ODS nižší daně nechce

"Když neušetří všichni, ať tedy nikdo, všem stejně," hlásá česká pravice. Že toto rovnostářství bychom čekali někde nalevo? Poslance ale zajímají voliči jenom v den voleb. Volební sliby i programy padnou, když jde o ambice a zviditelnění. Česká pravice si příliš zvykla kázat vodu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2005 12:58, zinfo

Současný daňový systém je nespravedlivý a pokřivený. Novela ČSSD jej ještě více deformuje a zvyšuje daňovou nespravedlnost. Rozumím kroku ODS tak, že je lepší než zvýraznění nespravedlnosti, raději ponechání současného stavu. To je ale nepopulární pro stádo ovcí. Rovná daň neznamená, že budou platit všichni stejně, ale poměr zvyšování bude stejný. Kdo vydělá 2x více, zaplatí 2x více... Už i tak pro něj státní služby budou dvakrát dražší. Jako by třeba i cena lístku do kina závisela na výši příjmu. V současném modelu se stejně díky inflaci všichni postupně sunou do vyšších pásem s vyšší mírou zdanění. Občas se to sice zvalorizuje,ale ne dost rychle a ne dostatečně.

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2005 16:00, JMK

Bohuzel, kdyz se tak divam okolo sebe, tak nasi KSC(M) duchodci si diky nasi politicke scene zacinaji celkem uspesne vychovavat sve nastupce :-(

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 58 komentářů)

27. 10. 2005 11:27 | Michal Kára

Tim chcete naznacit, ze vas nazor je odborny a nezavisly? ;-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2005 11:25 | Michal Kára

To by mne zajimalo, komu rikate "pani" :-)))
Nerikam, ze Modra sance je nejak super, to zase ne, jen jsem upozornoval, ze CSSD ten krok rozhodne nedela kvuli tomu, ze by chtela snizovat dane.
Jak "vydelali". Uvedomte si ze stat jim ty penize (zrejme narozdil od vas) neda. On jim je pouze neukradne.
Jenze tech hornich 10% plati polovinu vsech vydaju. To je stav, ktery ja povazuji za absurdne nemoralni. Samozrejme nejspravedlivejsi by byla pausalni dan. Tak jako kazdy platime 1.50 za rohlik, tak bychom vsichni platili stejnou castku za sluzby statu, pripadne diferenciovanou podle miry jejich vyuzivani, ale rozhodne ne podle prijmu. Nevidim duvodu, proc bychom meli za sluzby (spise "sluzby") statu platit jinak nez za rohliky.
To je ale utopie (mimo jine proto, ze by se v plne nahote ukazalo, jak strasne neefektivni a nabubrely stat je). Takze z praktickych duvodu je nejaky pomer mezi prijmy nutny. Ale nejvyse rovny - t.j. kazdy plati stejne procento - rovna dan. Ale spise naopak degresivni - z kazde dalsi koruny kterou vydelam platim mene a mene, protoze uz jsem zaplatil dost.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2005 11:24 | oddTom

"budou muset zvážit, zda k volbám jít" - že by bylo lepší sedět za pecí a de facto tak podpořit i komunisty (jejichž příznivci chodí k volbám celkem rádi, a čím méně bude "protivoličů", tím lépe pro ně)? To snad ne!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2005 10:47

Opravdu odborný a "nezávislý názor", řekl bych že souhlasit se dá spíše s předešlým článkem, lidé by měli slyšet spíše na snahy o vylepšení situace těch potřebnějších, s příjmy pod 3000 Kč. důvod je jednoduchý, nikoho nevrhne do "chudoby", jenom se nedotkne skupiny obyvatel, která to zatím až tak nepotřebuje. Nechodím k volbám, protože dle mého názoru skutečně nic neovlivňují (alespoň ne pozitivně) a z toho, jak si politici jenom ohřívají polívčičku, a je jim jedno jaké důsledky to bude mít pro občany, kteří je volili.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2005 10:36

Vážená paní, četla jste si vůbec někdy Modrou šanci, kdyby se zavedla rovná daň se vším všudy (i DPH) a zrušení odpočitatelných položek, tak by 2/3 obyvatelstva této země na to pěkně doplácely - zhruba několik set měsíčně a vydělala by na tom jenom nejbohatších 10 %, zbytek by zůstal na tom zhruba stejně. Co je daleko horší - nejhůř by dopadly rodiny s dětmi, zdražení DPH se u nich promítne nejvíce, je to pěkná hanebnost, zvyšovat nepřímé daně spojené se základními životními potřebami.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2005 10:18 | Michal Kára

Ja jsem reagoval na to "pomaha nam nastartovat modrou sanci".
Jinak to je prave to co me desi - nejschopnejsi a nejprofesionalnejsi (z tohoto hlediska) je totiz na politicke scene strana KSC(M) nasledovana CSSD. Cim dale napravo, tim mene schopni predstavitele...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2005 10:11 | Michal

