Situace v Union bance

Pobočky banky jsou zavřené, státní pomoc je vyloučena, bankovní rada ČNB dnes možná začne správní řízení na odejmutí licence ústavu. Toto je stručná charakteristika situace v Union bance, kterou redakce Peníze.cz sleduje a bude vám postupně přinášet aktuální informace.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 4. 2003 14:53

Pane Zargon, děkuji, že jste potvrdil alespoň to, že audit je k ničemu. Pokud auditor není vysloveně vůl nebo hazardér (pro odebrání licence - viz Andersen) má vždy v rukávě klausuli, jenž mu uchrání jeho výrok i při pádu firmy. Vždyť jde vždy o jen jeho příjem za audit. Na firmách nezáleží.Ty se musí udržet co nejdéle i když to jde od deseti k pěti. Je to přeci příjem auditora.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 4. 2003 17:38, Honzajs

Běžte.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 92 komentářů)

27. 3. 2003 9:27 | Miloslav

Pane, jestli si myslíte a jiní Vám podobní, že audit všechno vyřeší či vykecává, jste na omylu. Audit je jenom potvrzení od jednoho účetního (auditora), který získal licenci vystavenou jiným účetním, placeným státem k tomu, aby kontroloval jiné účetní, kterým stát nařídil, že musejí být kontrolovaní. Nejdříve si musíme říci co je to audit. Audit je potvrzení, že jste Vy, co by účetní, veškeré doklady firmy zaúčtoval správně podle schválené účetní osnovy podle zákona o účetnictví. Pozor !!! Audit neřeší, zda jste Pepíkovi za jeho dodávku cihel zaplatil 5 Kč nebo 20 tisíc Kč. To je auditorovi jedno. Takže nakonec výsledek je, že víte za vlastní peníze řádu desetitisíců až milionů korun, které zaplatíte auditorovi, že účetnictví je v ažůru. Že jste před krachem, víte i bez tohoto auditu. Nakonec auditoři jsou taky pěkná pakáž. Zářný příklad renomované auditorské firmy Andersen. Je to přihrávání obrovského balíku peněz daňových poplatníků auditorům, kteří pak pouštějí chlupy "velkému mágovi" zato, že mu usnadnňuje sladký život a ponechává mu licenci. Závěr je zase jenom jediný. Audit je jedna velká veřejná lumpárna, za kterou daňový poplatník platí. je to zase jenom skrytá forma další daně. Alespoň těch firem, co auditem musí projít. Výsledek je opět k ničemu, protože jen účetní firmy je jediná osoba, která dobře ví jak na tom firma je. To neví ani ředitel za daleko více peněz platu. Neberu Vám ale iluze o tom, že si myslíte, že audit je zázračný nástroj řízení firmy. A že se v účetnictví dají dělat kouzla, to snad víte. Nebo si myslíte, že kdyby Vám auditor udělal audit hospodaření Vašeho rodinného rozpočtu a financí, že byste byl moudřejší? Podobné je to s arbitráží. V Londýně jsme vyhráli a co to bylo platné, když ve Stockholmu jsme tutéž, ale tutéž kauzu zase prohráli. Přičemž to bylo o tom samém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 3. 2003 9:16 | Harpagon

Vážený pane, najděte si čas, prostudujte si zákon o bankách a najděte si tam ustanovení, které zakazuje bance disponovat s Vaším vkladem! Nenajdete nic.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 3. 2003 9:07 | Honzajs

PROSTUDUJET SE BANKOVNICTVÍ.
Kapitál banky musí tvořit min 8% aktiv. Zbyných 92 % je kryto vklady. Drtivá většina půjček je tedy z vkladů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 3. 2003 9:02 | Honzajs

Zřejmě nerozumíte tomu, co to znamená disponovat s vkladem. Doporučuji vám prostudovat si základy bankovnictví.
Banka se zavazuje, že mi peníze vrátí i s úrokem. JSEM TEDY VĚŘITEL. Mezi tím s nimi ale pracuje.
Dispozce s vkladem znamená, že se mění výše vkladu - to banka normálně nesmí, v tom se shodneme. Ale když tam fyzicky přinesete 10 T, tak Vám je připíše na účet. Fyzickzy je ale dá XY, který se vybere a jemu je z účtu odepíše.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 3. 2003 8:53 | Miloslav

Pane je to jednoduché. Banka má svůj kapitál. Z něj může poskytovat půjčky do alelůja. Kapitálem banky však nejsou vklady deponentů. Chcete-li vkladatelů. Pamatujte !!! Nejlépe se podniká za cizí peníze. Zvláště v Česku a dále na východ. I zástavárník a lichvář fungují čestnějším způsobem než banka. Proti zástavě poskytnou hotové peníze za předem domluvenou hodnotu. Přinesete zpět dohodnutý peníz a je Vám vrácena Vaše zastavená věc.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 3. 2003 8:44

