Komunisté jsou živou hrozbou

Erik Tabery | | 15. 4. 2005 | 142 komentářů
Žádná jiná politická strana nebudí takové obavy jako ta komunistická. Přitom se ale stále častěji ozývá, že je to zbytečný strach, neboť komunisti jsou již strana demokratická a se svou předchůdkyní nemá nic společného. Je to ale skutečně pravda? Není to jen přání, které se nezakládá na pravdě?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2005 9:28, Jarmila

Ještě k premiérovi:
"to, že je Gros ťuňťa neznamená, že udělal něco protizákoného". Nezlobte se, jeho strýček Vik a Vikův sponzor Rod jsou pro mně důvěryhodní stejně jako Babinský se svatozáří. A pokud premiér řekne národu prostřednictvím televizní kamery, že je dobře že se o projektu jeho ženy mluví, protože jeho rodina na tom aspoň vydělá a následně že by nechtěl svou politickou kariérou ohrozit podnikání své ženy, nemá na místě premiéra co dělat! A myslím to opravdu upřímně :-)) Ve SKUTEČNÉM demokratickém státě by totiž na tom místě už druhý den nebyl! Tohle by si nedovolil říct na jednání ani neuvolněný starosta v Horním Dolní, protože by mu spoluosadníci vzteky vymlátili okna a donutili ho k demisi. Zatímco náš premiér se omluví a naivně se domnívá, že je všechno v pořádku.
PS: já mu v začátku i docela fandila, protože byl mladý a mohl mít odvahu se pustit do nějakých reforem. Ono je toho u nás tolik co změnit, že by mi bylo vcelku jedno, jesli je v čele levý nebo pravý. Dodržovat zákony a snažit se o rozvoj národa mohou oba.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 4. 2005 12:03, Benedikt P.

Proč se vůbec otíráte o Ameriku? Kdyby nebylo jí, nikdy bychom tu neměli svobodu. Oni mají prostě pohled na svět takový, že svobodu prostě přinesou do celého nesvobodného světa. Jen občas zvolí prostředek, který se některým lidem nezamlouvá.
Pokud by nešli do Afganistánu, do teď by tam byla uhnízděná al-kajda, kdo ví, třeba by již neohrožovala jen Ameriku, ale začala by diktovat svoje požadavky i Evropě. Když muslimští teroristé zabíjejí Američany, je to podle vás dobře, ale vždyť ti magoři zabíjejí i vlastní muslimy.
Jsem rád, že Amerika má sílu a prostředky pro boj proti terorismu.

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 142 komentářů)

19. 4. 2005 13:09 | Jirka

V mlékárnách jsem nikdy nebyl, ale matka byla zem. technik - živočichář a jako prcek jsem s ní často chodíval do kravína. Mléko jsme tehdy měli tu a tam přímo od krav, většinou jsme ho ale kupovali v lahvích v místní smíšence. Tehdy jsem obojí považoval za stejný materiál, až na to, že stračena dávala tučnější, než flaška. Oboje se umělo srazit a oddělit na tvaroh a syrovátku. V 80. letech už převažovalo mléko v sáčcích, na nichž se později začalo objevovat čím dál víc divných slov jako pasterizováno atd. Časem se z toho stala chemikálie, kterou můj žaludek odmítal. Takže nepochybuji o tom, že před 30-40 lety bylo mléko lepší. Rozhodně bych to ale nespojoval s politikou. To spíš potravinářští laboranti v zápalu boje za objevováním metod pro potlačení možné nákazy podcenili potřebu poživatelnosti výsledného produktu. :-) Podobně bych to viděl v masném průmyslu. Svoji roli tu asi také hraje snaha vydělat víc, takže každá levnější příměs je "dobrá". A pokud mne paměť neklame, zlodějští řezníci nejsou vymožeností kapitalismu. Řezník a zelinář byli už v minulém režimu považováni za typické zloděje, i když tehdy dělali pro Jednotu n.p.
Také si myslím, že ten bordel není způsoben kapitalismem. Už proto, že naše zřízení a politika do něj má daleko. Kdo dříve seděl na teplém místě a hrabal pro sebe, dělal ostudu komunismu. Dnes tentýž borec "podniká", surfuje dírami v zákonech a dělá ostudu kapitalismu. Přemýšlet o ideologiích a utvářet si na ně vlastní názor je prospěšné. Nesmíme to však plést s posuzováním lidí, kteří se za tu kterou ideologii schovávají, protože je právě IN.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 10:54 | Jarmila

