Kdo už konečně řekne pravdu o platech učitelů?

Mají učitelé dost? Peněz i práce? Víte, kolik doopravdy berou a že řeči o nadprůměrné mzdě jsou jen gestem pro voliče? Patříte-li k těm, kteří se práci učitele vysmívají, pak právě pro vás je určen náš článek.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 7. 2007 22:15, Jirka

Vůbec bych se nedíval na dosažené vzdělání vyučujících, protože skutečně u nás máme neuvěřitelné množství diplomovaných blbů a stejně neuvěřitelné množství inteligentů bez jakéhokoli vzdělání.
Ale sám jsem například zažil učitelku, která za celou vyučovací hodinu stihla pouze sdělit kterou stránku z učebnice si máme opsat do sešitů a sama obcházela třídu a kontrolovala domácí úkoly. U takové učitelky mám problém, jestli si vůbec zaslouží dostat minimální mzdu. Na druhé straně jsem ale zažil i takové vyučující, kteří to brali jako svoje poslání a dokázali svoje žáky silou své osobnosti a odbornosti přesvědčit aby se opravdu začali jejich předmět učit a to i víc než bylo v učebnicích a u jednoho učitele jsem kdysi dokonce zažil, že každý měsíc všem svým žákům psal do žákovské knížky jejich souhrnné hodnocení a vytvářel i měcíční, pololetní a celoroční žebříčky svých žáků atd. U takových vyučujících nenám vůbec žádný problém s tím kdyby měli na výplatu třeba 50 000,- měsíčně. Jenom mě napadá, že takové peníze v našem školství ani nejsou, což je velká chyba.
Před chvílí jsem se díval na statistiku a je velmi otřesná: většina našich vyučujících je mezi 45 a 55 roky věku. To znamená, že jestli s tímto nebudeme rychle něco dělat, tak za nějakých 20 let až tito lidé odejdou do důchodu, se naše školství totálně po.... a pak jako národ buď zanikneme - poangličtíme a poněmčíme se ( naše děti totiž neznají ani Staré pověsti české ), nebo budeme dělat němcům a jim podobným otroky. Přitom se chlubíme, že z našeho národa byl i Komenský.

Zobrazit celé vlákno

+87
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 2. 2006 20:38, JAROSLAV

UČITELÉ ZASLUHUJÍ MAX DO 10 000 HRUBÉHO A PODSTATNĚ PŘIDAT PRÁCE........ŽASNU JAK OBROVSKÉ PENÍZE BEROU......................... .......

Zobrazit celé vlákno

-120
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 138 komentářů)

18. 2. 2006 10:51 | Jirka

Ještě dodatek k obsahu výuky. Opět máte pravdu, že se vyučuje spousta nesmyslů a plno potřebných vědomostí musí člověk pak získat samostudiem nebo v placených kurzech. Před několika lety se mi známá učitelka svěřila, že se snažila výuku trochu vylepšit a věnovala spoustu času na výrobu pomůcek. Jak jsem ji poslouchal vypadalo to dost slibně. Ale ředitel řekl, že musí odučit normální hodinu podle osnov a pokud chce, může tu svou metodu zkoušet na dobrovolnících po vyučování. Samozřejmě bez nároků na odměnu. O osnovách bohužel rozhodují úředníci, kteří jsou mnohem lépe placeni, než učitelé, ale do kontaktu s tím nejtěžším dílem učitelské práce vůbec nepřijdou a studijní výsledky žáků je nezajímají. Opět ukázka spravedlnosti jako řemen. Proto si velice vážím těch rebelů mezi učiteli, kteří dokážou do výuky propašovat i trochu pokroku, stejně jako ředitelů škol, kteří nemyslí jen na své křeslo, ale sami zůstali správnými kantory a kryjí těm snaživým záda a podporují je.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2006 10:31 | Jirka