Nikoliv. Věřiteli jsou sobě navzájem akcionáři banky. Pro vkladatele banka plní funkci depozitáře. Pokud si u banky pronajmete bezpečnostní schránku a vložíte do ní své peníze, šperky a jiné cennosti, v případě krachu banky si je prostě vyzvednete a odejdete domů. nebo jste názoru, že to propadlo ve prospěch banky? Pak je mi líto. Váš účet vedený u banky má Vaše jméno nebo jméno Vaší firmy a banka na něm operuje Vaším jménem. Nikoliv svým. Doporučuji znovu přečíst si zákon o bankách. Nepřidávat si a nevymýšlet si situace typu co kdyby a jak. Platí co je psáno. Banka může s vkladem vkladatelů disponovat jen tehdy, dá-li klient bance k tomu souhlas. Nikomu se ale nebrání tento souhlas dát. Neznám jedino osobu, jenž tento souhlas bance dala. Pane, přeji nádherné iluze o bankách. Alespoň těch co jsou v českém Mindžapúru. nezbývá než zajistit své peníze jinak než prostřednictvím bank. Bohužel většina lidí jsou trotlové. Já jím byl taky. Od 21. února už jím nejsem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 3. 2003 8:34

Pane, princip bankovnictví jsem pochopil velmi dobře. Odrbat vkladatele. Banky mají základní kapitál. S tím si mohou podnikat jak chtějí. Nesmí však jejich hodnota klesnout pod 500 mil. Kč. Dále vklady klientů zpoplatňuje. Při ceně 50 - 150 Kč za účet a 10 Kč za položku je to slušný měsíční příjem. Představte si pane, že budu spravovat Váš dům. Po čase jej prodám, a Vám řeknu, že o 90% ceny domu do výše xyz Kč si peníze vyzvedněte u hajzlbáby na Václavském náměstí. To se Vám určitě líbí. Vklad na účtech jsou peníze vkladatelů a nikoliv banky. Přečtěte si ještě jednou smlouvu o založení a vedení účtu. Jinými slovy, pokud banka chce s Vašimi vklady obchodovat musíte jí k tomu dát souhlas. I to je v zákoně o bankách. Pokud bance souhlas nedáte, nesmí na Váš vklad sáhnout. Je mi líto, že tomu nerozumíte. I když bankéře s jejich chováním chápu. Filosofie je jednoduchá. Mít se dobře za blbost druhých. Aby tato blbaktivita byla snížena, je tu ČNB a Úřad k tomu, aby dohlížely na to, jako banky hospodaří. Zda mají likviditu a podobně. V případě hrozící nesolventnosti, ještě za jejich likvidity omezit jejich aktivitu. Nikdy však nejde o peníze vkladatelů, ale o peníze majitelů. Buďte zdrávi, věřící. Muslimové také věří, že se dostanou do nebe k Prorokovi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2003 15:44 | Honzajs

Dovedeno do důsledků je vkladatel VĚŘITELEM banky. Banka s jeho penězi samozřejmě pracuje.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2003 15:40 | Honzajs

A z čeho podle Vás asi poskztuje půjčky??
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2003 14:30 | Harpagon

I když chápu Vaši situaci, nepochopil jste princip bankovnictví: banky přijímají vklady a takto získané peníze používají na poskytování úvěrů, investování do cenných papírů ... Vaše jsou peníze, pokud jsou před přepážkou, za přepážkou jsou to peníze banky. Vše funguje za předpokladu, že nenastane run na banku. Předpokládám, že příště uschováte své peníze do slamníku, protože tak fungují všechny banky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2003 12:55

Pane, je to jednoduché. Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách. Stačí vzít rozum do hrsti alespoň teď, když jsme jej neměli dříve. Základní znalosti o bankovnictví s tím nemají nic společného. Banka s vaším vkladem bez Vašeho souhlasu disponovat nesmí. Disponovat může jen se svým kapitálem. Vklady klientů nejsou kapitálem banky. Takže pane, pokud tomu nerozumíte, tak si ještě jednou projděte základní principy bankovnictví.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2003 12:48

