Poplatky stavebních spořitelen: platit, či neplatit?

Je možná obrana proti svévolnému rozhodování stavebních spořitelen o výši poplatků? Má vůbec spořitelna právo zavádět k již uzavřeným smlouvám poplatky nové? A lze se takovému jednání účinně bránit?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 4. 2004 10:58

Jsem také kvůli zvyšování poplatků naštvaný na stavební spořitelnu ČS.
Za smlouvu z roku 1997 již od letoška platím ročně 550,-.
Na druhé straně na ní mám ale stále 4% úrok. Proto ji také nevypovídám
i když už na ní nečerpám státní podporu, a nemohu vkládat na účet.
Nevím, zda by to u případného soudu o poplatek nebyl argument proti mně.
Je mi vcelku jasné, že se mě spořitelna stanovením výše poplatku může
zbavit kdy chce - zkrátka až se to začne nevyplácet, tak smlouvu vypovím.
Jestli mi ovšem spořitelna nepředběhne a nevyhlásí bankrot, aby si mohla
nechat jak mé peníze, tak i ty své úroky. To při své smůle považuji
za nejrealističtější.
Díky tomu období, kdy lidé uzavírali smlouvy aby ještě stihli výhodné
podmínky (já rovněž) budou za pár let vklady nás spořílků kulminovat,
a to je nejlepší doba zavřít krám. Vyhraný letitý spor se spořitelnou
(již v té době zkrachovalou) o 150,-Kč pak jistě potěší. Bude to velký
úspěch nezávislé justice, inteligence a důvtipu soudců a advokátů.
U vlády bude pravice a vše svede na socany. V zákulisí si tito recyklovaní
politici podají ruce a hurá společně s rancema do švýcarské banky, kde se
jistě potkají s inteligentními, neúplatnými a nezávislými soudci a s
výkvětem naší advokacie.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 3. 2004 16:38

Tak jsem to zkoušel i z NT s IE6 SP1 a funguje to.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 138 komentářů)

29. 4. 2005 22:44

ZDAR, spořím 8 let u VSSKB s úrokovým zvýhodněním. Nyní si chci vzít úvěr, který je o něco vyšší než cílovka, protože na cílovce už teď skoro jsem. Co to pro mě znamená ? Platil jsem za zvýhodnění, které nakonec nedostanu ( spořitelna úroky přepočítává zpětně )
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2004 10:58

Jsem také kvůli zvyšování poplatků naštvaný na stavební spořitelnu ČS. Za smlouvu z roku 1997 již od letoška platím ročně 550,-. Na druhé straně na ní mám ale stále 4% úrok. Proto ji také nevypovídám i když už na ní nečerpám státní podporu, a nemohu vkládat na účet. Nevím, zda by to u případného soudu o poplatek nebyl argument proti mně. Je mi vcelku jasné, že se mě spořitelna stanovením výše poplatku může zbavit kdy chce - zkrátka až se to začne nevyplácet, tak smlouvu vypovím. Jestli mi ovšem spořitelna nepředběhne a nevyhlásí bankrot, aby si mohla nechat jak mé peníze, tak i ty své úroky. To při své smůle považuji za nejrealističtější. Díky tomu období, kdy lidé uzavírali smlouvy aby ještě stihli výhodné podmínky (já rovněž) budou za pár let vklady nás spořílků kulminovat, a to je nejlepší doba zavřít krám. Vyhraný letitý spor se spořitelnou (již v té době zkrachovalou) o 150,-Kč pak jistě potěší. Bude to velký úspěch nezávislé justice, inteligence a důvtipu soudců a advokátů. U vlády bude pravice a vše svede na socany. V zákulisí si tito recyklovaní politici podají ruce a hurá společně s rancema do švýcarské banky, kde se jistě potkají s inteligentními, neúplatnými a nezávislými soudci a s výkvětem naší advokacie.
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2004 10:05 | karel007

