Proč nepodceňovat připojištění

Součástí některých životních pojištění mohou být takzvaná připojištění. Ta mohou zvyšovat ochranu proti základním rizikům a/nebo se vztahují na rizika, na která se základní složka nevztahuje. S pojištěním si například určitě sjednejte připojištění zproštění od placení pojistného v případě trvalé invalidity. V případě plné invalidity totiž nastává situace, kdy pojištěný nejen, že není schopen rodině přinést svůj pravidelný příjem, ale naopak bude potřebovat určité prostředky na zabezpečení sama sebe v nové situaci. Stane-li se trvale plně invalidní člově pojištěný, přebere pojišťovna placení celého pojistného po dobu, na kterou je pojistná smlouva sjednána. V praxi to znamená, že pojištěný je nadále pojištěn na rizika, proti kterým si sjednal pojistnou ochranu, včetně pojištění pro případ dožití, tedy nadále spoří.

Možná připojištění:

  1. zvýšení pojištění pro případ smrti,
  2. pojištění smrti způsobené úrazem,
  3. pojištění trvalých následků způsobených úrazem,
  4. pojištění ušlého výdělku v případě nemoci a/nebo úrazu,
  5. pojištění ušlého výdělku v případě úrazu,
  6. pojištění tělesného poškození v případě úrazu,
  7. pojištění nákladů spojených s úrazem,
  8. pojištění zproštění od placení pojistného v případě trvalé invalidity,
  9. pojištění pro případ plné invalidity,
  10. pojištění pro případ hospitalizace,
  11. pojištění pro případ velmi vážného onemocnění,
  12. zdravotní pojištění,
  13. a další.

Zvýšení pojištění pro případ smrti

V případě, že již jste pojištěn, ale je vhodné z nějakého důvodu zvýšit pojistnou ochranu pro případ smrti, např. z důvodu čerpání půjčky, a to na omezenou dobu. Na zvýšení krytí pro případ smrti se obvykle používají takzvaná riziková životní pojištění, nejčastěji dočasné pojištění pro případ smrti.

Připojištění pro případ smrti způsobené úrazem

Toto připojištění se opět používá pro zvýšení pojistné částky pro případ smrti. Ale z tohoto pojištění je plněno pouze tehdy, nastane-li smrt výlučně následkem úrazu, na rozdíl od rizikových pojištění pro případ smrti, z kterých se plní při jakékoli smrti.

Připojištění pro případ trvalých následků způsobených úrazem

Smyslem tohoto připojištění je snížit náklady, které Vám vzniknou v případě, že se Vám stane úraz, který zanechá trvalé následky.

Připojištění pro případ ušlého výdělku v případě nemoci a/nebo úrazu

Obvykle v terminologii pojišťoven denní dávky v případě pracovní neschopnosti. Z tohoto pojištění je plněno v případě, že je pojištěný pracovně neschopen z důvodu úrazu nebo nemoci. Částečně nahrazuje nemocenské pojištění a za určitých podmínek je daňově uznatelným nákladem.

Připojištění pro případ ušlého výdělku v případě úrazu

V terminologii pojišťoven denní odškodné. Z tohoto pojištění je plněno v případě, že pojištěný je z důvodu úrazu pracovně neschopen. Pojistné plnění je vypláceno po dobu nezbytné doby léčení úrazu. Z toho vyplývá, že slouží k vyrovnávání rozdílu mezi vyplácenou nemocenskou a obvyklým příjem ze zaměstnání.

Připojištění pro případ tělesného poškození v případě úrazu

Pojistná částka je vyplacena v případě, že se pojištěnému stane úraz, ale na rozdíl od denního odškodného není plnění vázáno na dobu léčení. Jedná se o obdobu takzvaného "bolestného".

Připojištění nákladů spojených s úrazem

V některých případech jsou přímo se vznikem úrazu spojeny nějaké náklady. Například se může jednat o převoz zraněného Horskou službou pomocí helikoptéry. Ta může následně vzniklé náklady požadovat po zraněném.

Připojištění zproštění od placení pojistného v případě trvalé invalidity

Stane-li se pojištěný trvale plně invalidní, přebere pojišťovna placení celého pojistného po dobu, na kterou je pojistná smlouva sjednána. V praxi to znamená, že pojištěný je nadále pojištěn na rizika, proti kterým si sjednal pojistnou ochranu, včetně pojištění pro případ dožití, tedy nadále spoří.

Připojištění pro případ plné invalidity

Opět jako u zproštění od placení pojistného v případě trvalé invalidity pojišťovna plní, stane-li se pojištěný trvale plně invalidním. Rozdíl je v tom, že je pojištěnému vyplacena v hotovosti pojistná částka, kterou si pro tento případ sjednal.

Připojištění pro případ hospitalizace

Jak již z názvu vyplývá, pojistné plnění obdržíte, budete-li hospitalizování v nemocnici.

Připojištění pro případ velmi vážného onemocnění

Máte obavy z takzvaných civilizačních chorob? Toto pojištění slouží primárně na hrazení nákladů spojených s léčením těchto nemocí, ať již je to infarkt myokardu, operace "by-pass" nebo rakoviny. Pojištěný si tak může dovolit i nadstandardní formy léčení, které nebývají zdravotními pojišťovnami hrazeny.

Zdravotní pojištění

Pod pojmem zdravotní pojištění se skrývá více připojištění. Toto připojištění může obsahovat pojištění ušlého výdělku v případě nemoci a/nebo úrazu (DDPN), pojištění pro případ hospitalizace, pojištění dlouhodobé péče a pojištění stomatologické péče, paušální pojištění zlomenin, pojištění léčebných výloh v zahraničí a úrazové pojištění na cesty do zahraničí. Smyslem tohoto připojištění je rozšíření pojistné ochrany při pracovní neschopnosti a lékařského ošetření, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí. Pokud je pojištěný OSVČ, je toto připojištění schopno téměř úplně nahradit zdravotní pojištění zdravotních pojišťoven a je daňově uznatelným nákladem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Partners Financial Services