Poplatky stavebních spořitelen: platit, či neplatit?

Je možná obrana proti svévolnému rozhodování stavebních spořitelen o výši poplatků? Má vůbec spořitelna právo zavádět k již uzavřeným smlouvám poplatky nové? A lze se takovému jednání účinně bránit?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 4. 2004 10:58

Jsem také kvůli zvyšování poplatků naštvaný na stavební spořitelnu ČS.
Za smlouvu z roku 1997 již od letoška platím ročně 550,-.
Na druhé straně na ní mám ale stále 4% úrok. Proto ji také nevypovídám
i když už na ní nečerpám státní podporu, a nemohu vkládat na účet.
Nevím, zda by to u případného soudu o poplatek nebyl argument proti mně.
Je mi vcelku jasné, že se mě spořitelna stanovením výše poplatku může
zbavit kdy chce - zkrátka až se to začne nevyplácet, tak smlouvu vypovím.
Jestli mi ovšem spořitelna nepředběhne a nevyhlásí bankrot, aby si mohla
nechat jak mé peníze, tak i ty své úroky. To při své smůle považuji
za nejrealističtější.
Díky tomu období, kdy lidé uzavírali smlouvy aby ještě stihli výhodné
podmínky (já rovněž) budou za pár let vklady nás spořílků kulminovat,
a to je nejlepší doba zavřít krám. Vyhraný letitý spor se spořitelnou
(již v té době zkrachovalou) o 150,-Kč pak jistě potěší. Bude to velký
úspěch nezávislé justice, inteligence a důvtipu soudců a advokátů.
U vlády bude pravice a vše svede na socany. V zákulisí si tito recyklovaní
politici podají ruce a hurá společně s rancema do švýcarské banky, kde se
jistě potkají s inteligentními, neúplatnými a nezávislými soudci a s
výkvětem naší advokacie.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 3. 2004 16:38

Tak jsem to zkoušel i z NT s IE6 SP1 a funguje to.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 138 komentářů)

14. 2. 2004 15:16 | Docent

Teletext TV Prima 13.2.2004: "Za diskriminující a nemravné označila ředitelka České obchodní inspekce v Liberci Marie Kučerová dvojí ceny, které od ledna zavedl Liberec v městské hromadné dopravě a ve Sportovním areálu Ještěd. "Zvýhodnění Liberečanů diskriminuje mimoliberecké a je v rozporu s dobrými mravy, proto s oběma podniky zahájíme v nejbližších dnech správní řízení o uložení pokuty," řekla Kučerová. Dvojí ceny zavedly Dopravní podnik města Liberce i Sportovní areál Ještěd od Nového roku. V případě městské dopravy zaplatí mimoliberečtí při koupi v průměru zhruba o 10% více."
A teď jsem zvědav, jak antimonopolní úřad naopak prohlásí, že dvojí ceny pro klienty stavebních spořitelen jsou naopak mravné a zcela v souladu se všemi zákony ČR :-(.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2004 0:40 | pedro /daemon(zavinac)svoboda(tecka)cz/

Ještě sám sebe doplním (trochu joke): Vydáme si jako klienti platný sazebník úkonů, až si budeme s bankami psát - za napsání dopisu 200,- Kč, za odeslání dopisu 20,-, za obálku 5,-, za dopisní papír 4,-, za nalepení známky 6,- (komu chutná lepidlo?), za účetní položky 5,-. Zaúčtováním účetní položky nám však vznikne účetní položka nová, kterou musíme zpoplatnit poplatkem za účetní položku, čímž vznikne nová účetní položka ... rekurse: viz rekurse) ;-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 2. 2004 0:26 | pedro /daemon(zavinac)svoboda(tecka)cz/

