Alimenty se týkají rodičů, dětí, předků i potomků

Na výživné, laicky alimenty, tedy částku, kterou platíme v rámci vyživovací povinnosti, často žehrají obě strany. Pro příjemce je moc malá, pro plátce naopak vysoká, fakt je, že průměrně činí 1 577 Kč. Co vlastně stanoví zákon o rodině a kdo komu je povinen výživné platit? Problematika se zdaleka netýká jen rozvedených rodin, vyživovací povinnost mají i děti k rodičům či vnuci a prarodiče ke svým příbuzným v řadě přímé.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2006 18:32

No myslím že v životě se svým partnerem neodhadneš jak kdo se zachová,tak nechápu koho tady soudíš zamysli se nad svým příspěvkem,protože mi to připadá že patříš do skupiny zrovna toho o kom se tady mluví.Taky mi bejvalej neplatí alimenty a dluží mi tak 150000 a nezajímá se ani o své dítě.Otcové by se měli zamyslet, a ne matky.

Zobrazit celé vlákno

+59
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 6. 2006 13:58, Lucka

Výživné na syna marně vymáhám u soudu již mnoho let, v ruce mám exekuční příkaz - exekuce vždy dopadne s výsledkem nebyly nalezeny postižitelné věci. Soud ho také několikrát potrestal
"podmínkou", dluží mi kolem 100.000,- při stanoveném měsíčním výživném 1000. Nyní už syn studuje vysokou školu a sám trestní oznámení podávat nechce. Zajímalo by mě, zda někdo má tip jak peníze vymoci.

-14
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 44 komentářů)

2. 5. 2006 20:24 | jez

Zatím je to ale tak, že důchodový systém bezostyšně preferuje ženy.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2006 20:21 | an

Vypadá to tak, že se i Vy přiživujete na výživném určeném pro Vaše společné /!/ děti a že se do práce moc neženete, že?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 2. 2006 15:41 | rok

Názor nemám, spíš dotaz do pléna: existuje elekronická podoba formuláře "dotaz u zaměstnavatele o výdělku a příjmech pro účely určení výživného", který přišel poštou od soudu, aby se dal vyplnit na počítači? Díky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2006 9:40 | Pavel

Jarmilo, skutečně netuším, jak váš příspěvek souvisí s příspěvkem Jezevce, na který reagujete.
Ale k vašemu příspěvku. Když jsme si přivezli dítko z porodnice, tak se bohužel ukázalo, že manželka se o nej nedokáže postarat. Takže já jsem ráno běžel do práce, během dne telefonem uklidňoval její rozbouřené nervy, po příchodu z práce jsem přebalil dítko, obléknul a utíkal s ním na procházku a v noci u něj bděl, když bylo nemocné. To asi do tří let věku. Takže můžu říct, že vím, co to znamená starat se o dítě. A mě to teda nijak vyčerpávající nepřipadalo, zvládl jsem to docela v pohodě. Nevím, na co si tedy stěžujete.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2006 8:23

Tenhle názor svědčí naprosto dokonale o pokrytectví a omezenosti autora.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 1. 2006 12:13 | xpriz02

Nastává bohužel doba novodobého otrokářství. Nemluvím teď o výživném v řádu stokorun, tam je výše skutečně malá. Mluvím o současném trendu stanovení výživného v tisících. Navíc - čím větší máte zájem o své děti, čím více se jim věnujete, tím větší částka výživného je vám určena. A to bez ohledu na vaše příjmy. Z 11 000.- čistého jsou schopny vám určit 4000.- na jedno dítě. Že matka vydělává 5,6 tisíc čistého, neb se jí prostě nechce dělat, to nikoho nezajímá. Jakým způsobem si pak ona může plnit svou vyživovací povinnost. Což takhle místo brečení, jaké jste chudinky, plivnout si do dlaní a začít něco dělat. A především- když na to nemám, tak ať tedy vychovává dítě otec.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2006 8:52 | Jarmila