Hurááá, po měsíci dokonce odpověděli!!! Bohužel tak, že je jim velice líto,ale mojí žádosti bohužel vyhovět nemůžou. S přátelským pozdravem klientský servis. Jediný co mi nabízí, je přejít na 2%úročení vkladů při zachování stejných podmínek SP. Je to od nich velmi šlechetné. Nic jiného mi nezbývá, banda jedna. Odcházím meditovat do lesa...nazdar bazar.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2004 18:45 | Roman, stavebky@seznam.cz

V Sazebniku maji zdarma uhradu "za zmenu tarifni varianty", coz je pouze zmena mezi variantou "standardni" a "rychlou". A to je neco jineho nez tarif. Alespon myslim, ze takhle by Vam to vysvetlili. Osobne bych se soustredil na dva body: jednak - jak pisete - "mimoradny pozadavek klienta", zadny takovy neni, nic o mimoradnosti se nepise ani v dodatku, je to tam psano naopak jako vyslovna podminka banky, jasny rozpor. A druhy bod - poruseni vseobecnych podminek, kde pisi, ze "klient si muze vybrat" mezi tarify, ale dodatek na zvyseni cilove castky takovy vyber neumoznuje. Obe to jsou veci, ktere v tech jejich papirech proste stoji cerne na bilem a cim vic o tom premyslim, tim silnejsi mam dojem, ze by to opravdu mohl byt material pouzitelny i u soudu.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2004 18:43 | Roman, stavebky@seznam.cz

Je to tady: http://www.mesec.cz/clanky/maji_stavebni_sporitelny_pravo_zvysovat_poplatky/nazory
Přesně tenhle odkaz tam také mám. Ale včera jsem to kontroloval a dělalo mi to to samé, nevím, čím to je, asi mají něco takhle nastaveného na Měšci? Zkusím ho tam šoupnout nějak jinak.
A ta lišta z Centra je nesestřelitená, ať klikáš kam klikáš. :-) Jediný způsob - kliknout na odkaz pravým tlačítkem myši a zadat "Otevři odkaz v novém okně".
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2004 16:38

Tak jsem to zkoušel i z NT s IE6 SP1 a funguje to.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2004 15:27 | P.

Díky docente! vyzkouším to. Mám IE, dokonce nějakou šestou verzi, ale jak vidno, koně z jedné stáje netahají vždycky za jeden provaz (opratě :o) Může to být tím že to běží na NT? (přecházíme na XP, ale ještě na mne nepřišla řada).

Dík P.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2004 14:37 | Docent

Je otázka, zdali se změna tarifu vyplatí i v případě, pokud si budete brát úvěr - viz http://www.mesec.cz/clanky/stavebni_sporeni_zmena_tarifu_se_nevyplati_vzdy/. Ovšem zcela určitě se vyplatí stavební spořitelně :-(.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2004 14:33 | Docent

Jak jste se jistě dočetl v diskusi zde nebo na jiných finančních serverech, Ministerstvo financí to nezajímá. Spořitelny spoléhají na to, že kvůli stovce se s nimi nikdo soudit nebude. A pokud bude, mají nepochybně dost prostředků k přesvědčení soudu... Ostatně o zázračném prozření soudkyně je zmínka v diskusi k tomuto článku: http://www.mesec.cz/clanky/jak_prijit_zadarmo_k_bytu/. BTW samozřejmě po celou dobu smluvního vztahu platí OP platné v den podepsání smlouvy, jenže jak jste se již sám přesvědčil, je Vám toto konstatování platné jak mrtvému zimník...
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2004 14:25 | Docent

MF to nemá v kompetenci - spíš si ouředník nebude přidělávat práci. Proč má MF v kompetenci schvalování Obchodních podmínek stavebních spořitelen? Aby mělo oddělení s x nemakačenky práci na y měsíců?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2004 14:23 | Docent

Diskuse ke článkům na Měšci jsou úúúplně dole pod článkem, obvykle nad nimi bývá nějaká anketa :-), tak třeba http://www.mesec.cz/clanky/stavebni_sporeni_zmena_tarifu_se_nevyplati_vzdy/. Možná by to chtělo vyměnit prohlížeč, v IE a Mozille to funguje :-).
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2004 14:15