Ti klienti, kteří souhlasili s tím, že banka může měnit ceníky či sazebníky jsou v poněkud komplikovanější situaci než ti, kteří nesouhlasili. Podle mého názoru se platným ceníkem či sazebníkem může stát jen takový sazebník či ceník, který je kompletně v souladu s právním řádem ČR, mám na mysli konkrétně zákon o cenách. Platný sazebník je tedy ten, který klient odsouhlasí, neb dle zákona o cenách se ceny tvoří dohodou mezi prodávajícím (bankou, která prodává služby) a kupujícím (klientem). Sazebník, který klient neodsouhlasí, není platným sazebníkem, ale cárem papíru. Pozor však na mlčení - dle zákona o cenách je dohoda o ceně uzavřena i tehdy, kdy kupující zaplatí cenu požadovanou prodávajícím. Tedy - včas reklamovat a žalovat, žalovat, žalovat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 21:40 | Podlipný

Myslel jsem si to, u nás to tak funguje. Ale pokoj jim nedám, je to jediné, co můžu dělat - stěžovat, vymáhat, otravovat... Jsem rád, že v takové bradži nepracuji, vím, že bych si na to zvykl, jako na každou jinou práci - je to humáč. Stavím je na úroveň cikánů, kteří kopou kanály nebo pobírají dávky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 21:24 | Tomáš Marný

Obávám se, že v tomhle případě neuspějete. Před podepsáním si to chce pořádně prostudovat smlouvu a obchodní podmínky, když se mi to nelíbí, jít jinam (i když, ono v tomhle případě není moc kam, jedna spořitelna za osmnáct a druhá bez dvou za dvacet). Takže při výpovědi před uplynutím pětileté lhůty od uzavření smlouvy jste zaplatil dle sazebníku 0,5% cílové částky, k tomu poplatky za vedení účtu, zaslání výpisu, na státní podporu nemáte nárok, takže i s úroky z částky 37200 Kč jste lehce o oněch 1600,- Kč v mínusu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 18:52 | Podlipný

VSSKB mě naúčtovala při výpovědi po 2 a 1/2 letech spoření, kdy jsem chtěl své prostředky zpět takové poplatky, které jsem v životě neviděl, a nikde nepodepsal souhlas s nimi. Jde o smlouvu z května r. 2001, výpověď 12/2003. Teď to nejdůležitější!!! *********************** Vloženo celkem: 37200 Kč z vlastních prostředků Vratka při výpovědi po 30 měsících: 35600 Kč Rozdíl - jsem v mínusu: 1600 Kč (přes 4% ztráta z nom. hodnoty!) *********************** Tohle je právní stát? Na dva a půl roku půjčím této slabomyslné společnosti prachy, a oni mi vrátí o 1600Kč méně!!!!!!!!
Hledám kontakty za účelem společné žaloby.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2004 15:29 | SedivyJ

mohl byste mi prosim poslat kontakt, nejlepe mailem.
dekuji. autor
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 15:23 | SedivyJ

Pokud byste se mi ozval, rád Vám s medializací odpovědi pomohu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 13:58 | Docent

No to jste jim to nandal. Já jsem kopii reklamace poslal mailem všem 4 pánům z představenstva ČMSS, ode všech přišlo potvrzení o doručení, a ani jednomu jsem nestál za větu "Vyřídí příslušné oddělení", "Budeme se tím zabývat" nebo něco podobného. Takže o morálce stavebních spořitelen si nedělejte iluze. Nejdražší poplatek, který se mně podařilo najít u německé stavební spořitelny, je 9,20 Euro ročně. Čili i v tomhle jsou naše baušpárkasy daleko vpředu, stejně jako banky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 13:47 | douda

Ja jsem jim to poslal. Nepocitam s tim, ze mi poplatek vrati nebo snizi, ale at si uvedomi, ze jejich pocinani je nemoralni.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 12:11 | Dusan Hradil