Jistě. To víte Vy, to ví Fredy, ale mlčící většina, o kterou ve volbách jde předevší, to nemusí vědět. Těm je potřeba prodat sliby, vize a ideály. Tato skupina lidí slyší hlavně na slova - sleva, snížení, zadarmo..... Kdyby bylo ODS skutečně stranou profíků, tak by toto socialistické pozlátko, podpořené komouši, pojala, jako část svého programu. A jak psal Fredy, ještě by jim za to poděkovala.
ODS nejsou obchodnící ani profíci, ale ješitové a to mě dost mrzí
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2005 9:35 | Michal Kára

Nojo, ale ty navrhy jsou (schvalne) namirene tak, aby modrou sanci znemonovaly, ne ji nastartovaly...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2005 9:09 | Michal Kára

Clanek je silne naivni. Kdo trochu sleduje deni na politicke scene, tomu je jasne, ze navrhovane danove upravy nejsou motivovany snahou CSSD o snizeni dani, ale naopak o zabraneni jejich snizovani ODS (i kdyz to zni dost protichudne, je to pravda). Deje se jen proto, aby pak mohla CSSD v predvolebnim boji vykrikovat, jak je ODS strasne zla, ze jeji modra sance zvysuje lidem dane a uvrhuje je do chudoby. Zadny jiny duvod pro tuto novelu neni.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2005 9:08 | NED

Taky mám pocit, že v hlavním stanu ODS v současné době vládnou spíše rozjitřené emoce než racionalita. Nemohu si pomoci, ale příliš mi to připomíná klasický příběh o české závisti a sousedově zdechlé koze. ODS by si měla uvědomit, že s velkou pravděpodobností se jim (v některých momentech trochu diskutabilní) rovnou daň prosadit asi nepodaří. I kdyby se jim po volbách podařilo slepit vládu s desetiprocentní stranou větru a pláště, tak ví jak spolehlivý tento partner je. Snížení daní 90% lidí je pořád sakra dobrý argument, tak proč to nevyužijí k přihřátí i své modré polívčičky? Hřešení na to, že jsou nebo se alespoň snaží profilovat jako jediná pravicová strana na našem malém politickém písečku by nemělo být jediným bodem programu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2005 8:06 | k

Falešná a prázdná - jinak již dnes ODS charakterizovat nelze. Nvé daňové úpravy by prospěly 90% občanů, ale ODS má prostě helso: čím hůře, tím lépe (pro nás), je to bolševická fiosofie, která říká: nejde nám o zpelšení čehokoliv, jde nám o moc. Kdo to ještě nepochopil, toho ODS poučí,pokud skutečně vyhraje volby.Lidé si často neuvědomují, že to , co dnes vláda slíbí, musí zítra začít plnit, jinak se stane nevěrohodnu, zatímco ODS může slibovat absolutně cokoliv, ale vždy paltí, že politika dle činů poznáš..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2005 7:27 | Fredy

Z odborného hlediska máte nepochybně pravdu. Jenže politika je obchod s voliči. Politici nabízí svoji vizy, jako zboží. Každá politická strana má v nabídce různé zboží, různé kvality a různé užitné hodnoty. Daně jsou celkem zajímavé zboží. Dá se o nich dost dobře a dlouho diskutovat. Tady je to spíše o prodejních dovednostech, než o skutečných dopadech do státního rozpočtu a peněženek voličů. Na jedné straně se halasně slibuje snížení daní u skupin lidí s příjmem do 30 tisíc a na druhé se skrytě skoro stejná částka získá na zvyšujícím se sociálním pojištění, DPH a případně minimálním základu daně.
Tady dávám za pravdu autorovi článku. ODS mohla i z tohoto socialistického paskvilu vytěžit daleko více. Stačilo místo sice vtipných, ale nic neřešících billboardů a inzerátů vymyslet jiné, možná účinnější. Například:
"Děkujeme ČSSD za to, že se snaží snižovat daně i když nepatně a tím nám pomáhá k nastartování našeho programu modré šance. Alespoň nám to usnadní práci v příštích letech. Je to sice jen malý pokus vám nechat v kapsách více peněz, ale je ještě třeba z těch kapes vytáhnout i státní ruku šmátralku. A o to se postaráme my (ODS), pokud nám k tomu dáte, ve volbách, své svolení."
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2005 1:05 | Matěj Šuster, matej.suster@seznam.cz

No jo, jenže autor si zřejmě neuvědomuje, že cílem selekti vního snížení daní v podání 'CSSD je především snížit atraktivnost rovné daně pro některé skupiny daňových poplatníků.
Z tohoto pohledu mě vůbec nepřekvapujue, že pro ODS je ze strategického hlediska tento návrh ČSSD obtížné podporovat, poněvadž pak by se jim ještě hůře prosazovaly jimi navrhované daňové reformy, než je tomu doposud.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2005 11:44 | Kateřina

