Komunisté jsou živou hrozbou

Erik Tabery | | 15. 4. 2005 | 142 komentářů
Žádná jiná politická strana nebudí takové obavy jako ta komunistická. Přitom se ale stále častěji ozývá, že je to zbytečný strach, neboť komunisti jsou již strana demokratická a se svou předchůdkyní nemá nic společného. Je to ale skutečně pravda? Není to jen přání, které se nezakládá na pravdě?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2005 9:28, Jarmila

Ještě k premiérovi:
"to, že je Gros ťuňťa neznamená, že udělal něco protizákoného". Nezlobte se, jeho strýček Vik a Vikův sponzor Rod jsou pro mně důvěryhodní stejně jako Babinský se svatozáří. A pokud premiér řekne národu prostřednictvím televizní kamery, že je dobře že se o projektu jeho ženy mluví, protože jeho rodina na tom aspoň vydělá a následně že by nechtěl svou politickou kariérou ohrozit podnikání své ženy, nemá na místě premiéra co dělat! A myslím to opravdu upřímně :-)) Ve SKUTEČNÉM demokratickém státě by totiž na tom místě už druhý den nebyl! Tohle by si nedovolil říct na jednání ani neuvolněný starosta v Horním Dolní, protože by mu spoluosadníci vzteky vymlátili okna a donutili ho k demisi. Zatímco náš premiér se omluví a naivně se domnívá, že je všechno v pořádku.
PS: já mu v začátku i docela fandila, protože byl mladý a mohl mít odvahu se pustit do nějakých reforem. Ono je toho u nás tolik co změnit, že by mi bylo vcelku jedno, jesli je v čele levý nebo pravý. Dodržovat zákony a snažit se o rozvoj národa mohou oba.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 4. 2005 12:03, Benedikt P.

Proč se vůbec otíráte o Ameriku? Kdyby nebylo jí, nikdy bychom tu neměli svobodu. Oni mají prostě pohled na svět takový, že svobodu prostě přinesou do celého nesvobodného světa. Jen občas zvolí prostředek, který se některým lidem nezamlouvá.
Pokud by nešli do Afganistánu, do teď by tam byla uhnízděná al-kajda, kdo ví, třeba by již neohrožovala jen Ameriku, ale začala by diktovat svoje požadavky i Evropě. Když muslimští teroristé zabíjejí Američany, je to podle vás dobře, ale vždyť ti magoři zabíjejí i vlastní muslimy.
Jsem rád, že Amerika má sílu a prostředky pro boj proti terorismu.

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 142 komentářů)

20. 4. 2005 8:53 | zinfo

Pár let po revoluci jsem pomáhal na stavbě. Tam jsem pochopil, že opravdu pro některé lidi byl předchozí systém lepší. Marně jsem se snažil argumentovat svobodou slova - oni nic nečetli a TV byla dle nich porad stejná, svobodou pohybu - nikam nejezdili, možnost volby ve vzdělání, politicec celém rozhodování - oni svůj způsob života nezměnili. Pro ně se život změnil k horšímu. Ačkoli žili stále stejně, svět okolo nechápali a ani se o to nesnažili. Pro ně se svět nestal barevným, ale nepřehledným. Je zajímalo, že zdražili pivo, dražší je salám k svačině a ze světa okolo slyšeli, že ostatní kradou v mld. Sice nevěděli kolik to je, ale tušili, že je to hodně. Přitom oni sami už ten cement krást nemohli, aspoň ne tolik jako dřív. Bylo to poučné, zjistil jsem, že existuje i jiný pohled na svět. A kam patříte vy?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 4. 2005 8:34 | Martin Gardavský

