Tři největší banky propustily dva tisíce lidí

Tři největší bankovní domy v České republice propustily v prvním pololetí celkem dva tisíce pracovníků. ČSOB, Komerční banka a Česká spořitelna mají v plánu zmenšovat svoje stavy i v druhé polovině tohoto roku.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2001 22:03

Nechce se mi k tomu ani vyjadřovat. Dedukce se tváří logicky, ale zároveň se v ní objevují prvky nactiutrhání a pomluv. Obojí je kvalifikovatelné jako trestný čin.
O vnitřním kontrolním mechanismu zde diskusi vést nehodlám, to není věc veřejná. Máte-li konkrétní podezření, stěžujte si oficiální cestou, ta je, na daleko vyšší úrovni (i kontrolní), než kdy byla.
Ano, probíhá transformace, ano, občas prostě někteří z 14.000 pracovníků neví, kde jim hlava stojí a tudíž prostě lidským nedopatřením zkreslí informaci,omylem smažou e-mail, zapomenou někam zavolat... Pokud Vám to snad způsobilo nepříjemnosti, na příčině jistě nezáleží. Ale nikde, kde pracují lidé, se absolutní bezchybnosti nedočkáte.
Zdůrazňuji: nepopírám logiku úvahy, ohrazuji se proti zužování na Českou spořitelnu. I jiné banky jsou v transformaci, i jiné banky řeší podobné problémy.
Upozorňuji Vás, že na další příspěvek tohoto druhu již nehodlám reagovat.

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

4. 8. 2001 18:15 | CSrypatschek

Slova : nactiutrhání, pomluva, trestný čin. Jako bych Vás slyšel říkat : „dones nám své peníze, kup si náš produkt, a pak drž ústa, nebo uvidíš". Nicméně článek mě dodatečně přiměl, abych se více podíval i na dřív zveřejněná čísla, týkající se snižování stavu zaměstnanců v ČS. Zde mi vychází, že ČS, od počátku oznámeného snižování v roce 1999 až do cílového stavu, opustí, sečteno a podtrženo, bezmála její každý čtvrtý zaměstnanec. Myslím, že výhledově bude dosaženo výsledků daleko, daleko lepších. Zde vysoce hodnotím mistrovství managementu ČS, který, použitím „salámové" metody propouštění, dosáhl a dosáhne těchto pozoruhodných čísel, a to aniž by vyvolal u svých zaměstnanců takové nežádoucí reakce, jaké jsou dnes medializovány třeba u jejich kolegů z oboru energetiky. Vysvětluji si to tím, že použitá metoda u zaměstnanců ČS vyvolala a upevnila efekt tzv. „(u)vařené žáby", což vyplývá i z Vašich slov o těch zaměstnancích, „kteří neví, kde jim hlava stojí", a přesto a kupodivu v ČS dále setrvávají, byť také neví, zda-li poté, už „bez" hlavy, nebudou vyhozeni - to dodávám já. Tito zaměstnanci budou totiž, nebo už jsou, jak předpokládám, nejvíce transformací opotřebovaní a tedy dále pro ČS asi nepoužitelní. Budou potom ještě vůbec použitelní jinde ? Pro okolí a budoucího nového zaměstnavatele opticky ti přebraní nejhorší z nejhorších. Čekat tedy v „horkých" podmínkách na odstupné nebo raději se včas postarat sám o změnu, dokud síly slouží ? Toť jistě dilema, kde naivní loajalita k firmě či iluze o odměně za minulé zásluhy by neměly mít místo. Zaměstnancem ČS bych v době její transformace vskutku nechtěl být, nejsem přece žába, pod kterou se tak dlouho ohřívá voda, až se v ní uvaří - zapomene z ní totiž včas vyskočit ...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 7. 2001 22:03

Nechce se mi k tomu ani vyjadřovat. Dedukce se tváří logicky, ale zároveň se v ní objevují prvky nactiutrhání a pomluv. Obojí je kvalifikovatelné jako trestný čin. O vnitřním kontrolním mechanismu zde diskusi vést nehodlám, to není věc veřejná. Máte-li konkrétní podezření, stěžujte si oficiální cestou, ta je, na daleko vyšší úrovni (i kontrolní), než kdy byla. Ano, probíhá transformace, ano, občas prostě někteří z 14.000 pracovníků neví, kde jim hlava stojí a tudíž prostě lidským nedopatřením zkreslí informaci,omylem smažou e-mail, zapomenou někam zavolat... Pokud Vám to snad způsobilo nepříjemnosti, na příčině jistě nezáleží. Ale nikde, kde pracují lidé, se absolutní bezchybnosti nedočkáte. Zdůrazňuji: nepopírám logiku úvahy, ohrazuji se proti zužování na Českou spořitelnu. I jiné banky jsou v transformaci, i jiné banky řeší podobné problémy. Upozorňuji Vás, že na další příspěvek tohoto druhu již nehodlám reagovat.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 7. 2001 22:48 | CSrypatschek

