Rizika finančních trhů v otěžích

Richard Koza | | 18. 1. 2005 | 6 komentářů
Akciové trhy jsou neodmyslitelně spojené s rizikem. Pokusíme se poradit vám, jak s ním co nejlépe nakládat a dokonce jej využít, abyste se vyhnuli zbytečným ztrátám. Na finančních trzích je důležité se pohybovat systematicky, ne jako hráč v kasinu. Nezbytný je proto vlastní obchodní plán, jak ho připravit?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 1. 2005 16:14, obyčejný člověk

Skutečně ho znáte? Myslím, že ne a spíše tady pouze plácáte nesmysly ?
Já ho totiž znám osobně a obchoduje již několik let. To že se rozhodl napsat pár článků na peníze.cz a podělit se tak o své zkušenosti s ostatními, je jak ho znám díky jeho snaze udělat obchodování na burzách trochu osvětu. Aby na to lidé nekoukali jako na něco tajemného, co je "rocket science", jak říkají američani.
Takže pro mne je autor dostatečně dobrou referencí a jsem rád , že se z jeho informací mohou lidé lecčemu přiučit.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 1. 2005 20:56, Jirka

ČEZ asi ještě chvíli poroste, ale ne do nekonečna. Chci se vycvičit i na horší období. Navíc si nemyslím, že by letos ČEZ udělal dalších 100%. Ty americké akcie jsem si vybral pro tréning hlavně proto, že k nim mám lepší informační servis než k těm českým a je z čeho vybírat. Každý si tam najde něco, co mu sedne. Na serveru Yahoo mám po ruce téměř vše, co je v brokerské aplikaci. Historická data s možností downloadu, spoustu nástrojů pro technickou analýzu (i když některé grafy si dělám raději sám), zprávy atd. U nás musím obejít několik serverů, abych sesbíral všechny potřebné podklady. Alespoň neznám žádný, kde by bylo vše.
Mimochodem, NOKIA se mi líbí právě proto, že nemá nudný průběh a má pro mně tu správnou vlnovou délku. Dlouhodobě klesá, ale až na jejích střednědobých vlnách budu schopen se slušnou spolehlivostí vydělávat, pak se nemusím bát ani horších období. Na ČEZu bych se nic nenaučil. Jedině při daytradingu a na to nemám peníze, čas ani nervy.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

19. 1. 2005 20:56 | Jirka

ČEZ asi ještě chvíli poroste, ale ne do nekonečna. Chci se vycvičit i na horší období. Navíc si nemyslím, že by letos ČEZ udělal dalších 100%. Ty americké akcie jsem si vybral pro tréning hlavně proto, že k nim mám lepší informační servis než k těm českým a je z čeho vybírat. Každý si tam najde něco, co mu sedne. Na serveru Yahoo mám po ruce téměř vše, co je v brokerské aplikaci. Historická data s možností downloadu, spoustu nástrojů pro technickou analýzu (i když některé grafy si dělám raději sám), zprávy atd. U nás musím obejít několik serverů, abych sesbíral všechny potřebné podklady. Alespoň neznám žádný, kde by bylo vše. Mimochodem, NOKIA se mi líbí právě proto, že nemá nudný průběh a má pro mně tu správnou vlnovou délku. Dlouhodobě klesá, ale až na jejích střednědobých vlnách budu schopen se slušnou spolehlivostí vydělávat, pak se nemusím bát ani horších období. Na ČEZu bych se nic nenaučil. Jedině při daytradingu a na to nemám peníze, čas ani nervy.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2005 17:50 | babicka z Predmeric

Moc to komplikujes ! Za poslední 2 roky rostou ceské akcie mnohem více nez americké a západoevropské ! Napriklad CEZ pres 100% behem 1 roku ! A podle P/E a P/BV je akcie CEZ jeste moc levná ! Technickou analýzu je mozno zapomenout , CEZ roste jenom s malými zuby v grafu ! Nemá význam ji prodávat dríve nez po letech ! Má-li nekdo americkou nebo západoevropskou akcii spadlou hluboko v mínus , snad by ji mel jeste dnes prodat s jakoukoliv ztrátou a koupit jeste dnes za vsechny peníze ceské akcie , jako CEZ a na ty ztráty s cizími akciemi asi vydelá mnohem dríve s ceskýma akciema. Príklad Nokia : jde uz 5 let dolu = na jih nebo vodorovne = na východ. Na ty ztráty u akcie Nokia asi vydeláme mnohem rychleji s CEZ , které jde stále na sever = nahoru.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 1. 2005 12:38 | Jirka