Já byl pane Fredy skálopevně přesvědčen, že diskusi k tomuto článku už neotevřu. Nic nového mě tu přece nečeká. Nu otevřel jsem a hned Váš příspěvek. Moc dobrý příspěvek. Jen s jedním bych nesouhlasil - toho komouška nemáme v sobě jen my starší, ale prostě my všichni, my lidé. A vždy jsme jej měli a vždy mít budeme. Názvy a hnutí se mění a podstata zůstává. Vždyť téměř všichni kdo do diskuse přispěli se k článku pana Taberyho vyjadřovali z hlediska vlastního prožitku, vlastní historie, vlastní úspěšnosti či neúspěšnosti, historie vlastní rodiny, výchovy, toho či onoho co si někde přečetli nebo co někde slyšeli a co je zaujalo. A když to přeženu: jak se náhodou vyspali. Málokdo z nás je natolik silnou osobností, že dokáže být konzistentní (v dobrém či zlém, podle úhlu pohledu) celý život. Nebo mít štěstí, že je mu to okolnostmi dovoleno. Nedostali jsme prostě při rozdávání do ruky stejné karty. A pokud budeme někdy smutní ze současné politické situace, vezměme do ruky Peroutkovo Budování státu a hned nám bude líp. Všechno už tu bylo. I lidi!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 19:06 | Jirka

Hypermarkety mají velký obrat, takže se s výrobou uzenin nemazlí, stejně jako masokombináty. Když si doma vykosťím kuře, mám na jedné hromádce maso a na druhé ulepené kosti. Kdybych se tím ale chtěl živit, musel bych to dělat výrazně rychleji. Pokud sledujete nějaké televizní vaření, vidíte, jaký je při tom fofru odpad. A při průmyslovém zpracování z kuřete vzniknou bleskově oddělená a stažená prsíčka na kuřecí řízky, stehna a křídla se střepy kloubů. Zbytek se rozemele do drůbežích párků. Kdyby to dělali pečlivě, jako já doma, byla by ta prsíčka tak za 200 Kč. Kolik lidí je ochotno platit takový peníz? Tak málo, že neuživí ani jedno řeznictví na okrese. Není-li po té kvalitě poptávka (nebo spíše ochota za tu kvalitu platit), pak ta kvalita není ani nabízena. Musíme si o ni říci. Jsou řezníci, kteří dělají vlastní vynikající uzeniny. Nebalí je do igelitu, ale do papíru. Pak nejsou oslizlé. Šunku Vám uříznou od kosti - to je záruka pravosti. Ale nenajdete je v hypermarketu. Kvalita stojí bohužel nejen peníze, ale i boty. Do super a hypermarketů nás ženou cenovky, možnost pohodlného nákupu všeho na jednom místě a běžný výskyt těchto obchodů v blízkém okolí.
Chceme-li kvalitu, musíme ji umět rozpoznat. Nejde to bez omylů. Přinejmenším můžeme dokázat nenaletět dvakrát stejnému podvodníkovi nebo fušerovi. I když po krachu začne znova, bude muset alespoň jinde. Lepší recept neznám. Rozhodně nevěřím, že by s tím něco svedli politici. Jejich ochrana by znamenala zdražení a stejně malý efekt na kvalitě. Dokud si v tom, co chtějí, neudělají jasno sami voliči (bohužel většina), nebudou si politici kazit preference nějakým zdražením a zvláště potravin.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 18:19 | Jirka

Ale Jarmilo, já jsem přece netvrdil, že dnešní uzeniny kazí komunisti. Naopak se Vám snažím vysvětlit, že stav potravin nesouvisí s politikou a že to komunisti ani nezachrání.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 17:14 | Jarmila

Janulo, na dálku Vám tisku ruku! Vy jste tady snad první člověk, co ten dnešní bordel nesvaluje na komunisty!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 4. 2005 6:29 | Fredy