Článek jsem si přečetl po návratu z krátké dovolené. Myslím, že závěrečná otázka je položena špatně. Měla by znít : „Do jaké míry je v bankách při velkých organizačních změnách a propouštění zaměstnanců ohrožena bezpečnost klientů ?" Domnívám se, že otázka je zcela oprávněná, neboť toto období je pro každou organizaci, banky nevyjímaje, obdobím zvýšeného rizika a nestability. Chci se vyjádřit konkrétně k ČS, s níž mám zatím největší zkušenosti, žel, z posledního období zároveň ty nejhorší. Připadá mi totiž, že ČS provedla radikální personální oslabení i svého vnitřního kontrolního systému, neboť dle žalostných a bizardních projevů, kterých se mi z ČS až do nynějška dostávalo, mám oprávněný pocit, že v ČS se dnes už nic nekontroluje. To mi signalizuje, že s prevencí zamezení možných manipulací to v ČS nebude asi nic moc. Jistě, pokud, nejlépe ještě ve výpovědní lhůtě, pracovníka z podnikatelských úvěrů ( obecně ) naverbuje zájmová skupina zabývající se třeba vymáháním pohledávek nebo přímo vybíráním výpalného, pak lze asi těžko zamezit, aby pracovník odešel ze svého pracoviště v bance s „vygumovanou" hlavou bez nějaké té soukromé znalostní databáze klientů. V případě ČS však jde dle mého názoru, s ohledem na její charakter, především o rizika relativně drobných manipulací, která mohou být delší dobu, s ohledem na velký rozsah zpracovávaných dat, skryta. A s jídlem roste chuť. Kyselé obličeje na přepážkách ČS, které jsem viděl nyní i o dovolené, mi naznačují, že duševní pochody zaměstnanců ČS, kteří dnes nevědí, zda-li za půl roku nebudou vyhozeni, mohou být nevyzpytatelné. A kdypak já, klient, v případě manipulace, obdržím své peníze ? Až se věc za 2 roky vyšetří ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2001 15:24 | Pupík

Sdílím stejný názor jako Vy,mám stejné zkušenosti.Napsala jste to velice dobře.Hodně štěstí a úspěchů...
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2001 15:23 | Pupík

Rád bych Vás osobně posadil na židli obyčejného bankéře,sedícího každodenně za přepážkou a chtěl bych vidět,co byste dělal Vy ,kdybyste neměl čas jít ani na WC ani se najíst a ještě by se na vás lidé odreagovávali s tím, že stejně nemáte nic na práci.Asi byste po této zkušenosti získal jiný názor.Nikdo z nás taky nehaní Vaši práci...Kde pracujete???A čím...?
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2001 1:16 | jspirman

Podobnou práci jako kdo? Manažer co má za zády tým specialistů nebo řadový pracovník z malého prod.místa bez zázemí? Stejné peníze jako kdo? Manažer nebo pěšák? Jste si jisti, že odešli ti nadbyteční? Že Vaši zášť čišící z předchozích názorů skutečně vyprovokovali ti co si teď hledají novou práci? Něco nového se budou muset naučit určitě, ale po praxi v bance se zvládnou naučit cokoliv. A zda najdou podobnou práci za stejné peníze? Byli by hloupí kdyby ji hledali! Byl by zajímavý údaj o tom, kolik řadových zaměstnanců odešlo po masovém propouštění samo, rádi i bez odstupného. A proč asi?
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 7. 2001 14:46 | Antonín Dubský

Myslím, že ti nadbyteční podobnou práci za podobné peníze určitě nezískají. A nijak mi to nevadí.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 7. 2001 12:06

Pořád je to ještě málo.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 7. 2001 10:52 | TGP

Už bylo na čase. A zaměstnávat je není třeba, stejně nic netvořili :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Eva Štěpánková

podnikatelka, Ryor

Mirek Topolánek

expremiér a podnikatel

Eva Štěpánková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Mirek Topolánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services