Zprostředkovatel-odborník neodborným poradcem?

Myslíte si, že investiční zprostředkování a investiční poradenství je jedno a to samé? Mýlíte se. Pokud vám produkt nabídne investiční zprostředkovatel, nejedná se automaticky o investičního poradce. Přestože ale podmínky poskytování těchto služeb zákon významně odlišuje, dochází v praxi k jejich prolínání. A to může působit velké komplikace zprostředkovatelům i klientům.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 10. 2004 5:41, Petr Šafránek

Nemohu souhlasit s tímto tvrzením paní Hanákové: "Investiční zprostředkovatel tak musí splnit mnohem přísnější kvalifikační předpoklady pro vznik svého podnikatelského oprávnění, než jaké jsou vyžadovány pro činnost investičního poradce, neboť ten své služby poskytuje jen v režimu živnostenského podnikání."
Dovolím si totiž tvrdit, že dostupnost živnostenského listu a registrace investičního zprotředkovatele u KCP je prakticky totožná. Narozdíl od pojišťovacího zprostředkovatele neskládá ten investiční žádnou odbornou zkoušku. Pokud nemá potřebnou praxi, nahradí ji pasivní účastní na jednodenním školení a registraci dostane. Jediný rozdíl je v tom, že ŽL dostane i absolvent základní školy, k vydání registrace je třeba škola střední, za kterou je ovšem považováno i jakékoliv učiliště, vydávající výuční list.
Je pravda, že investiční zprostředkovatel má stanovena jasná pravidla svého chování vůči klientovi a je pod větším dozorem, než držitel ŽL na poradenství. Není však pravda, že musí splnit mnohem přísnější kvalifikační předpoklady.

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

13. 11. 2008 22:39 | Jakojá

Taky jsem narazil na www.pojistisesam.cz a chtěl bych od někoho info , kdo s nimi již spolupracoval, či se u nich pojistil. Docela se mi to zdá seriózní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 10. 2008 20:55 | Jakub Maly

Problem je, ze znalosti poradcu se velmi lisi a jak rozpoznat, ze prave mnou osloveny je ten pravy? Narazil jsem na stranky www.pojistisesam.cz, kde se snazi hodne vysvetlit, ale... Mate nekdo s timto poradcem zkusenosti? Pripadne poradite nekoho, s kym mate opravdu dobre zkusenosti? Diky. JM.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 10. 2004 13:24 | Petr Fejtek

Výborný článek a složitý problém. Ale - Evropské direktivy se nemazlí a od začátku roku 2006 bude investiční poradenství hlavní investiční službou. Je to za chvíli a přestože zatím nikdo neví, co to bude konkrétně u nás znamenat (směrnice zachovává možnost národní úpravy), jedno je jisté - vše bude jinak.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 10. 2004 20:05 | trader

Ano , souhlasím s oběma názory:
a) zprostředkovatel dostane registraci za absolvování školení. Na druhou stranu zprostředkovatel není nic jiného než "prodavač" produktů (např. pojištění atd.). Zprostředkovatele tedy platí provize z jím prodaných produktů - platí jej ten ten kdo má zájem své produkty prodat (banky, fondy atd.). Zjednodušeně řečeno : Cílem zprostředkovatele tedy není primárně zájem o klientovo (kupcovo) blaho, ale o tom, aby prodal co nejvice produktů s co nejvyšší provizí. Vztah mezi zprostředkovatelem a klientem je tedy nákup - prodej.
b) poradce je podle mne mnohem důležitější pojem a souhlasím s tím, že vztah mezi poradcem a klientem musí být upraven smlouvou. Na rozdíl od zprostředkovatele je totiž tady klient ten , kdo si platí poradce a očekává jeho názory. Na druhou stranu je mylné se domnívat, že lze očekávat smluvní podmínky něco ve smlyslu : "poradce mi bude radit a když to zvorá a já prodělám, ta mi poradce celou škodu nahradí". Takové riziko žádný poradce na sebe nevezme. Protože nakonec poradce jenom radí - rozhodnutí zda udělat či neudělat danou investici či obchod je vždy a pouze na klientovi.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 10. 2004 8:31 | Zachrdla - TriMan

Poradenství (nejen investiční) by mělo být poskytováno vždy na smluvním základě. Není to sice z právního hlediska nezbytné, je to ale velmi prospěšné. Správně formulovanou smlouvou se dá předejít řadě nedorozumění a dodatečného zpochybňování. Bohužel, tuto formální stránku odmítají především ti, kterým možná záměna zprostředkování za poradenství marketingově vyhovuje.
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 10. 2004 5:41 | Petr Šafránek

Nemohu souhlasit s tímto tvrzením paní Hanákové: "Investiční zprostředkovatel tak musí splnit mnohem přísnější kvalifikační předpoklady pro vznik svého podnikatelského oprávnění, než jaké jsou vyžadovány pro činnost investičního poradce, neboť ten své služby poskytuje jen v režimu živnostenského podnikání." Dovolím si totiž tvrdit, že dostupnost živnostenského listu a registrace investičního zprotředkovatele u KCP je prakticky totožná. Narozdíl od pojišťovacího zprostředkovatele neskládá ten investiční žádnou odbornou zkoušku. Pokud nemá potřebnou praxi, nahradí ji pasivní účastní na jednodenním školení a registraci dostane. Jediný rozdíl je v tom, že ŽL dostane i absolvent základní školy, k vydání registrace je třeba škola střední, za kterou je ovšem považováno i jakékoliv učiliště, vydávající výuční list. Je pravda, že investiční zprostředkovatel má stanovena jasná pravidla svého chování vůči klientovi a je pod větším dozorem, než držitel ŽL na poradenství. Není však pravda, že musí splnit mnohem přísnější kvalifikační předpoklady.
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Roman Janoušek

lobbista, podnikatel a kriminálník

Dara Rolins

zpěvačka a podnikatelka

Roman Janoušek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Dara Rolins
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services