Původně jsem si myslel, že na toto téma již reagovat nebudu. Paní Jarmila se mi ale snažila namluvit, že mám špatný názor na období komunismu. Pozorně jsem si přečetl všechny příspěvky. Paní Jarmila a někteří další se snaží dávat na misku vah snad údajně zdravější potraviny (Mléko? Zajímavé. Za těch komoušů jsem byl u akce PCB v mléce, zjištěné na Vysočině a jejich ututlání před veřejností. Že byt tam tehdy šlo o blaho člověka?) a jiné věci. Ale budiž, v každém systému si může jedinec najít něco pozitivního a něco negativního. Záleží na úhlu pohledu a angažovanosti každého hodnotitele. Chápu i to, že najednou nemůže většina národa odsoudit něco, co přímo, či nepřímo podporovala. Vždyť kolik lidí u nás bylo členy KSČ? Či takové exponenty mělo v rodině? Kolik takových je mezi účastníky diskuze? Mám v příbuzenstvu jednoho bývalého komunistu. Po revoluci se stal úspěšným podnikatelem. Tehdy mluvil o komunismu, jako o špatné cestě a že teprve kapitalismus a hlavně svoboda mu otevřela oči. I když byl aktivním komunistou, tak tuto ideologii odsoudil. Občas se navštěvujeme, tak sleduji jeho životní osud. Upnul se k novému systému s naprostou důvěrou a očekával zázraky a jen to pozitivní. Jenže nastaly problémy s jeho syny. Žili, jak se říká, na vysoké noze. Ostatně stejně jako za komunistů. Zapletli se do nelegálních obchodů a nakonec do toho zatáhli i strýce. Podnikání se přestalo dařit, synové museli načas opustit republiku a pro všechny nastaly krušné časy. Dluhy, exekuce na majetek i na část důchodu. Ke všemu se ještě přidala nemoc. Při poslední návštěvě jsem jej slyšel opět mluvit, tak, jako před rokem 89. Dnes je mnoho věcí špatných, tehdy bylo lépe, lidé měli práci, bylo co jíst a to svinstvo v politice atd. Přesně v duchu, který zde z části prezentovala třeba paní Jarmila. Začalo mluvit jeho svědomí. Uvnitř byl vždy komunistou, jen navenek si chvilku zahrál na kapitalistu, na demokrata. A takto je to u většiny z nás, kteří jsme tu dobu žili. Ptal jsem se ho a co svoboda? Tu si prý mám strčit za klobouk. Můj syn (22), který byl se mnou na návštěvě se nestačil divit. Tehdy pochopil, co znamená, že každý z nás, starších, má v sobě malého komouška.
Jeden z diskutujících napsal velice pěkně to, co také cítím a co považuji z této "besedy" za nejdůležitější. Cituji:
"U mě je v žebříčku důležitosti svoboda a demokracie (nezaměňovat s tím, že si můžu dělat co chci.. to jsou dvě různé věci...). A to, že to tu někdo vzal za ne nejšťastnější konec pro mě neznamená, že bych chtěl něco, co potírá lidi jako takové." Ano svoboda je něco, co bychom si nikdy neměli nechat vzít.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 4. 2005 15:55 | janula

krucinal, tak by ma zaujimalo, ktore udeniny a dalsie optraviny su tie prave....kupujem casto pomaly to najdrahsie co maju v hypermarkete a napr. na sunke casto uz po par dnoch sa prejavi, ze je tam viac vody ako bielkoviny, pretoze je to take mazlave a pomaly to pachne:-(( to, co sa predava ako vysokokvalitne je najcastejsie len o maloco lepsie, ako to lacne, mozno je, len o tom neviem. Zlozenie je povinne, ale z 90% z neho nepochopite nic, lebo vam to nic nepovie....ono je ine povedat ze je tam pomlete kosti, koze, tuk atd. a ine separat. Co sa tyka kvality, kde mate vobec nadej, ze prestanu kupovat sunt, ze zli remeselnici krachnu a bude lepsie. Ja mam skor pocit opacny, pokial niekto vyslovene nie je stara firma, ktora ma casto pol roka zajednany svoj cas a pracu, tak nikdy neviete aky bude vysledok. Vid Ekonomicke stavby atd. A ti co prichadzaju novi, su na tom ako financni poradcovia, cez pusu nic nie je problem, ale ked pride na riesenie, uz je to horsie. V najhorsom firma skrachuje a zacne nova.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 15:46 | Jirka

