Kdo už konečně řekne pravdu o platech učitelů?

Mají učitelé dost? Peněz i práce? Víte, kolik doopravdy berou a že řeči o nadprůměrné mzdě jsou jen gestem pro voliče? Patříte-li k těm, kteří se práci učitele vysmívají, pak právě pro vás je určen náš článek.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 7. 2007 22:15, Jirka

Vůbec bych se nedíval na dosažené vzdělání vyučujících, protože skutečně u nás máme neuvěřitelné množství diplomovaných blbů a stejně neuvěřitelné množství inteligentů bez jakéhokoli vzdělání.
Ale sám jsem například zažil učitelku, která za celou vyučovací hodinu stihla pouze sdělit kterou stránku z učebnice si máme opsat do sešitů a sama obcházela třídu a kontrolovala domácí úkoly. U takové učitelky mám problém, jestli si vůbec zaslouží dostat minimální mzdu. Na druhé straně jsem ale zažil i takové vyučující, kteří to brali jako svoje poslání a dokázali svoje žáky silou své osobnosti a odbornosti přesvědčit aby se opravdu začali jejich předmět učit a to i víc než bylo v učebnicích a u jednoho učitele jsem kdysi dokonce zažil, že každý měsíc všem svým žákům psal do žákovské knížky jejich souhrnné hodnocení a vytvářel i měcíční, pololetní a celoroční žebříčky svých žáků atd. U takových vyučujících nenám vůbec žádný problém s tím kdyby měli na výplatu třeba 50 000,- měsíčně. Jenom mě napadá, že takové peníze v našem školství ani nejsou, což je velká chyba.
Před chvílí jsem se díval na statistiku a je velmi otřesná: většina našich vyučujících je mezi 45 a 55 roky věku. To znamená, že jestli s tímto nebudeme rychle něco dělat, tak za nějakých 20 let až tito lidé odejdou do důchodu, se naše školství totálně po.... a pak jako národ buď zanikneme - poangličtíme a poněmčíme se ( naše děti totiž neznají ani Staré pověsti české ), nebo budeme dělat němcům a jim podobným otroky. Přitom se chlubíme, že z našeho národa byl i Komenský.

Zobrazit celé vlákno

+87
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 2. 2006 20:38, JAROSLAV

UČITELÉ ZASLUHUJÍ MAX DO 10 000 HRUBÉHO A PODSTATNĚ PŘIDAT PRÁCE........ŽASNU JAK OBROVSKÉ PENÍZE BEROU......................... .......

Zobrazit celé vlákno

-120
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 138 komentářů)

22. 2. 2006 9:26

A znáte výsledky těchto tzv. "moderních" způsobů a organizace výuky i v Americe?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2006 16:24 | Mládí v jeteli, do důchodu daleko

Jsem VŠ, žena, 48 let, mám 15.500 brutto. Nepracuji ve školství, ale jinde. Je můj plat horentní?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2006 16:21 | Jarmila

Já bych to tak tragicky neviděla. Záleží jak kde a jak v čem. Pokud ze tří škol uděláte dvě, tak proč ne, zvlášť když to děti mají jen o tři ulice dál. Místo tříd se 17 žáky jich tam máte 25, to na individuální přístup stačí. Pokud bude škola se žáky individuálně cosi procvičovat, může být žáků méně (jazyky, počítače. laboratoře..), pokud jen cosi mentorovat, klidně jich může být i 100. Nás na VŠ chodilo na některé přednášky do velké posluchárny taky kolem stovky. Pokud jsme měli cvičení, bylo nás max. 18. Hlavní přínos mnou uvedeného slučování vidím v tom, že nejsou dvě ekonomky, ale jedna, nemusí to mít dva školníky, má to jednoho ředitele (se zkráceným učebním úvazkem), takže ostatní mohou učit, atd. Knížky a další akce objednáte pro 100 i pro 200 dětí, rozdíl je jen v čísle. Nehoruju pro obrovské kolosy o mnoha tisících dětech, to není cíl.
Pamatujete na akci "Tatra kolem světa"? Já nevím, kdy se to jelo, ale trvalo to 3 roky a součástí toho byly také zprávy o místech, kudy Tatra projela a co je tam zajímavého. Jednou ze zpráv byla reportáž z jakési školy na rozhraní USA a Kanady, škola nebyla ani největší ani nejlepší. Individuální přístup tam dělali tak, že dítka na základě znalostí, testů a zájmů rozdělili do skupin a ty skupiny se pak učily spolu. Dítka měla jakési povinné penzum toho, co znát musela, a vedle toho řadu předmětů, které je zajímala. Všechno to škola hodila do počítače a vytvořila individuální rozvrh pro každého jedince. Takže ve výsledku se dítko učilo třeba matematiku ve třídě čtvrté, přírodopis ve třídě šesté a zeměpis s třídou pátou. Kde dítko právě je, bylo možno zjistit jen z počítače. Jak by se Vám líbilo toto? Jen by mně zajímalo, jak to, že tam to fungovalo a u nás o tom zatím nikdo ani neslyšel.Pokud už chceme individuální přístup, tak mně by se to líbilo moc. Jenže v Čechách se toho nedožijou ani moje vnoučata.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2006 15:47 | Zbyněk

