Nečekané dozvuky krachu PI - problémy fondů

V pátek večer vydala Komise pro cenné papíry tiskovou zprávu, upozorňující na problémy, které může krach Private Investors způsobit některým podílovým fondům.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2001 16:01

Vazeni pane Drozd, slibili jsme, ze budeme v co nejrychlejším sledu obeznamovat podilniky bude-li nejaky vyvoj v situaci. Jak jsme v minulosti sdelili, je třeba nejdříve zjistit aktuální stav - a ten se porad šetří. Teprve po zjištění zda-li došlo ke škodě, popřípadě jejimu rozsahu, můžeme zaujmout konkrétnější stanovisko a vyvinout (jeste vice) konkretnejsi aktivity. V kazdem pripade vitame i tuto iniciativu. Kdybyste cokoliv potreboval, staci zavolat. Dalsi informace jsou k mani na www.akro.cz. Pavel Kucera, medialni zastupce, IS AKRO, 0602 325650.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2001 3:23

Dobrý den pane Kučero,
myslím, že ať se rozhodnete situaci řešit jakkoli, vždy půjde Vaše rozhodnutí zařadit do jedné ze dvou kategorií: podílníků se buď nedotkne anebo se podílníků dotkne.
Varianta a) znamená, že se k problému postavíte čelem, přiznáte si že způsob jakým technicky zabezpečujete své obchody je pro podílníka neviditelný, nemá šanci jej ovlivnit a neměl by tedy - na rozdíl od následků rizika spojeného s vývojem kapitálových trhů, které je nedílnou součástí tohoto způsobu investování - nést jeho následky. Neboli, že ztráty takto vzniklé zamáznete z vlastního jmění investiční společnosti. Cokoli jiného spadá do varianty b).
Způsob řešení, který zvolíte, bude velmi zajímavou praktickou ukázkou významu velikosti a kapitálové síly investiční společnosti. Půjdete-li cestou "za á", ukážete že silná investiční společnost znamená vyšší bezpečí pro investice podílníka. Půjdete-li druhou cestou, a přenesete, třeba jen z části, ztráty na Vaše podílníky, ukážete že kapitálová síla (kterou se investiční společnosti tak rády ohánějí) je podílníkovi z praktického hlediska zcela k ničemu. Umožní totiž v případě krize přežití mateřské společnosti, nikoli ale podílníka. Renomé a síla správce, tolik doporučovaná jako kriterium při volbě fondu, se stane prakticky bezcennou informací. Potenciálním investorům naopak ukážete, že libovolná investiční společnost, ať už vypadá jakkoli skvěle, může zafungovat jako bílý kůň a přenést na něj následky chyb podnikatelských subjektů, které jsou za IS nějakým způsobem schované.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 55 komentářů)

26. 5. 2001 19:55 | TGP

Jak je možné, že UNIS o pozastavení okamžitě neinformoval? Pořád mluví o transparentnosti trhu, ale když dojde na lámání chleba, tak neudělají vůbec nic. K čemu pak jsou, když investorům zatajují pravdu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2001 13:48

Zatím se šetří zda-li a jestli vůbec došlo k ztrátám. Zvažujeme podání žaloby na AB Watley, jehož služeb PI pro obchody na americkém trhu využívala. Jsme přesvědčeni, že musela ABW vědět při realizování zástavy, že se jedná i o cenné papíry klientů PI, kteří využívali pouze zprostředkovatelských služeb PI. Pavel Kučera, mediální zástupce IS AKRO
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2001 13:42

Sdělte vašemu kamarádovi, že o své peníze nepříjde. Pavel Kučera, mediální zástupce IS AKRO.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2001 13:39

Vazeni, prikladam plne zneni naseho dopisu KCP. Verte, ze jsme zasahli jak nejrychleji bylo mozne. DULEZITE!! V pondeli nedosli zadne penize na nas ucet, co koliv poslano od uterka dal se vraci!!

Komise pro cenné papíry odbor kolektivního investování Washingtonova 7 111 21 Praha l

22.5.2001
Věc: pozastavení odkupování podílových listů Otevřeného podílového fondu AKRO SVĚT, AKRO investiční společnost, a.s.