Možná bude problém v tom, že tu základní školu jsem absolvoval ještě za těch komunistů. O mléce mne naučili, že je zdravé a pokud nebudu konzumovat to, co dostávám ke svačině, dostanu poznámku. V chemii jsem vynikal, dokonce můj učitel litoval, že nechci jít do 9. ročníku (já raději na průmyslovku), protože bych se mu hodil na chemickou olympiádu. Organickou chemii jsem poznal až na SPŠ.
Pokud jsem něco o L. Pasteurovi nepřeslechl tam, nedozvěděl jsem se o něm ani na té průmce. Nutno přiznat, že mne vždy více zajímaly samotné přírodní vědy, než osoby a historie. Jako vášnivému chemikovi pokustónovi (v té době) mé pozornosti však neunikla nápadně rozdílná reakce mléka v mém mládí v porovnání s tím současným, též barva, vůně apod. Není to tedy tatáž chemikálie či směs. Navíc má alergická reakce přišla náhle s nástupem mléka s prodlouženou trvanlivostí. Pochybuji, že by můj organismus zestárl tak rychle, jak jsem se těch dvou deci zbavil. Tím nechci nikterak zpochybňovat to, co jste napsal o enzymech, jen obhájit své tvrzení, že současné mléko má do mléka daleko. Mimochodem, i dnes mléko konzumuji. Ale jen od soukromého zemědělce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 15:24 | Starmen

to "hádání" nemyslím hanlivě :-). S tou alergií věřím. A o doktorech si myslím své - co si nemůžou osahat (tzn. zlomeniny atp...) tak o tom nic neví :-) (tím se ale zase nechci dotknout odborníků ve svém oboru.. není doktor jako doktor :-) ). nicméně toto všechny není politickým zřízením, ale dobou.
Matka se zadlužila a půjčila "podnikateli" slušnou sumu peněz, který je zpronevěřil. Soud vyhrála, má v ruce papír a taky s tím nic neudělá, protože ten chlap je chudý, pouze jeho snad manželka nebo kdo má na kontě několik milionů. Mě se to taky nelíbí.. ale srovnávat to se starým systémem... no nevím. U mě je v žebříčku důležitost svoboda a demokracie (nezaměňovat s tím, že si můžu dělat co chci.. to jsou dvě různé věci...). A to, že to tu někdo vzal za ne nejšťastnější konec pro mě neznamená, že bych chtěl něco, co potírá lidi jako takové.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 15:12 | Jirka

Snad jak v čem. Rozhodně se dá říci, že salám Vysočina (nebo to, co je za něj dnes vydáváno) není ta Vysočina, jako dříve. Ale také je fakt, že je dnes mnohem pestřejší výběr. Když mě kdysi máma posílala do sámošky, řekla mi jen tmavý chleba, deset housek, 1/4 másla. Dnes by musela upřesnit, že chleba má být Tropek nebo kmínový krájený, housky se sezamovým semínkem, případně celozrnné a máslo nebo margarín určité značky, podle toho, má-li být na vaření, nebo jen na mazání.
V diskontech se prodávají hlavně výrobky málo známých firem. Na obalu je třeba "vyrobeno pro ABC" místo jména výrobce. Ten má za tu anonymitu a nízkou cenu zajištěn odbyt ve frekventovaných prodejnách. Nemusí jít vždy o podřadné výrobky. Ale najít něco s dobrým poměrem kvalita/cena dá víc práce, než ve specializovaných prodejnách. Bohužel cenovky táhnou, kvalitychtiví zákazníci musí mnohdy táhnout také - do vzdálenějším měst, kde je co kvalitního k sehnání. Jen paleťáky jsou na každém rohu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 15:05 | Jarmila

Pane Sommer, to my víme. Jenže tou pasterizací se mléce vysráží kasein do malých mikroskopických vloček. Ta alergie není na mléko, protože po SYROVÉM mléce většinou nikomu nic není, ta alergie je alergií právě na kasein. Ani by mléko strávili v pohodě i Afričani, ale museli by ho dostat ČERSTVĚ NADOJENÉ (což není bohužel z technických důvodů možné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 14:54 | Jarmila