Romane, na svojem webu máš odkaz na podobnou diskusi která běží na serveru Měšec. Teda mesec.cz :o) ale když jsem na to kliknul tak se mi načetla jenom stránka www.mesec.cz a diskuse nikde. Docela rád bych se tam taky podíval protože mne to docela zajímá. Můžeš prosím ten odkaz opravit?
Jo, a taky když jsem se ocitnul na tom měšci, tak mi tam zůstala ta protivná navigační lišta od Centra. Je mi jasné že když je na webparku hosting zadarmo, tak že tam chtějí mít reklamu. Ale proč to zůstává i když se člověk dostane někam jinam? Nedá se s tím něco udělat?
Díky Petr
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2004 12:55

Vše o čem píšete, se mi stalo, změna mě stála cca7000,-. Ale aby lišák nebyl tak zlý, nabídl mi super věc, pokud budu čerpat úvěr ze smlouvy do konce dubna!! tak mi poplatek 7000,- za změnu tarifu vrátí. Takže nabídku, abych do 6 týdnů sehnala nemovitost, na kt. budu čerpat úvěr považuji jako výsměch ze strany stav.spoř.víte asi o čem mluvím, mám dojem, že to asi nestihnu. Dále si myslím, že v platném sazebníku je rozpor ve tvrzení: změna tarifu je zdarma. tečka. ale za změnu tarifu INVEST (uvedeno v kapitole mimořádný požadavek) je poplatek 1/3 všech dosud připsaných úroků. Pak ale není pravda, že změna tarifu je zdarma.Zdarma není, je s poplatkem, toto tvrzení tam nemá co dělat.To je zavádějící informace, na kt.jsem já konkrétne doplatila.já jsem měnila jen tarif, neměla jsem žádné mimořádné požadavky,toto jeednání je nápadně podobné praktikám podomních prodejců.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 3. 2004 12:55 | Roman, stavebky@seznam.cz

Dovolil jsem si k tomu všemu poznamenat následující:
http://stavebky.webpark.cz/namety_20040310.htm
ÚOHS by měl prověřovat nejen kartely, ale to, zda nějaká firma prostě nezneužívá svého postavení na trhu, nebo se pletu?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2004 11:37 | Martin

Soud - snad jediná cesta, jak se bránit. Není tady nějaký právník, který by sepsal kuchařku, jak podat žalobu a taky text žaloby? U soudu jsem nikdy nebyl a všechno zjišťovat nebo platit právníka se mně moc nechce. Stačí někde zveřejnit vzor žaloby, jestli se obracet na soud podle bydliště nebo podle sídla spořitelny, kolik budou stát soudní poplatky a tak. Rád se připojím, pokud budu vědět jak na to. U Lišky by to mělo být jasné - poplatky může zvedat jen v případě podstatného zvýšení správních nákladů, což vzhledem k inflaci řádu procent neopravňuje ke skoku z nuly na 100 Kč. A samotné poplatky i bez zvýhodnění taky rostly velmi rychle. Pokud podá žalobu více lidí, snad se leknou. V úspěch u soudu nevěřím, doufám že postačí jen podání žalob a pak chodit na jednání a Liška se zalekne.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 3. 2004 11:30 | Martin

Zkusil se někdo obrátit na ČNB, že Liška porušuje smluvní podmínky? Kromě soudu je to snad už jediná instituce, kam se lze obrátit. Liška i na opakovaný dotaz odpověděla to samé a nespecifikovala, v čem se podstatně zvedly správní náklady. Ministerstvo financí to nemá v kompetenci, to se pouze stará o pořádek v oblasti státních příspěvků. Kartelová dohoda se určitě neprokáže, takže Úřad pro ocgranu hospodářské soutěže asi taky nemá význam.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2004 21:53 | KarelM

