Fondy: Slušný padesátimiliardový rok

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 27. 12. 2007
Fondy: Slušný padesátimiliardový rok
Letos zaznamenají podílové fondy další rekord v přílivu investovaných peněz. Mění se i struktura investic. Ještě nedávno velmi oblíbené fondy peněžního trhu loni vystrnadily zajištěné a akciové fondy.

Na předvánoční týden je více než půlmiliarda slušný dárek. Navíc po odchodu 350 milionů korun, které opustily fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy. Takže čisté prodeje smíšených, akciových a zajištěných dosáhl téměř 900 milionů.

Lze říci, že ke konci roku se fondy dostaly do standardních kolejí. Zbylé tři dny do úplného závěru bilance možná přinesou ještě pár milionů nalezených pod stromečky, ale žádného překvapení se zřejmě již nedočkáme.

Dluhopisovým investicím ještě dlouho trhy žádnou koledu nenadělí, spíše si podílníci dluhopisových fondů bude opět smutně prozpěvovat „upad´ jsem s ní na ledu“. Není tedy divu, že z nich letos vyklouzalo kolem 4,5 miliardy korun.

Peněžní trh si stále víc buduje pozici úložiště krátkodobých rezerv a jejich podíl na celku dlouhodobě stále klesá: zatímco ještě před dvěma lety v nich bylo padesát procent fondových aktiv, nyní se blíží již jen třetině.

Ostatní fondy se ale snaží a jejich zásluhou bude nepochybně překonán loňský čtyřicetimiliardový příliv. Díky prvnímu pololetí s raketově nastartovanou oblibou zajištěných fondů, po nichž začátkem druhého pololetí štafetový kolík lídra převzaly akciové fondy a do cíle jej donesly především ty smíšené, se letošní příliv do fondů celkově přiblíží 50 miliardám korun. Sice to nebude tak dramatický skokový úspěch, jako v roce 2005, ale strukturou je již na vyšší úrovni. Vyšší nárůst zaznamenají z finančních aktiv jen netermínované (běžné a spořící) účty.

Dost přesný obrázek o celkové struktuře ukázal i samotný předvánoční týden, kdy si smíšené fondy připsaly 350 milionů, akciové přes bouřlivé počasí 280 milionů a také zajištěné přidaly 250 milionů korun.

Investoři dostali letos pěkné „školení“, které pokračovalo i předvánoční týden – až těsně před jeho koncem Santa naděloval v Americe, Asie přerušila sedmidenní pokles a v Česku krátkodobě po zprávě o přerušení odkupu vlastních akcií vypnul ČEZ. PX tedy vydělává z celý rok již méně než 12 procent a nejistotám zdaleka není konec. Šťastné Nový rok si tedy investoři přejí dvojnásob.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Ještě není všem pádům konec

17. 12. 2007 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Ještě není všem pádům konec

Fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy provětralo předvánoční utrácení. Odteklo z nich sedm set milionů korun. Ty nepomohla vyrovnat ani rostoucí obliba smíšených fondů. Takže celková... celý článek

Neošiďte se až o polovinu penze

12. 12. 2007 | Petr Syrový | 8 komentářů

Každé procento, o které bude výnos vaší dlouhodobé investice nižší, než by mohl být, znamená, že se dobrovolně můžete připravit až o statisíce korun. Ty pak v důchodu můžou chybět.

Výnosné investice s dobrým pocitem

10. 12. 2007 | Petr Čermák

Výnosné investice s dobrým pocitem

Pokud investorovi není lhostejné, do jakých akcií se vloží jeho peníze, může zkusit tzv. sociálně odpovědné fondy. Ty v portfoliu nemají například firmy, které porušují pracovní a sociální... celý článek

Jací jsou typičtí vlastníci podílových fondů

30. 11. 2007 | Petr Čermák | 2 komentáře

Jací jsou typičtí vlastníci podílových fondů

Typický český investor je osoba konzervativní, která hledá možnost lepšího zhodnocení peněz v investičních fondech. Ty prý kombinují přijatelnou míru rizika a výnosu a jsou bezpečnější... celý článek

Partners Financial Services