Komunisté jsou živou hrozbou

Erik Tabery | | 15. 4. 2005 | 142 komentářů
Žádná jiná politická strana nebudí takové obavy jako ta komunistická. Přitom se ale stále častěji ozývá, že je to zbytečný strach, neboť komunisti jsou již strana demokratická a se svou předchůdkyní nemá nic společného. Je to ale skutečně pravda? Není to jen přání, které se nezakládá na pravdě?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2005 9:28, Jarmila

Ještě k premiérovi:
"to, že je Gros ťuňťa neznamená, že udělal něco protizákoného". Nezlobte se, jeho strýček Vik a Vikův sponzor Rod jsou pro mně důvěryhodní stejně jako Babinský se svatozáří. A pokud premiér řekne národu prostřednictvím televizní kamery, že je dobře že se o projektu jeho ženy mluví, protože jeho rodina na tom aspoň vydělá a následně že by nechtěl svou politickou kariérou ohrozit podnikání své ženy, nemá na místě premiéra co dělat! A myslím to opravdu upřímně :-)) Ve SKUTEČNÉM demokratickém státě by totiž na tom místě už druhý den nebyl! Tohle by si nedovolil říct na jednání ani neuvolněný starosta v Horním Dolní, protože by mu spoluosadníci vzteky vymlátili okna a donutili ho k demisi. Zatímco náš premiér se omluví a naivně se domnívá, že je všechno v pořádku.
PS: já mu v začátku i docela fandila, protože byl mladý a mohl mít odvahu se pustit do nějakých reforem. Ono je toho u nás tolik co změnit, že by mi bylo vcelku jedno, jesli je v čele levý nebo pravý. Dodržovat zákony a snažit se o rozvoj národa mohou oba.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 4. 2005 12:03, Benedikt P.

Proč se vůbec otíráte o Ameriku? Kdyby nebylo jí, nikdy bychom tu neměli svobodu. Oni mají prostě pohled na svět takový, že svobodu prostě přinesou do celého nesvobodného světa. Jen občas zvolí prostředek, který se některým lidem nezamlouvá.
Pokud by nešli do Afganistánu, do teď by tam byla uhnízděná al-kajda, kdo ví, třeba by již neohrožovala jen Ameriku, ale začala by diktovat svoje požadavky i Evropě. Když muslimští teroristé zabíjejí Američany, je to podle vás dobře, ale vždyť ti magoři zabíjejí i vlastní muslimy.
Jsem rád, že Amerika má sílu a prostředky pro boj proti terorismu.

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 142 komentářů)

18. 4. 2005 8:37 | Willy

1. Majetek hlubockých Schwarzenbergů zabavili nejprve nacisté. V roce 1945 jim byl vrácen, fyzicky se ho ale neujali, protože rodina před Němci uprchla do zahraničí a po válce se sem už nevrátila. Definitivně jim byl zabaven v roce 1947 zvláštním zákonem. Majetek větve (mj.Hluboká, Č.Krumlov nebo Třeboň) tudíž s ohledem na restituční hranici v roce 1948 restituován v Čechách nebyl, i když současná hlava rodu Karel je na základě adopce dědicem rodového "hlubockého" majetku v Rakousku (Murau ve Štýrsku) a Bavorsku (Schwarzenberg). 2.Majetek orlické větve byl za nacistů pod národní správou, rodina bydlela v Čimelicích, kde byl Karlův otec zvolen v květnu 1945 předsedou Revolučního národního výboru. Majetek (mj. Orlík, Čimelice a Sedlec u K.Hory) byl komunisty rodině zabrán po Únoru a podle platných resttitučních zákonů v 90. letech vrácen.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2005 6:02 | Fredy

Pane Gardavský peníze a politika spolu úzce souvisí. Nebýt alespoň zčásti normální politiky a svobody, tak byste ani Vy neobhajoval bouchače a já bych neházel harpuny na finanční žraloky. Na rozdíl od vás jsem si komunismu prožil až dost a už bych ho znovu zažít nechtěl. Možná proto jsem se nechal "vytočit" některými naivními příspěvky o tom, jak za komunistů bylo a v budoucnu by ještě i mohlo být lépe.
Vy i další máte pravdu, tyhle komentáře sem nepatří.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2005 5:53 | Jarmila