Já přece netvrdím, že bylo lepší všechno, ale bylo lepší jen něco. Svobodná média neexistovala, ale neexistují ani dneska. Zkuste někde napsat článek jen se srovnáním, co bylo tehdy lepší a co je lepší dneska. Jediný, kdo by to tak otisknul, by byly Haló noviny, což je tiskovina KSČM. Dneska je bohužel v módě druhý extrém, a sice že se plive na všechno, co bylo za socialismu. A čím víc, tím líp. Naše děti ve škole už nabývají dojem, že za války a za fašistů se lidem žilo lépe než za socialismu a že bylo více svobody. Můžete klidně namítnout, že u mé kritiky potravin nešlo o peníze, což je hlavní téma tohoto serveru. Bohužel šlo, a o nemalé. Jednak je v supermarketu především zahraniční zboží a pokud bylo vyrobeno v Čechách, tak ná firma zahraničního vlastníka. To jsme tu dřív neuměli ani vyrobit tatranky nebo uvařit pivo? To nás musí učit ti slovutní zahraniční vlastníci? A kolikpak českých potravin najdete v německých supermarketech, když už jsme v té Unii, která prá má svobodný obchod s potravinami? A proč se bude v elektrárně pálit obilí? Pokud by šlo o nekvalitní, tak proč jsme ta pole radši hned neoseli trávou a nepustili na ně ovce? Pokud je aspoň kvalitní, tak proč ho nemůžou žrát prasata, slepice nebo krávy ve formě šrotu? Že by se pak zlevnilo maso nebo neskutečně drahé, ale málo kvalitní mléčné výrobky? Takže je lepší, když obilí spálíme v elektrárně a zemědělcům dáme dotace, aby pro ty elektrárny vyrobili další palivo? A z čeho jsou ty dotace? Z kapsy daňových poplatníků, kteří to nesmí ani kritizovat, protože se to zahraničním vlastníkům tisku nehodí, takže to kritizují jen čeští zemědělci. Jo, bordel tu byl, a ne malý, ale za socialismu to (prý) byl totalitní stát. Proti bordelu jsme zvonili, ale určitě ne proto, abychom nastolili bordel ještě větší, kterému celí slavní komunisti nesahají ani po paty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 12:51 | Jarmila

Proces "výroby" mléka a ostatních potravin bohužel znám. Kvalita potravin neklesla jen za komunistů, začala někdy s koncem 18. stol. s hromadným stěhováním obyvatel do měst a s velkou vzdáleností od zdroje potravin. Mléko od krávy nebylo třeba převařovat, pasterizovat a dělat s ním jakékoli kejkle, po dojení se vychladilo a dalo do sklepa. Pokud zkyslo, zpracovalo se dál. Jenže to se nedalo dělat, když se začalo dopravovat ke spotřebiteli na větší vzdálenost. Takže pasterizaci, odtučňování a další nesmysly si vynutil ne zákazník, ale obchod, aby mu to mlíko nezkyslo, než se dostane ke spotřebiteli. Ani za socialismu se přece nejdřív nepasterizovalo, prodávalo se nalévané z konve a nikdo neonemocněl, mléko ani nijak nebylo znečištěné a závadné. Prázdná konev se vymyla horkou vodou a druhý den se zas nalévalo. Dneska se nejdřív odstředí na modrou vodu, pak se pasterizuje, plní s dusíkem, doplní Vitacalem (což je zas jen marketingová kejkle, protože v mlíce vápník byl, ale to by nesmělo poskytovat surovinu na tisíc dalších výrobků, patřičně drahých, a máslo by nemělo být odpadem. A pokud jogurt není hustý, ale je to tekoucí břečka, tak se to vycpe škrobem, obarví se a dochutí, aby to lidi snáze strávili. Tolik "šťavnatých báječných kousků pravých jahod a meruněk", co jsou v jogurtech, se neurodí na zeměkouli ani za 10 let) a výsledkem je obrovský nárůst alergií, které zas jen nahánějí další zákazníky do dalšího výnosného byznysu, kterým je zdravotnictví. Jo, kritizovali jsme komunistický režim a zavedli režim Evropské unie, podle které má být na obalu seznam látek, které o dotyčné potravině jsou. Váš nápad, že pokud mne potravina poškodí, mám ji ohlásit na obchodní inspekci, je sice zajímavý, leč zcela neproveditelný. Jednak se to těžko prokazuje a nepochybujte o tom, že při tristním stavu našeho soudnictví vysoudím nějakou náhradu. A za druhé: nehodlám dělat soupis zboží v supermarketu, to fakt není moje hobby. Mně jen vadí, že se to zase celkem otevřeně porušuje zákon. Pokud má být na výrobku seznam všeho, co ve výrobku je, tak proč to tam proboha není? Proč na to nenapíšeme, že je v tom 50 % sóji? Jo, on by to zákazník nekoupil a výrobce by zkrachoval? No jo, ale on je to zahraniční vlastník a tady na nás zkouší všechny kejkle, které by mu doma neprošly. My mu za to tleskáme a lezeme do p****, počínaje úžasnou privatizací a konče supermarkety. A to se mi má líbit?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 11:03 | Petr Šafránek