Máte pravdu. Těch dobrých je strašně málo. Pokud je ale budeme házet do jednoho pytle s těmi početnějšími nedobrými a všem dáme stejný mizerný plat za práci na které stojí naše budoucnost, zbytek těch dobrých ze školství uteče a ti špatní to nevytrhnou, bez ohledu na to, kolik jim zaplatíme.
V poslední době se diskutuje o potřebě plodit děti, aby bylo dost daňových poplatníků pro plnění státní kasy a důchodového fondu. K tomuto učelu je ovšem třeba nejen zplodit smečku harantů, ale vychovat z nich produktivní, vzdělané a zodpovědné lidi. Je takovou nezdravou módou, že povinnosti rodičů v tomto směru jsou opomíjeny a vše je hozeno na bedra škol, neboť ve škole tráví děti více denního času, než doma. Pokud jde ovšem o odměnu za takovou nezbytnou přípravu na život, zásluhy mají být připisovány rodičům - viz. daňové zvýhodňování rodičů a návrhy na zohlednění počtu dětí při výpočtu důchodu. Trochu podivná spravedlnost, že? Já to vidím tak, že kvalita učitelů rozhoduje o tom, zda to které dítě vyroste v člověka schopného odvádět ročně státu deseti až statisíce, nebo v parazita, který ročně stát nejméně desítky tisíc stojí a z nedostatku smysluplné náplně času ještě někde škodí. Takže opravdu kvalitním učitelům přeji plat ve výši několikanásobku průměrného platu. Ti, kteří učí žáky jen memorovat výňatky z učebnic a nemají k této práci potřebný vztah, ať jdou dělat něco, co je bude bavit víc, a nekazí nám ratolesti. Pro takové učitele je škoda každé koruny. Ale nejprve umožněme učitelům, aby se mohli věnovat výuce a nemuseli útrpně snášet chování dětí, které nejsou ze strany rodičů vybaveni základy společenského chování. Třeba se pak z mnoha na první pohled neschopných stanou alespoň použitelní učitelé za mírně nadprůměrný plat. S těmi špičkovými bychom stejně nevystačili.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2006 0:15 | Tomáš Marný

Co Vás vede k těm zkratkám - kt., zam.? Vlastní zblblost nebo zblblost z přiblbé reklamy na Volkswagen?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2006 0:12 | Tomáš Marný

Asi na tom budete hodně špatně, když nemáte ani klávesnici s diakritikou?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2006 22:02 | Milan

Učitelé se tak špatně nemají ,jak se píše. At si to málo zkusí vydělat jinde mimo školství za normální měsíc.! Navíc učí v našich školách plno zbytečných blbostí,které jsou k ničemu! Co mají třeba řící pracovníci v jiný ch povolání,kde se musí taky vzdělávat celý život a kde je daleko větší odpovědnost? Zde se pracuje i daleko za míň ,než je průměrný plat a klidně i denně 12 hodin. Navíc dobrých je strašně málo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2006 19:32 | wxyz

Myslím, že nemá cenu se na učitele dívat jako na nějaký zvláštní druh. Každý se rodí s dispozicemi k nějakému povolání. To, že dnes ještě něko učí není určitě záležitost peněz ale spíše možnosti seberealizace konkrétních povah v pocitu ovládání a poučování druhých (není to míněno pejorativně). Proto si myslím, že více než výše platů bude spokojenost učitelů ovlivňovat pokračující anarchizace společnosti, a tím pocit beznaděje při výuce.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2006 17:29 | Lukáš

V našem školství panuje bohužel stav, že učit může ten, kdo má lejstro z vysoké školy a připravený tematický plán. Ten se odvykládá, odzkouší a oznámkuje. Hotovo, dvacet. Má-li student nějaký dotaz, který není v osnovách, má smůlu - tohle se na pajďáku nebralo, je-mi líto, žáku.
Pak máme odborníka třeba s léty praxe (nebo i mlaého kluka, který je např. machr na IT), který by z nějakého masochistického :) důvodu chtěl učit. Ale nemá papír z VŠ a proto, ačkoliv o daném předmětu bude vědět více než tvůrci osnov z Prahy, má smůlu a učit nemůže.
Kdyby soukromé firmy přijímaly pracovníky podle papíru a ne podle dovedností, asi by zkrachovaly. U státních škol to nehrozí, proto hurá na to. Neříkám, že jsou všichni učitelé špatní, sám znám spoustu skvělých kantorů, kterých je dokonce pro školství škoda, ale znám bohužel osobně i případy, kdy dotyčný prostě udělá diktát z učebnice, žáci si ho zapíší do sešitu a je vymalováno (odučeno). Ovšem při situaci ve školství (peníze nejsou až takový problém, ovšem ty děti, to skutečně problém je) se ani jim příliš nedivím, že ztratili to prvotní nadšení...
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2006 15:22 | klm

Vážený pane Johne Fitzgeralde: jedna hodina vyučování je dnes náročnější než 8 hodin "práce" bankovního úředníka (dejme tomu za srovnatelný plat (?))
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2006 14:54 | Lukáš