Milý Jezevče, zkusil jste někdy týden hlídat nemluvně bez manželky? Přebalit posrané dítko, nakrmit ho, což je někdy práce jako když se perete s chobotnicí, při tom uvařit, vyprat a udělat další domácí práci? Uvědomte si, že pro muže se narozením dítěte prakticky nic nemění. Dál pracuje, jen má doma o krk víc. Jenže žena musí přerušit svou pracovní kariéru, zůstat doma a když dítko povyroste, pak musí sladit práci s péčí o dítě, nemůže být tedy v práci v 6.00, když školku otvírají v 6.30, a nemůže pracovat do 18.00, když školku zavírají v 16.30. Při dvou dětech se tato doba o dost prodlužuje, nehledě na to, že třeba nesežene lépe placenou práci, protože musí počítat s tím, že dítko i při vší péči občas onemocní a musí tedy zůstat doma. To pak stačí nepatřičná poznámka o tom, že se ženská k jiné práci ani nehodí, že muž zůstává živitelem rodiny a kdyby jeho nebylo nebo že ženská nesežene dobrou práci a máte rozvod hned. Žena je přitom ve své pracovní kariéře omezena dobře po dobu 10 let, protože nemocné dítě nelze nechat doma samotné, když je mu třeba 8 let, to udělá jen šílenec. Výpomoc babiček je taky problematická, mohou bydlet daleko, samy chodit do práce, případně už nejsou. Ruku na srdce, Vy zůstáváte doma s nemocným dítětem? Přitom se žena ze sdělovacích prostředků dozví Špidlovu perlu, že budou individuální důchodové účty a kdo na účtu bude mít málo, nemůže jít do důchodu, načež si spočítá, kolik tam má při dvou dětech a hned má chuť porodit další dítě, aby si odchod do důchodu prodloužila na nějakých 88 let. Nechci tím tvrdit, že za rozvody můžou jen ženy, ono i muži mají své mouchy, například když chlap nepochopí, že se nebude trajdat po večerech po barech, když nemá kdo hlídat dítě nebo když se mu žena na mateřské "dovolené" (probůh, ráda bych věděla, proč se to ještě dneska jmenuje dovolená) zdá unavená a s přízemními zájmy, takže si za ni najde atraktivnější náhradu. Moderní společnost sice cosi blekotá o jakési flexibilitě, ale nějak nepochopila, že výchova dětí potřebuje její oporu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 1. 2006 0:31 | jezevec

Když tak čtu ty komentáře rozvedených dam - děvčata - koho jste si to vlastně braly? S kým že jste to měly děti? S nějakym marťanem? Svým výběrem životního partnera prokazujete jistou mentální úroveň, a máte za svůj výběr zodpovědnost, a to i když se rozhodnete blbě. Jedno dítě se ještě dá pochopit nějakým mladistvým úletem - ale dvě děti už asi těžko, to jste se musely s tím podvodníkem, zlodějem a budižkničemem vyspat nejméně dvakrát a žít s ním nejméně dva roky. Marně přemýšlím, proč jste to dělaly. Fňukání typu "můj manžel je padouch, on mi nedává peníze" je skoro jako fňukání otcovraha, že je sirotkem. (glosátor je šťastně ženatý)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 1. 2006 11:18

Mně bývalý manžel neplatí soudem určené výživné na syna od roku 1996. Dnes je dluh ve výši 240 000 Kč. Několikrát jsem podávala trestní oznámení Policii ČR na Praze - východ, z čehož byl jednou podmínečně odsouzen - což jsem se dozvěděla čirou náhodou, poněvadž se nikdo neobtěžoval mě o této skutečnosti informovat, ale protože má neznámé bydliště, nemá žádný majetek ani příbuzné, nikdo se neobtěžuje se s tímto více zabývat. Jednoduše není k nalezení, přestože podnikal a pravděpodobně stále podniká coby daňový poradce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 1. 2006 10:27

To vam u soudu zduvodnili samozrejme spravne. Vy si myslite, ze byste nemel platit alimenty protoze mate hypoteku. Nejdriv jste snad mel deti. A proc u vas maji prednost ve vyivovani deti jineho muze je mizahadou.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 1. 2006 16:48 | Jarmila