Právě jsem obdržel odpověď od Reiffeisen stavební spořitelny. Cituji: ============================== Vážený pane,
na základě Vaší písemné námitky k výpisu z účtu stavebního spoření č. xxxxxxxx týkajícího se úhrady za správu finančních prostředků v souvislosti s úrokovým zvýhodněním a úhrady za vedení účtu sdělujeme následující.
v souladu s Všeobecnými obchodními podmínkami (dále VOP), které tvoří přílohu Vaší smlouvy o stavebním spoření je stavební spořitelna oprávněna účtovat úhrady za své služby (§ 26 VOP). Dle sazebníku úhrad za poskytované služby platného od 1.10.2003 byla služba - správa úrokového zvýhodnění - zpoplatněna úhradou ve výši Kč 90,-/ ročně. Úhrada za vedení účtu činí Kč 70,- čvrtletně.
Úrokové zvýhodnění je uváděno až na závěrečném výpisu z účtu klienta, tzn. až po splnění všech podmínek pro jeho získání (§ 8 Úročení vkladů bod 4). Přitom však musí RSTS po celou dobu spoření předpokládat, že klient tyto podmínky splní a na úrokové zvýhodnění mu vznikne nárok. Proto je pravidelně definována výše prostředků potředbých pro výplatu tohoto zvýhodnění a ta je evidována v systému stavební spořitelny a pro tento účel rezervována.
Přílohou tohoto dopisu Vám zasíláme platný sazebník úhrad RSTS.
S pozdravem ==============================
1) Vůbec se neobtěžovali vysvětlit, v čem spočívá "podstatná změna nákladů" pro zvýšení poplatku za vedení (na dvojnásobek původní výše).
2) Nezajmá mne, že musí něco definovat, evidovat a rezervovat - o úrokovém zvýhodnění věděli už od začátku smluvního vztahu. Pokud to věděli, měli me na tento poplatek uporoznit před podpisem, což neučinili.
3) § 26. v mých (starých) VOP se týká úmrtí účstníka stavebního spoření, což vůbec s problémem nesouvisí (i když mě málem trefil šlak, když jsem ten jejich výplod přečetl :). Jediné vysvětlení je, že se odkazují na SOUČASNÉ VOP (§ 26 Úhrady za služby stavební spořitelny). Ptám se, může se SS odkazovat na SOUČASNÉ VOP, anebo musí postupovat podle VOP platných v době uzavření smlouvy? Ve starém VOP je totiž § 23 (Úhrady za služby stavební) v úplně jiném znění než teď.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2004 10:52 | karel007

nechci vydělat, ale jen kompenzovat navýšení, které ze mě vytáhli. Je jasné, že se to může během roku změnit i zásadně.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2004 10:46 | karel007

Vzhledem k tomu, že si budu brát v létě od stejné stavebky úvěr z mého starého SS, tak jsem se rozhodl že pošlu pouze něco ve stylu: "Vzhledem k tomu, že se tato částka oproti roku 2002 zvýšila o plných 100%, a na tuto skutečnost jsem nebyl předem upozorněn (tím myslím, že mi nebyla nabídnuta možnost přechodu na jiné, pro mě výhodnější podmínky), žádám o storno výše uvedeného poplatku a jeho přeúčtování na původně sjednanou částku 200,-- Kč." O soudním sporu nemůže být z pozice řadového dělníka platícího daně ani řeč, leda že bych se trochu přičmoudl a hnal to přes sociálku a lidská práva ?:-( Podle mého názoru jde náš stát a všechno stím spojené k .....a bude asi ještě hůř.
Zdar a hodně síly všem lidem opravdu dobré vůle !!! budeme to mít v tomto světě ještě hodně těžký, protože s těma lumpama co si s námi dělají co chtějí, demokracie nezatočí, ba naopak. Tím nechci znevažovat tyto debaty, ale v důsledku nám jen těžko pomůžou, jak ostatně čtu ve vašich příspěvcích.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2004 10:40

Tady bych si dala pozor, některé spořitelny Vám úroky vemou zpětně, takže na tom určitě nevyděláte. Ověřte si tuto informaci u spořitelny.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/7

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Leszek Wronka

hudebník a podnikatel, Bontonland

Dana Bérová

exministryně a podnikatelka

Leszek Wronka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Dana Bérová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services