V nedávném článku p. Koza psal o možnosti vstoupit na akciový trh s 2000 USD. To přibližně odpovídá mým možnostem. Zkusil jsem tedy cvičně s touto virtuální částkou investovat na amerických trzích. Při tomto pokusu jsem zažil několik jevů (rizik), které pravděpodobně budou komplikovat život i jiným začátečníkům:
1) Pokušení investovat více, abych ušetřil na poplatcích. Při ostrém investování to znamená riziko, že v prvních nákupech použiji moc velké díly volného kapitálu a nezbyde mi na investici do dalšího titulu se slibným vývojem a nedostatečně rozložím riziko.
2) Pokušení ignorovat stop loss úrovně / nedodržení vlastního inv. plánu. Bojím-li se přijít o virtuální peníze, naostro to bude ještě horší.
3) Pokušení začít s riskantnějšími tituly. Proč bych šel do akcií s výnosem 10% ročně, když mám u OPF vyšší výnos? Mnohé tituly rostou o 50% i více. Jejich nevýhodou však bývá nízká likvidita a vysoká volatilita. Několik dní strmě rostou a pak v jediný den silně propadnou. Tam se lze udržet jen se silnými nervy a bez použití automatických stop loss příkazů, které by mne často vyhazovaly z kola se ztrátou. O to větší je riziko.
4) Neznalost odlišností jednotlivých trhů a způsobů zpracování příkazů může způsobit řadu nemilých překvapení, které s malým kapitálem nemusím ustát. V jejich důsledku zaplatím zbytečně více poplatků nebo promarním vhodný moment pro uzavření obchodu. Byl bych vděčný za články na toto téma, protože tuto oblast nelze trénovat jinak, než přímou účastí na trhu.
5) Odhadujeme-li potenciál titulu pohledem na grafy, máme tendenci odměřovat nárůsty ode dna k vrcholu. Technická analýza umí hodně, ale neznám metodu, která by trefila přesně a jistě dno a vrcholek. Chci-li investovat, až když je trend potvrzen, a vystoupit, až když je potvrzen obrat, musím se vzdát někdy i většiny rozdílu kurzu mezi dnem a vrcholem. To mne nutí sázet předčasně na to, že už se trend obrací, a tím více riskovat. Téměř hotové formace jsou však tvořeny mnoha krátkodobými korekcemi.
6) Nepravidelnost. Zatímco v prosinci jsem se svému portfoliu věnoval denně, v lednu pouze jednou. Momentálně nevím, jak si mé investice více než 2 týdny stojí. Možná 2 stop lossy ze tří investic hned na začátku způsobily částečnou ztrátu zájmu. Možná trochu víc práce a vyčerpanosti k večeru v době obchodování v USA. Každopádně je to vážný nedostatek v disciplíně investora.
7) Tendence nechat se strhnout vývojem bez důkladné analýzy. Ačkoli jsem si mezi obchody dělal poměrně rozsáhlé analýzy a kombinoval spoustu indikátorů, v době, kdy jsem cítil blízkost okamžiku pro nástup, nakupoval jsem na základě pohybu jednoho či dvou indikátorů.
Doporučuji tedy všem, kteří zvažují vstup na kapitálový trh, aby si nejprve ověřili, mají-li potřebnou disciplínu a chladnou hlavu. Stojí to jen čas. Teoretické znalosti pokládám za samozřejmou nutnost. Bez nich si nedovedu představit ani první kroky.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 1. 2005 17:27 | eman

Máte štěstí, akcie vám rostou, tak buďte rád. Není to ale tím, že byste to nějak moc uměl, zadávat příkazy přes internetového brookera umí kde kdo, věřte mi, a o zbytek se postará současný býčí trh...
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 1. 2005 16:14 | obyčejný člověk

Skutečně ho znáte? Myslím, že ne a spíše tady pouze plácáte nesmysly ? Já ho totiž znám osobně a obchoduje již několik let. To že se rozhodl napsat pár článků na peníze.cz a podělit se tak o své zkušenosti s ostatními, je jak ho znám díky jeho snaze udělat obchodování na burzách trochu osvětu. Aby na to lidé nekoukali jako na něco tajemného, co je "rocket science", jak říkají američani. Takže pro mne je autor dostatečně dobrou referencí a jsem rád , že se z jeho informací mohou lidé lecčemu přiučit.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 1. 2005 14:31

Pan Koza neni zadnym profesionalnim obchodnikem - profesional je clovek, ktery se na trhu pohybuje delsi dobu a dlouhodobe dosahuje zisku. Kdou umi ten umi kdo neumi ten uci ^)
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Rusnok

ekonom a politik

Zdeněk Jahoda

podnikatel, Emco

Jiří Rusnok
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Zdeněk Jahoda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services