Mate pravdu, je to slovickareni. Umim si predstavit formulaci "klient se zavazuje za provedene operace na BU platit cenu dle sazebniku platneho v okamziku provedeni dane operace. Tento sazebnik je k dispozici tam a tam. Banka je opravnena jednostranne menit sazebnik nahrad a klienta o tom pisemne a adresne informuje min. 30 dnu pred jeho uvedenim v platnost. Klient ma moznost do okamziku zahajeni platnosti noveho sazebniku s nim nesouhlasit a jednostranne ukoncit smluvni vztah s bankou za takovych a takovych podminek." Pokud by byla smlouva formulovana takto, souhlasim, ze klient souhlasil s pravomoci banky menit ceny. Zda je vsak takova formulace pripustna dle Obchodniho zakoniku je pak otazka druha. Ovsem formulace "klient se zavazuje platit za provedene operace na BU cenu dle platneho sazebniku" odkazuje podle meho laickeho nazoru spis na jeden platny sazebnik. Pokud jej banka zmeni, porusuje zakon. Alfou omegou problemu je neexistujici soudni spor. Pokud by klient mel za zady tym pravniku srovnatelny s armadou, kterou by povolala zalovana banka, pak by to mohlo byt zajimave.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 12:04 | valecko(zavináč)atlas.cz

Možná by to mělo být spíše formou reklamace a především posláno poštou doporučeně, abyste měli důkaz pro další šetření, že jste se ohradili. Maily se snadno ztrácejí....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 12:01 | Rosťa

Mám smlouvu uzavřenou v r.1998 a bylo mi v té době prodejkyní Buřinky tvrzeno, že při optimálním způsobu spoření bude průměrný roční výnos cca 13% po 5 letech a že je pro mne optimální dát si vysokou cílovou částku 200 000 Kč. Uposlechl jsem tedy dobré rady SSČS :=) A jaká je situace po 5 letech a 1 a čtvrt měsíci? Spořím sice optimálně, ale výnos je po 5 letech již jen na cca 7% vlivem zvyšujících se polatků a nyní dále opět výrazně klesne. Poplatek Buřinky je navíc po zvýšení nyní nejvyšší na trhu a to není dobře. Proto jsem mailem požádal SSČS: 1/ Žádám o snížení poplatku minimálně na loňskou úroveň 2/ Pokud zůstane poplatek v uvedené výši, zavazuji se, že já ani moje rodina už nikdy neuzavřu žádnou smlouvu s SSČS, ani s dalšími subjekty České spořitelny, což bude zase naše forma protestu proti zhoršující se ekonomické situaci. Doporučuji všem podobný postup a medializaci případu všude, kde to bude možné. Oni si to příště možná rozmyslí, neboť se jim budou zisky krátit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2004 10:32 | valecko(zavináč)atlas.cz

Jen tak náhodou jsem se podíval na zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, § 6:
"Zákaz diskriminace spotřebitele
Prodávající se nesmí při prodeji výrobků a poskytování služeb chovat v rozporu s dobrými mravy; zejména nesmí žádným způsobem spotřebitele diskriminovat."
Myslíte, že se spořitelny chovají v souladu s dobrými mravy??? A co rozdílný poplatek za vedení účtu u Buřiny (200 pro novější smlouvy a 400 pro starší)??? Není to taky diskriminace?
Jen pro pochopení... Já se sám sebe (ani nikoho jiného) nepřesvědčuji, že spořitelny jednají nefér. Ale hledám pádné argumenty a opory v zákoně, které poslouží jako body obžaloby.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2004 11:59 | Rosťa

Mám smlouvu uzavřenou v r.1998 a bylo mi v té době prodejkyní Buřinky tvrzeno, že při optimálním způsobu spoření bude průměrný roční výnos cca 13% po 5 letech a že je pro mne optimální dát si vysokou cílovou částku 200 000 Kč. Uposlechl jsem tedy dobré rady SSČS :=) A jaká je situace po 5 letech a 1 a čtvrt měsíci? Spořím sice optimálně, ale výnos je po 5 letech již jen na cca 7% vlivem zvyšujících se polatků a nyní dále opět výrazně klesne. Poplatek Buřinky je navíc po zvýšení nyní nejvyšší na trhu a to není dobře. Proto jsem mailem požádal SSČS: 1/ Žádám o snížení poplatku minimálně na loňskou úroveň 2/ Pokud zůstane poplatek v uvedené výši, zavazuji se, že já ani moje rodina už nikdy neuzavřu žádnou smlouvu s SSČS, ani s dalšími subjekty České spořitelny, což bude zase naše forma protestu proti zhoršující se ekonomické situaci. Doporučuji všem podobný postup a medializaci případu všude, kde to bude možné. Oni si to příště možná rozmyslí, neboť se jim budou zisky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 2. 2004 11:58 | valecko(zavináč)atlas.cz

