Vše o dani z převodu nemovitosti

Předmět daně:

Předmětem daně z nemovitosti je:

  • úplatný převod nebo přechod vlastnictví k nemovitosti včetně vypořádání podílového spoluvlastnictví,
  • vzájemná výměna nemovitostí,
  • bezúplatné zřízení věcného břemene.
Předmětem daně je i převod nemovitosti, u kterého dojde k odstoupení od smlouvy a k jejímu zrušení od samotného počátku. V takovém případě nevzniká nárok na vrácení daně, do dvou let od vkladu práva do katastru nemovitostí lze požádat o prominutí daně.

Poplatník daně:

Pro určení poplatníka daně z nemovitostí je rozhodující způsob převodu nemovitosti. Pokud dojde k úplatnému převodu nemovitosti je poplatníkem prodávající a nabyvatel je ručitelem. Pokud je nemovitost získána vydržením nebo při výkonu soudního rozhodnutí, vyvlastěním, konkursem nebo vyrovnáním je plátcem daně nabyvatel nemovitosti.

Oboustranná výměna nemovitostí je považována z hlediska daně z převodu nemovitosti za jeden převod, i když z právního hlediska se jedná o převody dva. V takovém případě se základ daně považuje ocenění té nemovitosti, které je vyšší. Oba účastníci výměny jsou povinni platit daň společně a nerozdílně.

Jde-li o převod nebo přechod vlastnictví k nemovitosti ze společného jmění manželů nebo do společného jmění manželů, považuje se každý z manželů za samostatného poplatníka a jejich podíly za stejné, pokud nejsou podíly dohodnuty nebo stanoveny jinak. V případě podílových spoluvlastníků je každý spoluvlastník samostatným poplatníkem a platí daň podle velikosti svého podílu.

Poplatník je povinen podat daňové přiznání k dani z převodu do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž:

  • byl zapsán vklad práva do katastru nemovitostí (po 1. 1. 2004),
  • nabyla účinnosti smlouva o úplatném či bezúplatném převodu nemovitostí, která není evidována v katastru nemovitostí,
  • bylo vydáno potvrzení o nabytí vlastnictví k vydražené nemovitosti ve veřejné dražbě nebo nabylo právní moci rozhodnutí o příklepu a bylo zaplaceno nejvyšší podání při výkonu rozhodnutí nebo exekuci,
  • nabylo právní moci rozhodnutí nebo byla daňovému subjektu doručena jiná listina, kterými se potvrzují nebo osvědčují vlastnické vztahy k nemovitosti.
  • Základ daně:

    Základem daně je:

    • cena nemovitosti zjištěná podle zvláštního předpisu platná v den nabytí nemovitosti a to i v případě, že skutečná prodejní cena je nižší (v případě, že prodejní cena je vyšší než ocenění, použije se cena sjednaná),
    • ocenění bezúplatně zřízeného věcného břemene nebo obdobného plnění,
    • cena podle zvláštního předpisu, platná v den nabytí nemovitosti na základě smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí.
    Sazba daně:

    Daň z převodu nemovitosti je jednotná – 3 % ze základu daně.

    Splatnost daně:

    Každý poplatník daně z převodu nemovitostí má povinnost si daň sám vypočítat a s podáním daňového přiznání ji též zaplatit.

    Daňové přiznání k dani z převodu nemovitostí poplatník podává místně příslušnému finančnímu úřadu nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad práva do katastru nemovitostí, popř. nabylo právní moci jiné rozhodnutí nebo byla daňovému subjektu doručen jiná listina potvrzující nebo osvědčující vlastnické vztahy k nemovitosti. Nejpozději ve lhůtě pro podání daňového přiznání je poplatník povinen daň z převodu nemovitostí též zaplatit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services