Vždyť jsme se nehádali, jen jsme si vyjasnili stanoviska. Mně ze zásady nevadí, když bude v salámu vedle prasete semletá i koza, kráva nebo třeba pštros a pokud to někomu chutná, může si k tomu přidat i piliny ze santalového dřeva. Mně jen vadí, že to na tom není napsané. Ta alergie je fakt, mělo to moje dítě. Lítali jsme po doktorech, dítě jedno vápníkové tablety a mělo doporučeno omezit pohyb. Dva roky nic nepomáhalo. Pohled na čtyřleté dítě, lezoucí po čtyřech na záchod, protože se na nohy bolestí nepostavilo, vadil mně, doktorovi to bylo jedno, já byla jen kverulant, co nechtěl věřit tomu, že růst není přirozený a musí bolet. Řešení jsem našla v knize bylináře Zentricha. Dítě přestalo pít kupované mléko, chodili jsme pro čerstvé a do 14 dnů bylo po bolestech. Ty se ostatně už nikdy neobjevily, protože jsem znala příčinu a dítě dostalo poučení, co může a nemůže jíst. A o vymahatelnosti práva vím své. Už 16 let (!) vymáhám výživné od otce, který se rozhodl, že když je ta demokracie, tak že nebude platit výživné. Za komunistů by šel do basy a zaplatil by výživné i hlídání v base. Za demokracie dluží dítěti více než 100.000,- a já mám v ruce rozsudek, ve kterém se s vážnou tváří praví, že otec nemůže na dítě platit výživné, neboť peníze, které má, utratí v hospodě za alkohol a cigarety, což je jeho jediné kulturní vyžití a kdyby platil výživné na dítě, nemohl by se kulturně vyžívat. Tu formulaci považuji za těžkou urážku, protže moje kulturní vyžití bylo vaření, praní, žehlení a zašívání, přitom jsem makala jak divá, abych uživila sebe i dítě, dnes studující VŠ, takže hradím veškeré náklady sama. Když jsem na soudu požadovala vysvětlení, neomluvili se, to by bylo pod jejich úroveň, ale sdělili mi, že ta formulace byla asi trochu nešťastná. Podotýkám, že jsem se obrátila i na ministerstvo spravedlnosti a na ombudsmana. Ministerstvo prý nemá žádné prostředky, jak přimět pachatele trestného činu napravit svůj čin (a soudy snad u nás řídí Číňani), ombudsman mi po roce a po upomínce sdělil, že jeho náplní práce není řešit lidská práva. A vy se ještě divíte, že se mi ten pseudodemokratický bordel nelíbí?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 14:44 | Jirka

Není třeba se přít o to, že kvalita mnoha věcí klesla. Ale proč na časovou osu místo letopočtu nanášet ideologie? Ty šedé myšky technologie nepokazily. Ony se práce odjakživa štítily. Bez ohledu na momentální stranickou příslušnost. Že za soju v mase nemůže politika, o tom se snadno přesvědčíme pohledem do sbírky zákonů. Je tam snad nějaký, který nařizuje minimální podíl sóji v salámu nebo škrobu v jogurtu? Spíše naopak. Jinak po r. 1990 už u toho zjevně nebyl Husák a jeho nejbližší, ale komunistů je u toho dodnes dost. Jen asi 20% se k nim hlásí, ti ostatní mají období stydlivosti.
Američané také nebyli odjakživa kulatí od hamburgerů, hotdogů a hranolků. Původní osadníci víc fyzicky pracovali a neměli skoro nic, takže je nějaký předražený Big Mac nemohl zajímat, i kdyby tehdy byl. Dnešní velkoměstští amíci pořád někam spěchají a jídlo odbývají fast foodem. Spousta věcí na celém světě se dnes vyrábí na jedno použití. Dříve se řemeslníci za svou práci nemuseli stydět. Dáme-li lidem čas, oni přijdou na to, že nejlevnější nebo nejrychlejší neznamená nejlepší. Pak přestanou kupovat šunt a výrobci šuntů a ostudy řemesel krachnou. A zase bude líp, a nebude to návratem komunistů.
Všude ten předchozí stav určitě nebyl zásluhou komunismu. A tam, kde se komunisté udrželi dodnes, to nevypadá na nějaký rozkvět (Čína, Kuba, S. Korea...). Porovnejte třeba kvalitu čínských prostěradel, kterých se teď kvůli nízké ceně děsí evropské trhy a kvalitu úpletů z našeho Jitexu. Ty čínské by mohly sloužit jako obvazový materiál. Jsou stejně řídké a nevydrží víc, než jedno použití. Pokud v Číně bude hospodářský boom pokračovat, komunismus tam dlouho nevydrží, protože s dobrým hospodařením nemá nic společného. Podle toho, jak se daří hospodářství EU a jak je vedena, bych spíš soudil, že ty bílé hvězdičky na její vlajce měly být na červeném podkladě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 14:36 | Ivan Sommer