Každý klient jakékoliv banky uzavírá s bankou smlouvu o zřízení účtu č. .... a podmínky jeho správy. Dále může uzavřít smlouvu o termínovaném vkladu. Opět na číslo účtu. Banka se podpisem smlouvy stává pro klienta depositářem. Podle zákona č. 21/1992 Sb., s použitím vzorového textu smlouvy o založení účtu zveřejněného v úředním listu č. 31/1994 Sb., nemá žádná banka právo bez souhlasu svého klienta s jeho jakýmkoliv vkladem disponovat. Tím spíš, když za správu si vybírá poplatky. Banka má právo dispnovat pouze se svým vkladem - jistinou - jměním. To je v současné době minimálně částka 500 milionů Kč. Pokud banka sáhne bez vědomí klienta na jeho vklad je to krádež. Případné konkursní řízení nemá s uspokojením práv klientů nic společného. To se z průseru vylízává pouze vlastník banky v rámci těch 500 milionů Kč. Proto navrhuji podat žalobu o náhradu škody za poškození klientů a neoprávněné nakládání s jejich vklady a to na soudruhy Vávru, předsedu představenstva Union banky a celé její představenstvo, aby už se jednou provždy byl takovým lumpárnám udělán konec. Kdyby někdo řekl o panu Vávrovi, že je grázl a patří za katr a ne do banky, připojím se k němu se svojí podporou. Za druhé je třeba podat žalobu na guvernéra ČNB pana Tůmu za napomáhání tomuto trestnému činu krádeže. A nakonec za třetí na pana Taubera předsedu či ředitele Úřadu pro dohled na bankami. Tito pánové již nesmí po nástupu do Pankráckých pokojů z nich více vyjít. Prosím ostatní postižené krachem banky o kontakt, abychom společně těmto pánům dále případnou netečností neumožňovali prožívat na náš úkor sladký život. Uvědomme si všichni, že tito páno nás sprostě okradli o naše vklady v této bance deponované.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 3. 2003 12:35 | Velkostatkář

A to jste vyčetl kde, že: "Žádná banka nemá právo disponovat s penězi klientů na jejich účtech bez jejich souhlasů"? Pokud se odvoláváte na civilizovaný svět, měl byste disponovat alespoň základními znalostmi o fungování bankovnictví. K Vaší žalobě se rozhodně nepřipojím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2003 12:07

Hledám spojence k žalobě na všechny grázly co jsou odpovědní za pád Union banky. Žádná banka nemá právo disponovat s penězi klientů na jejich účtech bez jejich souhlasů. Je to krádež a za krádež by se mělo zavírat. Alespoň v civilizovaném světě se tak děje. prosím o kontakt na e:mail : allurementus@seznam.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 3. 2003 18:46 | Harpagon

Jde o firmu Ten Spirits Security, s.r.o., Moravská Ostrava, IČ 25875540, 100 000 Kč základní kapitál, vznik 7.3.2001, jeden společník + jednatel: Martin Chamr , r.č. 7812255121 . Předmět podnikání: - zastavárenská činnost - koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej. Je to typické, když dojde k nějaké investiční nehodě, sletí se podobní podnikavci jako supi na mršinu. Klienti UB budou mít dost času, bude-li prohlášen konkurs, aby zvážili, komu svěří obhajobu svých zájmů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 3. 2003 8:47

Nabídněte podmínky obchodu s pohledávkou vůči Union bance ve výši 2 mil Kč !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2003 9:23

a jak ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 3. 2003 7:51

Myslím si,že je velice důležité zorganizovat pokud možno co nejvíce postižených klientů UNION BANKY a.s. do jednoho houfu,to přece musí být velká nátlaková skupina, která si může dovolit působit na všech možných úrovních za podpory profesionálních právníků.Chce to širší publicitu o způsobech úspěšné vymahatelnosti práva na území České republiky.Ono to určitě jde, ale postižení nesmí zůstávat pasivní jako ovce hnané na porážku.Je dobré , že si to konečně někdo uvědomil a jde to toho naplno.Bez naší aktivní účasti to nepůjde.Přidejte se i Vy!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 3. 2003 14:58

tak to by mně zajímalo , ozvěte se ? Vavrinec
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2003 0:15 | jan

Komu půjčila UB částku v řádu stovek milionů?
P. Giuseppe Roselli, který je členem představenstva Union group a současně členem dozorčí rady "investora" INVESMART a současně i jedním z velkých dlužníků Union banky je rovněž majitelem či staturárním orgánem řady dalších, z části již zkrachovalých, společností: http://www.justice.cz/cgi-bin/sqw1250.cgi/or/m_osoba3.sqw?INTRA=0&PRIJ=Roselli&JMEN=Giuseppe&RDC1=&RDC2=&ANGA=-1&HLED=2&PLAT=0&MAXPOC=50&OBEC=&SOUD=0
Jeho pohledávky jsou na prodej již od roku 2001 - viz následující odkazy
Zde naleznete dluh Giuseppe Roselliho z roku 2001: http://www.experata.cz/pohledavky_flash.shtml
Zde naleznete dluh společnosti Giuseppe Roselliho FININT z roku 2002: http://www.catania.cz/puvod/hledej.php3 nebo http://www.catania.cz/2002-08.html
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Čech

fotbalová legenda a investor

Zdeněk Pelcl

podnikatel, GZ Digital Media

Petr Čech
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Pelcl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services