Postup v případě úmrtí klienta u ostatních finančních produktů

(uvedená speciální úprava má vždy přednost před obecnou úpravou dědění)

  1. Penzijní připojištění
    Penzijní připojištění zaniká smrtí účastníka. Účastník může ve smlouvě pro případ svého úmrtí určit osobu, které vznikne nárok na odbytné. Určí-li více osob, je povinen vymezit i způsob rozdělení odbytného.
    V penzijním připojištění může být sjednána pozůstalostní penze, která v případě úmrtí účastníka náleží fyzické osobě (popř. osobám), kterou účastník ve smlouvě určil. Podmínkou pro čerpání penze je placení příspěvků účastníkem po dobu stanovenou penzijním plánem (nejméně 36 kalendářních měsíců). Pozůstalostní penze je vyplácena po dobu stanovenou penzijním plánem.
    Pokud účastník zemřel a nebyla mu vyplácena penze ani jednorázové vyrovnání a současně nevznikl nárok na pozůstalostní penzi, náleží fyzickým osobám určeným ve smlouvě odbytné. Odbytné je tvořeno souhrnem příspěvků zaplacených účastníkem a podílu na výnosech hospodaření penzijního fondu. Státní podpora se v tomto případě vrací. Odbytné je penzijní fond povinen vyplatit do tří měsíců ode dne doručení žádosti osoby určené ve smlouvě o jeho výplatu.
    V případě, že zemřel účastník, kterému nebyla vyplácena penze ani nevznikl nárok na odbytné nebo pozůstalostní penzi, stává se částka (podobně jako u odbytného se státní příspěvky vrací) předmětem dědického řízení. Totéž platí v případě, že nebyla ve smlouvě určena žádná fyzická osoba.
  2. Stavební spoření
    V případě úmrtí účastníka stavebního spoření přechází práva a povinnosti ze stavebního spoření na pozůstalého manžela. K této skutečnosti je soud povinen přihlédnout v rámci dědického řízení. Pokud není pozůstalý manžel, jsou tato práva a povinnosti předmětem dědění pouze za předpokladu, že se dědicové dohodnou v dohodě o vypořádání dědictví, že je převezme někdo z nich. V opačném případě (neexistuje-li taková dohoda) zaniká smlouva o stavebním spoření smrtí zůstavitele. V dědickém řízení se poté vypořádá uspořená částka včetně úroků a poměrné částky státní podpory ke dni zániku smlouvy.
  3. Životní pojištění
    Nestanoví-li pojistná smlouva jinak, zaniká životní pojištění smrtí pojištěné fyzické osoby. Pokud je sjednáno pojištění pro případ smrti, vzniká právo na plnění z pojistné smlouvy osobě, která je pojistníkem ve smlouvě určena (obmyšlené osobě). Pokud není v době pojistné události určen obmyšlený, nabývá toto právo manžel pojištěného, a není-li ho, děti pojištěného.
    Není-li žádná z výše uvedených osob, nabývají práva na pojistné plnění rodiče pojištěného, a není-li ani jich, osoby, které žily s pojištěným po dobu nejméně jednoho roku ve společné domácnosti, pečovaly o ni, nebo byly odkázány výživou na pojištěného. Neexistují-li žádné z těchto osob, stává se plnění z pojistné smlouvy předmětem dědického řízení.
    Výše pojistného plnění u IŽP je stanovena na základě kapitálové hodnoty pojištění a pojistné částky pro případ smrti, je-li sjednána.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services