RESPEKT najdete i na webu - www.respekt.cz Hezký den!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 10:47 | Starmen

Zajímavé... znáte proces "výroby" mléka které jde na pulty ? Matčina známá pracovala v mlékárně (i za komunismu) a celý tento proces nám nádherně vylíčila... a to mléko taky nepila. Já si to přesně nepamatuji, ale je to něco ve smyslu, že mléko od krav projde několika procesy, kde se z něj dostanou ven snad všechny vitamíny a důležité prvky (zůstane tam jen jeden nebo dva které snad nejdou vytáhnout). Po tomto procesu z něj zbyde běle průhledná tekutina, která se musí dochutit a dobarvit aby připomínala mléko a to se prosím prodávalo (teď nevím jak, tyhle informace jsou snad cca 10 a více let staré když tam přestala dělat). Z výtažků se právě dělají sýry, jogurty atp... ALE TO NENÍ JENOM SOUČASNÝ STAV !!!! Tohle funguje hezkou řádku let (i za komunismu). A uzeninové výrobky... ano bylo tam plno masa.. ale to že to byly z části krysy to už je asi plno lidem jedno, protože co oči nevidí, to srdce nebolí. Navíc se zkuste zamyslet nad tím, po jakých výrobcích jdete. Pokud někdo kupuje klobásu za 50Kč/Kg tak se nemá co divit, že je mouka a soja. Jinak dnes by na každém výrobku mělo být uvedeno složení a pokud není, tak můžete velice jednoduše tento výrobek na obchodní inspekci nahlásit a případně vznikla-li Vám újma, tak i výrobce zažalovat. By mne zajímalo, co by se stalo kdyby jste za komunismu např. zažalovala Frutu... Mimo to u nás je možná bordel, ale není to "kapitalismem", ale představiteli, to se snad shodnem. Takže osobně místo toho, abych propagoval demagogii, která stejně nefunguje, tak bych se spíše orientoval na to, co se současným stavem. A říkat, že za komunismu bylo líp, protože v salámu bylo maso....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 10:40 | Petr Král

Omlouvám se, že jsem Vás špatně pochopil. Respekt si koupím, protože mě ten text mile překvapil. A mimochodem, možná je i dobře, že je to na těchto internetových stránkách, protože potom se k těmto informacím dostanou i lidé, jako jsem já. Mějte se hezky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 9:59 | Speedy

Vy tady (skoro) všichni zapomínáte, že vše, o čem se bavíme, má také svoji dynamiku vývoje a příčinnou souvislost. Kupodivu zapomínáte. Vyhnívání je také vývoj. Tady nějaká svoboda a demokracie začíná právě teď končit, pro mne osobně z té jevové stránky a jako malý příklad, třeba Berdychem a Berkou. Totální selhání sebereflexe a soudnosti politiků třeba na aktuálním kolotoči kolem mladého pana premiéra. Už to trvá nějak moc dlouho a seblijem se z toho nakonec asi všichni. Výsledek a vysvědčení to (s prominutím pane Fredy a důrazně Vám tímto oponuji) také našich prý perspektivních bejbáckých politiků, prý demokratů. Fuj. Ano, pravdu má paní Jarmila s těmi jogurty, vím o čem píše neb sám mám rozvinutou potravinovou alergii: tak podobně blízce to je s naší obecnou skutečností zde, jen šikovně a marketingově podsunutý politický škrob a boby s kýčovitě barevnou nálepkou demokracie. Proti skutečnému škrobu a bobům přitom nic nemám, ale ať jsou tam, kde mají od přirozenosti být... Osobně si myslím, že zahnívající stav (a nemyslím jen na ČR) ve střednědobém a delším horizontu není udržitelný. Prostě není.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 9:18 | Benedikt P.