A proč jste měla ten pocit? Máte dojem, že 800,- na dvě dospívající děti je moc? Požadovat alimenty není bitva s otcem ani výraz pomsty, ale nutnost živit děti. Společné děti. Nejste, doufám, Panna Maria, a i o její dítě se Josef staral, protože mu to Bůh ve snu přikázal, že dítko nebude jeho, ale syn Boží (nejsem křesťan ani jehovista, jen to tak kniha knih píše. Zajímalo mne jen provedení aktu samotného. Do Marie "vstoupil Duch svatý". To řecké báje měly jiný názor, Zeus byl jednou zlatý déšť, jindy měl podobu býka. Dneska by z toho byla zoofilie). Nemyslíte, že Vaše děti budou mít jednou hořký pocit, že se na ně otec vybodnul a Vy vlastně taky?
Přes policii je to ztráta času i peněz. Pokud podáte trestní oznámení, soud uzná, že máte pravdu, může otce za neplacení i zavřít, ale to je tak asi všechno, co se bude dít. Vy budete jezdit k soudu (za své), strávíte tam čas a jen se nakrknete a otec dětí Vás bude o to více nenávidět. Peníze neuvidíte, protože stát vyřeší problém tím, že otce zavře do basy (za komunistů ho v base nutil dokonce i pracovat, jenže to Havel v záchvatu lidumilnosti zrušil, takže dneska se fiktivním otcem dětí stane stát a Vám podle výše příjmu vyplatí jisté sociální dávky. Účinnější je exekuce, a je jedno, jestli na plat, účet nebo majetek, i když trvá minimálně rok. Jen musí být co exekuovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 1. 2006 14:02

Dobrý den! Alimenty na dvě děti ( 13 a17 let ) chodí jednou za 4-5 měsíců a to na částku 800,- korun. A nemám sílu už bojovat. Hnala jsem to přes soud i policii a měla jsem pocit, že já jsem ta špatná. Všem držím palečky co ještě mají sílu. Jana
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 1. 2006 9:16 | Veronika

V listopadu roku 2004 jsem podala žádost o zvýšení alimentů /dosud 1300,00/. Dcera chodí na soukromou školu (bohužel státní škola s takovým zaměřením v Praze a okolí není) a dělá vrcholově sport. Bývalý manžel se ani nenamáhal vyzvednout dvě předvolání do Mělníka. Paní soudkyně z Mělníka zažádala soud na Praze - východ, aby ho předvolali k výslechu . Již dvakrát se tam měl dostavit a do dnešního dne se nic .Nechápu, proč ho nepředvede policie.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 1. 2006 9:16 | Veronika

V listopadu roku 2004 jsem podala žádost o zvýšení alimentů /dosud 1300,00/. Dcera chodí na soukromou školu (bohužel státní škola s takovým zaměřením v Praze a okolí není) a dělá vrcholově sport. Bývalý manžel se ani nenamáhal vyzvednout dvě předvolání do Mělníka. Paní soudkyně z Mělníka zažádala soud na Praze - východ, aby ho předvolali k výslechu . Již dvakrát se tam měl dostavit a do dnešního dne se nic .Nechápu, proč ho nepředvede policie.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 1. 2006 8:25

To Vám to zdůvodnili ještě rozumně. Když jsem o zvýšení výživného žádala já, napsal mi soud tasi toto: vážená dámo, je sice krásné, že chcete zvýšit výživné na dítě. Soud však musí přihlédnout ke skutečnosti, že Váš bývalý manžel nepracuje a pobírá pouze sociální dávky (nepracuje, protože nechce a nechá se živit matkou). Jeho jediným kulturním rozptýlením je návštěva hostince. Kdyby platil výživné na dítě, na kulturní rozptýlení by mu nezbylo. Odvolala jsem se a při odvolacím řízení jsem na krajském soudu řvala jako tur, že státu je milejší podpora cigaret a chlastu než výchova a výživa dětí. Soud se mi sice omluvil (ač výše uvedené vyjádření pocházelo od soudu okresního), přesto dítko nemá sebemenší šanci a stát mu nijak nepomůže, protože má dalšího klienta na své přerozdělovací choutky. O státu si myslím své a skončilo to prodejem střechy nad hlavou. Dítko muselo být v exekuci první, než se probudí VZP a další instituce, kterým otec dítěte také dluží.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 1. 2006 8:16 | Jarmila

