Zaměstnanci a OSVČ: nespravedlnost odvodů a dávek

Aby byl vyměřovací základ na sociální a zdravotní pojištění pro zaměstnance a OSVČ stejný, musel by být pro OSVČ počítán jako zhruba 74 % rozdílu mezi příjmy a výdaji. Letos je to ovšem 45 %, v příštím roce pak 50 %. Jsou ale současné sazby pro podnikatele skutečně výhoda? A jaké nespravedlnosti systém přináší?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 1. 2005 11:18, Pavel

No, to tady bylo ještě před patnácti lety. Daňový sazebník s 10 000 položkami, a rozdílné zařazení stejného výrobku (žebřík z odpadového materiálu X žebřík z lehkých slitin - skutečný případ!) ovlivnilo cenu dvojnásobně. A rozlišovaly se VOC a MOC, aby se zabránilo vícenásobnému zdanění atd. Ono něco jiného je platit spotřební daň ze tří výrobků, a něco jiného ze všeho. Zase, jak odbouráte vícenásobné zdanění během výroby. Bude sazba na polotovary a výrobní prostředky 0? A kdo rozhodne, co je polotovar a co je výrobní prostředek? Když se nad tím zamyslíte, je DPH jen přejmenovaná spotřební daň (liší se jen způsob výběru).

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2005 15:37, Fredy

Když pomineme myšlenku, že každá daň je špatná, tak ta z DPH by se mohla nejvíce přiblížit dani ze spotřeby. Musela by ale mít, z důvodu jednoznačnosti, jednu sazbu.

To, co jste zmínil, si dobře pamatuji. Už i proto, že jsem u jedné zkoušky z politické ekonomie moc často používal slovo zisk, místo tehdejšího "nadhodnota" a tak mě paní docentka vyhodila. No a po roce 1989 ji to zase jiní oplatili.
Tehdy u nás nebyla tak rozšířena výpočetní technika a tak se mnoho věcí dělalo ručně. Myslím si, že dnes by to byl máček. Je to spíše akademická úvaha a ani nevím, zda a kde ji ve světě aplikují.

Daň z přidané hodnoty je všeobecná daň ze spotřeby, kterou se zatěžuje přidaná hodnota zboží a služeb. Daň se vybere v každém článku výroby, distribuce a při dodání zboží a služeb, na které se vztahuje. V konečném důsledku tuto daň zaplatí poslední spotřebitel. Daň z přidané hodnoty je stanovena procentem z ceny a skutečné daňové zatížení je zřejmé z každého článku výroby a distribuce. Plátci daně mohou snížit svou daňovou povinnost o částku, kterou zaplatili oni sami ostatním plátcům DPH při koupi zboží nebo materiálu pro své obchodní aktivity. Tento systém zajišťuje, že daň je neutrální pro plátce DPH a zároveň se DPH fakticky přesouvá výrobním a distribučním řetězcem a nezáleží na tom, kolika články projde.

Proč by nemohla být jen tato daň? Někde jsem četl, že celkové daňové zatížení průměrného našince je kolem 40%. Nevím zda je to správně. Co by se stalo, kdyby byly zrušeny všechny daně a ponechána jen DPH s jednotnou sazbou třeba 30%?

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 43 komentářů)

24. 1. 2005 8:21 | Fredy

Někdy jsem si říkal, že by nebylo špatné dát do zákona o "politicích" jednu důležitou podmínků. Kdo nikdy nebyl, alespoň 5 let OSVČ, 5 let zaměstanavatelem a 5 let zaměstnancem, nemá nárok vykonávat funkci politika. Neví totiž o té skutečné praktické "životní" politice vůbec nic.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 1. 2005 7:52 | Sam