Nesnášenlivost mléka se zesiluje s nastupujícím věkem tím, že se zmenšuje produkce enzymů štěpících laktózu obsaženou v mléku. Jde o jev u nás přirozený, můžete si to ověřit u gastroenterologa. Ve světě je nesnášenlivost kravského mléka ve značném rozsahu, velice prakticky se to ukázalo na dodávkách kravského sušeného mléka do Afriky v rámci humanitární pomoci. Afričané nesnášejí kravské mléko snad témě ze 100%. Co se týče divného slova pasterizace, pochází ze jména světovš známého francouzského mikrobiológa a chemika Luise Pasteura z 19.století - působil vv oblasti výroby hedvábí, vinařství, zpracování mléka. Nalezl vakcinu na léčení vztekliny. Bylo by vhodnější, než se pustíte do politických diskuzí, kdybste si oživil znalosti ze základní školy. pak to vypadá, že jste obyčejný omezenec.Sáčky s mlékem jsem naposledy viděl v obechodě asi před měsícem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 14:10 | Benedikt P.

Nezdá se mi, že by u nás po listopadu klesla kvalita potravin. Spíše naopak. Lepší kvalita, širší výběr, plné obchody. Pokud chci lepší potravinu, tak si za ní připlatím. Pokud chci nakupovat levně, jdu do diskontu, ale nemůžu říci, jestli jsou tam méně kvalitnější potraviny, protože to prostě nevím. Jen mi občas přijde, že jsou to takové divné neznámé značky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 14:09 | Starmen

Uvedla jste mléko a uzeniny. Mléko ja na tom myslím cca stejně, ale jistě tohle nevím, takže mne nekamenujte (pasterizovalo se i dříve). Co se týče uzenin, tak jak jsem psal zéleží zdali kupujete uzeninu za 50Kč/Kg nebo 200Kč/Kg. A hodně se snížil podíl "krysího" masa (díky tvrdším hygienickým předpisům). Ale takhle by jsme se mohli hádat do nekonečna.
"Pasterizace je původcem těžké .. " - opak netvrdím
"ale u nich je jiná vymahatelnost práva, zatímco my nemáme takřka žádnou. Za to asi taky můžou komunisti. 15 let po revoluci? Cha, cha. A za vládu, co se hádá o nesmysle místo aby vládla, tvořila zákony a vymáhala si jejich dodržování, za to můžou taky komunisti?" - ach jo.. tvrdím snad někde něco takového ?? Pokud se nepletu, tak jsem napsal, že nemá cenu brát jako axiom či dogma, že dříve bylo líp, ale řešit součsné problémy... a právo je jedním velkým problémem, který máme, tak proč mi podsouváte, že tvrdím, že za současné právo můžou komunisti ??!!?? Upozornění na ČOI je jednoduché, jednou, takřka bez lítání. "Měla jsem produkt XY, stalo se mi to a to, z toho soudím, že tam bylo to a to ikdyž to nebylo uvedeno na obalu" a hotovo. Ti už si poradí sami. Až když byste chtěla vysoudit nějakou náhradu ať už zdravotní či jiné újmy, tak byste mohla narazit na náš právní systém. A s tím souhlasím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 13:49 | Jarmila