Ani se mě nechce číst ty sáhodlouhé příspěvky ..... podle délky nespíš kolegové :-) ... a už vůbec ne na ně reagovat.....
Chtěl bych jen PODĚKOVAT serveru penize.cz, že konečně někdo napsal článek, který alespoň trochu odkrývá realitu platů ve školství. Obavám se ale, že i v jiných profesích to není o moc lepší, ale každý si myslí, že ten druhý se má lépe .... óóó jak české.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2006 14:13 | ucitelka

Nejdrive vychovejme nase deti tak, aby se s nimi dalo zit. Ucitel to uz nevytrhne. Nedovedete si predstavit, jaka dnes existuji mezi "studenty" individua. Na vyuku by stacil jeden vykonny dozorce z veznice 3. napravne skupiny. Ani by nemusel nic jineho umet, protoze odbornost a schopnosti nikoho nezajimaji. A nejmene ze vseho studenty!!! Dneska jde o to, ziskat "papir" a ne neco se naucit! Je to naprosto tragicke. Mozna by to chtelo nahravat si autenticky nektera vyjadreni a vylevy studentu a pak je poustet neverici verejnosti... A to po 20lete praxi v prumyslu [ v terenu] ucim teprve 6.rok! A v zajmu zachovani zdravi koncim, nemam duvod ztracet cas s vasimi nevychovanymi, sprostymi a neurvalymi ratolestmi. Kapitalu zdra!!!
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2006 14:08 | MM

Chápu, že opravování písemných prací je zážitek. Ale co říct na mladičkou učitelku prvňáčků, která svým svěřencůn nedá po celou první třídu žádný domácí úkol!!!!, aby posléze neztrácela čas kontrolou a opravou. Naučit se číst a psát je přitom jen a pouze dril, nic jiného. Nakopat do řiti je málo!!
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2006 13:20 | jezevec

Řešení účitelských platů je banálně jednoduché, funkční v celé civilizované Evropě i za mořem - ale u nás nepopulární (zejména mezi nedovzdělanými). Plat dobrého učitele na dobré škole není určován nějakým primitivem z ministerstva, nebo politikem rozhazujícím cizí peníze - ale rozhodnutím managementu školy. Přičemž výše tohoto platu je umožněna zejména školným a sobotáles, které platí žáci - přičemž ochota studentů takové školné platit je přímo úměrná kvalitě školy a z toho vyplývajícího společenského uplatnění jejích absolventů - kterážto kvalita školy zase kruhem určuje přiměřenou výši školného. Hloupější učitelé na státních školách pak mají plat státního úředníka dané platové třídy a kvalifikace, ale málokdy někoho napadne se proti tomu bouřit. Má totiž apriorní možnost kdykoliv se dovzdělat, a ucházet se o lépe placené místo na lepší škole. Komu to nestojí za to, poflakuje se se spodinou na státní. Nevymýšlejte vymyšlené.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2006 12:59 | pozorovatel

Toje pravda,když jsem chodil do školy tak si vzpomínam,že někteří učitelé si vždy udělali vet třídě bezva pořádek a byli to většinou učitele se zájmema a něco uměli,ale některé hodiny byly nesnesitelné a to ty hodiny méně kvalitní učitelů,který o děti neměli takový zájem!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2006 12:44 | Zaza

Dovolím si reagovat na některé názory: - obědy za "babku" nemají jenom učitelé, ale všichni, kdo od zaměstnavatele dostávají stravenky (ti si pak navíc mohou vybrat, kde je utratí) - zřejmě ex. předměty, u kt. není domácí příprava nutná, ale když budete učit třeba účetnictví, kde se přísl. zákony mění min. jednou ročně, tak je příprava nezbytná - navíc je do domácí přípravy nutné započítat opravování písemek! - ke zmíněnému srovnání tabulkového zařazení učitele a úředníka je nutné dodat, že úřednické tabulky jsou jiné - cca o 14 % vyšší než ty učitelské - platy učitelů je nutné srovnávat s vysokoškolsky vzdělanými lidmi v jiných odvětvích a ne s účetní, kt. má třeba "jenom" maturitu - práce učitele vyžaduje 100% pozornost v každém okamžiku, o přestávkách se drží na chodbách dozory nebo přijdou studenti s dotazy, což spousta jiných zam. nevyžaduje Závěrem dodávám, že jako ve všech profesích samozřejmě existují lepší a horší učitelé. PS: Nejsem učitelka!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2006 12:23 | Larus