Představenstvo AKRO investiční společnosti, a.s., na svém mimořádném zasedání dne 22.5.2001, v souladu s paragrafem 13, odstavcem 4 Zákona č. 248/92 Sb. s okamžitou platností pozastavilo až do odvolání (nejdéle však na dobu tří měsíců) odkupování podílových listů Otevřeného podílového fondu AKRO SVĚT, AKRO investiční společnost, a.s.
Důvodem pozastavení je informace o záměru obchodníka s cennými papíry Private Investors, a.s., jehož služby při obchodování s cennými papíry fond využíval, vyhlásit úpadek. Vzhledem ke skutečnosti, že zatím není známý rozsah škod způsobených společností Private Investors, považuje AKRO investiční společnost za nutné pozastavit odkupování podílových listů OPF AKRO SVĚT z důvodu ochrany právem chráněných zájmů podílníků fondu.
AKRO investiční společnost v souladu se statutem fondu zveřejní informaci o pozastavení odkupování podílových listů Otevřeného podílového fondu AKRO SVĚT, AKRO investiční společnost, a.s.
Současně si dovolujeme Komisi pro cenné papíry požádat o sdělení všech informací o rozsahu škod způsobených společností Private Investors, aby AKRO investiční společnost mohla průběžně informovat podílníky a připravit takové řešení, které bude minimalizovat dopad úpadku společnosti Private Investors na klienty OPF AKRO SVĚT.
Pavel Kucera, medialni zastupce IS AKRO.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2001 13:31

Gramaticka chyba - spravcem byl Akro!!! Pavel Kucera, medialni zastupce IS AKRO.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2001 13:29

Vazeny anonyme. IS AKRO se ohrazuje pred narcenim, ze riskujeme. Jedna vec je vyvoj svetovych trhu, ktery nikdo neovlivni. Dalsi je pece s kterym spravujeme sverene penize. Akro svet pouzil PI pro fyzicke ukutecneni obchodu, spravcem ale byl PI. Nikdo nemohl vedet, ze michaji penize klientu a sva na jednom uctu, a ze majetek je v zastave. Pavel Kucera, medialni zastupce IS AKRO.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2001 8:11 | pjt1

Musite se zeptat na zakaznickem servisu investicnich spolecnosti, kde mate investovany Vase penize. Velke fondy, dle mych zkusenosti a znalosti, investuji vzdy na svuj ucet a u velkych maklerskych spolecnosti, popr. si tuto cinnost zajistuji sami. Myslim, ze u "velke petky" se neni ceho obavat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2001 22:12 | TGP

KOMISE FUUUUJ !!!!!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2001 22:12 | TGP

Upozorňujeme na prohlášení společnosti Akro: "Úpadek obchodníka s cennými papíry Private Investors se týká pouze fondu AKRO SVĚT a nepostihuje žádný z ostatních otevřených podílových fondů AKRO, neboť tyto fondy využívají služby našeho amerického obchodního partnera, společnosti Ragen MacKenzie, pobočky amerického bankovního holdingu Wells Fargo."
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2001 22:11 | TGP

Kolik fondů obchoduje a riskuje stejným způsobem? Kde to můžu zjistit, abych věděla, odkud mám peníze vybrat, dokud to jde?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2001 22:06 | TGP

Je to hodně zvláštní časování. Znám člověka, který chtěl do tohohle fondu investovat tenhle týden a bohužel to udělal. Peníze posílal ve středu, kdyby to oznámili včas, nepřišel by o ně. Jakto, že Komise nezasáhla dřív? K čemu tady vlastně je? Myslím, že by měla odstoupit!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2001 22:06 | TGP

Mě to taky pěkně naštvalo. Obchodoval jsem na RM-S s Online Investor, takže je to pro mě už druhý šok. Aby toho nebylo dost, tak jsem Akro Svět doporučil i známému, protože ho jinak považuji za docela dobrý. Společnost Akro si u mě udělala první kaňku. Je to škoda, protože do této chvíle jsem s nimi měl jenom ty nejlepší zkušenosti. Hlavně nechápu, proč všechny ostatní fondy využívají služeb jiného makléře. (Investor v doufám dočasné depresi)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2001 22:01 | TGP

Tak to je síla, vlastním tento fond, neriskoval jsem s PI, protože mne před rokem 2x vypekli a stejne jsem v háji. Svěřil jsem se odborníkům z OPF a tak jsem dopadl. Tady se fakt nedá nikomu věřit, nejlepší perličkou je, že majetek Akro Svět tento týden kdy již vlastně není vyletěl o cca 8%!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2001 21:54 | TGP

Je pravděpodobné, že o tom Komise věděla mnohem dříve a zřejmě o tom věděla i Unie investičních společností. V týdenní tabulce s výsledky fondů, které UNIS rozesílá každý pátek večer, totiž výsledky fondu Akro Svět chyběly.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2001 21:18 | TGP

Jak je možné, že rozhodnutí bylo učiněno už v úterý, ale veřejnost je o tom informována až v pátek večer? Co se stalo s penězi, které lidé poslali do fondu v průběhu týdne? Pokud by to lidé věděli hned, mohli ušetřit pěkných pár korun! Podvodníci!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Bezděk

ekonom

Martin Kasa

podnikatel a investor, Ticketon.cz

Vladimír Bezděk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Martin Kasa
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services