Asi se vážně lišíme ve znalostech historie i v pojetí spravedlnosti a práva. Já vím, že němečtí antifašisté to měli za nacismu těžké. V Německu je posílali do koncentráků a do plynu, mimo Německo je všichni nenáviděli, protože to přece byli Němci. Byli to antifašisti a přece byli ve dvojím ohni. Pokud mne ale paměť nešálí, pak onen zákon, o který se přeme, měl napravit křivdy, spáchané komunisty, nikoli křivdy, spáchané nacisty. Majetek hlubockých Schwarzenberků přece nezabavili komunisté, ale nacisti. Proto by správný postup měl být takový, že Německo Schwarzenberkům vyplatí náhradu za zkonfiskovaný majetek a Česká republika jim ho umožní za tuto náhradu zpětně zakoupit. Takhle mám dojem, že Česká republika napravila chybu, ale za někoho jiného, takže byla potrestána za něco, co neudělala, a pravý viník se tiše chechtá za bukem a mne si ruce, jak na to všechno vyzrál.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2005 21:02 | Fredy

Třeba, podle vás, Kašpárková revoluce. Ale o to přece ani nejde. Podívejte se spíše na současnost a tam si za svými názory stojím. S těmi polemizujte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2005 20:59 | Fredy

Třeba, podle vás, převrat. Ale o to přece ani nejde. Podívejte se spíše na současnost a tam si za svými názory stojím. S těmi polemizujte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2005 19:26 | Martin Zika

Dobrý večer, pochopitelně nejde o změnu trendu. Pouze jsme chtěli poukázat na tyto věci, protože to považujeme za velmi důležité. A není pravda, že se to našeho hlavního zaměření netýká. Toť vše. Budeme se samozřejmě snažit připravovat kvalitní články z oblasti osobních financí i dál, věřím, že Vámi užitý minulý čas nebyl na místě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2005 19:09 | Martin Gardavský

Na internetu je báječné to, že si můžu vybrat. Když mám chuť na "pravicovější" politické žvanění kliknu na Neviditelného psa. V případě "levicové" varianty pak na Britské listy. Na Peníze, Finance, Europortál etc. klikám z osobního zájmu a profesní nutnosti. Občas otevřu i Blesk. Buduji si své osobní "názorové" portfolio. Vždycky vím kde jsem a co můžu čekat. Až do dneška. Moc prosím vážená redakce, půjde li to jen trošku, nekomplikujte mně život víc než je nutné a nevystavujte mé klikání takovým šokům jako dnes. Moc mě zajímají názory pana Fredyho na rovnou dań nebo zprostředkovatele (on jim sice říká bouchači, ale mýlit se může každý...). Vůbec mě ale nezajímá jeho názor na komunistickou stranu. To si raději kliknu na pana Neffa nebo pana Čulíka. Pane Fredy odpusťte, ale byl jste na ráně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2005 12:18 | !OKO

Když jsem si v pátek přečetl názor pana Gardavského, přemýšlel jsem, zda bych zastával názor, aby články tohoto zaměření vycházeli na mých oblíbených Peníze.cz či ne.
Domnívám se, že jsou dva pohledy
A. Pokud by se prosadila komunistická ideologie a zdaleka nemusi jit o tak silnou miru jako do 1989, staci obcas nejake to spravedlive znarodneni, omezeni podnikatelu v zajmu "lidu" trochu cenzury a velmi brzy vsichni pochopime, jak se to tyka nasich osobnich financi!!!! Experiment po druhe svetove valce jednoznacne ukazal, jak neefektivni system to je - ciste z ekonomickeho hlediska. Vzhledem k zamereni serveru neresim otazku osobnich svobod. Z jedne ekonomicky nejlepe fungujicich zemi v Evrope jsme spadli velmi rychle hodne hluboko.
z toho bych dovodil jsem jednoznacne pro takoveto clanky
B. Na druhou stranu Nemam nejmensi chut cist komentare agitatoru teto ideologie, kterouzto tento clanek bohuzel vyprovokoval. Jak je videt i z komentaru zde, manipulaci mela tato strana vzdy dobre pracovanou. Jsem jednoznacne presvedecen, ze zastanci takto krajne levicovych pstoju jsou mezi ctenari v naproste mensine, jen mnohem vice vyuzivaji prostor pro prosazovani sve nebezpecne ideologie.
z toho bych dovodil jsem spise proti
Me doporuceni redakci: Pokud takoveto tema priste, pak bych spise doporucil vzit jednotlive body jejich programu a ukazat, co by to znamenalo z pohledu osobnich penez v kratkodobem a dlouhodobejsim hledisku. Obecne tvrzeni komunisty ano ci ne je totiz spise zalezitost osobniho presvedceni, ktere takovyto jeden clanek nema sanci v zasade ovlivnit.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2005 0:09 | DH