Mam doma jednu ucitelku (gymnazium), takze info z prvni ruky. Po trech letech praxe ma 13700 cisteho (i s osobnim). Chodi na prednasky z oboru, ruzne kursy atp., pripravuje pro decka aktivity nad ramec povinnosti atp. Nevim, jak dobre uci, ale urcite se hodne snazi. Jeji kolega uci uz 15 let, nejmene 10 let to same (lze dolozit srovnanim zapisku studentu v odstupu deseti let - jsou identicke). Ve skole je prvni (aby si stihl precist Blesk), kdyz mu reditelka chce neco po seste hodine, nelze, protoze skolu opousti spolecne s nejrychlejsimi studenty ve 13:30:00. Ma odslouzeno, takze ma prima plat a ten se mu bude jen zvedat a zvedat. Vyucuje tak, ze studentum cte ze sveho sesitu priprav, nebo rovnou z ucebnice. Obrazky neukazuje, diskusi neprovadi. Takovych je ve skolach plno, nelze se jich zbavit, protoze za ne neni nahrada. Kdo vi, jak to dneska ve skolach vypada (studenti horsi Usamy Bin Ladina) a neco umi, nikdy ucit nepujde, protoze mu to za tech par supu, co dostane, nestoji. System cilene selektuje neschopne idioty jako vyse popsany pripad. To vime uz nejmene od roku 1990 a nikdo s tim nikdy nic neudelal. Osobne bych zvedl platove prostredky skolam o 50%, tarify nechal, jak jsou a nechal na reditelich, at odmenuji. Casem by se to snad procistilo. A zavest tvrdy tlak na reditele, at ma skola vysledky. Ale to nepujde, to by ti lini a neschopni museli neco delat. A byla by konkurence, a ta boli. Proto to nejspis zustane, jak to je. Ostatne skolstvi nikdy nebylo prioritou. U nas je treba vice nevzdelane luzy. Vzdelani lide sebou nenechaji mavat.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2006 11:59 | RL

ano humanismus vládne světem, běda jestli si dospělý něco dovolí k děcku, hned je to diskriminace, přitom ta ruka vyletí jaksi sama :) není rodič jako rodič, zažil jsem případ matky, co trpělivě chlácholila svého chlapečka, který na celé kolo řval, že něco chce a otravoval tím okolí, přitom by stačila jedna dobře mířená na zadek či jinam..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2006 11:57 | oko!

Rad bych predeslal, ze ucitele v rodine mam. Velmi si vazim kazdeho ucitele, ktery mym a ostatnim detem pomuze lepe chapat svet. Bohuzel tech dobrych zustalo malo. Pokud je vsak clanek zameren na to kolik opravdu tedy je prumerny plat, domnivam se, ze v nem chybi tabulka, ktera by prepocetla prumernou mzdu pres pocet odpracovanych dnu/hodin. Narazim tim na pocet dnu bezne dovolene (20) a dovolene ucitelu (52 - vzdelavat se je treba i v jinych oborech). Pokud jsem spravne pochopil udaje v clanku vyjde prepocteny prumerny plat ucitele 22.084 (za vychozi jsem vzal 19140) proti prumernemu 18833. Jen aby se srovnavalo srovnatelne. Dalsi zajimava polozka by bylo vzit onech 18 hodin tydne na pripravu, kterou mnozi ucitele nevyuziji... opet by prumerny plat vysel vyssi. Znovu ale zduraznuji: Vysi jako takovou nepovazuji za dostatecnou, stejne jako zdravotniho personalu atd..... to je ale mnohem sirsi otazka. Cesta z toho ven je jen jedna zavest uvery na vzdelani a placene skolstvi. Nevyresi to vse, ale zvdene to celkove uroven vzdelani obcanu. To ale neni schopna vladnouci vetsina schopna pochopit.
počet dnu dovolene pracovnich prumerna prepoctena mzda 260 denní mesicni prumer 18833 20 240 941,65 188 33 ucitel 19140 52 208 1104,2 220 84,6
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2006 11:50 | RL

to je trošku utopie, to by musel ředitel žádat a dostat z kraje víc peněz na prémie, to mu ale nikdo nedá, jen co zbyde..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2006 11:46 | RL

no nevím, protestují snad jen učitelé v Praze, tam jsou platy jinde než ve zbytku státu.. to samé policisté, hasiči..v každém malém městě mají stejně jako ti v Praze.. to spravedlivé moc není
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2006 11:43 | RL

Pane jste chudák, zkuste si učit dnešní děcka a přestanete jim ty prázdniny závidět..
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Linda Vavříková

podnikatelka, Allegria

Ivo Rittig

lobbista a podnikatel

Linda Vavříková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ivo Rittig
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services