějších základech. Růst a nebo pokles ceny akcie musí mít nějakou příčinu. Pokud se stav hospodaření emitenta nijak podstatně nezměnil, nikde nejsou zprávy umožňující úvahy o jeho lepší / horší budoucnosti, pak změna ceny akcie či odchylka od dlouhodobého trendu je způsobena iracionálním chováním investorů. To způsobuje oscilace ceny akcie kolem její skutečné ceny. Je pak logické, že pokud se cena příliš vychýlí, musí nutně dojít ke korekci opačným směrem. Otázka je pouze kdy, ne zda. Je-li příčinou přehnaný optimismus, pak okamžik korekce je ten, kdy optimistům dojde dech. Že se k tomu schyluje, o tom napovídají různé indicie, které je třeba naučit se vidět a správně chápat. Čím je analytik zkušenější, tím přesněji onen moment odhadne.
Souhlasím s autorem, že obchodovat podle učebnicových signálů jednoho oscilátoru je k ničemu. Kdyby to bylo tak jednoduché, brzy bychom vydělávali všichni. A to není už z principu možné. Sám jsem několik oscilátorů testoval na historických grafech a podle jednoduchých signálů (křížení MACD, průraz úrovní 30/70 u RSI či Stochastiku, atd.) by obchodování bylo i ztrátové. Když se k tomu přidá fakt, že naživo trader udělá spoustu chyb kvůli psychice (otálí nebo naopak obchod uspěchá), jsou z toho jen slzy. Pak není daleko k odsouzení TA jako nefungujícího nesmyslu. TA se věnuji dost intenzivně asi 1,5 roku a ještě dnes si nepřipadám úplně zralý. Důležité je, že dělám pokroky a dnes už mi nedělá tolik starostí, jak načasovat obchod, jako spíše disciplína. Ani sebelepší TA nevychází na 100%. S tím je třeba počítat a v případě, že skutečnost je jiná, je třeba umět okamžitě a bez váhání přerušit pozici a počkat na další příležitost. TA je o pravděpodobnosti. Není to jasnovidectví. Takže klidně při ideální nákupní konfiguraci může dojít k prudkému pádu, protože firma přijde o majoritního odběratele nebo je na ni podána žaloba.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Eva Štěpánková

podnikatelka, Ryor

Michaela Maláčová

modelka a podnikatelka

Eva Štěpánková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michaela Maláčová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services