Vraždění v Iráku - myslíte asi špatné lidi v Husajnově Socialistické straně arabské obrody BAAS. Taky pěkní prevíti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2005 16:49 | Marek

Pane Rostislave, je mi opravdu líto, že ve vašem věku a zřejmě i přiměřeném vzdělání (soudě podle toho, že dokážete číst a psát a připojit se k internetu), máte podobné názory. Nikdy jsem lidem neupíral právo na levicové či pravicové názory, ale komunisté vám názory nedovolí žádné! Soukromé vlastnictví? Kde jste na to přišel? Jen bída a morální marasmus a propaganda, která všude hlásá, jak se máme krásně. To je komunismus - kam by nás po dalších letech dovedl? Podívejte se na KLDR. Máte krásný příklad. Pokud se vám líbí, emigrujte tam! Ale slušné lidi tu nechte žít!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2005 16:36 | Marek

Nemáte pravdu. Do stran se hlásí lidé, kteří chtějí prosazovat jejich program. A přečtěte si SOUČASNÝ PROGRAM komunistů! Pokud by se opravdu dostali k jeho realizaci, povede to k naprosté izolaci a úpadku naší země. Jak hospodářskému, tak morálnímu...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2005 14:01 | Radar

Ne strany a jejich programy, ale lidé, kteří je realizuji mohou být špatní a zlí, mohou krást i vraždit. Vrazi z padesátých let už chvála "panu Bohu" z většiny vymřeli a dnešní "špatní lidé", bez charakteru a skurpulí se sešli v úplně jiných stranách než v KSČM aby se třeba i podíleli na vraždění v Iráku. Není možná vůbec špatné toto téma hodit na tento servr, jeho čtenáři totiž používají mozek a takto začnou i přemýšlet, co tu napsal autor - placený antikomunista. Příjdou pak na to, že to jsou jiné kur.y co komlikují život v této zemi a možná že výsledek voleb se pak bude diametrálně lišit od předvolebních průzkumů.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2005 12:28 | Jirka

Se zaměstnanci se zachází podle toho, co si dají líbit. Pokud nebudou chtít pracovat za malou mzdu, buď je nahradí někdo, komu to stačí, nebo bude muset zaměstnavatel přidat. Hodnota práce není v tom, kolik chce zaměstnanec. Tu určí nabídka a poptávka po té které práci.
Máte pravdu, že každá nezaměstnanost nelze řešit živností. Alespoň pokud chce člověk zůstat u svého oboru. Po vysoce kvalifikovaných lidech je ale v současnosti sháňka. Takže za tou nezaměstnaností může být také neochota stěhovat se za prací. Nezdá se mi praktické, aby někdo stavěl fabriku zrovna tam, kde je jeden nezaměstnaný inženýr. Vyrábět je třeba to, po čem je poptávka. A tak někdy nezbývá, než se naučit něco jiného, pokud nejsem zrovna špička ve svém oboru.
Program KSČM jsem opravdu nestudoval. Stačí mi občas v nějaké televizní debatě či zpravodajských záběrech pozorovat, co říká pan Grebeníček a někteří další. To je asi jediný způsob, jak dostat informace přímo od zdroje, nezkreslené bulvárními plátky.
Je pravda, že u moci jsou vždy a za každého režimu ti, kteří tam být chtějí. A to díky tomu, že si to ti ostatní nechají líbit. Říci, že politika je svinstvo a tím to pro mne končí, je pohodlnější, než tomu věnovat čas a zamyšlení. A jsme zase u té nebezpečné pohodlnosti. Lid si lepší vládu musí zasloužit. Pokud se zvolí sama, tak bude vždy špatná.
Ano muselo by se začít od začátku. Tím předchozím začátkem bylo znárodňování majetku šlechty, průmyslníků i zemědělců. Tím si KSČ ukradla kapitál, aby měla s čím začít. Kde chce vzít hodnoty dnes? Zámky zničila armáda a mizerní vlastníci v poslední době. Průmysl je téměř rozprodán. A naši zemědělci také nebudou zrovna v balíku, když koukají, jak by dosáhli na nějakou dotaci z EU, aby vůbec přežili.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2005 18:58 | Liška

Finanční server se má věnovat financím a ekonomice. A s tou dost souvisí, kdo té ekonomice vládne. A komunisti, bohužel, už dokázali, že s ekonomikou umí dost dobře (samozřejmě ve smyslu špatně) zatočit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2005 11:52 | Jirka