Dobře, tak nám ještě řekněte, že sice za komoušů to tu bylo lepší, ale co bylo lepší? Bordel tady byl i před tím, ale nikdo o něm nevědel, protože svobodná média neexistovala.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 9:13 | Jarmila

Ale Fredy, chtělo by to trochu objektivity. Pokud tu někdo řekne, že to a to bylo za komunismu lepší, tak je hned nakažen rudým morem? Pokud řeknu, že jsem byla spokojená s tím, že jogurt byl vyroben z mléka a ne ze škrobu, aby vůbec držel pohromadě, a že v salámu bylo maso, zatímco z těch dnešních báječných, úžasných a jedinečných lahůdkových uzenin ještě koukají sojové boby, tak jsem příznivec starých pořádků? Jenže mně se na tom dnešním bordelu třeba nelíbí, že se ve všem odvoláváme na směrnice Unie, ale na jogurty nenapíšeme, co jsem do nich narvali, takže dítko nemocné fenylketonurií neví, co si může koupit, aby si nepoškodilo zdraví, a můj strýc, trpící dnou, který ze zdravotních důvodů nesmí jíst luštěniny a vyhýbá se jim, dostane záchvat dny po snězení lahůdkového salámu, na kterém to bohužel napsáno, že je vycpán sójou. A jestliže kritizujeme bordel, který tu v rámci nějaké pseudodemokracie vznikl a není řešen, neb to nikoho nezajímá, tak nejsme nakaženi rudým morem. Zajímavé je, že za hloupé názory nekritizujete nikoho, kdo by na ty zpropadené komunisty plival.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2005 23:10 | Petr Šafránek

Nikoliv lepší, ale odpovídající zaměření tohoto serveru! Pokud Vás tento článek zaujal, kupte si občas RESPEKT, autor tam píše pravidelně....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2005 22:21 | Klára Davidová

Velmi děkuji za zajímavou analýzu. Doufám, že přijdou další.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2005 22:20 | Klára Davidová

Velmi děkuji za zajímavou analýzu. Doufám, že přijdou další.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2005 22:20 | Klára Davidová

Velmi děkuji za zajímavou analýzu. Doufám, že přijdou další.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2005 22:18 | Petr Král

Jestli jste tak namyšlený, že máte lepší texty, tak klobou dolů. Já jsem www.penize.cz velmi vděčný za tuto analýzu, protože jsem takovou ještě nikdy nečetl. Takže děkuji.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2005 15:09 | Martin Gardavský

Máte pravdu pane Fredy (jako téměř vždy, mimo bouchačů samozřejmě), politika a peníze spolu úzce souvisí. Já ovšem nemám problém s komentáři, k tématu si ani neumím představit jiné. Mám problém s tím, že je tu článek, který podle mého mínění, patří na server jiného tématického zaměření.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2005 14:32 | Jirka