Ano máte pravdu v tom, že dětí ubývá, ale hlavní důvod rušení a slučování škol je někde jinde. Je výhodnější mít jednu školu, kde bude ve třídách 30 a více žáků, než "živit" školy dvě se třídami s 15-17 žáky. Že tím sloučením a velkým počtem žáků vznikne markantní rozdíl v možnostech individuálního přístupu k dětem a v možnostech spolupráce s nimi atd. , to už nikoho nezajímá. Hlavní je ušetřit, aby zbyly finance na jiné důležitější věci než je školství. A co se týká tohoto článku, tak musím říct, že je bohužel naprosto pravdivý. A ještě jedna připomínka. Většina názorů v této debatě plně ukazuje úroveň naší společnosti a současně jak důležitá je úrověň vzdělanosti našeho národa pro naše politiky.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2006 12:56 | Jana

Milá Mirko, nepochopila jste podstatu problému. Učitelé nevyčítají plat listonošce, účetní, úřednici. Naopak většina pisatelů zde vyčítá "horentní" plat učitelům. A tak jim učitelé nabízejí, ať si zkusí zaučit - podle zde psaných názorů je to hračka a zvládl by to každý... Učitel se samozřejmě rozhodl ke svému povolání dobrovolně, nikdo ho nenutí. Ale napadlo vás, že někoho tato práce třeba i baví a přináší mu uspokojení? Jen pak zaráží ten nepoměr mezi platy učitelů a dalších vysokoškoláků. Jsem učitelka, učím ráda a v životě by mě nenapadlo shazovat nějaké jiné zaměstnání, tak jak to dělají lidé zde píšící. Každý z nich v životě využil věci, které se naučil ve škole - minimálně čtení, psaní a snad i trochu počítání...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2006 8:48 | Jarmila

Pořád se bavíme o platech učitelů. Proč si nepřiznáme, že jich je na moc na to málo dětí, které se rodí? U nás bylo před r. 1989 v okresním městě 8 základních škol. Po revoluci přibyly další dvě soukromé. Před dvěma léty učitelé demonstrovali za vyšší platy, město tedy slíbilo, že udělá analýzu a navrhne řešení. Z analýzy vyplynulo, že dvě školy jsou zbytečné, protože pro ně bude málo dětí. Když se zruší, můžou být i vyšší platy. Část škol se pospojovala, třeba dvě školy vedle sebe, připojily se k nim mateřinky. Noví učitelé se neberou, starší odcházejí do důchodu. Dneska učitelé nedemonstrují, jsou rádi, když se zrovna jejich škola nezrušila.
Totéž teď čeká zdravotníky. Taky demonstrují, ale jaký plat chtějí za pracovní dobu od 7.30-13.00 (myslím v soukromých ambulancích, v nemocnicích je to jiné)? Ještě jsem neviděla lékaře, kteří by měli ordinační hodiny do 17.00, aby tam mohli pacienti chodit po pracovní době.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 2. 2006 12:41 | Mirka

Četla jsem špatnou otázku.Moc špatnou!!! Zda bychom se chtěli sednou za katedru. A šel by kantor třeba dělat listonoše roznášet noviny v horku, mrazu každý den? A šel by kantor dělat úředníka na Úřad práce a spolupracovat s agresivními nezaměstnanými? Šel by kantor dělat účetní a vést účetnictví současně třeba u 5 firem? A další a další povolání. Proč se rozhodl dělat kantora? Přece se dotyčný/á/ může svobodně rozhodnout.
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 2. 2006 11:39 | pedagog

