Čas jsou nejenom státní peníze

Petr Fejtek | | 7. 10. 2003 | 8 komentářů
Oblibu penzijních fondů zajišťují zejména státní příspěvky. Míra výnosnosti jakýchkoli fixních prostředků vždy ovšem v čase klesá. Pokud hodláte spořit 20 a více let, právě zhodnocení peněz ve vlastním penzijním fondu, nikoli státní příspěvek, rozhodne o tom, jestli budete v důchodu obědvat chléb se solí na Šumavě nebo chobotnice v Řecku.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2003 8:49

PRosím Vás chtěl bych se zeptat co je výhodnější
PEnzijní připojištění nebo Kapitálová životní pojistka?
Poradí někdo.
Děkuji

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 8 komentářů)

8. 4. 2004 13:22 | Bouček Antonín

Tuším, že absolutní výnosnost by se měla poměřovat volatilitou výnosů, aby byl celkový obraz o ziskovosti úplný. Říká se tomu Sharpe ratio a vzorec vypadá takto: (průměrný výnos - bezrizikový výnos)/směrodatná odchylka výnosů.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2004 12:14 | Jája

No jo, ale v Británii se po 2. sv. válce neznárodnily penzijní fondy a veškerý průmysl jako v Čechách (přesně řečeno: byly poprvé totálně rozkradeny) a zase se to tam po dalších 50 letech neprivatizovalo (to bylo všechno rozkradeno podruhé). Tak jak to chcete srovnávat? Amerika zase viděla 2. sv. válku jen zdálky a dodneška si přepečlivě chrání, aby se ani náhodou nedostala na její území (i když sama strká nenechavé pazoury do celého světa). Ostatně, viděl jste tu hysterii po 11. září? To se Ameriky jen letmo dotklo to, co sama provádí jinde a už nám pohotově servírovala srdceryvné obrázky dětí, které měly strach, jestli nevletí letadlo do jejich bytu. O naprosto stejných otázkách dětí z Jugoslávie, Afghanistánu, Izraele, Iráku, ale i z Koreje, Vietnamu a jiných zemí jsem ale dodneška neslyšela.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2004 12:05

To záleží na mnoha věcech, m.j. i na tom, kdy umřete. Pokud je Vám 30 a zemřete v 50, pak jednoznačně kapitálové nebo investiční pojištění. Vaši příbuzní z něho alespoň něco dostanou, zatímco u penzijka přijdou o celou státní podporu. Pokud je Vám ale opravdu 30, tak proč nezačnete ukládat přebytečný peníz do OPF?
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 12. 2003 10:20 | Rostislav S.

Slušný názor, ale bohužel naše společné vyhlídky (naší společnosti) jsou dlouhodoběji neudržitelné. Můžeme například počítat v dlouhodobém měřítku s resecí a s nástupem agresivních asijských expanzí také s nedostatkem pracovních příležitostí. Je však možné optimisticky předpokládat, že dovoz levného zboží, které do budoucna určitě i stoupne na kvalitě, naše ekonomiky spíše oživí a náš průmysl se začne zabývat jinými (novodobějšími) užitnými hodnotami. Vždy je to přece o tom sehnat co nejlevnější pracovní sílu, a tak lze předpokládat, že růst a stabilita je nevyhnutelná, pokud se lidstvo nedostane na samý pokraj svých možností..a v tom bych viděl možný fatalní důsledek dneška.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 10. 2003 7:44 | bee

NEVĚŘÍM TOMU, že komunisticke/socialisticke vlady nechaji miliardy v penzijnich fondech jen tak lezet ladem, kdyz jejich volici nebudou mit co do huby :-( po znarodneni, pardon zdaneni cca 90-95%, bude zase na chleba pro uredniky, socialne potrebne, minority... :-{ ja osobne od pristiho roku stahuji penz.pripojisteni na 100Kc mesicne..pouze symbolicky...
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2003 8:49

PRosím Vás chtěl bych se zeptat co je výhodnější PEnzijní připojištění nebo Kapitálová životní pojistka? Poradí někdo. Děkuji
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 10. 2003 13:58 | FejtekP

Nadhodil jste spoustu hypotetických otázek i hypotéz. Státní pokadna je v rostoucím deficitu v Británii přes čtvrt tisíciletí, v USA téměř čtvrt tisíciletí. Naše zadlužení je stále jen velmi únosné. Lze uvažovat s určitým (mírným) zhoupnutím inflace, ale po "vplynutí" do Eurozóny by se (hypoteticky) měla stabilizovat na cca 2 %. Což neznamená, že nepřiletí zelení marťani a nevypijou nám všechnu ropu - inflace po prvním ropném šoku v USA vylétla na 27 % (1974). Když přiletí ti červení a budou nám pít krev, bude ovšem hůř. Tragická je situace nrvyléčitelně nemocného, ta naše je jen mírně absurdní (na to jsme si však už zvykli). No a penzijní i zdravotní systémy pochopitelně zaplatíme (samozřejmě ze svého, jiné nemáme) - a ještě rádi.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 10. 2003 9:21

Inflace 1.8% ? Tím asi myslíte růst cen komodit ve spotřebním koši. Růst peněžní zásoby (která za posledních pár let vzrostla pětinásobně) tím myslíte asi těžko, že. Při konstantní peněžní zásobě a růstu HDP by měla být permanentní deflace (to by se to spořilo na důchod) - to by ale ČNB nesměla tisknout barevné papírky jako pominutá. Když mi teď nejaká penzijní pojišťovna slíbí milion korun v momentě mého odchodu do důchodu (řekněme za 30 let), co to vlastně znamená? Milion Kč je dnes cca 30000 EUR. Což za 30 let může být JEDEN průměrný evropský plat - v tom lepším případě - pokud vůbec nějaké EURo bude ještě existovat (vzhledem k deficitu rozpočtů, neudržitelnosti sociálního státu, tisku nekrytých úpeněz ECB, tragické situaci státních penzijních a zdravotních systémů, atd...).
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Dušan Kunovský

podnikatel, Central Group

Petr Zahradník

ekonom

Dušan Kunovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Zahradník
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services