Investování po česku: pasivní a neefektivní

Nejvíce peněz ukládáme na stavební spoření, životní pojištění a penzijní připojištění. Finanční odborníci o nás říkají, že využíváme investiční produkty rozhodně pasivněji a méně efektivně, než občané "staré" Evropy. ČSOB a CAIP představily zajímavou studii, přibližme si její výsledky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2005 10:46, Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Já jsem zde už několikrát uvedl, že to stavebko mám také ale že se mi to už z principu nelíbí. Když zde někde, tímto opravdu nehorázným způsobem, shromáždíte peníze, tak mj. jedním z předpokládatelných dopadů také bude, že nakonec zvýšíte konečné ceny toho, co by mělo být za tyto peníze nakoupeno. A podívejte se jen na ceny v tomto oboru když stavební spoření začínalo a kde jsou ceny dnes. Přitom cihlářskou hlínu, štěrk a vápenec snad ještě tolik nedovážíme, dřevo také ne a přebytky elektřiny dokonce vyvážíme.
Prosím, netvrdím, že to s tím velkým nárůstem cen je (jen) kvůli stavebnímu spoření. Celý tento okruh problémů, pokud se jedná o jednu ze základních životních potřeb a tou bydlení je, buďto ponecháte volně trhu (z principu toto řešení si odzvonili klíči lidé na náměstích v závěru roku 1989) nebo zde musíte mocí vyšší stále provádět citlivé netržní zásahy a korekce nastavených parametrů. Korekce nejen při akumulaci kapitálu, ale také a dnes především na straně toho, co má být kupováno. A pokud do toho někde vložíte komerční subjekt, nemůžete se potom divit, že banky půjčují opatrně a v realitkách šponují ceny. Navíc zde máte dnes stále vlastně privilegovanou skupinu odekretovanců v bytech za regulované nájemné a zbytek chudáků za údajně tržní nájemné.
Článek je o investičních instrumentech: košer investičním instrumentem stavební spoření, v dnešní podobě, není, je to už dnes splašená kobyla, která se začíná trhat z otěží. Když do toho dnes nově vstoupím, spekuluji na to, jestli se do 6 let kobyla utrhne nebo ne. Ano, v případě utržení ty konečné dopady nebudou fatální, spíše budou mít jen charakter velkého rozčarování.

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 2. 2005 13:36, Jirka

V ekonomice jsem samouk. Rád si lámu hlavu nad věcmi, které mají nějakou vnitřní logiku. Objevování různých vazeb a zákonitostí je docela dobrodružství. Ekonomika je po této stránce dost pestrá a současně je to i o soutěžení. Ve srovnání např. s počítači, jejichž logika je suchá, do ekonomiky zasahuje řada jiných věcí a věd jako psychologie, ekologie, politika... Kdybych ji bral jen jako vědu o penězích, asi by mě nezajímala. Můj vztah k penězům a hmotným statkům je takový zvláštní. Vím, že se bez nich neobejdu a nemám rád špatné hospodaření. Na přepych si ale nepotrpím. Nevadí mi skromné podmínky, ale nesnáším plýtvání. Hodně lidí oceňuje věci jen podle toho, kolik za to jiní chtějí. Já však mám svou cenu pro vzduch, i když ho dýchám zadarmo. Tím je asi dán můj vztah k pojmu investice. Takhle těm skutečně ekonomicky vzdělaným asi často způsobuji kopřivku. :-)

Pokud na Kyiosakiho knížky někde narazím, nějakou si koupím. V poslední době se tady o něm dost diskutuje, tak bych nerad zůstal pozadu.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 44 komentářů)

18. 2. 2005 8:42 | Bernard Bolzano

Přesně na to se chci také zeptat. Alespoň 5 jmen, jinak si budu myslet že tobyl vrátný na pobočce ČS a prodejce "nezávislého" Kapitolu a AWD:)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 2. 2005 8:31 | Bouček Antonín

Bylo by možné prozradit, kdo jsou tzv. "odborníci"? Rád bych si s nimi podiskutoval o investicích starých Egypťanů, když o nich tolik vědí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2005 7:52 | Fredy

Při znalosti údajů, které jsou velice slušně popsány v článku, musí být každému jasné, že je naše republika, pro finanční žraloky, zlatým dolem. Je třeba jim tu lacinou potravu trochu omezit. Zvykli si nic moc nedělat, čerpat prostřednictvím neznalých jedinců státní prebendy a hodně u toho mlaskat.
Dost mě překvapil a zároveň i potěšil větší zájem o nemovitosti. Jen nevím, kolik z toho je myšleno jako skutečné investice a kolik pro vlastní bydlení.
Je nejvyšší čas, aby skončila doba pionýrských začátků mlm bouchačů pojistek a stavebního spoření a prostor dostali odborníci. Myslím si, že je to pole neorané pro skutečné, odborné a poctivé finanční (investiční) poradce. Dostanou šanci?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 2. 2005 4:52 | Hans Wurst

Ve starém Nemecku taky jeste neví , ze s certifikátem na akciový index se vydelá více nez se stavebním pojistením nebo dúchodovým pripojistením
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Baudiš

podnikatel, Avast

Lukáš Kovanda

ekonom

Pavel Baudiš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Lukáš Kovanda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services