Kdybych měl teď zhodnotit příspěvky - jako učitel - napsal bych. Podle veřejnosti jsou učitelé přeplacení, pracují čtyři hodiny denně, leží 52 dní ročně doma na kanapi. Je mi takové veřejnosti líto. Nevidí pod pokličku - u masu obrovských ekonomických i lidských problémů škol. Bohužel, nápadně to připomíná mé zkušenosti z veřejného i soukromého zdravotnictví. Realita učitelského života v běžné městské základní či střední škole je jiná. Faktem je že úvazky a platy učitelů a profesorů nezpochybňovala veřejnost ani za 1. republiky - a to byly jiné, nuznější poměry.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 2. 2006 10:15 | Michal

Vy myslíte, že s učebními plány budou problémy? Proč? Vždyť se jen opíšou osnovy a dá se tomu nový kabát a nově a vzletně se to nazve. Rozdíl bude v tom, že se to bude za těžké peníze školit a kdo se neprokáže, že na to byl vyškolen, tomu se učební plán prostě nařízením shora nepodepíše a basta fidli. Jak nádherný prostor pro korupci!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2006 9:49 | moula

Vy jste nejspíš nějakej pseudomanažer, kterej si myslí, že je pánem světa. Jste obyčejná 0, která je navíc tak primitivní, že to tady hlásá na chatu. Pokud se vám nezdají podmínky v zahraničních montovnách, můžete si jít stěžovat na vládu, která tyto podmínky povolila a navíc je podpořila z daní nás všech. Naučte se číst, pak pochopíte, že článek byl o něčem jiném a na vaše plky mimo mísu se vás nikdo neptal. Ale možná nic jiného neumíte. Tak nás pobavte něčím dalším. Už se těšíme!!!
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2006 22:08 | kantor

ano - to je zcela přesné, vím s čím souhlasím - je to můj případ...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2006 21:56 | učitel z příspěvku v 10.44h

S Vaším příspěvkem souhlasím. Mohu osobně potvrdit - znám řadu lidí kteří "na zkoušku" učili. Utíkali ze školy - jak jen mohli. Úpadek učitelství není vina kantorů (kolektivní vina). Dnes je zcela běžná 25% neaprobovanost a 25% nedokončené VŠ vzdělání u učitelů všeob.vzděl.pt. i odb.pt. - v některých okresech i více. Kdy je to tak skvělé, kde jste vysokoškoláci - absolventi???
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2006 21:49

Dentální hygienistka účtuje v ČR průměrně 900 Kč za OZK metodou air flow. Jde o nejčastější nelékařský výkon v její praxi. Denně ošetří zpravidla šest pacientů. Není omezena zdravotní pojišťovnou či lékařem (výkonově). Její práce je rutinního charakteru. Podle mé osobní hygienistky vím že dosahuje z oněh 5400 Kč brutto denně asi 4000 Kč ke zdanění, pracuje čtyři dny v týdnu, zpravidla odpoledne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2006 9:41 | moula

Krásná diskuze ...hodně podobná jako o výši bankovních poplatků. Degenerace obyvatelstva pokračuje nadzvukovým tempem. Tak několik faktů a k věci. Že učí ve školách stále větší podíl "neaprobovaných" či napůl vyškolenych, že je daleko vyšší fluktuace (než si učitel najde něco lépe placeného), že učitel musí shánět další vedlejší zaměstnání = už to samo o sobě je dostatečný důkaz katastrofálního stavu školství. Fungující národ by vzal ministerstvo školství ztečí. O Buzkové nemá cenu hovořit, většina z nás ji slyšela i viděla ..v Chorvatsku. Další aktuální fakt: pokud chce vaše dítě úspěšně složit zkoušky na střední či vysokou, musí shánět další materiály (placené), doučování, kroužky, semináře ...atd. Jinak řečeno, Platíte si z daní školství ...a zaplacená služba vám není poskytnuta. A děje se něco??? To není o personálu, to je o základní koncepci. Strašné. Pokud vím, tak aktuálně vymyslelo ministerstvo neuvěřitelnou b.l.b.o.s.t., kdy každá škola a učitel si musí připravovat učební plán individuálně. Asi si dovedete představit, co to znamená v "českých" podmínkách. Lehce řečeno : ZMATEK, CHAOS!!! Slyšeli jsme, kolik lidi tak mohlo odejít z ministerstva??? Nic. A protože slyším, co dnes musí učitel spolknout při kontaktu se žáky = osobně nemám s platem někam k 40 000,-Kč problém. A nebudeme mluvit o trapných machinacích při přesunech z osobních příplatků do základní mzdy. Problémů vidím spoustu, cena učitelů je nízká a vedení školství je v úpadku. Přitom postup není nijak komplikovaný = jasná a účinná koncepce, nárůst ohodnocení učitelů, příliv kvalitních a dlouhodobých zaměstnanců, kvalitní výuka. Ostatně, z praxe vám to tady krásně popsal ...PAVEL, tam si položme otázky: čím je to zaviněno a kým!
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 2. 2006 8:00