Takže popořadě: kvalita potravin ZAČALA KLESAT v 19. stol., ale ještě v r. 1989 byla celkem PŘIJETELNÁ. Po r. 1990 klesla velmi podstatně právě s příchodem nových zahraničních vlastníků. U toho už ale komunisti opravdu nebyli. Pasterizace je původcem těžké potravinové alergie, která se u malých dětí projevuje silným bolením nožiček. Lékaři to ale často neznají, protože jediným lékem je nepít pasterizované mléko, ale pít čerstvé. Kysané mléčné výroby přitom nevadí. "Mu by to doma neprošlo" - ale u nich je jiná vymahatelnost práva, zatímco my nemáme takřka žádnou. Za to asi taky můžou komunisti. 15 let po revoluci? Cha, cha. A za vládu, co se hádá o nesmysle místo aby vládla, tvořila zákony a vymáhala si jejich dodržování, za to můžou taky komunisti? Vážený, kdyby tu byla vymahatelnost práva, tak na to klidně upozorním, já bych se toho nebála, ale nebaví mně lítat 20 let k soudu, trávit čas nesmysly a být mediální hvězdou, já mám starosti jak uživit děti a ušetřit si na důchod a moje hobby je taky zcela jiné, než si ze svého platit zbytečné výlety k soudům.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 13:30 | Starmen

jenom dodám, že v podstatě souhlasím. Naštěstí se ale už začínají objevovat i opačné tlaky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 13:25 | Jarmila

Zlatý Karel IV.! Zloději se usekla ruka a když to nepomohlo, tak druhá, podvodníkovi se uřezalo ucho, lapka se pověsil na náměstí a nepoctivého řezníka nebo pekaře vyráchali ve Vltavě a udělali mu takovou veřejnou ostudu, že se mohl odstěhovat. A to byl Karel IV. feudál a žádná demokracie za něho neexistovala. Jenže byla vymahatelnost práva. Že by se moderní osvícená doba taky občas podívala do historie, když už je to ta učitelka?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2005 13:25 | Starmen

"Pokud řeknu, že jsem byla spokojená s tím, že jogurt byl vyroben z mléka a ne ze škrobu, aby vůbec držel pohromadě, a že v salámu bylo maso, zatímco z těch dnešních báječných, úžasných a jedinečných lahůdkových uzenin ještě koukají sojové boby, tak jsem příznivec starých pořádků?" "Kvalita potravin neklesla jen za komunistů, začala někdy s koncem 18. stol. s hromadným stěhováním obyvatel do měst a s velkou vzdáleností od zdroje potravin." Dyť si sama protiřečíte. Na jednu stranu tvrdíte, že za komunismu byl jogurt jogurt a na stranu druhou sama říkáte, že i za komunismu se mléko upravovalo tak jako teď. Mimo to komunismus/socialismus jako takový s tímto nemá nic společného ("Ani za socialismu se přece nejdřív nepasterizovalo") !!!! to bylo prostě dobou !!!! . Pouze se na to možná u nás přešlo později (tak jako skoro se vším...)
"Váš nápad, že pokud mne potravina poškodí, mám ji ohlásit na obchodní inspekci, je sice zajímavý, leč zcela neproveditelný." - jediný důvod proč by to nešlo ? to přece není na Vás něco dokázat. To si vyzkouší už oni v laboratořích když na to upozorníte. Podívejte se semtam na zprávy. Támhle maminka koupila něco dítěti, výrobek se rozpadl, vznikly ostré hrany, maminka na to upozornila a hopla, výrobek se zakázal dovážet a doporučilo se to samé pro celou EU. A nebylo to jednou...
" No jo, ale on je to zahraniční vlastník a tady na nás zkouší všechny kejkle, které by mu doma neprošly." - ano a to je pesně ono. Řešme tyto problémy a neschovávejme se za axiom či dogma, že "dříve bylo lépe" a tím je to vyřešeno. Mu by to doma taky neprošlo, tak proč to projde u nás ? To není o komunismu/socialismu - kapitalismu, ale o nás (resp. našich představitelích/zastupitelích) .
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Starka

podnikatel, 1.FK Příbram

David Ondráčka

ředitel Transparency International

Jaroslav Starka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
David Ondráčka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services