Pokud by platila jednoduchá úměra: jakékoli snížení daní = dobro, pak by to všechny vlády měly jednoduché - prostě by stále snižovaly daně, až by se neplatily žádné :-) Shodneme-li se na tom, že daně jsou potřeba na financování základních funkcí státu, že u nás jsou v průměru příliš vysoké a funkce státu příliš rozbujelé a plýtvavé, pak je možné snižovat daně.Mělo by to být ovšem provázeno odpovídajícím snižováním výdajů státu, nikoli větším zadlužováním. Druhou funkcí snižování daní je stimul ekonomického růstu. To ovšem funguje pouze v případě snižování daní lidem se středními a vysokými příjmy, kteří vytvářejí pracovní příležitosti - ať už přímo či nepřímo - a vysokou přidanou hodnotu. (Pomíjím české specifikum - mizerně placené vědcě, kde to, že mají slušní příjmy, bohužel neplatí, ač přidaná hodnota je vysoká - to je třeba řešit jinak než daněmi.) Návrh ČSSD neřeší nic - prostě snižuje před volbami daně nízkopříjmovým kategoriím lidí. Už středněpříjmové kategorie s dětmi na to doplácejí, byť nepatrně, vzhledem ke změně odčitatelných položek na slevy na dani. Ze strany ČSSD šlo o mistrný PR tah, to ano. ODS na něj nereaguje inteligentně, to ano. Měla by reagovat tak, jak píše Fredy - prostě tenhle tah prohrála a evidentně se neumí přizpůsobit. Je tady ale ještě jedna okolnost - zatím má ještě prostor pro licitaci, vzhledem k možnosti zablokování zákona v Senátu. Teprve podle toho, jak se zachová, nebudou-li žádné její návrhy ve sněmovně přijaty, bude možné soudit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2005 11:40 | oddTom

a) vylepšení situace těch potřebnějších - jsou snad někteří lidé více a jiní méně potřební?? b) s příjmy pod 3000 Kč - kolik zaměstnanců má přijem pod 3000 Kč? c) jenom se nedotkne skupiny obyvatel, která to zatím až tak nepotřebuje - ale nebude tato skupina tím víc doplácet na ty zvýhodněné? d) Nechodím k volbám, protože dle mého názoru skutečně nic neovlivňují - myslíte, že nehraje roli, jestli je v parlamentu 80 % pravice nebo 80 % levice? Abyste se jednoho dne nedivil, až nad parlamentem zavlaje rudá vlajka...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2005 11:33 | oddTom

Otázkou je, zda opravdu 2/3 populace jsou v daňovém pásmu do 15 %. Dále, odpočitatelné položky by nahradily slevy přímo z daně, pokud se nemýlím?
Ale obecně: proč by při zachování současného modelu - měla 1/3 obyvatelstva (pokud to tak je)doplácet na ostatní tím, že platí vyšší daně (myšleno procentuálně, ne absolutně)? Proč by jenom kvůli tomu, že je schopna si vydělat průměrnou nebo nadprůměrnou mzdu, měla dát státu víc?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2005 11:31 | Petr V.

Vy patrně nevíte, o čem mluvíte. Schvalované "snížení daní pro 90 % lidí" pro moji rodinu znamená zvýšení. Mám dvě malé děti a manželku na mateřské (a, pravda, trochu vyšší plat - několikanásobek průměrné mzdy). Nikdy nevěřte socialistům, že by chtěli snižovat daně, vždyť jsou to socialisti. Oni svým "snížením" daní vlastně řeší několik věcí: 1. Zvýšení daní těm nejschopnějším. 2. Velké znesnadnění pro "modrou šanci" (jestli ODS bude zavádět rovnou daň tak, jak plánovala, po tomto "snížení daní" od ČSSD už se těm 90 % daně příliš nesníží, ale značně se sníží těm 10 %, což bude socialisty prezentováno: "ODS snižuje daně jen bohatým, zatímco ČSSD téměř všem"). 3. Za vlády ČSSD se celková daňová kvóta v ČR značně zvýšila. Tímto "snížením" daní dá ČSSD zapomenout, jak se chovala předtím. A lidi jsou hloupí, oni jim to budou věřit. Stačí se podívat do této diskuse.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2005 11:28 | Fredy

Blahopřeji ČSSD a především panu ministru financí k dobře propracované propagandě. Dnes je mezi lidem všeobecně známo, že modrá šance = zbohatnutí bohatých, z chudých udělat žebráky a výsledkem by byla spálená země.
ODS by měla okamžitě vyměnit PR agenturu, zvolit "stínového" ministra (spíše velmistra) propagandy a začít prodávat modrou šanci takovou, jaká ve skutečnosti je. Než ji ODS stačila zabalit a omašličkovat, tak ji za ně zatím "prodává" ČSSD, skoro jako poplašnou zprávu. A dle toho, co píšete, tak se jim to daří.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mojmír Čapka

podnikatel, Brisk

Karel Svoboda

ekonom, prezident APS ČR

Mojmír Čapka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services