Jenže neaprobovaní tam nejsou proto, že by nebyli učitelé. Jsou tam proto, že jsou LEVNĚJŠÍ! Není to ale stav posledních několika let, jsou tam už od doby socialismu, a nejen ve školství. To je rozdíl. Aprobovaný učitel po absolutoriu práci nesežene, protože je DRAŽŠÍ. Jde tedy mimo obor, a když se k učení dostane, zas má nižší plat, protože nemá odučená léta. Roky strávené mimo školství se mu do praxe jaksi nezapočítávají. Pokud se chytne jinde, pak se do školství nevrátí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2006 7:54

Zapomněl jste dodat: pracují na cizí, ale ve vlastní zemi. Jak za Rakouska-Uherska. Prostě gastarbajtři, kteří nemají ani prostředky na vlastní reprodukci.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2006 23:25 | Mirka

Reaguji. Nakoukněte do Evidenčního listu za uplynulý rok. Hrubý příjem vydělte 12 a to je Váš HRUBÝ příjem za měsíc. A nepište, co máte za hod atd.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2006 23:18 | Mirka

Účetní pracují zdarma přesčas, uzávěrky měsíční, roční. U Lidla v obchodě neplatí přípl za odpolední a příplatek za soboty a neděle. Určitě se přidají i další, co pracují přesčas a zadarmo a musí držet hubu. Někteří, aby nemuseli vysedávat v práci, tahají si práci domů a pracují doma po večerech. Já vyzdvihuji konkrétní lidi, ne skupinu lidi. Syn odmaturoval za 12. S úsoěchem udělal však VŠ. Byl 3,5 r v USA. Teď má výhodné zaměstnání. Na kantory na gymplu vzpomíná nerad, nemohl se rozvíjet, jak chtěl, ale nutili ho do "svých" kolejí, deptali jeho i mně. Chodit na rodičák byl pro mně trest boží, co já si musela všechno vyslechnout, že na gymplu nemá co dělat. Takový herec je na tom určitě hůř. Zdravím všechny, co si myslí, že kantořina je povolání, jako každé jiné.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 2. 2006 23:02 | Mirka

Prosím pěkně, jako mzdová účetní bych chtěla říci učitelům, jak se dopočítají ke svému průměrnému platu za měsíc? V Evidenčním listě podepisují každý rok v březnu hrubý příjem za 12 měsíců uplynulého roku. Tuto částku si vydělte 12 a zjistíte Váš průměrný HRUBÝ plat. Toto je plat o kterém se stále všude mluví. Nikoli čistý, nebo hrubý základní. Z praxe vím, že lidí zkreslují údaje, od nikoho se nedozvím hrubý příjem z Evidenčního listu, abych si ho mohla vydělit 12. Toto se netýká jen učitelů, ale všech, co fňukají.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2006 20:19 | Kolegyně

Také nerada píšu na podobná místa, ale musím s vámi souhlasit. Zaráží mě strašně ta závist... Jsou to vesměs zakomplexovaní ubožáci, kteří ve škole zřejmě nijak nezářili, čili to asi ani nikam daleko v životě nedotáhli a tak to teď těm učitelům nandají. Každému, kdo má takové zkreslené představy o škole (asi do ní chodil před mnoha roky), doporučuji učit alespoň měsíc na základce (v Praze místa jsou, ale musí mít vystudovanou VŠ, což podle úrovně vyjadřování dotyční závistivci nemají) - jak by pak rychle utíkali do teplíčka kanceláře ke kafíčku...
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ladislav Jakl

bývalý tajemník prezidenta

Petr Toman

advokát

Ladislav Jakl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Toman
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services