Nechci Vám vymlouvat, že je tu bordel. To je prostě fakt. Váš dojem je, že po komunistech přišel někdo ještě horší a na komunisty to hází. Ale jak se říká: Zloděj křičí: "Chyťte zloděje!". Analogicky: komunista křičí... Nejjistější je hodnotit lidi podle názorů, i když nám jedno moudro praví (a pan Werich zpíval) že "podle kabátu se svět měří". Další verš "Lháři ve fraku každý věří" vysvětluje, že soudit lidi podle kabátu je sice snadné a mnozí tomu podléhají, ale zkoumat je třeba to, co se skrývá pod tím kabátem. Pokud ty názory a projevy pozoruji, nemám důvod rozlišovat mezi současným politikem, který hrabe a druhým by všechno reguloval, a komunistou, který dělal totéž. Je to tatáž sebranka. Ostatně - kdo z těch starých komunistů byl opravdu komunista? Většina z těch aktivních byla tlupa vyžírků, kteří nosili tehdy módní rudé knížky. Dnešní lustrace jsou jen nástrojem, kterým jedni vydírají druhé. Já jim na nějaké "čisté" lustrační vysvědčení kašlu. Stejně tak kašlu na to, kdo se objevil v záznamech kumpánů STB. Ti co tehdy škodili dnes vzorní zase nejsou.
Pokud chápeme demokracii jako možnost každého občana vhodit do urny jednou za čas jednu kandidátku a možnost každého občana vstoupit do politické strany, která se mu zamlouvá, tak tu demokracii asi máme. Potíž je v tom, že mnohým zní v hlavě jak prasklá deska různé bludy. A tito lidé nejsou dost duševně silní, aby tu ohranou písničku zapudili a začali se rozhodovat podle toho, co jim velí rozum. Demokracie je jen nástroj, ne řešení. A s každým nástrojem se nejprve musíme naučit pracovat, než něco vytvoříme.
Zrovna jsem četl, že BCPP právě drží prvenství v objemu obchodů v regionu. Tak to snad nebude tak zlé.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2005 12:43 | Speedy

Část 2/2 Základní potřeby: bydlení, ošacení, potraviny atd. to vše už jde dnes vlastně mimo nás a nemůžeme v tomto prostoru ovlivňovat. Jen trpně přihlížíme, jak za (přes různé stupně přepuštěné) prašule daňových poplatníků se dotuje třeba místní výroba obilovin aby tyto byly následně, zase s požehnáním dotací z prašulí týchž daňových poplatníků, spáleny co tzv. ekologické palivo v našich elektrárnách. S dalšími a dalšími souvislostmi. Jako příklad. Ve světě energetická krize na obzoru, naši židé se před týdnem v Praze mezi sebou vykrákali o jednu synagogu, v Israeli se objevuje židovský extremismus (k tomu označovanému prý palestinskému) jako reakce na navracení okupovaných území a teokratický islámský Irán je prý před dokončením atomové bomby (Israel jich už má svých prý nepotvrzených 200 kousků zašitých někde doma). Americká vojenská přítomnost v sousedním Iráku a Afghánistánu a v blízkých středoasijských republikách. V místě, kde krom zájmů též Ruska je čím dál tím větší zájem o energii a další zdroje ze strany hladové Číny. To vše mě dnes zajímá a ne kecy o KSČM!!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2005 12:42 | Speedy

Část 1/2 Ha, ha, ha, ha, tak tady debata stále pokračuje? K pobavení, ale smutnýmu. Je třeba se probrat, zbavit se podsunutých a uměle pěstovaných mýtů jednou tak podruhý onak (třeba o 1. republice), předsudků a něco provést s kocovinou, která tady bude (nabeton!) jednou následovat. Já tu kocovinu na sobě už pozoruji, když sedím za monitorem a přemýšlím, kam vrazit a beze strachu svý prašule. Jako občan se za posledních 15 let dnes cítím okradenější a celkově chudší, než tomu bylo předtím. Proč? Protože se tady vlastně všechno to tzv. tehdy jediné státní a na čemž jsem měl alespoň svůj deklarovaný podíl rozkradlo a o tento svůj podíl jsem beznadějně přišel, vlastně bez jakékoli hmatatelné náhrady, jistot a za aktivního přispění celé politické reprezentace, co se tu po roce 1989 u vlády vystřídala. Reprezentace, co zplodila také Berdycha a Berku. U toho přece KSČM nebyla. Ale můžeme raději začít u příkladu samotných našich občanů hovádek, co svý kuponový knížky obratem střelili komusi, třeba jen za dvojnásobek ceny vstupního poplatku. Ano, u těch "výtečníků" to totiž vše začalo a ti jsou vlastně více vinni, než sami politici: tato příkladná hovádka, rozhodující většina naší populace, tyto politiky totiž volila a zvolila. Jsem velký skeptik a o dnešní KSČM přece vůbec nejde, je to jen šikovně postavený cíl na strefování. Podívejme se raději sami doma na sebe do zrcadla.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2005 10:52 | Jarmila