Paní Klofáčová, klidně podejte návrh na exekuci na majetek. Nebojte se, že nemáte na právníka. O peníze svoje a svých dětí se nejlépe dovedete postarat Vy sama, tak to udělejte. Máte přístup na internet, tam po chvíli hledání najdete všechno. Podat exekuci zas není tak složité a pokud v ní cosi nebude správně, soud Vás vyzve k doplnění. Exekuce na majetek sice chvilku trvá, ale pokud to jinak nejde, tak bohužel.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2006 23:25 | Ludmila Řezníčková

O umístění rozhodují zákonní zástupci dítěte (dají tam dítě "dobrovolně"), plnoleté svéprávné děti si žádají sami, vyjímečně i soud (v nějaké problémové situaci). Pokud dítě studuje a nemá vlastní příjem, chce ÚSP po rodičích úhradu (pouze po rodičích). Takové děti pak zpravidla obdrží invalidní důchod, takže jsou zabezpečeny a rodičům povinnost ústav hradit končí. Všechny bližší informace vám poskytnou v tom daném ústavu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2006 23:21 | Ludmila Řezníčková

Pokud jste všechny tyto skutečnosti uvedl už u soudu a soud k nim nepřihlédl, doporučuji vyčkat na písemné doručení rozsudku (ten vám soud zaslat musí) a pak se proti němu odvolat. V odvolání uveďte všechny uvedené důvody a celou věc posoudí krajský soud. Tím by zatím rozsudek nenabyl právní moci, takže byste zatím nemusel zvýšené výživné platit a bude záležet na krajském soudu, jak rozhodne on.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2006 23:17 | Ludmila Řezníčková

Paní Klofáčková, vámi popisový případ bohužel není v naší republice ojedinělý. Předpokládám, že manžel nepracuje jako zaměstnanec, že? Pokud by pracoval, rozhodně bych doporučovala uvalit exekuci na jeho plat, nikoliv účet. A co se obrátit na soud a požadovat exekuci majetku? Dnes v době exekutorů by to neměl být až takový problém. Také bych se znovu obrátila na policii a žádala o urychlené prošetření vašeho trestního oznámení, v případě nečinnosti bych podala stížnost. Nevím, jaká je vaše finanční situace, ale zkuste se obrátit na sociální odbor městského obvodu podle místa vašeho trvalého bydliště a nechte si posoudit nárok na sociální dávky (dávky sociální potřebnosti - do životního minima, příspěvek na výživu - stát za určitých podmínek přispívá sociálně potřebným dětem, kterým rodiče neplatí stanovené výživné). Držím vám palce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2006 15:12 | anonym

Dobrý den, nemáte nějakého známého právníka, který by to s Vámi rozebral a nechtěl smluvní odměnu 1500 na hodinu bez DPH ? Mohu se s Vámi podělit o svou zkušenost, jak soud zdůvodnil zvýšení výživného mě: - že mám hypotéku a další dluhy, je moje věc, jistě jsem se zadlužil po zralé úvaze - že má bývalá manželka služební auto, je zase její věc a na výživné to vliv nemá - že se starám o dítě své nové manželky z předch. manželství, na které jeho otec neplatí, je pouze problém mé nové manželky, má si alimenty vymáhat ze svého bývalého manžela (trvale žijícího v cizině na neznámé adrese) - že jsem bývalé manželce nechal všechen majetek, je můj problém - soud to sice prý zohlednil, ale nebylo to z rozsudku nijak poznat - rozhodující byl názor sociální pracovnice, která u soudu pospávala a podle které se majetkové poměry otce rovnají velikosti jeho čisté mzdy (že si musí na rozdíl od bývalé manželky platit bydlení několikanásobně, to už ji nezajímalo) Soudili to na Praze 4 Z tohoto pohledu není Vaše perspektiva příliš příznivá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Teplý

podnikatel, Madeta

Lukáš Kovanda

ekonom

Milan Teplý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Lukáš Kovanda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services