Bitcoin i akcie padají. Trh se bojí války a růstu sazeb

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 24. 1. 2022 | 4 komentáře
Bitcoin i akcie padají. Trh se bojí války a růstu sazeb

Zdroj: Shutterstock

Kryptoměny i akcie prožívají špatné dny.

Cena bitcoinu dnes klesla k hranici 34 tisíc dolarů, kde byla naposledy na konci loňského července. Je tak zhruba o půlku levnější, než bylo rekordních 69 tisíc dolarů z listopadu 2021. Letošní rok začínal bitcoin na úrovni kolem 47 tisíc dolarů. Jen za poslední týden ztratil skoro pětinu. Rychle v posledních dnech oslabují i ceny dalších kryptoměn.

V posledních dnech se nedaří ani akciím. Špatný minulý týden měly převážně ty americké, když index S&P 500 sestavený z pětistovky největších veřejně obchodovaných amerických akcií během něj přišel o téměř šest procent. Na začátku obchodování v tomto týdnu padá o další více jak dvě procenta, pod rekordní úrovní z loňského listopadu je teď o zhruba desetinu. Ještě o něco rychleji ztrácí index technologických společností Nasdaq.

Špatná nálada je už vidět i v Evropě. Indexy západoevropských burz dnes padly zhruba o tři a více procenta. Ještě v minulém týdnu přitom klesaly pomaleji než americké indexy. Například německý DAX za poslední týden přišel o skoro pět procent, o většinu z toho v pátek a dnes. Index pražské burzy PX dnes ztratil 1,88 %, podobně na tom byl za celý minulý týden (1,8 %).

Za současným poklesem cen kryptoměn i akcií analytici nejčastěji vidí obavy investorů z hrozícího konfliktu na Ukrajině a také reakci na očekávané zpřísnění měnové politiky ze strany amerického FEDu. Od něj se čeká aktivní boj s vysokou inflací a tedy zvyšování úrokových sazeb, což snižuje výhled na výnos u akcií. Ani takzvaná výsledková sezona v USA nezačala v minulém týdnu příliš dobře.

Index Standard & Poor’s 500

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

A tohle už jste četli?

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 8 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services