Takže bod b)je jasný. A ad a): křivdu nezpůsobili komunisté, ale nacisté. Křivdu by MĚL napravit právní zástupce nacistického státu, tedy Německo. To je pachatel zločinu, mělo by tedy vyplatit náhradu a proti této náhradě by měl být Schwarzenberkům převeden jejich majetek. Němci ale restituce neprováděli a náhrady za škody způsobené fašismem liknavě vyplácejí dodnes. Proto by měl křivdu napravovat ten, kdo ji nezpůsobil? Proč se zástupci poškozených neobrátí se svými požadavky na německou vládu? PS: restituce se netýkají ani jiného majetku, znárodněného po r. 1945 a ani majetku, znárodněného po r. 1918, ba dokonce nechceme po Němcích, aby nám vrátili 300 volů a 500 hřiven stříbra ročně a praotec Čech nás taky zpátky neodvede.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2005 9:02 | Jarmila

Jirko, mně nevadí nejistota, já se osobně mám dneska, líp, za komunistů jsem nemohla zavadit o normální práci, i když ji údajně měl každý (dělala jsem z nouze uklízečku a krkalo mně, když se mi komunisti vysmívali), dneska ji mám. Mně hlavně vadí, že to, co jsme na komunistickém režimu kritizovali, máme stále a mnohdy ještě horší a že by tu vládla demokracie, o tom docela silně pochybuju. Pořád si lžeme do kapsy. Za komunistů byly rozhodují známosti, kvetly úplatky a korupce. Akorát se o tom tak nemluvilo. Jenže to jsme neodstranili a dneska máme klientelismus, známosti, úplatky a korupci v ještě horší podobě a Policie se bojí zakročit, protože policista by přišel o práci. Pokud Vás někdo přepadne a vy mu zlomíte ruku, nezavřou útočníka, ale Vás, protože jste použil nepřiměřenou obranu. Když Vám vleze zloděj do bytu a Váš pes mu ukousne kus zadku, nejde do basy ten zloděj, ale Vy, protože Váš pes tomu " nebohému chudákovi" způsobil újmu na zdraví. Za socialismu se kradlo, dneska taky. Dřív se dal úplatek, dneska je to lobování. Vymahatelnost práva je minimální, za komunistů pro obyčejné lidi celkem fungovala. Neplatíme školné, ale platíme příspěvek na neinvestiční náklady. Dřív jste se nedočkal řemesníka, když jste něco potřeboval, dneska se ho nedočkáte taky, protože Vaše zakázka je za několik stokorun a to se řemeslníkovi nevyplatí, takže zase jdete za známým, co Vám to ve svém volném čase opraví. O konkurenci sice mluvíme, ale kde se objeví, tam ji zakážeme zákonem. Potíráme Švarc-systém, ale máme ho v parlamentu, v pojišťovnictví i v obchodě ve formě tisíců obchodních zástupců, co sice pracují na vlastní ŽL, ale mají služební auto, služební mobil, pracují pro jednoho zaměstnavatele, mají vpodstatě pevnou pracovní dobu, ale jinak jsou přece úplně nezávislí a pracují na vlastní ŽL. Vždyť my ty zákony dneska obcházíme hůř než za komunistů! Mluvíme tu o demokracii, ale zatím místo ní máme nehorázný bordel a ani nemáme chuť s ním něco udělat.
Ano, dneska sice máme RM-systém, ale nemáme kapitálový trh. Na trhu se obchoduje několika tituly, max. 50, zbytek byl z trhu stažen. Ne že by akcie nebyly likvidní, ale vykoupil je majoritní vlastník, přičemž ty drobné minoritní vlastníky vyvlastnil způsobem hodným komunistů. O tom se ale nemluví, vadilo by to zahraničním vlastníkům. Ono se o spoustě věcí radši nemluví. Ono je totiž lepší pomlouvat komunisty, aby bylo o čem mluvit a odvedla se pozornost od horších problémů. Američani taky začali mluvit o hrozbě světového terorismu, aby ospravedlnili bojové zásahy na celém světě. My to děláme stejně.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michael Tretter

podnikatel, Tretter’s Bar

Petr Kellner

podnikatel, PPF

Michael Tretter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Kellner
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services