Alimenty se týkají rodičů, dětí, předků i potomků

Na výživné, laicky alimenty, tedy částku, kterou platíme v rámci vyživovací povinnosti, často žehrají obě strany. Pro příjemce je moc malá, pro plátce naopak vysoká, fakt je, že průměrně činí 1 577 Kč. Co vlastně stanoví zákon o rodině a kdo komu je povinen výživné platit? Problematika se zdaleka netýká jen rozvedených rodin, vyživovací povinnost mají i děti k rodičům či vnuci a prarodiče ke svým příbuzným v řadě přímé.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2006 18:32

No myslím že v životě se svým partnerem neodhadneš jak kdo se zachová,tak nechápu koho tady soudíš zamysli se nad svým příspěvkem,protože mi to připadá že patříš do skupiny zrovna toho o kom se tady mluví.Taky mi bejvalej neplatí alimenty a dluží mi tak 150000 a nezajímá se ani o své dítě.Otcové by se měli zamyslet, a ne matky.

Zobrazit celé vlákno

+59
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 6. 2006 13:58, Lucka

Výživné na syna marně vymáhám u soudu již mnoho let, v ruce mám exekuční příkaz - exekuce vždy dopadne s výsledkem nebyly nalezeny postižitelné věci. Soud ho také několikrát potrestal
"podmínkou", dluží mi kolem 100.000,- při stanoveném měsíčním výživném 1000. Nyní už syn studuje vysokou školu a sám trestní oznámení podávat nechce. Zajímalo by mě, zda někdo má tip jak peníze vymoci.

-14
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 44 komentářů)

19. 1. 2006 15:06

Já platím na dvě děti 6000,-a mám co dělat,na druhé straně je třeba přiznat že pokud se matka alespon trochu zodpovědně stará o děti,peníze nezneužívá pro sebe tak to jedno dítě "přijde "tak na 4tisíce,pokud se třeba započítá podíl na nájmu a ost.poplatcích...Dítě je ale společné tak vklad matky přo menších financích je starost o ně,že má méně času na kariéru a koníčky atd...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2006 13:37

Dobrý den, nevím zda mi je někdo schopen poradit, co v případě, že bývalý manžel má soudně stanoveno výživné na dvě děti (4000,-kč/měs.), ale po řadu měsíců nic neplatí. Dokonce zjistil, že se mu nic neděje a tím, že je to pro něho výhodné. Podala jsem exekuci na dlužnou částku, odvolal se vše se táhlo tak dlouho, že odblokovný účet zrušil, to pak dělal pravidelně. Dále jsem se obrátila na Policii ČR již před 3/4 rokem, nedokázali mu zatím ale ani předat obvinní, přestože je na své adrese, kterou Policie zná. Nikoho nezajímá, že mám již několikátý rok problém dospívající děti finacovat. Takže přestože soud stanoví výši výživného, neznamená v to v tomto státě, že je matka dětí dostane. "Otec" pokud nechce platit, nic se mu neděje celé roky. Nejsem zdaleka v této situaci sama. Navíc nemohu si platit žádnou právní pomoc, protože máme je na nejnutnější výdaje. Přeji hezký den Klofáčová/Praha
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2006 9:57 | zdeněk.weiter@exel.com

Dobrý den,
mám dotaz ohledně placení výživného. Soud mi stanovil výživné 9.1.2006 na obě děti z 2.500 na 4.000Kč. Předtím samozřejmě došlo k majetkovému vyrovnání kde jsem byl nucen vzít si hypotéku na cca 1.300 000Kč. Dětem se samozřejmě věnuji a krom placení výživného mé měsíční náklady na každé z nich činní cca dalších 1.000Kč.(dárky,společné akce,kino,kultura,sport) O tom,že si bývalá manželka požádala o zvýšení výživného jsem samozřejmě nevěděl, protože jinak bych si netroufl jít do hypotéky. Jelikož bývalá manželka pracuje v soukromé firmě (u svých rodičů) přinesla si potvrzení že její výdělek je cca 5.000Kč.Já u jejich rodičů pracoval před rozvodem také a pobíral jsem podobnou výši mzdy (cca 8.000kč),ale mimo výplatu jsem dostával vyrovnání do 15.000Kč. Po rozvodu bývalé manželce rodiče zakoupili nový vůz a byt.Teď se chystají jí postavit dům. Nejde mi o to že bych výživné nechtěl platit,ale nemyslím,že bych se neměl bránit. Jenže nevím jak. Mám nějakou šanci při požádaní o snížení výživného? Sám jsem se totiž dostal na hranici životního minima. (Doposud jsem nedostal rozhodnutí soudu a jsem na vážkách zda a jak se mohu úspěšně bránit.)
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2006 9:20

Mám dotaz, kdo platí na dítě umístěné v ÚSP a do jakého věku? Kdo rozhoduje o umístění dítěte z pomocné internátní školy do ústavu soc. péče? Platí rodiče až do smrti? Nebo dokonce po smrti rodičů platí jejich další děti či příbuzní? Děkuji všem za fundované odpovědi?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Hrušínský

herec a podnikatel

Jiří Krušina

podnikatel, Energo-Pro

Jan Hrušínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Krušina
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services