Jarmilo a Rostislave, chápu, že vám představa nejisté budoucnosti v kapitalistické společnosti nahání strach. Já také nejsem zcela klidný, neboť nemohu tušit, kdy přijdu o některého zákazníka, kdy mi který nezaplatí za odvedenou práci, kdy mi nějaká nehoda udělá čáru přes rozpočet. Tenhle strach (pud sebezáchovy) ale považuji za jediný prostředek, který umí lidi vyburcovat k aktivitě. Je zárukou, že každý z nás bude žít za to, co si vydělá (i když to platí i pro nelegální výdělky - bohužel) a nebude formou čerpání různých úlev a výhod dělat anonymizované dluhy, které jednou zruinují celou společnost. I mně by se líbilo žít ve společnosti, kde bych mohl dělat cokoli užitečného, každou chvíli něco jiného (mám pestrost rád) a nestarat se, jak si právě tím vydělám na živobytí. Je to nereálné právě proto, že možnost čerpat hodnoty aniž by byla žádána odpovídající protihodnota vede k lenosti. A to je potvůrka pěkně zákeřná a nakažlivá.
Mnoho věcí se nám jevilo v minulosti jako fungující systém, který se někam poslední dobou vytratil a byl vystřídán chaosem. Chybou toho systému však bylo, že fungoval na dluh a s mnoha nesmyslnými omezeními.
Nelze však přehlížet fakt, že je také spousta věcí, které dříve nebyly myslitelné a dnes fungují. Třeba ta možnost účasti na kapitálových trzích. Pokud Rostislave tvrdíte, že to bylo možné i za komunistů a že oni se kapitálovým trhům nebrání, pak máte velmi krátkou paměť. Pokud kapitálovým trhem nemyslíte možnost spoření na vkladní knížku a na druhé straně třeba předmanželské půjčky. To tu skutečně dříve bylo. Ale nutnou podmínkou pro existenci kapitálového trhu, tak jak jej vnímáme nyní, je existence soukromého majetku a akciových společností, které emitují akcie a dluhopisy. A ty u nás vznikaly postupnou přeměnou národních podniků přes státní podniky na a.s., aby vzápětí prošly privatizací - to je opačný proces než znárodňování, které provedli komunisté po válce. Teprve v té době vznikly trhy jako BCPP, RM-systém, brokerské firmy, investiční a později otevřené podílové fondy.
Před pár dny jsem na serveru patria.cz objevil článek o tom, že ČR bude muset zaplatit pokutu za to, že si naši občané těsně před vstupem do EU nakoupili do zásoby různé potraviny, zejména cukr. Právě ten článek mi připomněl, jak za komunistů bylo nemyslitelné koupit v zelenině více, než kilo banánů, jeden meloun (v nouzi i jen půlku) apod. Možná se brzy díky těmto regulacím dočkáme zase potravinových lístků. Stýská se vám po takovýchto "výhodách" minulosti?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2005 8:12 | Petr Šafránek

Dva dny jsem nebyl na internetu a nestačím se divit, jaké téma se dostalo na peníze.cz! Sypu si popel na hlavu a honem jdu dopsat článek (který panu šéfredaktorovi slibuji už 14 dní), aby sem z nedostatku článků z oboru nemusel dávat čistě politické komentáře...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2005 1:43 | Tomáš Marný

Studentská revoluce? Obvykle tady píšete celkem rozumné příspěvky, ale tentokrát jste buď ujel nebo pod Vaším nickem píše někdo jiný... Takže Kašpárková revoluce nebo spíš výměna koryt za slib, že bolševičtí papaláši neskončí při skutečné revoluci na kandelábrech.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2005 23:20 | Josef

Kteří komunisté? Kdo není uplně slepý, tak ví že nejvíce škod za posledních patnáct let napáchala ODS a její "soudruzi" Tlustý, Ježek apod.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2005 22:25 | Kateřina

Připojuji se k prosbě pana Gardavského. Číst diskusi pod tímhle článkem, to je leda na bolení hlavy. Vím, že ji číst nemusím, ale článek zabírá místo něčemu užitečnějšímu. Politických diskusí je na netu víc, než může kdokoli potřebovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2005 22:24

Horší je ODS.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaromír Soukup

mediální magnát, Médea

Martin Kasa

podnikatel a investor, Ticketon.cz

Jaromír Soukup
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů
×
Martin Kasa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services