Dalším problémem v pohledu na "spravedlivost" je, že já jako živnostník si platím za něco, co nemám šanci použít. Pokud půjdu na nemocenskou, tak mi živnost stojí, nevydělává a já nemám z čeho platit fixní náklady. To nikoho nezájímá. Chřipka, angína nebo běžné nachlazení, drobné úrazy (zlomeniny, vyvrtnutí...) makat prostě musím, jinak zkrachuji a nemám z čeho uživit rodinu. Nájmy, leasingy a podobné věci se platit musí a případné pojištění splátek stojí tolik peněz, že na ně nedosáhnu. Stené je to mimochodem i s úvěry pro pidipodnikatele-živnostníky. Knížecí rady jsou to jediné co dostanu. Škromachovy "zásluhy" o podmínky k podnikání a jeho zcestné (jak jinak než socialistické) názory jsou ukázkou tragické kombinace úrovně intelektu a falešných představ o solidaritě. Přes úpornou snahu vlád ČSSD stále ještě uživím sebe i rodinu, ale už toho začíná být moc. K článku mám ještě jednu poznámku a sice, že podmínky pro rozvoj podnikání byly důležité v 90 letech a nyní jsou snad jen pro ty začínající. Je vidět, že autorka je zcela mimo mísu. Jsou tisíce podnikatelů, kteří sice jakžtakž žijí, ale na rozvoj podnikání nemají a doslova každá 100koruna je pro ně problém. Někdy je to otázka schopností, jindy hraje roli lokalita, nemožnost dosáhnou na úvěr, změna pravidel (slavná EU) nebo třeba stavba supermarketu v blízkém okolí. Takových vlivů mohou být stovky. Podstatné je, že při vší bídě nenatahujeme ruku po sociálních dávkách, ale živíme svoje rodiny, nečerpáme nic od státu a ještě občas zbyde na daně a další krvavé poplatky eráru.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2005 7:23 | Fredy

Díky za článek. Četl jsem jej jen v rychlíku, ale přesto mi tam pár věcí schází.
1) OSVČ platí všechny odvody zálohově, měsíčně a to bez vazby na příjmy a výdaje. Zaměstnanec (zaměstnavatel za sebe a zaměstnance) jen z měsíčního vyměřovacího základu. Možná se to někomu zdá malicherné, ale opak je pravdou. Nejsou jen velcí OSVČ, ale i drobní živnostníci, kteří začínají a už musí platit. Nebo mají dlouhodobější zakázku, za kterou dostanou zaplaceno za delší dobu. Mnohdy si musí vzít provozní úvěr na nákup materiálu apod., ale i na odvody státu. Povinnost platit zálohy je nespravedlivá. Mělo by se jednat o akt dobrovolný, jako v případě nemocenského pojištění.
2) Také jsem nikde nezaregistroval zmínku o povinném pojištění. To platí zaměstnavatel dopředu z výše mezd za poslední čtvrtletí. Jedná se malé částky, za které je možné dostat průměrné krytí. OSVČ si musí také uzavřít pojištění odpovědnosti, ale jeho výše se odvíjí od předpokládaného (nebo minulého) ročního obratu. Jak známo, obrat ještě neznamená základ daně.
3) Jak správně uvádíte, vyměřovací základ u OSVČ je limitován. Má své minimum a maximum. Ale to bylo do zákona zapracováno z jiného důvodu. Neboť sociální a zdravotní se u OSVČ platí ze všech příjmů dle §7. Nebo-li nejen z příjmů za provedené práce (služby - jako u zaměstnance), ale i za prodej a nerozlišuje dlouhodobé zakázky. Představte si, že jako podnikatelka, uzavřete v prosinci lukrativní smlouvu na zhotovení něčeho, co budete dělat v příštím roce. Třeba ve výši 3 milionu korun. Solidní firmy vám zaplatí ještě v prosinci zálohu ve výši 1,5 milionu. Proč ne? Ona si to dá do nákladů, ale vy musíte do příjmů. Vy jste na tuto zakázku nevynaložila ještě ani korunu, ale už z toho budete muset odvést sociální a zdravotní a daň. V příštím roce budete muset platit, kromě nákladů na zhotovení zakázky, i vyšší zálohy na sociální a zdravotní a daň z příjmů. A pak si představte, že s nějakých objektivních důvodů budete muset od zakázky odstoupit a zálohu vrátit. Ujišťuji vás, že byste přestala mít bezesné noci. Vy vrátíte zálohu, ale stát vám nevrátí nic a naopak po vás chce stále vysoké zálohy. U sociálního a zdravotního pojištění existuje možnost žádosti o jejich snížení, ale za určitých podmínek. FÚ se s vámi moc bavit nebude.
Dalším problémem v této věci je třeba prodej investičního majetku. Třeba u nákladního auta. Skončí vám leasing a vy si chcete pořídit stejným způsobem nové. Tak to staré prodáte. Po skončení leasingu je zůstatková cena skoro nulová, ale vy jej prodáte za 1 milion korun. Tento příjem samozřejmě zdaníte, ale odvedete i sociální a zdravotní a rovněž vás čekají vyšší zálohy v dalších letech. Lze to samozřejmě daňově ošetřit jinak, ale ne všichni to znají. Tyto případy se skutečně staly. Proto je tam maximální hranice vyměřovacího základu. Je otázkou zda je vysoká, či nikoliv. Ten systém je špatný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lukáš Kovanda

ekonom

Martin Kuba

politik

Lukáš Kovanda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Kuba
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services