Jak používat platební kartu

Transakce kartou nejsou jen platby v obchodech či výběry z bankomatů, ale také cash advance. Vysvětlíme vám, jak to všechno funguje jak na území ČR, tak i v zahraničí.

Platební kartu lze použít pro řadu operací, především pro

1. Placení u obchodníků za zboží a služby

Bezhotovostní placení je první základní funkcí platební karty. Pokud má obchodník elektronický platební terminál (POS), protáhne kartu čtečkou (u čipové karty zasune kartu do terminálu) a zadá potřebné údaje o platbě. Poté jsou informace odeslány z terminálu do kartového centra k ověření. Uvětšiny karetje zákazník požádán o zadání svého PINu. Po necelé půlminutě (někdy z důvodu přetížených sítí později) přijde obchodníkovi zpět na terminál informace o ověření transakce a vytiskne se mu účtenka. Tu musí zákazník podepsat přesně podle podpisového vzoru, který je umístěn na zadní straně karty. Obchodník by měl oba podpisy porovnat a v případě nesrovnalosti požádat zákazníka o druhý podpis a doklad totožnosti pro ověření jeho identity.

Embosovanou kartou je možné platit i u obchodníků, kteří nemají elektronický terminál, ale jen tzv. žehličku (imprinter). Platba probíhá tak, že obchodník vloží kartu do imprinteru a otiskne veškeré údaje z karty na účet, který pak zákazník podepíše. Každý obchod má nastaven tzv. floor limit, neboli výši útraty, kterou mohou jeho zákazníci provést kartou bez nutnosti ověřit platbu telefonem. Platby nad tento limit musí obchodník telefonicky ověřit.

Za platbu kartou u obchodníka není bankami účtován žádný poplatek.

Pokud je vaše karta mezinárodní, můžete s ní platit i v zahraničí. Z vašeho běžného či úvěrového účtu je výše útraty odečtena v měně účtu, nikoli měně země, kde jste platili. Pro převod na měnu účtu se používají přepočty přes mezinárodní zúčtovací měnu, kterou je americký dolar nebo Euro v závislosti na značce karty.

2. Výběry z bankomatu

Platebními kartami můžete vybírat hotovost z bankomatů, v bankovní terminologii označovaných výrazem ATM (automated teller machine). Těch je jen v České republice nainstalováno několik tisíc, takže ani nemusíte zpravidla ztrácet čas jeho hledáním. Každý výběr z bankomatu je nutné potvrdit zadáním PINu.

Poplatek za výběr z bankomatu se liší podle toho, z kterého přístroje vybíráte:

Bankomat vlastní banky je takový, který spravuje vaše banka. Poznáte to podle loga banky přilepeného na přístroji. Tento poplatek je obvykle v řádu korun.
Bankomat cizí banky je spravován jinou bankou než tou, která vydala vaší kartu. Poplatek za výběr se pohybuje od dvaceti do třiceti korun, navíc může být doplněn o pohyblivou složku ve výši určtého procenta z vybírané částky. Rozdíl mezi poplatkem za výběr z vlastního a cizího bankomatu je obvykle několikanásobný.
Výběr z bankomatu v zahraničí je ještě o řád dražší než z bankomatu cizí banky a pohybuje se od sta korun výše.

Z bankomatů nelze vybírat některými nákupními úvěrovými kartami.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services