Slabikář bydlení: jak vyzrát na úvěry

Martin Zika | 20. 4. 2004 | 1 komentář
Slabikář bydlení: jak vyzrát na úvěry
Pokud jste se po důkladném zvážení rozhodli pořídit si vlastní bydlení, již neotálejte. Chystané změny v daňových zákonech a předpokládaný vývoj úrokových sazeb ukazuje, že není na co čekat. Připomeňme si základní vlastnosti produktů, které slouží k financování bydlení.

Kolik jste za rok zaplatili za bydlení? Vyšlo vás jen nájemné na více než sto tisíc? Možná je čas uvažovat o změně. Pro leckoho může být překvapivé, jak relativně málo peněz dnes stačí pro bydlení ve vlastním. Na splátku hypotéky na 1,8 milionu Kč zaplatíte 11 000 Kč měsíčně. A levnější to v dohledné době nebude, spíše naopak, úrokové sazby začnou letos s největší pravděpodobností znovu růst. Pokud už v té době budete mít podepsanou smlouvu s některou z desítky hypotečních bank nebo půltuctu stavebních spořitelen, týkat se vás to nebude.

Hypotéky jedou

Hypotéky na českém trhu

Hypoteční úvěry, které jsou nabízeny v ČR, si u nás můžete i porovnat!  
Hypotéky v posledních dvou letech zažívají obrovský boom. A to především díky tomu, že jejich úrokové sazby začínají už na třech procentech a našetřeno nemusíte mít skoro nic. (Není to ovšem zdaleka tak jednoznačné, jak se zdá. Z určitého pohledu je možné říct, že hypotéky dnes vlastně vůbec levné nejsou. Více se dočtete v článku Jsou dnešní hypotéky skutečně levné?). Sazba je sjednávána na pevně stanovené období. Může to být na rok, pět, ale v dnešní době už i na patnáct let. V tuto chvíli se zdá výhodnější je využít spíše delší, například pětiletou fixaci.
Hypoteční úvěry musí být podle zákona zajištěné zástavním právem k nemovitosti a výše poskytnutého úvěru musí být nižší než 70 % hodnoty zástavy. Banky ale poskytují úvěry až do 100 % hodnoty splácené nemovitosti, zbylých 30 % totiž jistí vlastními zdroji. Hypoteční úvěr je možné splácet pět až třicet let. 

I stavební spoření poskytuje úvěry 

Dalším vhodným produktem je stavební spoření. Překlenovací úvěr využijete především tehdy, když potřebujete rychle peníze a ještě vám nevznikl nárok na čerpání řádného úvěru ze stavebního spoření. Daní za prakticky okamžité poskytnutí úvěru je o něco vyšší úroková sazba než u řádného úvěru. Úrok přitom ovlivňuje řada faktorů, například doba, po kterou stavebně spoříte, výše úvěru, naspořený zůstatek a další.
Podmínkou pro získání výhodnějšího řádného úvěru jsou minimálně dva roky spoření, splnění tzv. hodnotícího čísla (vyhlašuje ho každá spořitelna a má pro něj specifický model výpočtu) a naspořený minimální zůstatek. Úroková sazba je zde na rozdíl od hypotéky stejná po celou dobu splácení úvěru a její výše se pohybuje kolem 4 až 5 procent. Doba splácení může být prakticky stejná jako u hypoték.

Jak to vypadá v praxi?

Pro názornost si uveďme příklad člověka, který si chce pořídit nový byt v ceně 1 milion Kč. Pokud se rozhodne pro variantu stavebního spoření, v prvních letech, tedy ve fázi překlenovacího úvěru, bude měsíčně splácet více než 8 000 Kč, zatímco splátky z hypotéky by dosáhly jen necelých 7 000 Kč. To by se ovšem změnilo ve chvíli, kdy by tento člověk splnil podmínky pro čerpání řádného úvěru, jeho měsíční splátka by pak byla ve výši 5 800 Kč.
Půjčku by tento klient splácel 19 let, během nichž by na úvěru ze stavebního spoření přeplatil cenu bytu o zhruba 450 tisíc korun, což je o 5 tisíc méně, než by zaplatil za hypotéku (odečteme-li veškeré poplatky kromě odhadu, zápisu do katastru apod. a přičteme-li úroková a daňová zvýhodnění). Pokud by ovšem ten samý klient měl k dispozici "vstupní" hotovost ve výši 400 tisíc korun, výhodnost z hlediska celkem zaplacené částky by se otočila ve prospěch hypotéky. (Příklad je zkrácenou verzí použitou z článku Financování bydlení: raději si nechte poradit).

Nechte si poradit

Nelze jednoznačně říci, že je výhodné opustit nájemní bydlení a doporučit pro pořízení vlastního bytu či domu hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření. Nakonec se může ukázat, že po započtení všech poplatků je bydlení v nájmu výhodnější. (Více se dozvíte v článku Proč nechci byt na hypotéku). Také nelze jednoznačně říct, zda je výhodnější hypotéka či úvěr ze stavebního spoření. A aby to nebylo jednoduché, lze hypotéku se stavebním spořením kombinovat. Z uvedených důvodů vyplývá, že je zcela na místě k úvahám o stěhování přizvat profesionály působící v oblasti finančního poradenství.

Psáno pro týdeník Reflex.

Myslíte si, že je v současnosti vhodná doba pro pořízení vlastního bydlení? Pokud ano, který finanční produkt byste využili? Proč?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Ptejte se Jiřího Pácala!

14. 4. 2004 | Martin Zika | 2 komentáře

Ptejte se Jiřího Pácala!

"Nájemní bydlení může být často výhodnější než vlastní," nebo "ceny bytů jsou značně přehřáté, zejména v Praze, půjdou tedy dolů". To jsou některé úryvky z výroků Jiřího Pácala, člověka,... celý článek

Stavební spoření: další zhoršení podmínek je na světě

5. 4. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření: další zhoršení podmínek je na světě

Nepříjemná novinka v obchodních podmínkách stavebních spořitelen je jen dalším krokem k tomu, jak snížit výdaje stavebních spořitelen, podmanit si s posvěcením státu klienty a nemuset... celý článek

Prodáváme nemovitost

1. 4. 2004 | Jiří Mikolášek

Prodáváme nemovitost

Prodej ale ani darování nemovitosti v žádném případě není jednoduchou záležitostí. Abychom vám pomohli vyhnout se hrozícím rizikům a tím zbytečným ztrátám, připravili jsme pro vás několik... celý článek

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

26. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

V roce 2002 bylo u nás postaveno kolem 2,7 bytů na 1 000 obyvatel, zatímco v Rakousku to bylo téměř dvakrát víc. Proč tomu tak je?

Jak bydlet za peníze ze státní kasy

22. 3. 2004 | Vendula Hilkovičová

Jak bydlet za peníze ze státní kasy

Státní podpora – sousloví, při jehož vyslovení se většině z nás vybaví příspěvek od státu pro stavební spoření. To je ale jen jeden z možných nástrojů, které stát používá. Jaké další... celý článek

Partners Financial Services