S tím, co píšete se samozřejmě nedá nesouhlasit (s policií mám také takové zkušenosti - vloupání do auta, poškození zámku vchodových dveří, fyzické napadení apod.). Právě proto se to musí nějak rozetnout, ale člověk na to nesmí být sám. Skutečně jedna žaloba v tomto případě nebude nic platná, proto to říkám dokolečka, že to musí podat co nejvíc lidí. Jinak nás zas vezmou na hůl a bude to do budoucna zase jen horší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 11:49 | Docent

Možná se budete divit, ale právě já nejsem zvyklý couvat. Bohužel musím přiznat, ač nemám vůbec v lásce bolševiky, že za jejich vlády se člověk alespoň nějak domohl spravedlnosti, třeba dopisem do Rudého Práva. Nedovedete si představit, kam jsem všude ohledně toho, jak nás Český telekomunikační úřad vyštvává z bytu,psal. Výsledek? Absolutní nezájem, bez odpovědi (poslanec Zvěřina, slavná redaktorka Slonková), v lepším případě poslali stížnost k vyjádření na ČTÚ, jejich odpověď opsali i s pravopisnými chybami (Ministerstvo dopravy, Prezidentská kancelář) a poslali nám ji. Soudy? Výsměch, máte to popsáno v ohlasech k uvedenému článku. Policie? "Jo Vy víte, kdo Vám to auto poškrábal? Tak to nám raději ani neříkejte, protože on na Vás podá trestní oznámení pro pomluvu a my budeme muset stíhat Vás...".Podívejte se na občanské judo, černé ovce, kontroly NKÚ... Pořád stejné, všechno dokola. Nejméně 2 generace bude trvat, než se to v tomhle státě změní. Divíte se ještě, že to lidi radši trpělivě snáší?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 11:00 | valecko(zavináč)atlas.cz

Víte v čem je problém Čechů? Neustále jim nějakých pár mocnářů kálí na hlavu, oni to "trpělivě" snáší, v hospodě na to sice nadávají, ale v konečném důsledku, když jsou postaveni před konkrétní výzvu něco s tím udělat, tak couvnou. Začnou si vymýšlet výmluvy, proč to neudělat a hledat důvody, proč je ten dotyčný mocnář (v tomhle případě stavebí spořitelny) v právu. Důsledkem je potom logicky skutečnost, že mocnářům její moc neustále roste, protože jsou si vědomi, že se nikdo (rozumějte tím VĚTŠÍ SKUPINA LIDÍ) nebude bouřit. To, že zákon (a o mravech ani nemluvě) jsou tady v ČR opravdu pro smích a prostředek pro ukončení anální potřeby, je toho nepřímý důsledek. V Americe se na druhou stranu soudí a bouří pro každou pitomost a přestože jsem tam nebyl, myslím, že tohle by si tam nedovolili (už vidím Vaše reakce....). A soudce je taky jenom člověk, může být klidně souzen, když ho k tomu donutí MASA LIDÍ.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 10:42 | Docent

Se zákonem si v této republice, s odpuštěním, můžete vytřít zadek. Nebo myslíte, že je v souladu s dobrými mravy vystěhovat někoho z bytu proto, že ten byt je nutně potřeba pro papalášského kočího? Vy si třeba myslíte, že ne, ale někteří soudci jsou jiného názoru, viz http://www.mesec.cz/clanky/jak_prijit_zadarmo_k_bytu/
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2004 10:05 | Tomáš Marný

Pokud jsem viděl včera v "Dědictví aneb hoši...", tak se to Bohušovi docela líbilo :-p? BTW v řadě nákladů na veřejné zakázky tenhle poplatek je, jen tam není zvlášť vypíchnut :-(.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Janeček

podnikatel, RSJ

Jiří Paroubek

politik

Karel Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services